Mario Vargas Llosa a murit la Lima. Scriitorul peruan, premiat cu Nobel, avea 89 de ani

Mario Vargas Llosa, final de drum. Mario Vargas Llosa, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2010, a murit la vârsta de 89 de ani. Viața și opera sa au fost marcate de controverse, luări de poziție curajoase și o libertate de gândire care a deranjat atât conservatorii, cât și progresiștii. Mario Vargas Llosa a fost primit în Academia Franceză în 2023, deși nu scria în limba franceză.
Mario Vargas Llosa, final de drum
Anunțul morții scriitorului a fost făcut de fiul acestuia, Álvaro Vargas Llosa.
Încă de la începutul carierei, Vargas Llosa a scandalizat establishmentul militar peruan cu romanul „Orașul și câinii”, în care denunța brutalitatea sistemului militar.
Cartea a fost arsă public în Lima , un gest ce amintea de epoca Inchiziției.
Criticat de stânga pentru pozițiile sale anticomuniste și de dreapta pentru susținerea drepturilor individuale, scriitorul s-a aflat constant între două focuri.
Romanul „Povestea lui Mayta” (1989) a fost considerat o disecție lucidă a derivei ideologice a revoluționarilor latino-americani.
Membru al Academiei Franceze
Mario Vargas Llosa a fost primit în Academia Franceză în 2023, deși nu scria în limba franceză și avea peste limita oficială de vârstă, 85 de ani, față de plafonul teoretic de 75.
Ceremonia de recepție, din februarie 2023, a fost puternic mediatizată, dar mai degrabă din cauza despărțirii recente a autorului de Isabel Preysler, fost model și fosta soție a lui Julio Iglesias.
Între literatură și glamour
Relația sa publică cu Isabel Preysler, fosta soție a lui Julio Iglesias, a aprins tabloidele spaniole, mai ales că Vargas Llosa era încă căsătorit.
Televiziunile din Peru i-au dedicat emisiuni speciale, iar conservatorii religioși au reacționat vehement împotriva liberalului secular.
Însă Vargas Llosa și-a văzut de scris, lansând „Revelația”, un roman despre corupția regimului Fujimori.
În ciuda etichetei de „mare scriitor” rostită uneori cu dispreț, el a rămas un intelectual modest, atent la realitățile contemporane.
Realism critic vs erotism baroc
Opera sa s-a remarcat prin stilul complex și abordarea subiectelor incomode.
De la romanele erotice („Elogiul mamei vitrege”, „Caietele lui Don Rigoberto”) până la capodopere narative, precum „Conversație la Catedrală” sau „Casa verde”, Vargas Llosa a explorat contradicțiile umane fără pudori sau clișee.
A respins ideea de „literatură cu teză”, preferând subtilitatea morală și estetică.
Împotriva populismului și a nivelării culturale
În „Totul este spectacol”, Vargas Llosa a criticat vulgarizarea societății și transformarea culturii în divertisment ieftin.
A avertizat că o societate care se reduce la „show” devine vulnerabilă în fața extremismelor politice. Cu toate acestea, discursul său pro-piață liberă și anti-populist a fost deturnat uneori de elitele pseudo-liberale care nu-i înțeleseseră cu adevărat opera.
În romanele sale târzii („Visul celtului”, „Paradisul e în celălalt loc”, „Anii grei”), Vargas Llosa a arătat o empatie profundă pentru luptătorii sociali, victimele colonialismului și cei care nu renunță la idealuri.
A investigat ororile regimurilor, a omagiat spirite libere și a rămas fidel ideii că literatura poate spune adevăruri profunde, dar nu le poate impune cu forța.