/

Scepticii de serviciu care îndemnau Ucraina să cedeze: Viktor Orban, Kissinger, oficiali de la Casa Albă. Plus: liderul autoritar al Chinei, Xi, pus în dificultate de dezastrul rusesc

Scepticii de serviciu care îndemnau Ucraina să cedeze: Viktor Orban spunea că strategia NATO este complet greșită

Pe fondul victoriilor ucrainene din nord-est, pe rețelele sociale, comentatorii pro-Kiev amintesc de scepticismul unor lideri europeni, care nu credeau că Rusia poate fi învinsă și recomandau Ucrainei să cedeze teritorii. În plus, tot mai mulți observatori cred că liderul autoritar al Chinei comuniste, Xi Jinping, care l-a sprijinit pe Putin, va avea multiple probleme după ce forțele aliatului său s-au prăbușit în regiunea Harkov.

Scepticii de serviciu care îndemnau Ucraina să cedeze

În iulie, premierul Ungariei, Viktor Orban spunea că, cu actuala strategie adoptată de NATO pentru a sprijini Ucraina, Kiev-ul nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei.

Vorbind la Viena, după discuții bilaterale cu cancelarul austriac Karl Nehammer, Orbán a declarat că „acest război, în această formă, nu poate fi câștigat”, adăugând că strategia actuală a NATO de a furniza Ucrainei instructaj militar și armament „nu a convins că ar duce la succes”.

„În urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a mai spus Orban.

Șeful guvernului de la Budapesta este considerat cel mai fidel aliat al lui Putin în spațiul UE, fiind adesea taxat ca fiind coloana a V-a a Moscovei. Ungaria a blocat, printre altele, până și sancționarea patriarhului Chiril al Moscovei.

Administrația Biden își pierde răbdarea

În iunie, CNN relata: „Oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să-și ia înapoi toate teritoriile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni de război, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar și cu armele mai grele și mai sofisticate pe care SUA și aliații săi planifică să trimită.

Consilierii președintelui Joe Biden au început să dezbată pe plan intern cum și dacă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky ar trebui să-și schimbe definiția unei „victorii” ucrainene – ajustându-se pentru posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil”.

Un think-tank specializat în chestiunile Europei de Est, CEPA, arăta că Italia nu este departe de pozția Ungariei: „Italia și Ungaria, susținute de țările UE mai mici cu expunere la Rusia, au încercat (fără succes) să includă un apel oficial al UE pentru încetarea focului în memorandumul summitului UE de la sfârșitul lunii mai”.

Tot în mai, fostul secretar de stat american Henri Kissinger susținea că Ucraina trebuie să cedeze Rusiei din teritoriul său: ”Sper ca ucrainenii să-și potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea”. Ulterior, în iulie, după ce declarația sa a provocat un val de revoltă, el a revenit asupra celor afirmate și a afirmat că Ucraina nu trebuie să cedeze teritorii.

Citește și: Ofensiva ucraineană a ajuns la marginea aeroportului din Donețk, la 10 km de centrul unei republici separatiste. Influencerii Kievului susțin că-n Moscova se semnalează mișcări de trupe

China comunistă, jenată de bătaia luată de aliatul Putin

Un general australian, Mike Ryan, a scris în această dimineață că înfrângerile suferite de Rusia îl vor pune într-o situație jenantă pe Xi Jinping, liderul Chinei comuniste.

„În China, această situație este jenantă pentru Xi înaintea Congresului Partidului din 16 octombrie. Nu numai că s-a legat de un învins (Putin), dar narațiunea lui „declinul Occidentului” este din nou contestată. Și sprijinul pentru apărarea #Taiwan este probabil în creștere”, a scris Ryan.

Hal Brands, profesor la Școala de Studii Avansate a Universității John Hopkins, a apreciat că situația din Ucraina va crea „serioase dileme” pentru China.

„Beijingul nu poate să stea cu calm și să vadă Rusia învinsă în Ucraina, pentru că asta va duce (cel puțin) la o Rusie sever slăbită, care este un aliat mai puțin util și mai puțin capabil să distragă atenția Washingtonului și (la maximum) ar putea crea instabilitate politică în Moscova”, a arătat Brands.

Oficial, China și-a exprimat susținerea în continuare pentru Rusia, dar pe rețelele sociale bloggerii chinezi ironizează dur eșecul Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice
22:01Zâmbete și voie bună între Trump și Biden la Casa Albă, dar președintele ales nu a dezvăluit, după întâlnire, ce strategie are în legătură cu Ucraina
21:48Un celebru chef rus care se opunea invaziei rusești din Ucraina, găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin (53 de ani) s-a stabilit la Londra după ce Rusia a anexat Crimeea