Strănepoata lui Hrușciov, anchetată pentru spionaj. Parchetul rus a deschis o anchetă pentru spionaj împotriva Ninei Hrușciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov și actual profesor de relații internaționale la Universitatea Columbia din SUA.
Strănepoata lui Hrușciov, anchetată pentru spionaj
Cazul a fost inițiat pe baza unei plângeri depuse de organizația „Chemarea Poporului”, care, anterior, a reușit să obțină anularea unei conferințe pe care Nina Hrușciova urma să o susțină la Centrul Elțîn din Ekaterinburg.
Născută la Moscova în 1964, la scurt timp după ce străbunicul ei a părăsit puterea, Nina Hrușciova a devenit o vocală critică a campaniei militare ruse din Ucraina și a președintelui Vladimir Putin.
Stabilită în Statele Unite din 1991, ea a denunțat frecvent politica Kremlinului, fiind o susținătoare a valorilor democratice.
Nina Hrușciova este cunoscută pentru lucrările sale despre istoria și politica sovietică. Recent, ea a publicat cartea: „Nikita Hrușciov.
Un lider în afara sistemului”, inspirată de politica de destindere promovată de străbunicul său în timpul Războiului Rece.
Cartea explorează rolul lui Nikita Hrușciov în demontarea cultului personalității lui Iosif Stalin și în transferul peninsulei Crimeea către Ucraina în 1954, o decizie contestată intens în Rusia de la anexarea Crimeei în 2014.
Repercusiuni politice
Această anchetă reflectă intensificarea represiunii Kremlinului împotriva vocilor critice din străinătate.
Hrușciova se alătură unei liste tot mai mari de personalități acuzate de trădare sau spionaj, o tactică folosită pentru a intimida opozanții.
Rămâne de văzut cum se va desfășura investigația și ce implicații va avea aceasta asupra relațiilor dintre SUA și Rusia, într-un context deja tensionat.
Cazul Nina Hrușciova
Cazul Ninei Hrușciova subliniază legătura complexă dintre istorie și politica actuală din Rusia.
Criticile sale la adresa Kremlinului și moștenirea familiei Hrușciov continuă să provoace controverse, într-o perioadă în care libertatea de exprimare este din ce în ce mai restrânsă în Rusia.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.