sâmbătă 21 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: salariu

101 articole
Eveniment

Grevă japoneză în școlile din Sibiu, profesorii cer salarii mai mari înaintea instalării guvernului

Școlile din Sibiu, în grevă japoneză. Peste 95% dintre unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sibiu participă miercuri la o grevă japoneză inițiată de Sindicatul Învățământului Preuniversitar (SIP). Școlile din Sibiu, în grevă japoneză Acțiunea are ca scop atragerea atenției asupra nevoii de salarii decente în educație, un domeniu în care doar un număr restrâns de angajați beneficiază de sporuri și indemnizații. Citește și: Suma uriașă cu care a fost premiat bufetierul de la Transelectrica și nimeni nu știe de ce. Inginerii energeticieni au luat mult mai puțin Sindicaliștii denunță public ignorarea drepturilor legitime ale cadrelor didactice și „încălcarea flagrantă a legislației în vigoare”. Aceștia avertizează că recentele propuneri apărute în spațiul public subminează acordurile asumate politic și semnate de autorități. Cadrele didactice cer respectarea acordurilor În comunicatul transmis presei, sindicaliștii subliniază că nu cer sporuri suplimentare, ci doar respectarea legilor și a acordurilor deja în vigoare. „Răbdarea e virtutea noastră, dar nu infinită”, transmite SIP, insistând că acordarea sporurilor nu trebuie confundată cu necesitatea unor salarii decente pentru toți angajații din învățământ. Solicitare de măsuri urgente din partea autorităților Iulia Dănilă, director de comunicare al SIP Sibiu, afirmă că protestul urmărește recunoașterea și menținerea drepturilor câștigate legal. Sindicatul cere autorităților „o atitudine adecvată” și „măsuri urgente” pentru a evita escaladarea conflictului.

Școlile din Sibiu, în grevă japoneză (sursa: Facebook/Inspectoratul Școlar Județean Sibiu)
Funcționari pensionari angajați ilegal la stat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Funcționari pensionați iau și salariu de la stat. Ilegal, potrivit DNA, care a deschis un dosar

Funcționari pensionari angajați ilegal la stat. DNA a descins la Primăria Iași într-un dosar ce vizează angajarea ilegală a unor funcționari pensionați. Funcționari pensionari angajați ilegal la stat Procurorii susțin că 31 de persoane au continuat să primească salarii de la stat, deși ar fi trebuit să iasă la pensie. Citește și: Suma uriașă cu care a fost premiat bufetierul de la Transelectrica și nimeni nu știe de ce. Inginerii energeticieni au luat mult mai puțin Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 8 milioane de lei. La percheziții au participat și jandarmi antitero, semn al gravității suspiciunilor. Continuarea, în Ziarul de Iași

Marian Enache are trei sporuri astronomice, diurnă, chirie și transport Foto: Facebook
Politică

Președintele CCR, Marian Enache, are trei sporuri astronomice, diurnă, chirie și transport

Președintele CCR, Marian Enache, are trei sporuri astronomice, diurnă, chirie și transport, pe lângă salariu și două pensii speciale, arată datele de pe site-ul Curții Constituționale.  Citește și: Grindeanu, încurcat de întrebările despre relația cu Vicol-Nordis: „Cam așa”, a spus de mai multe ori Salariul brut al lui Enache este de 47.074 de lei.  Marian Enache are trei sporuri astronomice, diurnă, chirie și transport Pe lângă acesta, el primește:   Spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, 11.769 de lei Spor pentru păstrarea confidențialității, 2.354 de lei Spor pentru condiții de muncă vătămătoare, 1.500 de lei Indemnizație de doctor, 950 de lei Salariul său lunar, brut, se apropie de 64.000 de lei. El beneficiază și de bani de chirie, diurnă și transport.  Dar Enache primește și două pensii speciale. Cea de magistrat a fost, în anul fiscal 2023 (acestea fiind ultimele date publice), net, de  679.800 de lei. Cea de deputat: 82.980 lei. Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, figurează cu dosar Fond Rețea la Securitate, dar Serviciul Român de Informații susține că „dosarul nu s-a păstrat în arhivă". Istoricul Mihai Demetriade a explicat pentru DeFapt.ro că această sintagmă se referă la faptul că dosarul a fost distrus, adică nu mai există fizic. Cel mai probabil, dosarul a fost distrus în decembrie 1989 la ordinul generalului Iulian Vlad, care a ordonat distrugerea arhivei Securității. Însă a rămas numărul de dosar: 7259/Vaslui.  

Averea uriașă pe care Marian Enache de la CCR o vrea ascunsă Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Averea uriașă pe care Marian Enache de la CCR o vrea ascunsă: două pensii speciale și un salariu

Averea uriașă pe care Marian Enache de la CCR o vrea ascunsă: el primește două pensii speciale și un salariu imens. Ultima sa declarație de avere este din 2024 și acoperă veniturile din 2023. Citește și: Polițistul-influencer Godină, alături de Marian Enache și CCR: nu mai vrea să-și publice averea. „Ceva intim”, susține el În total, statul i-a plătit peste 1,2 milioane de lei.  Averea uriașă pe care Marian Enache de la CCR o vrea ascunsă Prin decizia luată luni de CCR, de secretizare a declarațiilor de avere, Enache va scăpa probabil de declarația de avere care ar trebui depusă până la 15 iunie și va prezenta veniturile sale din 2024, când salariile judecătorilor CCR au crescut masiv și, pe cale de consecință, și pensiile speciale.  Cât ia marian Enache de la stat: salariu de președinte al CCR: 473.298 lei pensie specială de magistrat: 679.800 de lei pensie specială de ex-parlamentar: 82.980 lei Aceste venituri sunt nete.  Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, figurează cu dosar Fond Rețea la Securitate, dar Serviciul Român de Informații susține că „dosarul nu s-a păstrat în arhivă". Istoricul Mihai Demetriade a explicat pentru DeFapt.ro că această sintagmă se referă la faptul că dosarul a fost distrus, adică nu mai există fizic. Cel mai probabil, dosarul a fost distrus în decembrie 1989 la ordinul generalului Iulian Vlad, care a ordonat distrugerea arhivei Securității. Însă a rămas numărul de dosar: 7259/Vaslui.

Compania de stat cu doi angajați și patru șefi  Foto: Inquam
Economie

Compania de stat cu doi angajați și patru șefi și care supraviețuiește din dobânzile bancare

Compania de stat cu doi angajați și patru șefi care supraviețuiește din dobânzile bancare: Casa de Comerț Unirea, înființată în 2018 de ministrul PSD Petre Daea, și pe care guvernarea PNL dorea să o desființeze.  Citește și: Cu cine trebuie să discute Nicușor Dan: penalul PSD Chesnoiu, fost polițist, conduce AFIR, agenția care finanțează investițiile rurale Compania de stat cu doi angajați și patru șefi  Potrivit proiectului de buget pe 2025, societatea are doi angajați, dintre care un director general. Însă nota de fundamentare a bugetului arată că există și un consiliu de administrație cu trei membri. Nu este clar cu ce se ocupă unicul angajat care nu are funcție de conducere. În anii trecuți, erau cinci mebri în CA-ul companiei.  Acest unic angajat fără funcție de conducere are alocat, pentru 2025, un buget, brut, de 106.000 lei, inclusiv „contribuții”. Directorul companiei are alocată suma de 114.000 de lei, iar CA-ul - 118.000 lei. Pe site-ul companiei, aparent nu eixstă nici director, nici consiliu de administrație. În nota de fundamentare a bugetului se arată că principala sursă de venit din 2024 a fost „venituri financiare provenite din dobanzi bancare”, puțin sub două milioane de lei. „Venituri din adaosul comercial” sunt doar 133.000 de lei, iar nota precizează că „cheltuielile de exploatare au fost sustinute si de veniturile financiare, rezultatul net din exploatare fiind negativ”.  

Salariul în companiile cu capital străin, aproape dublu față de cel din companiile autohtone Foto: Dacia
Economie

Salariul în companiile cu capital străin, aproape dublu față de cel din companiile autohtone

Salariul în companiile din România cu capital străin este aproape dublu față de cel din companiile autohtone cu capital integral românesc, arată o analiză a lui Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR. Dar și productivitatea din companiile cu capital străin este mai mult decât dublă decât cea din companiile cu capital integral românesc. Citește și: Efectul ascensiunii extremismului: discuții pe o rețea socială despre bombe artizanale și lichidarea „premierului” Bolojan Salariul în companiile cu capital străin, aproape dublu față de cel din companiile autohtone Potrivit datelor prezentate de Popa în Ziarul Financiar, salariul mediu în companiile cu investiţii străine directe (ISD peste 10% din capital) era, în 2023, de 9.641 lei, lunar, brut. În firmele fără investiții străine era de 5.240 de lei, brut, lunar. Productivitatea în companiile cu ISD era, în 2023, de 960.000 lei/salariat. În cele cu capital autohton era 485.000 lei/salariat.  „Firmele străine beneficiază adesea de active intangibile (mărci, patente, sisteme informatice performante, know-how) provenite de la compania-mamă, care sporesc eficienţa şi competitivitatea, au probabil şi un acces mai facil la pieţele de export. Spre deosebire de acestea, multe microîntreprinderi locale funcţionează cu capital redus şi fără echipamente de ultimă generaţie, ceea ce limitează productivitatea”, arată Popa. Potrivit acestui membru al CA-ului BNR, companiile cu investiții străine reprezintă 5% din totalul companiilor cu cifră de afaceri nenulă, dar contribuie cu peste 40% la cifra de afaceri totală a economiei. „Companiile mari şi cele cu capital străin nu obţin profituri uriaşe, aşa cum auzim adesea, ci împart beneficiile eficienţei operaţionale atât cu angajaţii, prin salarii mai mari, cu consumatorii, prin preţuri competitive, dar şi cu statul, plătind taxe”, arată Cristian Popa. 

Mătușa lui Simion, judecătoare, face reclamă electorală nepotului Foto: captură video
Eveniment

Mătușa lui Simion, judecătoare, face reclamă electorală nepotului. Ea a dat statul în judecată

Mătușa lui George Simion, Măndica Badiu, judecătoare la Focșani, face reclamă electorală nepotului ei. Ultima ei declarație de avere arată că ea a dat statul în judecată pentru un salariu mai mare și a câștigat: în anul fiscal 2023, pe lângă salariul net, anual, de 215.227, ea a primit și „drepturi salariale restante” de peste 155.000 de lei.  Citește și: Guvernul aprobă salarii de aproape 5.000 euro/lună, brut, la compania-căpușă CNI, deși abia mai are bani de pensii Ionel Stoica scrie pe Facebook că aceasta apare într-un videoclip de promovare electorală a lui Simion, „Eu, George! Adevărata mea poveste” și prezintă mesajul ei.  Mătușa lui Simion, judecătoare, face reclamă electorală nepotului „Este pentru prima dată în istoria electorală a României post-decembriste când un magistrat participă activ la campania electorală a unui candidat la alegerile prezidențiale. Numai laude și cuvinte elogioase. În plus, doamna judecător Măndica Badiu a fost, de mai multe ori, membră în Biroul Electoral Județean din Vrancea, inclusiv în cel pentru alegerea Președintelui României din anul 2024. O incompatibilitate care se vede din avion, având în vedere că nepotul ei era unul dintre candidați.   Inspecția Judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii tac, nu s-au autosesizat, ca să nu-l deranjeze pe George Simion. Două instituții decredibilizate, care au fost folosite în ultimii cinci ani doar pentru a intimida magistrații curajoși și care trebuie reformate din temelii.   Consiliul Superior al Magistraturii chiar a delegat-o de mai multe ori pe judecătoarea Măndica Badiu în funcția de președintă a Secției Penale a Tribunalului Vrancea”, a scris Ionel Stoica.  

Garda Elvețiană Pontificală, condiții și salarii (sursa: Pexels/Ömer Gülen)
Eveniment

Garda Elvețiană: cât câștigă membrii celei mai mici armate din lume și care sunt condițiile impuse

Garda Elvețiană Pontificală, condiții și salarii. Garda Elvețiană Pontificală este responsabilă cu protecția Papei. Recrutarea membrilor este extrem de riguroasă, iar candidații trebuie să respecte mai multe condiții stricte. În schimb, acești soldați cu pregătire militară completă sunt remunerați pentru serviciile lor. Uniforma distinctivă și misiunea lor istorică Cu uniformele lor în galben, albastru și roșu, gardienii elvețieni atrag mereu privirile. Citește și: EXCLUSIV Tîlvăr, ministrul Apărării, întâlnire secretă la sediul Otokar din Turcia înainte ca MApN să semneze un contract de 910 milioane USD cu compania Ei formează cea mai mică armată din lume, înființată în 1506 la inițiativa Papei Iulius al II-lea. Astăzi, Gărzile Elvețiene numără doar 135 de membri, cu vârste între 19 și 35 de ani, toți dedicați protecției Suveranului Pontif, inclusiv în deplasările oficiale. Garda Elvețiană Pontificală, condiții și salarii Tinerii interesați să se alăture Gărzii Pontificale Elvețiene trebuie să știe că accesul este extrem de selectiv. Printre cerințele obligatorii se numără naționalitatea elvețiană, să fie catolici practicanți și să aibă o înălțime de minimum 1,74 metri. De asemenea aceștia trebuie să nu se căsătorească până la vârsta de 25 de ani (după care se pot căsători), să dețină un diplomă de absolvire a învățământului secundar și să accepte un angajament de cel puțin 26 de luni. Pentru misiunea lor esențială, membrii Gărzii Pontificale Elvețiene primesc un salariu lunar de aproximativ 1.200 de euro, potrivit publicației Midi Libre. Garda elvețiană vs jandarmeria Vaticanului Este important de menționat că gardienii elvețieni nu trebuie confundați cu Jandarmeria Statului Cetății Vaticanului, care are și ea atribuții de securitate. Gardienii elvețieni beneficiază de o pregătire militară de elită, ce include antrenamente avansate în arte marțiale și mânuirea armelor automate moderne. În plus, aceștia sunt cazați într-o cazarmă situată chiar în interiorul Vaticanului, pentru a putea răspunde rapid oricărei solicitări.

Care este bugetul general al Vaticanului (sursa: Pexels/Aliona & Pasha)
Internațional

Câți bani are Vaticanul: patrimoniu, salariile cardinalilor și funcția neremunerată a Papei

Care este bugetul general al Vaticanului. Deși averea patrimoniului Vaticanului este estimată la câteva miliarde de euro, bugetul general al micuțului stat papal se confruntă cu deficite anuale. Papa nu are salariu Deși conduce o cetate independentă cu un patrimoniu inestimabil, Papa nu primește salariu pentru funcția sa. Citește și: Eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați face CSM să se zvârcolească: Consiliul acuză discriminarea El are însă acces la fonduri pentru a-și îndeplini misiunea pastorală. În schimb, cardinalii care conduc diferite departamente ale Curiei Romane primesc salarii de aproximativ 4.500 de euro pe lună, echivalentul unui rang de ministru în administrația pontificală. O avere artistică imposibil de vândut Vizitatorii bazilicii Sfântul Petru, ai Capelei Sixtine sau ai muzeelor Vaticanului observă imediat bogăția artistică a Bisericii Catolice: aproximativ 70.000 de opere de artă, de la Antichitate până la Renaștere, incluzând sculpturi, picturi, obiecte rare și comorile bibliotecii apostolice. Acestea reprezintă însă un patrimoniu inalienabil, parte din istoria creștinismului și imposibil de comercializat. Care este bugetul general al Vaticanului Vaticanul deține și bunuri mai ușor evaluabile: imobile, școli, spitale și investiții financiare estimate la circa cinci miliarde de euro. Majoritatea proprietăților sunt în Italia, însă Vaticanul administrează și peste 1.000 de imobile în străinătate, inclusiv în cartiere de lux din Londra, Geneva și Paris. În 2023, administrația patrimoniului (APSA) a raportat un profit de 46 de milioane de euro. Veniturile Vaticanului provin în principal din Denierul Sfântului Petru, o colectă anuală internațională, care a scăzut de la 100 la circa 50 de milioane de euro. De asemenea veniturile se bazează pe donații și moșteniri de la persoane fizice, dar și pe turism religios: încasări din bilete la muzee, vânzarea de suveniruri, lumânări și alte obiecte religioase. Vaticanul beneficiază de sprijin financiar din partea diocezelor mai bogate (SUA, Italia, Germania, Brazilia, Coreea de Sud). Cheltuieli și dificultăți financiare Pe partea de cheltuieli, Vaticanul susține salariile și pensiile pentru circa 5.000 de angajați, costuri administrative și operaționale. Sprijinul caritabil acordat în 2023 în 76 de țări a totalizat 13 milioane de euro. Însă, din cauza pandemiei și a scăderii donațiilor, Vaticanul înregistrează anual deficite între 30 și 70 de milioane de euro. Fondul de pensii are, la rândul său, un deficit de cel puțin 350 de milioane de euro. Eforturi de transparență și combaterea spălării de bani Papa Francisc a făcut din echilibrarea bugetului o prioritate a pontificatului său. Deși nu a reușit să atingă „deficitul zero”, a lansat ample reforme, precum transparentizarea finanțelor vaticane. În timpul său, au fost închise circa 5.000 de conturi bancare suspecte. A redirecționat investițiile spre fonduri etice. Exemplul personal al Papei Francisc Papa Francisc a redus în 2021 salariile cardinalilor cu 10%. De asemenea, a scos la licitație diverse cadouri primite, cum ar fi un Lamborghini vândut cu peste 700.000 de euro sau o motocicletă Harley-Davidson adjudecată pentru 241.000 de euro, fondurile fiind direcționate către acte caritabile.

Uriașele venituri ale consilierilor ministrului Justiției, Radu Marinescu (sursa: Facebook/Ministerul Justiției)
Eveniment

Veniturile consilierilor ministrului Justiției: plus 40.000 lei net lunar (pensie specială, salariu)

Uriașele venituri ale consilierilor ministrului Justiției: peste 40.000 de lei net lunar în cazul celor care au fost și magistrați. Uriașele venituri ale consilierilor ministrului Justiției Trei din cei cinci consilieri ai lui Radu Marinescu, ministrul Justiției, sunt foști magistrați, potrivit Presshub. Citește și: Fostul judecător Cristi Danileț scrie că decizia Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR de anulare a prezidențialelor este aberantă Fiecare din cei trei încasează o pensie specială între 20.000 și 26.000 de lei net lunar. Pe lângă acest venit, fiecare consilier încasează și un salariu de 18.000 de lei de la Ministerul Justiției. Astfel, veniturile cumulate ajung la aproape 45.000 de lei lunar, net (aproximativ 9.000 de euro).

Pensionarul special Daea are o slujbă la PSD Foto: Digi 24
Politică

Pensionarul special Daea are o slujbă la PSD

Pensionarul special Petre Daea și-a luat tractor și are o slujbă excelent plătită la PSD, probabil din subvenția contriabuabililor, arată datele din ultima declarație de avere depusă de soția sa, Carmen Luchian. Ea este a doua sa soție, iar presa a scris recent că Luchian a cerut tribunalului un ordin de restricție împotriva lui Petre Daea, dar ulterior a retras cererea. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Pensionarul special Daea are o slujbă la PSD Potrivit acestei declarații de avere, fostul ministru al Agriculturii a încasat în anul fiscal 2023 salarii nete, anuale, în valoare de 64.055 de la PSD. Cum Daea și-a pierdut postul de ministru la mijlocul lunii iunie, deci a lucrat pentru PSD cel mult șase luni și jumătate, înseamnă că el este răsplătit cu cel puțin 12.000 de lei pe lună, net. Daea, care are 75 de ani, are două pensii: cea specială, de 70.798 de lei pe an, și cea bazată pe contributivitate, de 81.496 de lei. Soția sa a avut, în 2023, un salariu de 165.000 de lei, net, ea fiind director la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Carmen Luchian este și în consiliul de administrație al Fondului de Garantare a Creditului Rural, de unde a încasat 18.872 de lei. Familia deține o avere uriașă: patru apartamente și două case de vacanță, un BMW din 2020 și un tractor din 2023, Tag 60C, care se vinde cu circa 30.000 de euro.

Nevasta lui Zgonea, sinecuristă de lux la instituția condusă de soțul ei Foto: Facebook
Politică

Nevasta lui Zgonea, sinecuristă lux instituția condusă soțul ei

Nevasta lui Valeriu Zgonea, sinecuristă de lux la instituția condusă de soțul ei: ea ar fi unul dintre „consilierii de specialitate” de la ANCOM despre care nu se știe ce fac și câștigă enorm, susține un comunicat USR. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Nevasta lui Zgonea, sinecuristă de lux la instituția condusă de soțul ei „PSD și PNL au retras adoptarea bugetului ANCOM în plenul Parlamentului, doar pentru a evita explicațiile. Putem bănui că decizia are legătură cu prezența printre consilierii speciali a soției președintelui Zgonea. Aceasta a fost secretar general al ANCOM și s-a spus că și-a dat demisia după instalarea soțului în funcție, fapt contrazis însă chiar de sindicatul din ANCOM, care a arătat că doamna Zgonea a rămas consilier de specialitate”, se arată în comunicatul USR. În declarația de avere a lui Valeriu Zgonea, se arată că soția sa lucrează la ANCOM și, în anul fiscal 2023, a câștigat, net, 278.015 lei, deci, în medie, peste 23.000 de lei pe lună. Azi, un drept la replică al ANCOM transmis redacției DeFapt.ro arăta că, în medie, așa-numiții consilieri de specialitate din această instituție câțtigă, în medie, net, de persoană, 18.806 lei pe lună. Nu se știe ce fac acești consilieri. În dreptul la replică al ANCOM se arată: „Compartimentul «Consilieri de specialitate» este înființat și funcționează ca urmare a identificării unei necesități instituționale de a oferi managementului ANCOM expertiză profesională pe diverse arii de interes pentru Autoritate, în vederea exercitării unui control intern managerial adecvat”. Calificarea doamnei Zgonea nr. 2, mister Un CV al doamnei Zgonea nr. 2 este de negăsit (Valeriu Zgonea este la a doua căsnicie și, în plus, ar avea un copil dintr-o terță relație extraconjugală) este de negăsit. În declarația de avere depusă de Zgonea în 2016, ea câștiga sub 7.000 de lei în calitate de consilier la ministerul Transporturilor și sub 30.000 de lei - net, anual - de la o agenție imobiliară. În 2018, când Sorin Grindeanu a ajuns președintele ANCOM, Laura Zgonea a fost propulsată secretar general al instituției și a câștigat, net, anual, 150.000 de lei. Din anii următori, ea și-a secretizat veniturile, arată Capital.

Șapte consilieri de la ANCOM; instituția condusă de Zgonea, înghit salarii de două milioane euro Foto: Facebook
Politică

Șapte consilieri înghit salarii de două milioane euro

Șapte consilieri la stat despre care nu se știe cu ce se ocupă înghit anual salarii de două milioane de euro: aceștia sunt angajați ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Această situație a fost prezentată de un deputat USR, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații din Camera Deputaților. Citește și: Pensiile speciale vor înghiți, în 2025, peste 0,9% din PIB, mai mult de 17 miliarde de lei Cei șapte angajați ANCOM sunt „consilieri de specialitate”, dar potrivit lui Miruță, nu se știe ce specialitate au. Dacă informația este corectă, înseamnă că, lunar, cheltuiala salarială cu doar unul dintre acești consilieri este aproape 24.000 de euro, lunar - probabil brut. Șapte consilieri înghit salarii de două milioane euro „Ca să înțelegem mai bine, cei șapte consilieri de specialitate sunt alții decât consilierii conducerii ANCOM. Față de cei de la cabinetele lui Valeriu Zgonea, Pavel Popescu și Vlad Bontea, aceștia sunt angajați pe perioadă nedeterminată, într-un compartiment distinct. Fără să aibă vreo atribuție tehnică, aceștia consumă aproape 2% din bugetul ANCOM, în timp ce echipa responsabilă de «Poliția Internetului», de implementarea actului privind serviciile digitale (DSA) în România și oprirea falsului în online este inexistentă”, a explicat Miruță, potrivit unui comunicat USR. Față de execuția preliminată pe 2024, cheltuielile de personal ale ANCOM vor crește cu 6,9%, în timp ce categoria numită generic „alte cheltuieli” va crește de peste 100 de ori. Doar pentru „protocol” instituția vrea să cheltuie, în 2025, 795.000 de lei. ANCOM se autofinanțează, iar bugetul instituției se aprobă anual de către Parlament. Pe site-ul ANCOM nu se pot găsi informații privind proiectul de buget pe 2025. Instituția este condusă de Valeriu Zgonea, fost muncitor necalificat la căile ferate, care a absolvit la seral, în opt ani, un institut de construcții, facultatea de căi ferate. El este cunoscut pentru afirmațiile sale stupide, precum cea în care declara că este coleg cu Mihai Viteazul: „Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează”.

Teodor Țigan, fostul director Romsilva, s-a reangajat și are salariu astronomic Foto: Romsilva
Eveniment

Fostul director Romsilva s-a reangajat și are salariu astronomic

Fostul director Romsilva, Teodor Țigan, care la pensionare a primit un bonus de 100.000 de euro, s-a reangajat în aceeași regie și are un salariu astronomic. Țigan este acum director la Direcția Silvică Arad. Direcția pe care o conduce a avut o pierdere de 14 milioane de lei la final de 2024, potrivit datelor publicate de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Citește și: În fieful lui Bolojan, la Senat, și la Camera Deputaților, nu se taie nici un ban de la salarii, dimpotrivă, cresc ușor cheltuielile în 2025, arată bugetul de stat Fostul director Romsilva s-a reangajat și are salariu astronomic Declarația de avere depusă în 2024 arată că în anul fiscal 2023 Țigan a avut un salariu net, anual, de 473.488 de lei. În 2023 a încasat și pensii în valoare netă, anuală, de 62.757 de lei. Fostul director al regiei are o avere imensă: trei case în județul Arad, din care una de 320 mp, și patru apartamente în Arad, dar nu declara nici un venit din chirii. Doar în perioada 2021-2023 a acumulat bijuterii de 30.000 de euro. Primele acordate angajaților Romsilva în 2024 au fost de178 de milioane de lei, adică 10% din toate cheltuielile cu salarizarea. „Dacă ne uităm la cifre, putem să observăm că primele ce au fost plătite în anul 2024, aproximativ 178 de milioane de lei, dacă citesc bine din memorie, înseamnă cel puţin 10% din valoarea totală a cheltuielilor cu salarizarea în Regie, respectiv 1,8 miliarde. Doar prin eliminarea acestor sporuri avem o economie de 10% la costurile cu salariile, ceea ce, în opinia mea, poate să însemne un procent semnificativ”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical Silviu Geana Foto: Facebook
Eveniment

Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical

Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical de la Romsilva, care acum se opune vehement oricărei restructurări a regiei: Silviu Geană a încasat, net, în anul fiscal 2023, un salariu anual de 308.997 de lei. În plus, a beneficiat de indemnizații de 11.707 lei de la Sindicatul Silvicultorul din Hemeiuș, Bacău, și încă 10.713 lei ca membru al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Citește și: Țapardel, ex-europarlamentar PSD, zisă și „isterica lui Dragnea”, a primit o sinecură bună la Autoritatea pentru Cetățenie Salariul nerușinat și averea uriașă a eternului lider sindical În medie, el a câștigat 27.500 de lei pe lună. Un CV al liderului sindical nu a putut fi găsit, deși ANOFM ar fi trebuit să publice biografiile membrilor CA. Pe pagina de Facebook a lui Geană scrie doar că acesta ar fi absolvit facultatea de silvicultură la Brașov, dar nu se știe când și ce vârstă are. Din declarațiile de avere depuse din 2010, se poate constata că el este președinte al sindicatului din 2016, iar din 2010 până în acel an fusese secretar general al Federației sindicatelor Silva. Recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet, arăta că prima de pensionare a unui director Romsilva a fost de 100.000 de euro. Media primei de pensionare la Romsilva este uriașă – echivalentul a peste 30 de pensii medii pe economie – arăta un comunicat Romsilva: 90.000 de lei, net, în medie, pentru o persoană, respectiv peste 18.000 de euro. Soția lui Geană este judecător la Tribunalul București de unde a încasat: salariu de 176.000 lei și „diferențe salariale” (adică a dat statul în judecată pentru majorarea salariului și a câștigat) de circa 74.000 de lei. Familia Geană are nu mai puțin de șase apartamente împrăștiate prin țară, la Bacău, Constanța, Voluntari și București. Între 2019 și 2022 a achiziționat patru, din care unul are 117 mp, în București. În conturile bancare sunt circa 720.000 de lei. Sindicaliștii cheamă PSD să-i salveze Sindicatul Romsilva a anunțat că se opune restructurărilor anunțate de ministrul Mediului. Geana si Ciolacu, în octombrie 2024 „În cazul în care apelul nostru va fi ignorat de către conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vom fi nevoiți să declanșăm acțiuni de protest și să solicităm intervenția de urgență a domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu pentru detensionarea situației și garantarea unui proces transparent și echitabil de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, având ca obiectiv gestionarea durabilă a pădurilor de stat, prin asigurarea echilibrată a celor trei funcții fundamentale ale pădurii, funcția de mediu, economică și socială”, scria Geană, într-un comunicat din 28 ianuarie.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră