/

Schimbările fiscale drastice pentru microîntreprinderi și dividende vor avea un impact dezastruos asupra economiei, avertizează Federația Patronatelor din Industria Ospitalității

Schimbările fiscale pentru microîntreprinderi, dezastru economic (sursa: Facebook/Federația Patronatelor din Industria Ospitalității)

Schimbările fiscale pentru microîntreprinderi, dezastru economic. Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende sunt măsuri propuse cu doar câteva zile înainte de implementare, lucru considerat ilegal și extrem de nociv pentru economie, conform Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR).

Schimbările fiscale pentru microîntreprinderi, dezastru economic

Conform noilor măsuri aprobate, pragul de impozitare pentru microîntreprinderi va scădea de la 500.000 de euro la 250.000 de euro din 2025 și la 100.000 de euro din 2026. 

Citește și: BREAKING Ciolacu II s-a predat în fața magistraților și lasă neatinse diurnele nesimțite, de zeci de mii de lei, de care aceștia se bucură

Reprezentanții FPIOR avertizează că această decizie, corelată cu creșterea salariului minim, ar putea duce la închiderea a jumătate dintre microîntreprinderi.

„Diminuarea plafonului pentru microîntreprinderi este o greșeală. În contextul creșterii salariului minim, multe firme mici nu vor supraviețui,” afirmă Răzvan Baltă, reprezentant FPIOR.

Creșterea impozitului pe dividende împovărează antreprenorii

Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%, adăugând o presiune suplimentară asupra investitorilor și mediului de afaceri.

Potrivit FPIOR, lipsa consultării mediului de afaceri înainte de implementarea acestei măsuri arată o gestionare deficitară a situației economice.

Măsurile pozitive: menținerea TVA și voucherele de vacanță

Deși critică aspru majoritatea măsurilor, reprezentanții FPIOR salută menținerea cotei actuale de TVA și compromisul privind voucherele de vacanță. 

Cu toate acestea, aceștia subliniază incertitudinea legată de durata acestor beneficii.

„Apreciem menținerea TVA și soluțiile pentru voucherele de vacanță, dar trebuie să știm pentru cât timp vor fi valabile aceste măsuri,” a declarat Valentin Șoneriu, președintele FPIOR.

Soluțiile FPIOR 

Pentru evitarea colapsului economic FPIOR cere Guvernului:

Revenirea asupra deciziei de reducere a pragului pentru microîntreprinderi.

Eliminarea creșterii impozitului pe dividende.

Renunțarea la măsuri care afectează mediul de afaceri fără consultări prealabile.

Reprezentanții solicită și reducerea cheltuielilor aparatului de stat, considerând că actualele tăieri de sporuri și prime sunt insuficiente.

Consecințele ignorării mediului de afaceri

Potrivit FPIOR, lipsa de predictibilitate fiscală și deciziile luate fără consultare vor duce la colapsul IMM-urilor.

„De 30 de ani, România este condusă de oameni care nu înțeleg business-ul, iar mediul privat plătește prețul,” afirmă Călin Cozma, președintele executiv FPIOR.

Reprezentanții mediului de afaceri solicită stabilitate economică, investiții în educație și sănătate, precum și consultarea actorilor economici înainte de implementarea măsurilor.

„Întreg mediul de afaceri serios vrea o Românie stabilă, cu politici economice realiste și sustenabile,” subliniază Valentin Șoneriu.

Iminența colapsului economic

Modificările fiscale propuse, de la reducerea pragului pentru microîntreprinderi la creșterea impozitului pe dividende, sunt considerate de FPIOR o amenințare majoră pentru economia României.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Solicitările urgente de consultare a mediului de afaceri și ajustarea politicilor fiscale sunt esențiale pentru evitarea unui colaps economic iminent.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea
16:04Sistarea furnizării gazului rusesc în UE prin Ucraina este salutată de Polonia, dar criticată vehement de Slovacia
15:53Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina
15:48Codruț, câinele adoptat de Maia Sandu a fugit din curtea Președinției de frica petardelor. A fost găsit după două ore de căutări
15:47Atac înspăimântător la New Orleans: după ce a intrat cu un camion în mulțime, șoferul a coborât și a început să tragă cu arma. Zece morți, zeci de răniți
15:35Premieră în UE: Ungaria pierde un miliard de euro din cauza unor încălcări ale statului de drept
15:29Datoria guvernamentală a depășit 931 de miliarde de lei, echivalentul a 54% din PIB
12:29Magistrații români au încheiat anul 2024 cu o pensie medie de 25.184 de lei, din care 21.945 de lei este subvenția contribuabililor
11:57VIDEO Ciolacu, noi culmi ale penibilului: înainte de Anul Nou, și-a tatuat pe mână „Nu se mărește TVA-ul”. Dar a mărit alte taxe și a înghețat pensiile