/

Cine e Prigojin: tâlhar violent din adolescență, pușcăriaș, investitor în hot-dogi în anii ’90 și proprietar de restaurant cu strip-tease la Sankt Petersburg unde venea și tânărul Putin

Wagner recrutează pe Pornhub, în Afganistan
Wagner recrutează pe Pornhub, în Afganistan (sursa: Telegram/Prigozhin press group)

Wagner recrutează pe Pornhub, în Afganistan. În Rusia, potrivit legii, grupările armate private sunt ilegale, însă legea nu e aplicată în ceea ce privește Grupul Wagner, „armata din umbră” fiind prea importantă pentru Kremlin. În prezent, cu zeci de mii de luptători, mulți dintre ei antrenați de acum pe câmpul de luptă, Grupul Wagner e perceput, atât ca o amenințare militară, cât și ideologică.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

De ani buni, rețeaua de mass media și cea de social media controlate de Evgheni Prigojin (foto), lider declarat al Grupului Wagner, a interferat cu sistemele politice ale altor țări, precum alegerile din SUA, încercând să extindă operațiunile de dezinformare și influență politică și în țările din Uniunea Europeană, stârnind sentimente anti-NATO și anti-occidentale.

Crimeea, locul de naștere al Wagner

Grupul Wagner a acționat pentru prima dată în Ucraina, în 2014, unde a participat la anexarea Crimeei, fiind cunoscut și ca „Armata din umbră a lui Putin” sau „Mercenarii Rusiei”.

Mult timp s-a crezut că fondatorul grupului a fost Dmitri Utkin, un fost veteran al războiului din Cecenia, mai ales că numele grupului provine de la porecla lui Utkin, un admirator al lui Richard Wagner, compozitorul preferat al lui Adolf Hitler. Înclinațiile ideologice ale lui Utkin sunt, de altfel, tatuate pe corpul lui: simboluri naziste.

De altfel, nici președintele Putin nu e străin de simpatiile neonazismului. Potrivit The New York Times, o mulțime de ideologi și neonaziști au călătorit de-a lungul timpului în Rusia, participând la o serie de conferințe și întâlniri pe teme neonaziste, Rusia primindu-i cu brațele deschise: „În întreaga colecție de naționaliști, populiști și neonaziști care a prins rădăcini de ambele maluri ale Atlanticului, domnul Putin e venerat pe scară largă ca un soi de cavaler alb: un simbol al forței, purității rasiale și al valorilor tradiționale creștine.”.

În 2021, jurnaliștii BBC au recuperat o tabletă Samsung, aparținînd unui mercenar Wagner, de pe un câmp de luptă din Libia. În tabletă s-au găsit atât informații despre crimele de război ale Grupului Wagner, instrucțiuni și hărți militare, cât și dovezi ale propagandei neo-naziste pe care mercenarii Kremlinului o lăsaseră în zonele de război în care au luptat, inclusiv un e-book „Mein Kampf”.

RIA FAN, brațul de dezinformare

Deși Utkin a fost considerat multă vreme a fi fondatorul Wagner, master mind-ul a fost altcineva și, dacă primul activa pe câmpul de luptă, al doilea o făcea pe plan intern.

Este vorba despre Evgheni Prigojin, care în primăvara anului 2014 a deschis o nouă companie media în Rusia, cu sediul la Sankt Petersburg, RIA FAN (Agenția federală de știri), care e încă cea mai puternică armă media a omului de afaceri Prigojin, făcând parte din holdingul Patriot Media Group.

Din 2015, RIA FAN a raportat despre războiul din Siria și conflictul armat din Donbas, Rusia fiind întotdeauna bine prezentată, chiar și când avioanele de luptă rusești bombardau sate și orașe civile. În 2017, Agenția avea 30 de milioane de abonați.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2018, RIA FAN a încercat să influențeze direct politica din Rusia, jurnaliștii lui Prigojin primind instrucțiuni despre cum să scrie despre Vladimir Putin și să explice populației de ce este singurul candidat la președinție. De asemenea, Prigojin a plătit bloggeri populari pentru a duce campanii împotriva membrilor opoziției.

În 2019, agenția lui Prigojin a creat dosare despre activiștii opoziției din Sankt Petersburg. O privire de ansamblu asupra bugetului arată că s-au alocat mii de euro pentru investigații asupra opozanților.

Prigojin, tâlhar din adolescență

În 1980, la vârsta de 18 ani, Prigojin a atacat o femeie în Sankt Petesburg, strângând-o de gât până când aceasta și-a pierdut cunoștința, apoi i-a furat banii, pantofii și bijuteriile. A fost unul dintre multele jafuri pentru care a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Eliberat în 1990, în perioada de destrămare a Uniunii Sovietice, a reușit, în câțiva ani, să valorifice apariția capitalismului. La început, a vândut pe stradă hot dog, pregătiți în bucătărie cu mama lui, însă foarte rapid, a trecut la afaceri mai mari, ajungând să dețină acțiuni în câteva supermarketuri. La mijlocul anilor ‘90 deschide un restaurant, Casa Tradițiilor Vechi, bazat pe un concept deosebit de tot ce exista până atunci în Sankt Petersburg: strip-tease și mâncare bună.

În scurt timp, restaurantul a început să fie frecventat de elitele de afaceri și politice. Printre clienți, primarul Sankt Petersburgului, Anatoli Sobchak, și viceprimarul de atunci, Vladimir Putin. Așa a început prietenia dintre Putin și Prigojin.

Devenind o figură politică importantă, Putin l-a invitat pe Prigojin să organizeze evenimentele guvernamentale, oferindu-i, mai apoi, contracte cu statul din ce în ce mai mari – începând cu contracte de catering pentru școlile din Rusia (în valoare de peste 200 de milioane de euro), mai apoi pentru armată.

Din aceste contracte pentru armată a apărut ideea armatei de mercenari. În 2014, când Putin ia decizia de a anexa Crimeea și de a invada Ucraina pentru prima dată, Kremlinul căuta modalități de a ascunde faptul că trupele sale sunt active în Ucraina, iar Prigojin a intervenit, oferindu-se să înființeze o companie militară privată care să facă munca murdară a Kremlinului, fără a implica statul rus.

Înaintașii: „Corpul slavon”

Dacă Prigojin a venit cu ideea înființării, Utkin s-a ocupat de infrastructură. După ce a părăsit armata, în 2013, Utkin a început să lucreze pentru Moran Security Group, o companie privată înființată de veterani militari ruși, implicată în misiuni de securitate și instrucție militară, în întreaga lume.

În același an, managerii Grupului de Securitate Moran au înființat o nouă companie, denumită „Corpul slavon„, pentru a „proteja câmpurile petroliere și conductele” din Siria în timpul războiului civil. Utkin a fost trimis în Siria ca membru al Corpului slavon, supraviețuind unei misiuni dezastruoase. În 2014, când i s-a încredințat misiunea de a crea Grupul Wagner, Utkin avea să apeleze la foștii tovarăși de arme din Corpul slavon.

Un moment cheie pentru Prigojin a venit la sfârșitul anului 2015, când Putin a decis să intervină militar în Siria pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad. Prigojin a primit atunci, din partea guvernului rus, contracte pentru alimente și provizii pentru armata rusă în valoare de peste un miliard de euro, trimițând, la schimb, trupele Wagner în Siria.

În Siria, Wagner s-a impus mai întâi ca o forță de luptă formidabilă, mai apoi prin teroare – mercenarii Wagner fiind acuzați de numeroase crime de război.

Dacă, în 2016, Wagner avea o mie de angajați, un an mai târziu, numărul acestora ajungea la cinci mii, urmând ca în 2018 armata de mercenari să aibă șase mii de angajați. În prezent, potrivit coordonatorului Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite pentru Comunicații Strategice, John Kirby, Wagner are 50.000 de luptători în Ucraina.

Bani publici, jafuri, resurse minerale

Detaliile despre modul de finanțare și despre cine are responsabilitățile financiare în interiorul organizației sunt puține din cauza faptului că Grupul folosește foarte multe corporații fantomă pentru a putea face afaceri, fentând sancțiunile occidentale. E și cazul companiei Midas Resources, înregistrată în Madagascar, care derulează afaceri miniere în Republica Centrafricană.

Experții au emis de ani de zile ipoteza că grupul primește finanțare semnificativă de la statul rus, suplimentând acești bani cu profituri din contractele de securitate și minerit de la guverne care nu aderă la sancțiuni.

În plus, Grupul Wagner câștigă bani și pe alte căi: exploatarea minelor de aur și a lemnului prețios, câmpuri petroliere, jefuirea resurselor minerale de către mercenari în zonele lor de operare, în special în multe țări africane.

Chiar dacă nu există informații oficiale despre modul în care sunt finanțate trupele Wagner, potrivit estimărilor SUA, în prezent armata de mercenari cheltuiește 100 de milioane de dolari pe lună pentru luptele din Ucraina.

Un străin ucis în Ucraina valorează 10.000 de dolari

Oficial, armata privată rusă oferă celor care vor să devină membri, pentru desfășurarea în zona de război, un salariu lunar de 240.000 de ruble (aproximativ 3.000 de euro). În anunțurile de recrutare sunt însă promise indemnizații și bonusuri, care vor fi discutate la interviul de angajare.

Potrivit unor informații furnizate de luptători ai Grupului Wagner capturați de forțele ucrainene, mercenarii primesc un salariu de bază de 5.000 mii de euro, iar cu indemnizațiile cumulate (oferite la fiecare victorie) acesta ar ajunge până la 7.000 de dolari pe lună.

În plus, există un bonus de 10.000 de dolari, dacă un mercenar Wagner ucide străinii care luptă pentru Ucraina, condiția pentru a primi bonusul fiind să prezinte pașaportul cadavrului drept dovadă.

Armata privată garantează, de asemenea, angajaților, uniforme de luptă moderne, cele mai bune echipamente și cele mai bune arme, asigurare de viață și instruire de către instructori de înaltă calificare.

Wagner recrutează pe Pornhub, în Afganistan

Wagner ar fi recrutat în jur de 40.000 de prizonieri din închisorile Rusiei, Prigojin oferindu-le grațiere dacă supraviețuiau șase luni pe câmpurile de luptă din Ucraina. Însă, la începutul lunii februarie, Prigojin a declarat că recrutarea deținuților a încetat. Potrivit serviciilor secrete britanice, aproximativ jumătate dintre prizonierii angajați de Wagner angajat și trimiși pe front în Ucraina au fost omorâți. Cum Wagner a pierdut mulți luptători în bătălia pentru Bahmut, Prigojin a anunțat recent că vor fi înființate birouri de recrutare în toată țara.

Însă Grupul Wagner nu se limitează doar la birouri de recrutare.

La începutul lunii martie, Grupul Wagner a început să plaseze reclame pe Pornhub, cel mai mare site pornografic din lume („Luptați alături de Compania militară privată Wagner, nu vă mai masturbați”, reclamă lăudată de Prigojin, într-o declarație publicată pe Telegram), dar și în licee.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, recrutori mascați Wagner au vizitat mai multe licee din Moscova pentru a discuta cu elevii, distribuindu-le chestionare pentru înrolare („Recrutarea unui tânăr războinic”), pentru a le colecta informațiile de contact.

Sârbii, de interes

La începutul anului, președintele sârb a criticat faptul că pe site-urile web și grupurile de social media rusești au apărut anunțuri de recrutare, în limba sârbă, pentru grupul Wagner.

Deși legislația sârbă interzice participarea cetățenilor săi la conflictele din străinătate, au existat voluntari sârbi care au luat parte și în trecut la luptele din Ucraina din 2014, alături de forțele pro-ruse.

În prezent, nu există informații oficiale despre străinii care se înrolează în Grupul Wagner, însă în timpul luptelor de la Bahmut, ucrainenii au arestat membri ai Grupului Wagner, printre care germani, americani, francezi și sirieni.

Afganii nu au nimic de pierdut

Totuși, Gruparea Wagner are în vizor o țară anume, care ar putea să ofere un grup compact și mare de noi recruți: Afghanistan.

Potrivit reprezentanților fostelor cercuri militare și de securitate din Afganistan, peste 10.000 de foști militari ar fi fost vizați de mesajele Wagner și, cel mai probabil, aceștia vor da curs ofertei: „Nu au țară, nu au locuri de muncă, și nici viitor. Nu au nimic de pierdut. Aici li se oferă în jur de patru dolari pe zi de muncă, (…) iar dacă Wagner le oferă 1.000 de dolari pentru a fi din nou bărbați luptători, nu vor respinge oferta. În plus, un nou recrut va putea convinge jumătate din vechea sa unitate să se alăture, pentru că sunt ca niște frați, și destul de curând, ai un întreg pluton.”.

Membrii fostului Corpului Național de Comando al Armatei de elită din Afganistan, abandonați de SUA și aliații occidentali când țara a căzut în mâinile talibanilor, au primit mesaje pentru recrutare din partea Wagner („Oricine ar dori să meargă în Rusia cu un tratament mai bun și cu resurse bune: vă rog să-mi trimiteți numele, numele tatălui și gradul vostru militar”), însoțite de îndemnul de a ajuta la recrutarea altor membri ai unităților lor și de oferte care includ cetățenia rusă. Potrivit analiștilor, dacă ar accepta ofertele, balanța pe câmpul de luptă ucrainean s-ar putea înclina în favoarea Rusiei.

Soldați ruși proaspăt încorporați, răpiți

Pentru a-și mări rândurile, Wagner recurge la măsuri din ce în ce mai extreme. Recent, au apărut dezvăluiri că Gruparea răpește soldați din armata rusă, forțându-i să semneze contracte.

Citește și: PNL amenință PSD că Ciucă își va depune mandatul la 26 mai, conform protocolului, indiferent de încheierea sau nu a negocierilor

La începutul lunii aprilie, 500 de ruși mobilizați de armata rusă au fost trimiși cu avionul de la Kursk la Rostov-pe-Don pentru antrenament, însă ajunși acolo au fost urcați în camioane și transferați noaptea în regiunea ucraineană Lugansk, unde au fost obligați să semneze contracte cu Grupul Wagner, a dezvăluit Astra Press, citând mesajele pe care soldații le-au trimis, disperați, rudelor.

Surse ruse au raportat ulterior că 100 de angajați mobilizați în regiunea Lugansk au dispărut din 7 aprilie, după ce au refuzat să semneze contracte cu Wagner.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și mașinile de protocol ale angajaților Executivului
10:28Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere
10:08Eternul primar din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA pentru fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie
10:00Nici măcar un botez pe an în unele sate din România, se plâng preoții. Explicația: depopularea masivă
09:54Trump anunță o investiție uriașă în tehnologie AI, de 500 de miliarde de dolari din fonduri private, sub numele „Stargate”
09:47Inginer la Apele Române, dealer de cannabis de anvergură mică, dar penală
09:40Unde se duc foștii parlamentari când se duc din Legislativ? Unii dispar ca norii
09:33Fără discursuri ale politicienilor pe 24 ianuarie la Iași, la manifestările dedicate Unirii Principatelor. Dar vor avea loc două proteste
21:42Președintele Trump vrea pace în Ucraina, este un obiectiv oficial al Casei Albe, a spus noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio
21:26Premierul britanic susține crearea unui stat palestinian, idee pe care i-a transmis-o și premierului israelian Netanyahu
21:18Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi
21:11Tudorache „Diamant”, fostul primar de la Sectorul 1, a scăpat de închisoare: Înalta Curte i-a redus pedeapsa și l-a condamnat cu suspendare
20:42EXCLUSIV Cum a „omis” Emil Hurezeanu să-și declare asocierea în afaceri cu Michael Schmidt, omul care a încasat 283 de milioane de euro de la statul român
19:08Protest al angajaților Senatului față de reorganizarea propusă de Bolojan: nu este benefică pentru funcționari și „familiile lor”