Sprijinul americanilor pentru identificarea interferențelor Rusiei. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea Summitului UE – Balcanii de Vest, că nu atribuie responsabilitatea pentru neregulile semnalate în timpul alegerilor prezidențiale, subliniind complexitatea și subtilitatea intervențiilor externe. Iohannis a subliniat ajutorul partenerilor strategici pentru identificarea influențelor rusești asupra alegerilor.
Interferențele străine
„Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenția a fost atât de subtilă și atât de complexă încât mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor.
Au fost unele chestiuni care au fost observate, dar, din păcate, situația și legile nu au fost suficiente”, a explicat șeful statului.
Campanie electorală ilegală pe rețelele sociale
Iohannis a atras atenția asupra unei încălcări grave a legislației electorale, subliniind că un candidat și-a continuat campania electorală pe TikTok după încheierea perioadei legale de campanie.
„BEC a somat acea rețea – TikTok – să oprească campania pentru că s-a terminat campania, rețeaua a ignorat solicitarea BEC și astfel campania a continuat sâmbătă și duminică numai pe acest candidat.
Este o încălcare gravă a legislației electorale”, a declarat președintele.
Președintele a explicat că TikTok, având baza în China și nu în Europa, a ignorat solicitările Biroului Electoral Central (BEC), subliniind că nici România, nici Europa nu dispun de instrumente eficiente pentru a constrânge platformele non-europene.
Sprijinul americanilor pentru identificarea ingerințelor Rusiei
Președintele a menționat că influențele externe asupra procesului electoral au fost identificate ulterior, cu ajutorul partenerilor strategici, iar acest lucru a fost discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„De aceea, a durat câteva zile de la data alegerilor până când în CSAT s-au putut discuta cu date aceste chestiuni. Și, atunci, să culpabilizăm pe cineva de la noi nu ne-ar duce în această chestiune probabil foarte departe”, a explicat Iohannis.
Necesitatea unei legislații mai bune
Klaus Iohannis a subliniat importanța îmbunătățirii legislației electorale și a cooperării mai strânse între instituțiile care se ocupă de securitatea cibernetică.
„Este nevoie de o cooperare mai strânsă între instituțiile care se ocupă de cyber-space”, a afirmat președintele, adăugând că problema trebuie discutată la nivelul Uniunii Europene pentru a identifica soluții comune.
Garanții pentru alegerile viitoare
Întrebat dacă există garanții că la următoarele alegeri nu vor mai fi interferențe, președintele a răspuns:
„Noi avem lecția învățată și nu pornesc de la premisa că se va repeta ce s-a întâmplat prima dată. Sunt convins că toată lumea va fi mult mai atentă și cred că următoarea rundă de alegeri se va desfășura în condiții de mai bună transparență.”
Întâlniri importante la Bruxelles
Președintele Iohannis a avut miercuri o întâlnire cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, iar joi va participa la reuniunea Consiliului European.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis au evidențiat nevoia unei abordări proactive pentru asigurarea transparenței și a corectitudinii proceselor electorale viitoare.
Printr-o legislație îmbunătățită și o cooperare mai strânsă la nivel internațional, România și Uniunea Europeană pot face pași importanți pentru protejarea integrității alegerilor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.