sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: adrian năstase

18 articole
Politică

Năstase îl compară pe Georgescu cu Petrache de la Maglavit

Adrian Năstase îl compară pe Georgescu cu Petrache de la Maglavit: „Nu vreau să comentez ce a afirmat atunci Petrache Lupu (el a trăit până în 1994) dar mi se pare interesant cum, după aproape 100 de ani, este reluată, în campania electorală, în formula mistică, tema religioasă. Călin Georgescu pare că a pornit o cruciadă a divinității împotriva «Axei răului» – Johannis, Ciolacu, Ciucă – «considerați a fi Satana»”. Citește și: Antreprenorul Cătălin Teniță: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor plătetești mai mult decât ca salariat” Năstase îl compară pe Georgescu cu Petrache de la Maglavit Într-o postare pe blogul său, fostul premier PSD amintește cine a fost Petrache de la Maglavit și spune că este îngrijorat de „îndemnurile «președintelui ales» și ale unor canale media la evitarea violenței”. „Este pregătită o mișcare de stradă pentru 12 ianuarie. Mă îngrijorează îndemnurile „președintelui ales” și ale unor canale media la evitarea violenței. Tocmai asta îmi da de gândit. Riscul de a aruncă țara în haos nu poate fi neglijat. Am asistat, în 35 de ani, la mineriade de tot felul și a trebuit apoi să strâng cioburile, în plan internațional, ca ministru de externe sau premier, în urma lor”, a scris Năstase. „Acum, asistăm la o capitalizare a nemulțumirilor și a frustrărilor unui segment social important către un candidat care oferă o «narațiune» cu de toate, «o narațiune cocktail». Nu oferă fapte, realizări, ci «vise», speranțe. Este «alesul poporului», venit să-l salveze de «oamenii răi». Sunt oare pregătiți românii pentru încă o aventură? Vor să treacă, din nou, prin haos, pentru a ajunge, din nou, la punctul zero? Din cine e formată echipa lui Călin Georgescu? Vine și el cu 15000 de specialiști? Eu nu știu. Dar am descoperit, în timp, că schimbarea poate fi și în rău nu doar în bine”, mai arată fostul premier.

Adrian Năstase îl compară pe Georgescu cu Petrache de la Maglavit Foto: Blog Adrian Năstase
Anca Alexandrescu, consiliera penalilor PSD Năstase, Oprescu și Dragnea Foto: Libertatea
Politică

Anca Alexandrescu consiliera penalilor Năstase Oprescu Dragnea

Cine este Anca Alexandrescu, moderatoare a postului Realitatea TV și, de facto, propagandista lui Călin Georgescu, în ultimele zile: ea a fost pesedistă din 1996 și a fost consiliera penalilor PSD Adrian Năstase, Sorin Oprescu și Liviu Dragnea. Citește și: Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE, ceea ce explică și documentul penibil al SIE din CSAT, dar și bâlbele autorităților, spune un expert în intelligence Până la 24 noiembrie, ea îl atacă dur pe Georgescu pe conturile ei de pe rețelele sociale, dar situația s-a schimbat radical după ce acesta a intrat în turul II. „Disperarea este maximă, dacă au pus toate instituțiile de forță ale statului la dispoziția Elenei Lasconi, numai să câștige alegerile prezidențiale”, spunea ea, acum câteva zile. Anca Alexandrescu, consiliera penalilor PSD Năstase, Oprescu și Dragnea Și Ponta, și Dragnea, i-au oferit diferite sinecuri, deși ea a absolvit Dreptul la o universitate privată când avea 29-30 de ani. Ponta a plasat-o în consiliile de administrație ale producătorului de armament, tehnică militară și muniție Romarm și a IOR, producător de aparatură optică, inclusiv pentru industria de apărare. În regimul Dragnea, ea a ajuns în CA-uil Romaero și în Consiliul de Supraveghere a Fondului Român de Contragarantare. Anca Alexandrescu, fiica jurnalistului Horia Alexandrescu, a ajuns în 1996 purtător de cuvânt pentru campania electorală în alegerile locale PDSR, deși avea doar 24 de ani. În 2004 era consilier al premierului Adrian Năstase și director de comunicare în campania acestuia. Din 2005 în 2009 a fost consiliera lui Năstase la Camera Deputaților. În 2009 a ajuns consiliera lui Sorin Oprescu, abia ales primar al Capitalei. În 2012/2013 este preluată de Ponta, care o numește secretar de stat la cancelaria sa. Ulterior, ajunge să lucreze cu Liviu Dragnea, care însă o plasează în funcția de consilier onorific al premierului Dăncilă. Aceasta reușește însă să scape de ea, iar Anca Alexandrescu se mută la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Sinecuri peste sinecuri de la regimul Dragnea Ultimele ei declarații de avere sunt din septembrie 2019, când a fost scoasă din consiliile de administrație unde fusese plasată. Declarațiile sunt însă completate într-un mod derutant: de exemplu, ea nu declară veniturile nete anuale, ci suma lunară încasată de la cabinetul lui Dragnea, de 5.700 de lei. Veniturile din consiliile de administrație nu para în declarația de avere, ci de interese: 7.020 lei de la Fondul de Contragarantare „din mai 2018” și 2.500 de lei de la Romaero, din martie în august 2019. Putem presupune că e vorba de sume lunare, deci ea încasa de la stat, în 2019, circa 15.000 lei/lună. Pensia alimentară pentru cei doi copii, încasată de la fostul soț, este 15.000 lei/copil - dar, din nou, nu e clar dacă este vorba de o sumă lunară sau anuală. Ea scrie doar că a încasat-o din ianuarie 2018 în iunie 2019.

Ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu Foto: captură YouTube
Politică

Ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu

După Ponta, încă un ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu: „În nici un caz nu voi vota cu Elena Lasconi”, a spus Adrian Năstase. Și Victor Ponta a făcut o afirmație asemănătoare, cerând conducerii PSD să nu o susțină pe Lasconi. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga „Eu în niciun caz nu voi vota cu Elena Lasconi, ca să fie foarte clar. Am scris lucrul ăsta mai demult și rămâne așa cum am scris atunci”, a declarat Năstase la Marius Tucă Show. Ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu Vorbind despre viitorul guvern, el a sugerat că USR nu ar trebui adus la putere. „Da, PSD, PNL și UDMR și cu minoritățile, deci ei pot să formeze o majoritate. Cred că ar fi varianta cea mai rezonabilă dintre cele rele pe care le avem în momentul de față. Deci cred că ar trebui lucrat pentru așa ceva. Și aici sigur este o problemă legată de PNL, care prin Bolojan s-a grăbit să anunțe un un sprijin pentru pentru Lasconi. Dar în ceea ce privește situația de după alegerile prezidențiale, probabil că vor trebui să revină la varianta aceasta pe care o sugerăm încă de de acum ceva timp, și anume refacerea unei relații cu PSD-ul, mai ales că s-au schimbat și unii dintre liderii de la PNL”, a afirmat fostul premier, care a stat la închisoare pentru fapte de corupție. Pe 20 iunie 2012 a fost condamnat definitiv, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității". La data de 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat după mai bine de opt luni petrecute la Penitenciarul Jilava. În 6 ianuarie 2014, prin hotărârea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare (și plata a 1.824.000 RON), pentru șantaj și luare de mită, în dosarul Zambaccian. Soția lui, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare în aceeași cauză.[49] Pe 23 iulie 2014, Judecătoria Sectorului 4 (JS4) a decis că Adrian Năstase, condamnat la patru ani și șase luni de închisoare în dosarele "Zambaccian" și "Trofeul calității", poate fi eliberat condiționat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Năstase comentează alegerile „șocante”, candidatul „meteorit (sursa: Facebook/Adrian Nastase)
Eveniment

Năstase comentează alegerile „șocante”, candidatul „meteorit”

Năstase comentează alegerile „șocante”, candidatul „meteorit”. Năstase analizează viitorul politic al României. Adrian Năstase, președintele Fundației Europene „Titulescu” și fost premier al României, a făcut o analiză amplă a alegerilor recente, pe care le-a descris ca fiind „șocante”. Într-un articol publicat pe blogul său, acesta a evidențiat implicațiile politice ale rezultatului și provocările viitorului Parlament. Năstase comentează alegerile „șocante”, candidatul „meteorit” Fostul premier a remarcat caracterul neașteptat al rezultatelor, referindu-se la candidatul Călin Georgescu, despre care a spus: Citește și: E momentul să ne panicăm: șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte sunt, azi, enorme din cauza degringoladei din PSD și PNL „Călin Georgescu, candidatul la Președinție situat pe primul loc, - candidatul 'meteorit' sau candidatul 'Sputnik', cum ar spune unii - a venit din negura internetului și ne-a arătat că armele războiului hibrid pot fi mai importante decât dronele și tancurile fizice.” Adrian Năstase a descris parcursul candidatului drept unul neobișnuit, marcând influența internetului și a mesajelor populiste, dar și ideile izolaționiste promovate de acesta. Fostul premier a subliniat că astfel de idei sunt incompatibile cu lumea interdependentă de astăzi. Perspectiva securității Năstase a subliniat importanța apartenenței României la structurile euroatlantice, reiterând eforturile făcute după 1989 pentru integrarea în NATO și UE: „Cele 12 invazii ale Rusiei pe teritoriul nostru nu pot să ofere garanții morale și de securitate alternative pentru țara noastră. De aceea mi-ar fi greu să cred că mesajul de a scoate România din NATO sau din Uniunea Europeană ar putea să fie ascultat de votanți rezonabili din țara noastră.” Această remarcă a fost în contextul unor discursuri politice care sugerează un eventual parcurs izolaționist pentru România, idee respinsă categoric de fostul premier. Elena Lasconi și nesiguranța politică Adrian Năstase a vorbit și despre contracandidata Elena Lasconi, intrată în turul doi al alegerilor prezidențiale, exprimându-și scepticismul față de competențele acesteia în politică externă: „Elena Lasconi aduce cu sine nesiguranță și lipsa unor cunoștințe de bază în materie de politică externă. Chiar dacă va citi până în decembrie cărțile recomandate de Băsescu sau dacă va face meditații cu acesta, tot cred că va fi o prezență inconfortabilă la reuniunile internaționale.” Fostul premier consideră că lipsa experienței în politica externă ar putea afecta grav imaginea României pe plan internațional. PSD și PNL, plăți pentru greșelile din trecut Adrian Năstase a criticat atât PSD, cât și PNL pentru erorile strategice din campaniile electorale recente: „PSD și Marcel Ciolacu au plătit pentru complicitatea lor cu Hans Klaus Iohannis, au plătit și pentru lipsa unei politici de cadre, pentru puterea pe care au lăsat-o în mâna baronilor locali, pentru lipsa de decizie în materie de administrație, finanțe, politică externă.” Totodată, acesta a menționat că atacurile reciproce dintre cele două partide au erodat încrederea electoratului și au complicat perspectivele unei colaborări viitoare. Configurația viitorului Parlament – cheia stabilității În opinia lui Adrian Năstase, rezultatul alegerilor parlamentare va fi esențial pentru echilibrul politic din România: „Reprezentanții PSD și PNL ar trebui să se concentreze, în perspectiva alegerilor parlamentare, pe obținerea unui rezultat cât mai bun și pe posibilitatea de a reface eventual un guvern care să mențină o direcție echilibrată pentru România și contrapondere la echipa de la Cotroceni.” În acest context, Năstase a subliniat importanța unei direcții politice care să evite „aventurile” și să mențină stabilitatea țării. „Votați împotriva unei aventuri” Adrian Năstase a încheiat cu un mesaj clar adresat electoratului: „Îndemnul meu pentru prieteni este: Votați împotriva unei aventuri. Votați, respectiv, candidații PSD și PNL. Sperând că trenul nostru spre viitor nu va deraia de pe șine.” Fostul premier își exprimă astfel speranța pentru o conducere politică matură, capabilă să navigheze complexitățile interne și internaționale ale momentului.

Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Năstase și Geoană Foto: Facebook
Politică

Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Năstase și Geoană

Traian Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Adrian Năstase și Geoană: „Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu”, a scris el pe Facebook, după ce tabăra pro-europeană din Republica Moldova a câștigat alegerile prezidențiale cu ajutorul Diasporei. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Băsescu îi ia peste picior pe Ponta, Năstase și Geoană Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale la o diferență de circa 10% față de adversarul ei, Alexandr Stoianoglu. Însă datele Comisiei Electorale Centrale arată că Stoianoglu a avut un ușor avantaj, de circa 35.000 de voturi pe teritoriul Republicii Moldova. Dar Maia Sandu a câștigat zdrobitor în Diaspora, unde a luat 271.843 de voturi, față de 56.008 pentru Stoianoglu. Băsescu se referă, în postarea sa, că, la alegerile prezidențiale din 2004, 2009 și 2014, Diaspora a contribuit - cel puțin prin semnalul politic transmis celor din țară - la înfrângerea candidaților PSD. Însă aceștia s-au plâns că au fost furați. „Cred că Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta şi preacinstitele tonomate ale presei româneşti se pot consola. Vladimir Putin, cu tot aliotmanul lui de oligarhi şi tonomate a intrat şi el în clubul select al celor bătuţi cu votul de diaspora purtătoare de paşaport românesc. Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu”, a scris Băsescu.

Adrian Năstase, critic față de victoria Maiei Sandu Foto: Kremlin.ru
Politică

Adrian Năstase, critic față de victoria Maiei Sandu

Fostul premier PSD Adrian Năstase pare a fi mai degrabă critic față de victoria Maiei Sandu: „Faptul că «diaspora» a determinat scorul final este un lucru preocupant”, a scris el, pe blog. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Diaspora din România a contribuit în repetate rânduri, semnificativ, la înfrângerea candidaților PSD pentru Cotroceni. Însă fostul premier o critică pe Maia Sandu pentru faptul că ar fi deschis prea puține secții de vot la Moscova și sugerează că aceasta a abandonat proiectul unionist. Adrian Năstase, critic față de victoria Maiei Sandu „Spre Occident sau spre Rusia? Poate ca este o judecata simplista. Probabil ca unii au votat impotriva guvernelor Maiei Sandu. Oricum divizarea intre regiuni/raioane este putrnic marcata de rezultatul final iar faptul că «diaspora» (cetatenii aflati in afara granitelor) a determinat scorul final este un lucru preocupant. Mai ales in perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. Desigur, unii se gandesc deja la riscul repetării scenariului georgian. Cauzele obiective ale acestei divizari sunt cunoscute: numarul relativ mare al etnicilor rusi, gagauzi, al familiilor mixte, al celor plecati la munca in Rusia, numarul mic al sectiilor de vot de la Moscova, situatia Transnistriei, conflictul din Ucraina/interesele Ucrainei in Republica Moldova/Transnistria, rolul Republicii Moldova in situatia complexa SUA-UE/Rusia. Guvernarea următoarelor luni, sub presedintia Maiei Sandu, poate fi un măr otrăvit, in perspectiva alegerilor parlamentare. O strategie inteleapta pentru a depăsi fractura internă ar trebui sa fie axa unei actiuni viitoare. Vom vedea. Asa cum vom vedea dacă «drumul european» al Republicii Moldova mai are vreo legătură cu proiectul unionist”, a scris Năstase pe blog. Fostul premier PSD, de două ori condamnat penal, a vizitat Moscova chiar și după ce Rusia a invadat Crimeea.

Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu, în timp ce Popovici se sufocă sub un balon improvizat Foto: Facebook COSR
Eveniment

Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu

Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu, paradisul rural al baronilor PSD, în timp ce în timp ce David Popovici se chinuie sub un balon unde se sufocă. Nu este singurul bazin construit de Compania Națională de Investiții în comune mici, în timp ce alte orașe mari - Ploiești, Galați sau Brăila - cu tradiție la înot, nu au nici o piscină corespunzătoare pentru pregătirea sportivilor. Mai mult, CNI a investit sume uriașe în stadioane, inclusiv în orașe cu echipe de fotbal foarte slabe. „OK, e campion olimpic, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice, dar eu în timpul iernii, când e frig, la ‘Lia Manoliu’ se pune un balon în care în trei minute te sufoci. Eh, noi acolo ne antrenăm, pentru că acela e bazinul din interior de la ‘Lia Manoliu’… Sunt promisiuni de atâta timp, de atâţia ani, cum e şi cu patinoarul acela, cum sunt şi alte bazine, şi alte arene. Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi mai greu”, a spus, miercuri, David Popovici. Citește și: Jocurile Olimpice 2024: sute de mii de euro, diamante, mașini, apartamente Statul a investit într-un bazin de înot la Cornu Compania Națională de Investiții a investit 12,6 milioane de lei în bazinul de la Cornu, localitate de sub 5.000 de locuitori, dar în care au vile numeroși lideri PSD, în frunte cu Adrian Năstase. Familia Ponta - fostul premier fiind acum consilier al premierului Ciolacu - avea, potrivit unei declarații de avere din 2019 - două case la Cornu. Și propagandistul pro-rus Cozmin Gușă ar avea aici o vilă. În 2024, CNI a inaugurat două bazine de înot în două comune modeste din Maramureș, Fărcașa (10,7 milioane de lei) și Recea (13,5 milioane de lei). În schimb, la Baia Mare, bazinul închis de înot nu are dimensiunile necesare - 50,3 metri - pentru competiții internaționale. Construit în regimul comunist, bazinul are doar 49,7 metri, scrie presa locală. Localități mari, precum Ploiești, Brăila, Galați sau Constanța nu au bazine care să asigure condiții adecvate antrenamentului sportivilor. La Brăila, CNI a început în 2010 construirea unui bazin olimpic, dar lucrările au fost abandonate când erau gata aproape 95%. Bazinul Vega din Ploiești stă închis de trei ani, iar sportivii de la CSM se antrenează în bazine private sau la Izvorani. Bazinul semiolimpic de la Făgăraș, investiție de 19 milioane de lei, este abandonat, scria Monitorul Făgăraș în martie 2024. Stadioane pentru fericirea baronilor locali CNI a investiti însă sume uriașe în stadioane din fiefurile baronilor locali: 121 de milioane de lei la Târgu Jiu 239 de milioane de lei la Craiova (fieful Olguței Vasilescu) 21 milioane lei la Turnu Măgurele 55 de milioane de lei la Alexandria 271 milioane de lei la Târgoviște La Compania Națională de Investiții (CNI) salariul mediu pe anul 2024 va fi de 24.615 lei, adică circa 5.000 de euro pe lună. Compania are 390 de angajați. În 2020, la CNI lucrau doar 215 angajați, iar salariul mediu era de 12.015 lei. Directoarea companiei este Manuela Pătrășcoiu, numită în funcție în 2013, când Liviu Dragnea era ministru al Dezvoltării. Anterior, ea fusese contabilă la Rebus.

Adrian Năstase rostogolește mesajele Kremlinului Foto: adriannastase.ro
Politică

Adrian Năstase rostogolește mesajele Kremlinului

Fostul premier Adrian Năstase rostogolește mesajele Kremlinului la Antena 3: „Ucraina ar trebui să accepte faptul că o parte din teritoriul său este, și va rămâne, cel puțin temporar, sub controlul Rusiei”, a spus el. Citește și: Predoiu avertizează că pe aeroporturi vor exista „controale selective”, chiar dacă România a intrat în Schengen aerian și maritim În ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu spunea că se consultă cu fostul lider PSD, care a stat la pușcărie pentru fapte de corupție. „Am avut discuţii cu domnul Adrian Năstase şi am discuţii. (...) Este normal să am discuţii cu toţi foştii prim-miniştri”, spunea Ciolacu. Într-un interviu care a marcat 20 de ani de la primirea României în NATO, Năstase a cerut intensificarea legăturilor cu China comunistă - deși majoritatea statelor vestice identifică această țară drept una din cele mai mari amenințări - și a sugerat că alianța nord-atlantică a greșit când „a încercat să intre în curtea Uniunii Sovietice”. Adrian Năstase rostogolește mesajele Kremlinului Ce declarații a făcut fostul premier PSD, potrivit transcrierii Antenei 3 și stiripesurse.ro: „Pentru Turcia, ideea că România ar putea să devină cea mai mare bază NATO din această zonă a Europei este destul de enervantă și au fost câteva reacții din punctul ăsta de vedere” „Ucraina ar trebui să accepte faptul că o parte din teritoriul său este, și va rămâne, cel puțin temporar, sub controlul Rusiei” „Dacă lași să plece avioane care să bombardeze zone din Rusia, nu poți să spui că doar ucrainenii se bat cu rușii, aici membrii NATO vor trebui să clarifice lucrurile” „Ucraina s-a opus aderării Românei la NATO. Ucraina a trimis o scrisoare Secretarului Generale NATO prin care spunea că România are un conflict deschis cu vecinii și au cerut în zilele premergătoarea deciziei ca acest lucru să nu se întâmple” - fără să precizeze că, la acel moment, la Kiev era un regim puternic pro-Moscova. „Ar trebuie să reluăm relația cu China pe care noi o neglijăm, ceea ce nu ne face bine la securitate" Năstase a avut constant abordări relativ favorabile Rusiei și Chinei comuniste. Încă din 2013, el l-a invitat la Fundația Titulescu pe ideologul lui Putin, controversatul Aleksander Dughin.

Cei mai bogați politicieni nu lasă din gheare pensia specială Foto: Aktual 24
Politică

Cei mai bogați politicieni nu lasă din gheare pensia specială

Cei mai bogați politicieni nu lasă din gheare pensia specială: foștii premieri Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, precum și penalul Sorin Oprescu, condamnat la peste zece ani de închisoare și refugiat în Grecia, au dat statul în judecată și au câștigat, scrie Fanatik. Citește și: „Băieții deștepți” știau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu Toți trei sunt cunoscuți pentru averile lor uriașe. Cei mai bogați politicieni nu lasă din gheare pensia specială Pe lista foștilor parlamentari care au dat statul în judecată pentru pensia specială se află și socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, care, la 73 de ani, a fost plasat de PSD în Consiliul de Administrație al Romsilva. El a făcut parte din conducerea Curții de Conturi, de unde, în anul fiscal 2022, a câștigat 325.130 de lei net (circa 27.000 de lei pe lună). Nu mai puțin de 95 foști deputați și senatori au dat statul în judecată pentru pensiile lor speciale, arată Fanatik. „Legea prevede ca deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție nu mai au dreptul la pensie specială, însă doar în cazul în care infracțiunile au fost săvârșite în timpul mandatelor lor. Această prevedere nu i se aplică lui Sorin Oprescu, în condițiile în care, faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut după anul 2013, când acesta era deja primar general (…) În timpul audierilor la Tribunalul din Atena, Sorin Oprescu a dezvăluit că beneficiază de o pensie de aproximativ 3.000 de euro, după o carieră de medic chirurg și profesor universitar. Această sumă va crește cu cel puțin 500 de euro, după victoria recenta victorie în instanță. Decizia Tribunalului București nu este definitivă și poate fi atacată în 30 de zile de la comunicare”, explică Fanatik.

Conducerea MNAR acoperă falsurile lui Năstase (sursa: Facebook/Muzeul Național de Artă al României)
Eveniment

Conducerea MNAR acoperă falsurile lui Năstase

Conducerea MNAR acoperă falsurile lui Năstase. Criticul și istoricul de artă Adrian Buga a atras atenția încă de la 1 decembrie 2023 despre problemele expoziției Victor Brauner de la Muzeul Național de Artă al României. "Privesc toate lucrările și primesc un șoc" Într-o lungă postare pe Facebook, Buga a detaliat scurta istorie rușinoasă a expoziției Brauner. "VICTOR BRAUNER - PROTEST La început au fost amenințări „prietenești”, „sfaturi și îndemnuri” care au culminat spre final, în public, cu apelativul NESIMȚIT! Citește și: Sondaj catastrofal pentru liderii coaliției guvernamentale: Geoană este la aproape 10 procente în fața lui Ciolacu, iar Ciucă este sub Șoșoacă. Drulă, inexistent Vreau să postez, sper că ultima dată, împotriva acestei probleme, care m-a epuizat, și doresc să punctez fiecare etapă a acestui scandal care trebuia să fie închis cu atenție și cu diplomație. De Ziua națională a României, 1 Decembrie 2023, sunt invitat în calitate de Membru al Asociației Prietenii MNAR la deschiderea oficială a expoziției: Victor Brauner „Între ocult și oniric”. Privesc toate lucrările și primesc un șoc când văd ce lucrări au fost expuse printre cele fără probleme! Năstase s-a făcut că nu aude criticile Chiar atunci, pe loc, vorbesc public și atrag atenția unor specialiști implicați în proiect! Și ei sunt consternați! Strig, de două ori, chiar la vernisaj, că lucrările din colecția incriminată au probleme grave de autenticitate. Sunt auzit și de „colecționar” care trece impasibil și „surd” pe lângă mine! Plec extrem de trist că văd așa ceva în Muzeul NAȚIONAL. Detaliez unui prieten artist parizian situația. Tace și acum! Îl înțeleg! Imediat încep să fac demersurile discrete. Plec la Paris să cercetez și mai mult opera lui Brauner. Anunț muzeul Georges Pompidou printr-o scrisoare. Revin în țară, mă opresc de Sărbători și de Anul Nou. "Am ajuns la 4-5 lucrări" false Reiau activitatea pe 10 ianuarie. Văd expoziția de nenumărate ori! Fotografiez toate lucrările cu probleme. Am ajuns la 4-5 lucrări. Pe date de 17.01.2024 informez Asociația Prietenii MNAR oficial! Mi se răspunde prompt. Îmi dau demisia imediat. Conducerea MNAR acoperă falsurile lui Năstase Anunț oficial muzeul: registratura MNAR pune data de 18 ianuarie pe Înștiințarea mea. Încă mai speram să scoatem lucrările din expoziție fără scandal, cu diplomație și cu mare atenție să nu afectăm imaginea muzeului. Nu primesc niciun răspuns! Deși domnul Director mă cunoștea, având o colaborare bună, a preferat să nu mă contacteze și să nu mă asculte. Scandalul se propagă în public. Nevoit, fără să primesc niciun răspuns oficial sau neoficial, prezint și eu public toate convingerile mele. Din păcate, domnul Director al MNAR, după vizita comisiei Georges Pompidou, în loc să scoată lucrările din expoziție și să le țină în depozitul MNAR pe durata expoziției și pe durata anchetei, alege să dea lucrările înapoi colecționarului! Specialiștii din MNAR, ignorați Îmi doresc ca, după declararea tablourilor FALSE de către comisia de experți, fiecare persoană care a cumpărat un bilet la MNAR (expoziția Brauner) să fie despăgubită, în procent de 4-6 % din prețul biletului! Experții români! Am spus și o repet: există mari specialiști în muzeu. Șeful secției de restaurare este un profesionist pe care-l respect foarte mult, din păcate nu a fost ascultat. Angajații MNAR merită toată atenția și ajutorul opiniei publice, iar muzeul, mai mult ca oricând, merită susținerea Ministerului Culturii și al Asociației Prietenii MNAR. Apel către Turcan: "Situația este foarte gravă" Stimată doamnă Ministru! Cultura noastră îndreaptă spre Ministerul Culturii un „strigăt de disperare”! Pentru: - Patrimoniul construit (imobil) și Patrimoniul cultural naţional mobil (PCNM) care suferă în tăcere fără să fie restaurate; - experții români, cercetătorii avizați, critici de artă, chimiști, conservatori și restauratori de artă care trebuie susținuți în demersurile lor științifice și ajutați să-și publice cărțile de specialitate, nu certați sau blamați; Ministerului Culturii trebuie să se ocupe cu celeritate de patrimoniul instituțiilor statului care se pierde prin celebrele „drepturile litigioase” (exemplu colecția de artă Dona). Despre colecțiile retrocedate, NU există un raport oficial cu o analiză la nivelul muzeelor din ţară pentru a studia câte lucrări au fost restituite din colecţiile statului. Situația este foarte gravă. Propun ca statul român să fie reprezentat de un procuror, care, prin echipa lui, să strângă toate probele alături de experți și specialiști. Ministerului Culturii trebuie să înțeleagă că suntem în Europa, iar idei din celebru Decretul-Lege din 1974 al lui Nicolae Ceaușescu, nu au ce căuta în Nou Cod al Patrimoniului Cultural. "Prefer să nu citez din Deng Xiaoping" FINAL! Prefer să nu citez din Deng Xiaoping (cum făcuse Adrian Năstase într-un post pe propriul blog, vezi mai jos - n.r.), ci să-mi îndrept gândul spre afirmațiile lui Theodor Pallady, care spunea: „Există tablouri false, dar există și falși colecționari”! Aviz amatorilor! Dedic această muncă de cercetare tuturor specialiștilor, prietenilor, familiei și profesorilor care mi-au fost alături. În amintirea expertului israelian Noam Zvi, aprind o lumină pentru drumul lui lin. Este cel care, acum 27 de ani, a avut încredere în mine și mi-a pavat drumul cunoașterii!", a scris criticul de artă. Într-o postare pe propriul blog, Adrian Năstase își apără lucrările și se declară dezamăgit de "atacurile" la care a fost supus.

Fostul premier Adrian Năstase poate candida în 2024 Foto: Blog Adrian Năstase
Politică

Fostul premier Adrian Năstase poate candida în 2024

Fostul premier Adrian Năstase poate candida în 2024, el fiind „reabilitat” printr-o decizie din decembrie 2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție: aceasta ar fi o posibilă explicație pentru laudele lui Marcel Ciolacu către guvernarea din 2001 și 2004. Citește și: VIDEO Salariul uriaș al judecătorului filmat când băga bani în decolteul unei dansatoare. Fost „dispecer” la sistemul 112, el primește 33.600 lei doar pentru chirie „Am văzut în ultimul timp că nu îl iubiţi foarte mult pe Adrian Năstase, dar a avut o guvernare de excepţie (...) Am avut discuţii cu domnul Adrian Năstase şi am discuţii”, spunea Ciolacu la 26 ianuarie. Fostul premier Adrian Năstase poate candida în 2024 În plus, Omar Hayssam rămâne o verigă de legătură între Adrian Năstase și Marcel Ciolacu. În 2002, fostul om de afaceri, de origine siriană, a cumpărat cu suma ridicolă de 200.000 de euro IPRS Băneasa (S.C.Băneasa), de care era interesat fiindcă deținea zece hectare de teren. La acel moment, Hayssam era în relații strânse cu conducerea PSD Buzău, iar în 2002 a fost fotografiat, la o vânătoare, alături de actualul premier. Ciolacu era din 2000 vicepreședinte al organizației județene PSD Buzău. O declarație politică a unui parlamentar explică miza privatizării, către Omar Hayssam, a IPRS Băneasa. „S-a organizat licitaţie, doar de dragul imaginii, pentru că o formă olandeză, care oferea două milioane de euro, a fost eliminată din procesul de privatizare în mod ilegal. S.C. Băneasa pe lângă clădirile, utilajele şi nu în ultimul rând, know-how-ul mai poseda şi 10 hectare de teren, acolo unde metru pătrat de teren este de 100 euro. Cam aşa respecta Adrian Năstase sloganul PSD din 2000 care spunea aşa: «Împreună cu oamenii, pentru ei» fără a da însă un nume. Acesta este unul din multele exemple de oameni apropiaţi PSD-ului care s-au îmbogăţit nemeritat în perioada 2000-2004 şi care acum apelează la diverse strategii pentru a-şi acoperi urmele lor şi a celor care au ajutat corupţia generalizată la toate nivelele societăţii româneşti în perioada 2000-2004. Baronii locali pe care, iată, PSD-ul îi pune astăzi cu sârg în capul organizaţiilor judeţene, au scos acest partid din preferinţele electoratului”, se arăta într-o declarație politică din 2005 a unui parlamentar PDL, Marius Marinescu. Năstase, apariții tot mai frecvente în presa pro-PSD Adrian Năstase a reapărut în spațiul public în ultimele săptămâni, el acordând interviuri, printre altele, la Antena 3 și la Metropola TV, postul controlat de primarul PSD din Voluntari Florentin Pandele. „Ucrainenii, în momentul în care noi ne pregăteam, înainte de reuniunea de la Praga (summitul NATO din noiembrie 2002 la care România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare n.n.) să fim acceptați în NATO, au transmis secretarului general, lordul George Robertson, un protest puternic, spunînd că România nu poate fi acceptată în NATO pentru că are conflicte deschise cu vecinii. Știu că nu se cunoaște lucrul ăsta”, a spus Adrian Năstase, la Metropola TV, preluat de inpolitics.ro. Ce nu pare să fi precizat Adrian Năstase este că, la Kiev, în 2002, la putere era un regim corupt, cu tendințe dictatoriale și pro-rus, condus de președintele Leonid Kucma, care a deținut funcții de conducere în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Interviul oferit Antenei 3 pare să se fi desfășurat acasă la Năstase, privilegiu de care beneficiază puțini oameni politici.

Năstase, mesaje anti-Ucraina la TV Pandele Foto: Captură video Metropola TV
Politică

Năstase, mesaje anti-Ucraina la TV Pandele

Adrian Năstase, mesaje anti-Ucraina la TV Pandele, Metropola TV, post plătit de contribuabilii din Voluntari: Ucraina s-a opus, în 2002, intrării României în NATO, a afirmat fostul premier PSD. Năstase este singurul fost prim-ministru al României care a ajuns la pușcărie. Citește și: Un latifundiar din Dolj, care a făcut profit de zeci de milioane de lei, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii” DeFapt.ro a arătat că Gabriela Firea este lăudată non-stop la televiziunea soțului ei, Metropola TV din Voluntari, post finanțat de administrația locală. În septembrie 2023, rubrica „Administrație” de pe site-ul Metropola TV avea 10 știri consecutive cu Firea. Năstase, mesaje anti-Ucraina la TV Pandele Ce nu pare să fi precizat Adrian Năstase este că, la Kiev, în 2002, la putere era un regim corupt, cu tendințe dictatoriale și pro-rus, condus de președintele Leonid Kucma, care a deținut funcții de conducere în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. „Ucrainenii, în momentul în care noi ne pregăteam, înainte de reuniunea de la Praga (summitul NATO din noiembrie 2002 la care România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare n.n.) să fim acceptați în NATO, au transmis secretarului general, lordul George Robertson, un protest puternic, spunînd că România nu poate fi acceptată în NATO pentru că are conflicte deschise cu vecinii. Știu că nu se cunoaște lucrul ăsta”, a spus Adrian Năstase, preluat de inpolitics.ro. În emisiunea de la Metropola TV la care a fost invitat Adrian Năstase mai erau invitate Viorica Dăncilă și Norica Nicolai. Metropola TV este o televiziune deținută de o companie al cărei acționar unic este Consiliul Local Voluntari, oraș al cărui primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, prim-vicepreședinte PSD și fost primar al Bucureștiului. Potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerțului, compania SC Publivol Creativ, care deține licența pentru Metropola TV, este 100% proprietatea Orașului Voluntari, adică a Consiliului Local (CL) din Voluntari. Potrivit site-ului Primăriei Voluntari, majoritatea în CL Voluntari e deținută de PSD. În 2022, televiziunea avea 98 de angajați și pierderi de peste 2,1 milioane de lei.

Ciolacu vrea să dea CNAS pe mâna unui pensionar special din SRI Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

Ciolacu vrea să dea CNAS pe mâna unui pensionar special din SRI

Premierul Marcel Ciolacu vrea să dea CNAS pe mâna unui pensionar special din SRI, Cristian Celea, cu o avere uriașă și care a mai condus instituția în guvernarea Adrian Năstase. Celea este de la începutul anului 2023 membru al consiliului de administrație al casei de asigurări de sănătate, instituție care gestionează un buget de circa 54 de miliarde de lei, banii colectați din asigurarea obligatorie de sănătate. În iunie 2023, acest pensionar special a fost plasat și-n consiliul de administrație al spitalului Bagdasar Arseni. Generalul SRI Cristian Celea Foto: Lumea politică Celea a fost șef al CNAS între 2003 și 2005, numit fiind de Adrian Năstase. În momentul detașării la CNAS, avea experiență de 10 ani la SRI, unde a fost și comandant al Spitalului SRI Agrippa Ionescu. În martie 2006, Celea a fost trecut în rezervă de fostul președinte Traian Băsescu. Citește și: Averea uriașă a unui banal consilier APIA și a unei polițiste: două apartamente, trei case, Mercedes, vacanțe în străinătate și peste 150.000 de lei în conturi Ciolacu vrea să dea CNAS pe mâna unui pensionar special din SRI În ianuarie 2011, Ziarul de Argeș scria: „Medicul oftalmolog al lui Ion Iliescu, generalul maior Cristian Celea, a achiziţionat pachetul majoritar al Ortho Vita Med, cel mai nou şi mai modern laborator de servicii medicale din Piteşti, ridicat în Expo Parc. Suma tranzacţiei n-a fost făcută publică, dar pe surse am aflat că ea s-ar situa în jurul valorii de 5 milioane euro”. În iulie 2012, Ziarul de Tulcea scria: „Doctorul Cristian Celea, fost secretar de stat în Guvernul Adrian Năstase a câștigat o licitație dubioasă organizată de primăria Sulina, preluând în concesionare una dintre cele mai râvnite zone din România, respectiv una dintre ultimele plaje sălbatice, plaja Sulina”. Citește și: BREAKING DNA s-a dus peste președintele PSD al Consiliului Județean Botoșani, Doina Fedorovici, și peste spitalul gestionat de aceasta, unde o gravidă a murit în chinuri, acum câteva luni Combinații rentabile cu Primăria Capitalei În iulie 2023, Lumea Politică relatează o altă afacere interesantă a rezervistului SRI: „După ce Cristian Celea a preluat firma și a ieșit la pensie a făcut o afacere fabuloasă. Raim Comert SRL a preluat un spațiu de 900 mp de la Primăria Capitalei. Administrația Fondului Imobiliar a vândut un spațiu comercial în rate către firma fostului general. Imobilul evaluat la 200.000 de euro de autorități deși în zonă prețul unui mp de spațiu comercial era de cel puțin patru ori mai mare. O altă facilitate a fost posibilitatea ca firma generalului să achite valoarea în rate (…) În 2021, Raim Comert SRL, firma fondată de ginerele lui Virgil Măgureanu și apoi patronată de generalul Cristian Celea a ajuns la Asimed SA. Această companie este controlată de Laurențiu Huică, arestat în 2023 sub acuzația de trafic internațional de stupefiante”. Moșteniri peste moșteniri Potrivit unei declarații de avere din 2017, fostul general SRI era, în luna iulie din acel an, consilier personal al președintelui CNAS. La acel moment, CNAS era condusă de generalul în rezervă Marin Burcea, arestat în septembrie 2017 pentru o uriașă fraudă, de 4,5 milioane de euro. Burcea a ajuns în fața instanței în iulie 2018, în acest dosar, dar procesul trenează și este posibil să se încheie prin prescrierea faptelor. Potrivit declarației de avere din iunie 2023, generalul în rezervă Celea deține 23 de terenuri, inclusiv agricole și forestiere, în patru județe și municipiul București, care însumează peste 100.000 de metri pătrați. El are și două case în Argeș și 3 apartamente în Capitală, plus cinci autoturisme, din care două de epocă, un scuter, trei șalupe și o remorcă. Celea a declarat presei că 18 terenuri și 4 imobile sunt moștenite „de la defuncții mei părinți”, iar despre restul de 5 terenuri a precizat că au fost cumpărate în decurs de 17 ani pentru că și-a permis din punct de vedere financiar. În anul fiscal 2022, Celea nu a avut nici o sursă de venit în afară de chirii și pensia specială de 214.000 de lei.

«Slava Ukraini!» nu este agendă românească”, susține Adrian Severin
Politică

«Slava Ukraini!» nu este agendă românească”

Fostul pușcăriaș PSD Adrian Severin publică pe blogul fostului pușcăriaș PSD Adrian Năstase o scrisoare deschisă în care declară că „«Slava Ukraini!» nu este agendă românească”. Mai mult, Adrian Năstase redistribuie acest articol pe pagina sa de Twitter, unde însă a fost primit cu mesaje extrem de critice. Scrisoarea deschisă este adresată ambasadorului SUA la București, Katheleen Kavalec. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online «Slava Ukraini!» nu este agendă românească” Iată principalele mesaje lansate de Severin în această scrisoare deschisă: „Națiunea română nu are interesul strategic de a alimenta un război cu Rusia în apropierea granițelor sale (...) Războiul pe care SUA îl poartă cu Rusia și în care a antrenat și România, nu este conform cu interesele strategice ale României. Dacă SUA va câștiga războiul, România se va trezi la frontierele sale cu o putere regională ucraineană care va depăși propria sa putere și care o va amenința prin naționalismul și expansionismul său tradițional. China a fost întotdeauna sprijinul strategic al României. Un sprijin dincolo de ideologii sau regimuri politice. „SUA nu negociază nimic în și cu România. Totul ia pe gratis.(...) Să fim clari! «Slava Ukraini!» nu este agendă românească. Ce este gata să plătească SUA și ce garanții este gata să ofere pentru a o susține (desigur, în limite rezonabile)?” Nu veți avea succes dacă veți persista în încercarea de a ne convinge că sporirea prezenței militare străine în România, sub steag american sau sub steagul NATO, este soluția pentru consolidarea securității noastre naționale. La finalul scrisorii, Adrian Severin se autoinvită la un dialog cu ambasadorul SU și semnează „Inițiator și co-fondator al Parteneriatului strategic dintre România și SUA”. Adrian Severin, Scrisoare deschisă https://t.co/jNBxy9oGbL— Adrian Năstase (@Nastase_A) March 21, 2023 Adrian Năstase redistribuie scrisoare pe Twitter, însă mesajele nu sunt încurajatoare. „Deci Twitter chiar a ajuns refugiu pentru toti puscariasii”, comentează cineva. „Chiar nu puteti sa va abtineti, sa va mâncați liniștit banii pe care i-ati obținut din devalizarea țării asteia? Aveti un tupeu ordinar la fel ca Severin, alt p**c”, scrie altcineva. Citește și: EXCLUSIV Șase prime pe an la Autoritatea Aeronautică Civilă, echivalentul a 40.000 de lei: patru – prin Contractul Colectiv, una – pentru merite deosebite, dar și ore suplimentare

Adrian Năstase apără privatizarea Petrom Foto: Facebook Adrian Nastase
Politică

Adrian Năstase apără privatizarea Petrom

Fostul premier Adrian Năstase apără, într-un articol publicat pe blogul său, privatizarea Petrom: compania avea, la momentul vânzării, datorii de 30.000 de miliarde de lei (vechi, adică trei miliarde lei noi), după ce Guvernul ștersese deja datorii din perioada 1998-2000 de circa 10 miliarde lei vechi. Adrian Năstase apără privatizarea Petrom Fostul premier arată că comisia de privatizare a Petrom a fost aprobată de Parlament și că prețul obținut de statul român a fost de 1,5 miliarde euro pentru 51% din acțiuni. Ce precizează Adrian Năstase: România nu avea confirmat de către UE statutul de economie de piată functională, statut conditionat de intelegerile cu Banca Mondială, FMI si UE. In “TO DO LIST-ul din iulie 2004, măsura 33 prevedea obligatiile legate de privatizarea Petrom, cu termene precise. Contractul de privatizare a fost aprobat prin legea 555/2 decembrie 2004 (...) Rezultatul votului a fost 173 voturi pentru, 20 impotrivă si 1 abtinere. Până in prezent OMV Petrom a contribuit la bugetul României cu 35 miliarde euro, in perioada 2005-2021 si a făcut investitii de 17 miliarde de euro, având in prezent 8000 de salariati. In ceea ce priveste profiturile pe primele luni ale anului, verificati cât au fost taxele plătite la stat in aceeasi perioadă. Fostul premier amintește că petrolul este al statului român, dar zăcămintele de petrol pot fi doar concesionate pe diferite perioade. „Un esec penibil legat de neacceptarea noastră in Spatiul Schengen (vă aduceti aminte cine a rezolvat prima fază a intrării in Spatiul Schengen, prin eliminarea vizelor pentru romăni, incepând cu 1 ianuarie 2002?) se translatează spre o componentă importantă a negocierilor noastre pentru aderarea la Uniunea europeană, aderare care ne-a adus importante beneficii directe si indirecte, inclusiv financiare”, mai scrie Năstase. Citește și: Putin, sfidat de Biden: Statele Unite, aproape să anunțe că vor trimite sisteme anti-rachetă Patriot în Ucraina. Rusia a amenințat că va riposta față de o astfel de „escaladare”

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră