Pe fondul victoriilor ucrainene din nord-est, pe rețelele sociale, comentatorii pro-Kiev amintesc de scepticismul unor lideri europeni, care nu credeau că Rusia poate fi învinsă și recomandau Ucrainei să cedeze teritorii. În plus, tot mai mulți observatori cred că liderul autoritar al Chinei comuniste, Xi Jinping, care l-a sprijinit pe Putin, va avea multiple probleme după ce forțele aliatului său s-au prăbușit în regiunea Harkov.
Scepticii de serviciu care îndemnau Ucraina să cedeze
În iulie, premierul Ungariei, Viktor Orban spunea că, cu actuala strategie adoptată de NATO pentru a sprijini Ucraina, Kiev-ul nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei.
Vorbind la Viena, după discuții bilaterale cu cancelarul austriac Karl Nehammer, Orbán a declarat că „acest război, în această formă, nu poate fi câștigat”, adăugând că strategia actuală a NATO de a furniza Ucrainei instructaj militar și armament „nu a convins că ar duce la succes”.
„În urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a mai spus Orban.
Șeful guvernului de la Budapesta este considerat cel mai fidel aliat al lui Putin în spațiul UE, fiind adesea taxat ca fiind coloana a V-a a Moscovei. Ungaria a blocat, printre altele, până și sancționarea patriarhului Chiril al Moscovei.
Administrația Biden își pierde răbdarea
În iunie, CNN relata: „Oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să-și ia înapoi toate teritoriile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni de război, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar și cu armele mai grele și mai sofisticate pe care SUA și aliații săi planifică să trimită.
Consilierii președintelui Joe Biden au început să dezbată pe plan intern cum și dacă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky ar trebui să-și schimbe definiția unei „victorii” ucrainene – ajustându-se pentru posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil”.
Un think-tank specializat în chestiunile Europei de Est, CEPA, arăta că Italia nu este departe de pozția Ungariei: „Italia și Ungaria, susținute de țările UE mai mici cu expunere la Rusia, au încercat (fără succes) să includă un apel oficial al UE pentru încetarea focului în memorandumul summitului UE de la sfârșitul lunii mai”.
Tot în mai, fostul secretar de stat american Henri Kissinger susținea că Ucraina trebuie să cedeze Rusiei din teritoriul său: ”Sper ca ucrainenii să-și potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea”. Ulterior, în iulie, după ce declarația sa a provocat un val de revoltă, el a revenit asupra celor afirmate și a afirmat că Ucraina nu trebuie să cedeze teritorii.
China comunistă, jenată de bătaia luată de aliatul Putin
Un general australian, Mike Ryan, a scris în această dimineață că înfrângerile suferite de Rusia îl vor pune într-o situație jenantă pe Xi Jinping, liderul Chinei comuniste.
12/ In China, this is a huge embarrassment for Xi in the lead up to the 16 October Party Congress. Not only has he shackled himself to a loser (Putin), but his ‘decline of the west’ narrative is again challenged. And support for defending #Taiwan is probably growing.
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) September 11, 2022
„În China, această situație este jenantă pentru Xi înaintea Congresului Partidului din 16 octombrie. Nu numai că s-a legat de un învins (Putin), dar narațiunea lui „declinul Occidentului” este din nou contestată. Și sprijinul pentru apărarea #Taiwan este probabil în creștere”, a scris Ryan.
Hal Brands, profesor la Școala de Studii Avansate a Universității John Hopkins, a apreciat că situația din Ucraina va crea „serioase dileme” pentru China.
If Russia's battlefield situation in Ukraine is as bad as it seems, it will create serious dilemmas for China. A thread:
— Hal Brands (@HalBrands) September 10, 2022
„Beijingul nu poate să stea cu calm și să vadă Rusia învinsă în Ucraina, pentru că asta va duce (cel puțin) la o Rusie sever slăbită, care este un aliat mai puțin util și mai puțin capabil să distragă atenția Washingtonului și (la maximum) ar putea crea instabilitate politică în Moscova”, a arătat Brands.
Chinese social media has completely turned on Russia, it's hilarious to read, the jokes are actually funny. pic.twitter.com/Pvfn442dIR
— Will Crabtree – (MD PhD FRCS Tr & Orth) (@Temebrarius) September 10, 2022
Oficial, China și-a exprimat susținerea în continuare pentru Rusia, dar pe rețelele sociale bloggerii chinezi ironizează dur eșecul Kremlinului.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.