Fostul premier Adrian Năstase apără, într-un articol publicat pe blogul său, privatizarea Petrom: compania avea, la momentul vânzării, datorii de 30.000 de miliarde de lei (vechi, adică trei miliarde lei noi), după ce Guvernul ștersese deja datorii din perioada 1998-2000 de circa 10 miliarde lei vechi.
Adrian Năstase apără privatizarea Petrom
Fostul premier arată că comisia de privatizare a Petrom a fost aprobată de Parlament și că prețul obținut de statul român a fost de 1,5 miliarde euro pentru 51% din acțiuni.
Ce precizează Adrian Năstase:
- România nu avea confirmat de către UE statutul de economie de piată functională, statut conditionat de intelegerile cu Banca Mondială, FMI si UE. In “TO DO LIST-ul din iulie 2004, măsura 33 prevedea obligatiile legate de privatizarea Petrom, cu termene precise.
- Contractul de privatizare a fost aprobat prin legea 555/2 decembrie 2004 (…) Rezultatul votului a fost 173 voturi pentru, 20 impotrivă si 1 abtinere.
- Până in prezent OMV Petrom a contribuit la bugetul României cu 35 miliarde euro, in perioada 2005-2021 si a făcut investitii de 17 miliarde de euro, având in prezent 8000 de salariati. In ceea ce priveste profiturile pe primele luni ale anului, verificati cât au fost taxele plătite la stat in aceeasi perioadă.
Fostul premier amintește că petrolul este al statului român, dar zăcămintele de petrol pot fi doar concesionate pe diferite perioade.
„Un esec penibil legat de neacceptarea noastră in Spatiul Schengen (vă aduceti aminte cine a rezolvat prima fază a intrării in Spatiul Schengen, prin eliminarea vizelor pentru romăni, incepând cu 1 ianuarie 2002?) se translatează spre o componentă importantă a negocierilor noastre pentru aderarea la Uniunea europeană, aderare care ne-a adus importante beneficii directe si indirecte, inclusiv financiare”, mai scrie Năstase.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.