luni 28 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 14 aprilie 2025

Plafonarea prețurilor la energie, o schemă prin care unii au câștigat foarte mulți bani, spune șeful Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței critică plafonarea prețurilor energiei (sursa: Facebook/Consiliul Concurenței)
Consiliul Concurenței critică plafonarea prețurilor energiei (sursa: Facebook/Consiliul Concurenței)

Consiliul Concurenței critică plafonarea prețurilor energiei. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă și a generat profituri considerabile pentru anumite entități, în mod posibil legal, dar imoral.

Consiliul Concurenței critică plafonarea prețurilor energiei

Afirmația a fost făcută în cadrul Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.

Citește și: Ce salarii astronomice se vor plăti în 2025 la compania-căpușă care „investește” banii statului în stadioane, biserici sau terenuri de sport

„Plafonarea s-a introdus devreme și, în acel moment, a fost binevenită. Însă faptul că s-a aplicat pentru toată lumea a fost excesiv.

Au apărut probleme pe piață, iar unii au profitat, obținând câștiguri posibil legale, dar complet imorale și nejustificate din punct de vedere al oportunității”, a declarat Chirițoiu.

Consiliul Concurenței investighează dacă au existat încălcări ale legii în perioada respectivă, însă chiar și în absența acestora, schema de plafonare a permis acumularea unor profituri discutabile.

„Nu susținem continuarea plafonării”

Chirițoiu a subliniat că instituția pe care o conduce nu a fost niciodată fan al plafonării generale a prețurilor.

„Nu cred că trebuie să continue această măsură”, a afirmat el categoric, subliniind că politicile viitoare ar trebui să fie mai bine direcționate și echitabile.

Sprijin pentru marii consumatori industriali

În cadrul conferinței, președintele Consiliului Concurenței a subliniat necesitatea unui sprijin mai bine calibrat pentru companiile mari consumatoare de energie.

„Am protejat populația vulnerabilă, ceea ce este firesc, dar la nivelul companiilor nu am gândit lucrurile foarte bine.

Logica protecției trebuie să fie diferită: nu protejezi firmele care consumă puțin, ci pe cele care consumă mult și sunt esențiale în economie.”

Ministerul Energiei pregătește noi măsuri

Bogdan Chirițoiu a salutat inițiativa Ministerului Energiei de a lucra la un plan de protecție pentru populația vulnerabilă, dar și la măsuri pentru sprijinirea marilor consumatori industriali de electricitate și gaz.

„Sper să vedem în curând măsuri concrete care să corecteze dezechilibrele din actuala schemă de sprijin”, a încheiat oficialul.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră