/

Un judecător din CSM își compară salariul cu cel al unui taximetrist sau frizer. El avea circa 15.000 lei/lună și dăduse statul în judecată pentru salarii mai mari

Un judecător din CSM, Alin Ene, își compară salariul cu cel al unui frizer Foto: Facebook

Un judecător din CSM, Alin Ene, își compară salariul cu cel al unui taximetrist sau frizer: „Cât plătești la frizeria de cartier pentru două tunsori? Cât dai pe două meniuri fast-food? Cât plătești pentru două curse unui șofer de taxi/ride sharing? Atât plătește statul într-un an unui judecător pentru fiecare dosar pe care îl are de soluționat!”, a scris el, pe Facebook.

Potirvit ultimei declarații de avere depuse de Ene, în anul fiscal 2022 el a avut un salariu net anual de 173.034 de lei. În plus, el primise 54.279 de lei pentru „diferențe salariale, dobânzi legale”, ceea ce de obicei înseamnă că a dat statul în judecată pentru recalcularea salariului și a câștigat.

Însă, pe Facebook, judecătorul s-a plâns că judecătorii sunt prost plătiți și a făcut un calcul din care reiese că judecătorii sunt plătiți cu 70 de lei pentru fiecare dosar.

Citește și: Decizie scandaloasă a justiției: fiii „vrăjitoarei” Sidonia, suspecți într-o crimă brutală, eliberați din arest! „Vrăjitoarea” a dat o petrecere cu sute de invitați

Un judecător își compară salariul cu cel al unui frizer

„Realitatea în cifre, dincolo de emoții, exagerări și dezinformări.

70 lei = 2 tunsori bărbătești = 2 meniuri fast food = 2 curse taxi/ride sharing = activitatea judecătorului pentru un an într-un dosar înregistrat la judecătorie.

În anul 2023, venitul net lunar al unui judecător definitiv la început de carieră la judecătorie era de 8.493 de lei. Pentru o perioadă, la acesta se adăuga, potrivit legii, norma de hrana în valoare de 202 lei.

În același an, fiecărui judecător de la judecătorie i-a revenit spre soluționare un număr mediu de 1454 de dosare.

Din cele două date rezultă un salariu net anual de aproximativ 70 lei/dosar.

O fi mult? O fi puțin? E greu de spus, neexistând un mercurial al salariului cuvenit judecătorului pentru fiecare dosar.

Desigur, este de competența celorlalte două puteri în stat să analizeze cât valorează munca depusă de un judecător și cât este dispus statul să plătească pentru această muncă, apoi să găsească justul echilibru între cele două.

Nu ne plângem, nu ne lamentăm, dar trebuie să asigurăm posibilitatea unei informări corecte și reale într-un noian de informații denaturate, exagerate sau de-a dreptul false, rostogolite în spațiul public și în online. Asta pentru cine este capabil să vadă dincolo de senzațional și de adevăruri servite la cheie și este dispus să cerceteze singur pentru a ajunge la adevăr.

Certitudinea: Cât plătești la frizeria de cartier pentru două tunsori? Cât dai pe două meniuri fast-food? Cât plătești pentru două curse unui șofer de taxi/ride sharing? Atât plătește statul într-un an unui judecător pentru fiecare dosar pe care îl are de soluționat!”, a scris judecătorul.

Însă calculul său este discutabil fiindcă pornește de la un salariu mimim și fiindcă ia în calcul dosarele înregistrate, nu pe cele efectiv rezolvate. Presa a relatat, recent, cazul judecătoarei din Iași care a amânat zeci de dosare într-o singură zi, spunând că nu are chef să judece.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

51 Comments

    • Cati bani din fraude si slte furturi o recuperat la bugetul statului ca sa isi permita sa ceara bani mai multi marele judecator….
      Eu le-as da minim pe economie si procente din tot ce recupereaza de la toti cate fura, de la stat, si atunci ii responsabilizam si pe ei.
      Sa se gandeasca bine domnul judecator ca ei sunt complici la tot ceea ce se fura in Romania!!!
      Tergiversati toate procesele pana se prescriu, si nici nu recuperati prejudiciul., asta inseamna favorizare ,si gaura in buget, dar tu 15.000 Ron iei pe luna plus bonusuri mai mult sau mai putin Orrodoxe …!!!
      Daca ne mai uitam si in declaratia de avere , si domnia voastra are vre-o matusa Tamara si ti-o lasat tie tot ce ai, ca tu esti sarac ca judecator CSM !!!!!

  1. judeca 8 ani un dosar, o fi mult, o fi putin??
    Avem o piata libera, meseriile de frizer sunt la mare cautare, nu te obliga nimeni sa ramai in magistratura.
    Apropoo, au emigrat 6 milioane de romani dar nici-un magistrat, oare de ce?

  2. Să vedeți la judecătorii militari ei chiar nu fac nimic, dintr-o faptă infimă săvârșită de un militar își fac de lucru ani de zile

  3. Cum dracu de ies ca paduchii in frunte toti neispravitii din tara asta in toate institutiile bugetare?Nu va este rusine sa faceti asemenea comparatii,cand voi pe langa salariile si pensiile nesimtite sunteti cei mai corupti,daca va ia cineva la bani marunti nu veti justifica nici un sfert din avere.

    • Cine dracu’ poate să creadă că lucrează, deci rezolvă 1454 de dosare într-un an? Nemernicii ăștia iau în râs inteligența opiniei publice. Rezultă nivelul de rezolvare zilnică( zile lucrate într-un an~300 zile,) 4, 85 dosare pe zi. Măcar să fie sancționați pentru desconsiderarea bunului simț. Poluează cu asemenea gogomănie mediul ambiant. Oameniiaceștia, dacă mai păstrează vreo urmă de umanitate, în lăcomia lor de a solia țara asta, au ajuns și ne fac de râsul lumii. Trebuie să primească o reacție pe măsură

  4. Bun boss, De ce nu te faci frizer sau taximetrist? Am impresia ca tu consideri aceste meserii, fiind sub-umane! La cat tineti voi si judecati un dosar, nici macar minimul pe economie nu meritati.

  5. Cum ar fi sa mergi la frizer și un tuns să dureze 6 luni sau 1 an? Sau te duci la Mc și dai o comandă cu livrare în 9 luni. Câte ore de muncă are dl judecător pe zi? Câte zile de munca a avut în ultimul an? E frumos sa împărți 173 034lei la 12 luni. Realist, probabil la 9. Vacanta de 5 stele în hotelurile justiție la preț de toaleta publică se pune?

  6. Au dreptate magistrații. Au făcut carte, unii pe la biotera sau triotera. Nesimțirea n are limite. Praful să se aleagă de ei

    • Ca sa ajungi magistrat trebuie sa dai niște examene.Foarte ,foarte grele.Daca îți dau doar sa citești dintr-un cod penal sau civil nu cred ca vei putea înțelege nimic și doar pe citit dar e foarte simpla și rapida în decizii mintea odihnită a unora.Se vaită de bani?!Eeee!Bioterra!Cum îndrăznește?
      În străinătate munca lui este plătită cu 10000 de euro ,lunar.Cel puțin.
      Praful se va alege de noi pe urma unora ca voi.Majoritatea comentariilor sunt pe hate și atât. Nu aveți nici măcar idee cat muncește și ce înseamnă să faci acea meserie.

      • Majoritatea celor ce comentează urât sunt niște frustrați care nu au realizat mare lucru în viață și tot ce le-a rămas este ura. Exact tipul de oameni pe care se bazează un sitem corupt.

      • Dacă e așa greu , să se facă popă. Cind s-a hotărât ce meserie să facă, nu avea habar la ce se înhamă ??? Asemenea nemulțumiți nu merită nici un scuipat în frunte cind în jurul lor sunt oameni care abia se descurcă de la o zi la alta cu toată școala sau facultatea urmată de ei . De ce nu se pune o zi în locul frizerului sau taximetristului că poate va ajunge sa aprecieze salariul pe care îl are !!!!

        • Stimabile, orice absolvent de facultate de drept se poate inscrie la Magistratura. Daca e capabil sa ia examenele, va deveni procuror sau judecător. Sansele sunt egale si pentru aia care „cu toată scoala sau facultatea urmata de ei” nu fac nimic in viata. Informează-te înainte sa deplangi pe vreun leneș sau altul.

  7. Gunoi , și noi antreprenorii nu răzbit sa plătim taxe pt răsfățul acestor trântori . Le da ciuca si ciolacu la toți ,dar din banii muncitorilor și antreprenorilor ,pe care-i impozitează cum nu se poate crede , Nu Mai Razbim GUNOAIELOR .

  8. Această Hidră și Caracatiță 🐙 a României a stors oamenii de rând atât de banii 💰💳💷💶💴💵💸💸💵💴💶💷💳💰💰💳💷💶💴💵💵💸 Cât și de viață! Trebuie să schimbăm din temelii această instituție numită justiție!!😊♥️🌄

  9. Dar n-a uitat sa menționeze dacă mai primește ceva pentru locuință? câti ani lucrează el? Când și cu ce pensie iese? Cat din acea pensie e pe contribuție și cât miloaga de la buget? Ia aruncați o privire pe statisticile casei de pensii de unde rezulta cât e pensia medie și cât din ea e subvenție de la buget?

  10. Judecătorii , membrii ai CSM cum este și cazul distinsului domn sunt plătiți la rang de demnitari , deci 6 ani pe perioada mandatului la CSM. au salariul echivalent al unui ministru sau secretar de stat .
    Deci. , sa nu se mai plângă distinsul domn pentru ca în prezent nu mai soluționează dosare la instanță și primește salariul unui ministru sau secretar de stat .

  11. Un judecător din CSM ESTE UN MARE NESIMTIT. Pentru ca mai primește o groaza de beneficii asa cum cetățenii știu. Un judecător din CSM sa facă bine sa și plătească dosarele pierdute LA CURTEA EUROPEANA LUCRATE PROST, PENTRU CATE NOI PLATIM SUME COLOSALE. UN JUDECATOR DE LA CSM SA AIBA BUNUL SIMT SA FACA JUSTITIE PENTRU CA ACUM ESTE DOAR O LATRINA DE PORCI.

  12. Păi nu încearcă să facă și el taximetrie dacă se câștigă la fel ca în magistratură ? Și e mai puțin stres. Dar cred că a aflat că taximetriștii și frizerii nu au pensii speciale. Nașpa, nu ?

  13. Are dreptate domnul judecator.
    Sunt f mici salariile în magistratura și nu au nici o legătură cu veniturile care sunt mai mari e adevărat și nefinalizate.Eu zic sa facem o subscripție publica sa le completam aceste venituri.
    O sa inițiez o campanie de conștientizare a opiniei publice pt direcționarea celor 3 % către MJ pt întrajutorarea magistraților.

    • Nesimtire, salarii cat cuprinds pensiii la fel si decizii de toata jena. Rusine , inginerii economistii nu au cerut salarii ca si ei.

  14. A uitat să specifice că cei 70 lei pe dosar sunt net iar la frizer și taxi sunt brut din care se scade inclusiv salariul pe care-l primește avocatul

  15. Nu știu de ce, dar am sentimentul că omul are dreptate. Nu stiu eu sa evaluez munca unui magistrat, totuși dupa atâta volum de carte citită in facultate, după examene grele si serioase il plătești cu mai putin de 9000 de ron pe lună?

    Nu sunt deacord cu faptul că se compară cu frizerii, taximetriștii si costurile unei Shaorma. Aici i-aș zice sa nu mai faca asta. Ar trebui sa se compare cu medicii, ofițerii de poliție si cu cei din armată

    • Aloo, domnu’, mai puțin de 9000 pe lună ia un judecător începător, care are mai puțină și mult mai lejeră școală decât un medic rezident, care, la rândul lui ia mai puțin de 5000 pe lună! Și, credeti-ma, e mult mai greu să intri la medicină decât la drept, unde trebuie doar să ai luat bacul!

  16. Câtă carte cunoaște și ce fel de dreptate poate stabili un salariat din Ministerul Justiției (scuzați ca nu pot să îi spun magistrat), dacă nu este în stare să își argumenteze, convingător, statutul social și plata acestuia pentru prestarea muncii sale., nelăsând loc de îndoială în mintea celor ce ii citesc mesajul, câte minciuni, prin omisiune, ascunde și cât „se zdrobeste” pentru a sluji poporul român? Deloc.

  17. Castravecior murat care ești : daca erai in China…Justiția a devenit o caraghioasă păcăleala instituționala. Sunteți în genunchi cu fata spre zona sexului politicului gata oricând să l satisfaceți. Ați devenit pentru bani niste co or ve.

  18. Da asa este, castiga asa putin magistratii incat accepta de la toti interlopii bani si alte foloase financiare pentru a „fii un pic mai blanzi cu ei”
    De aceea a explodat violenta in societate, ca interlopii, criminal dovediti, sunt trimisi acasa, bravo domnilor magistratii…….

  19. Un onorabil slujbaș pe bani publici are nesimțirea sa compare munca cu lenevit,ești în stare sa gândești ca frizerul și șoferul de ridesharing plătește taxa la stat,ei rămân cu 65% in cel mai bun caz,la taxe mai are de plata utilitățile…benzina ,uzura mașinii,sau în cazul frizerul energia electrica și chiria la locație????
    Un imbecil

  20. Falsă și parșiv pusă problema, judecătorul are un salariu baban pe lângă stimulentul de 70 roni/dosar, pe când taximetristul sau frizerul doar din această firimitură trăiește. Mare nerușinare pe acești judecători!

  21. Marș la școală, jegurilor! Habar-n-aveți nici să deschideți cărțile alea și aveți pretenții să judece pe salariul minim?
    Huooo, jigodii ordinare semianalfabete! Nu vă duce neuronul să vă concentrați pe ceva mai lung de un minut, de citit nu mai vorbim! Un judecător are în pix viața omului! Nu sunteți în stare să pricepeți că politicienii sunt de vină, dobitocilor! Ei au făcut ca justiția să fie așa!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:42Președintele Trump vrea pace în Ucraina, este un obiectiv oficial al Casei Albe, a spus noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio
21:26Premierul britanic susține crearea unui stat palestinian, idee pe care i-a transmis-o și premierului israelian Netanyahu
21:18Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi
21:11Tudorache „Diamant”, fostul primar de la Sectorul 1, a scăpat de închisoare: Înalta Curte i-a redus pedeapsa și l-a condamnat cu suspendare
20:42EXCLUSIV Cum a „omis” Emil Hurezeanu să-și declare asocierea în afaceri cu Michael Schmidt, omul care a încasat 283 de milioane de euro de la statul român
19:08Protest al angajaților Senatului față de reorganizarea propusă de Bolojan: nu este benefică pentru funcționari și „familiile lor”
18:09BREAKING Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției
17:40Wizz Air renunță, în sfârșit, la taxa telefonică de lux de un euro pe minut: pasagerii români pot vorbi la tarife locale cu operatorii companiei
17:32Călin Georgescu, înfrângere de etapă la CEDO, care a respins cererea instituirii de măsuri provizorii în cazul alegerilor
17:24VIDEO Tragedie la schi: 66 de morți și 51 de răniți după un incendiu care a cuprins un hotel de 12 etaje în stațiunea Kartalkaya din Turcia
17:16Scădere semnificativă a exporturilor de țiței rusesc după cele mai recente sancțiuni SUA, pe care Trump le-ar putea relaxa
17:05Litoralul Mării Negre ar putea fi afectat de păcura scursă din cele două petroliere rusești naufragiate în strâmtoarea Kerci, Apele Române fac teste
16:49Fost ministru al Energiei: benzina la un leu litrul, cum propune Georgescu, înseamnă că nu mai sunt bani de salarii și ajutăm șmecherii cu mașini mari
14:15Ne batem de proști cu “extremiștii“: PSD și PNL susțin candidatura loserului Antonescu ca să se asigure că Georgescu va fi președinte, nu un om liber, fără tinichele
12:04ANALIZĂ Noul Marcel Ciolacu: zile întregi fără nici o activitate la Guvern, dar foarte activ pe TikTok