/

INTERVIU EXCLUSIV Românii care luptă în Ucraina, specializați în cercetare, tehnologie și informații militare. De ce sunt pe front, cât câștigă, ce condiții trebuie să îndeplinească

Românii luptători în Ucraina, specialiștii informațiilor
Românii luptători în Ucraina, specialiștii informațiilor (sursa: Romanian Battle Group Getica)

Români din România și Republica Moldova luptă în Ucraina, integrați în forțele armate ucrainene, împotriva forțelor rusești invadatoare.

Citește și: Mașina lui Radu Hossu, care se îndrepta spre Ucraina, a sărit în aer în România și a fost distrusă total de un incendiu devastator. Suspiciune de atentat. Hossu, susținător fervent al Kievului

Aflați cel mai adesea în linia întâi, românii sunt un grup de luptă specializat în cercetare, tehnologie și informații militare.

VIDEO de pe linia frontului ucrainean

Cum se coordonează românii cu superiorii ucraineni? În ce limbă comunică? Cine și cu cât îi plătește? Și de ce au ales să lupte în Ucraina, expunându-se pericolului de a fi uciși?

Citește și: EXCLUSIV Cele mai scumpe elicoptere din dotarea Ministerului Apărării tocmai au fost achiziționate: două aparate H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro

Răspunsurile vin de la cel care se intitulează public „Getotac”, comandantul operațional al Romanian Battle Group „Getica” de pe linia ucraineană a frontului.

Întrebările și răspunsurile din interviul de mai jos au fost adresate, respectiv primite, în scris. Intertitlurile aparțin redacției.

Motivația luptei: rușii nu se vor opri în Ucraina dacă vor învinge

De ce aleg românii să lupte în Ucraina?

Romanian Battlegroup Getica este un grup de luptă format din vorbitori de limbă română în Ucraina. Grupul a fost înființat în septembrie anul trecut și a început prin a uni români combatanți care se aflau deja în diferite unități și structuri militare din Ucraina.

Am creat o pagină de Facebook și apoi am asistat uimiți la creșterea exponențială a sprijinului pe care ni l-au oferit românii, prin interacțiuni în pagină, comentarii, urări și gânduri de bine, rugăciuni și prin sentimentul sublim de solidaritate.

Un mare aport la cresterea audienței și a celor care ne susțin l-a avut și Radu Hossu, care de la început și din primele discuții avute cu el (ne cunoșteam dinainte de crearea grupului) ne-a asigurat de spirjinul lui necondiționat pentru dezvoltarea acestei mișcări de rezistență române impotriva agresiunii Federației „Duse” (membrii Getica nu folosesc în comunicarea publică sintagma „Federația Rusă” – n.r.).

Românii aleg să lupte în Ucraina având ca motivație principală ura față de un agresor și o agresiune neprovocată asupra unui stat independent, cu granițele recunoscute la ONU, cu granițele recunoscute, culmea, chiar de către acel agresor.

Uităm adeseori că, oricare ar fi motivațiile politice și oricât de mult ar încerca propaganda rusă să acceptăm o legitimitate pe care doar ei o văd pentru acest război, aici mor oameni nevinovați, aici sunt mulți oameni care au pierdut totul, multe mame și tați care și-au pierdut copiii, mult, mult prea mult doliu.

În altă ordine de idei, românii de aici luptă pentru că sunt convinși că agresiunea Federației „Duse” nu se va opri în Ucraina, în cazul în care deznodământul de aici s-ar dovedi a le fi favorabil. Moldova e următorul obiectiv al inamicului și apoi va rămâne de văzut dacă Putin ar putea da dovadă de nebunia extremă de a îndrăzni să agreseze direct un membru al NATO, noi credem că există șanse și, din păcate, istoria modernă ne-a dovedit acest lucru.

„Nu suntem aici pentru bani”

Care sunt sumele pe care le primește un luptător român în Ucraina? Există o sumă care se plătește familiei în caz deces?

Sumele pe care luptătorii le primesc aici sunt mai mici decât veniturile pe care oricare dintre noi le-ar putea avea în țară. Plata se face în funcție de nivelul de implicare în conflict și variază între câteva sute și un maxim în jur de 3.000 de euro, pentru implicare continuă în linia întâi.

S-a întâmplat ca unii luptători internaționali să nu apuce plata primului salariu. Am spus-o și o mai repetăm o dată: nici unul dintre noi nu suntem aici pentru bani.

Cine asigură finanțarea luptătorilor români în Ucraina?

Finanțarea principala o asigură statul ucrainean, prin solda despre care răspundeam în întrebarea anterioară.

Apoi, spre surprinderea noastră, a luptătorilor din Romanian Battlegroup Getica, de la înființarea paginii de Facebook, în luna septembrie, un număr însemnat de români au început să ne sprijine direct sau indirect, fapt care ne umple de mândrie și bucuria de a fi înțeleși de către marea majoritate a populației pentru ceea ce facem aici.

Deoarece cheltuielile unei grupări de luptă sunt destul de însemnate și deoarece statul ucrainean are probleme economice care nu cred că mai sunt un secret pentru nimeni, am fost oarecum nevoiți să cerem sprijinul românilor. Radu Hossu s-a oferit să ne ajute cu lansarea unei campanii de donații și îi suntem extrem de recunoscători, atât lui Radu pentru acest efort și pentru tot ce a făcut pentru Ucraina de la începutul războiului, cât și românilor care ne sprijină financiar prin intermediul acestei campanii.

Este o onoare să apărăm indirect țara și pe compatrioții noștri și toți suntem dedicați drumului pe care am pornit. Deci, mulțumim, România!

IT-iștii și experții în electronică și comunicații pot intra în grup fără experiență militară

Cum sunt selectați românii care vor să lupte în Ucraina? Trebuie să aibă o formă de instruire, experiență de luptă etc.?

Contrar a ceea ce probabil că se crede în rândul celor care au auzit de Getica, noi nu suntem oficial recruiteri pentru forțele armate din Ucraina. Inițial, eram un grup de români din România și Republica Moldova care s-au unit aici din diferite unități în ideea de a lupta uniți pentru un ideal comun.

De asemenea, intenția inițială era să adunăm românii care erau deja contractați aici sub un singur grup de luptă, pentru a facilita comunicația verbală în luptă și pentru a ne apăra mai bine drepturile pe care le avem. După lansarea paginii, am primit cereri din partea unor conaționali de a se alătura grupului și am decis să extindem echipa.

Primim doar persoane care au experiență militară și facem excepție de la această regulă doar cu persoane care au cunoștințe în domenii care ne ajută să luptăm mai eficient, în special domeniul IT, electronică și comunicații. Toți cei ce se alătură, inclusiv cei cu o oarecare experiență militară, urmează un curs de instruire tactică înainte de a intra în luptă.

Luptători români în Ucraina (sursa: Romanian Battle Group Getica)

Structură de tip NATO, dar mai sunt și ofițeri școliți sovietic

Cum decurge relația de integrare cu trupele ucrainene, în ce limbă se vorbește, cum arată structura de comandă?

Ca în orice relație de munca, există relații bune sau dificile cu structurile de comandă. Armata ucraineană este în prezent în cadrul unei tranziții dintr-un sistem ex-sovietic într-un sistem NATO și credem noi că această tranziție se realizează încet, dar sigur.

Bineînțeles că există mulți ofițeri care au urmat academii militare în structuri sovietice și cărora le este mai greu să se aclimatizeze la această tranziție și modernizare. Dar, în general, ucrainenii sunt recunoscători că luptam alături de ei și ne asistă în integrarea cu structurile specifice operative.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Comunicăm în engleză și avem cadre militare de legătură cu structurile superioare. între noi cei din Getica, comunicația se face, bineînțeles, în limba maternă. Nu putem să dăm detalii despre structura de comandă, dar este o structură de comandă asemănătoare cu structurile de comandă din sistemul NATO.

Câți români au murit și câți au fost răniți în Ucraina?

Din cunoștințele noastre, comunicatele oficiale de până acum și din relatările media, avem cunoștință despre un singur român din România care a căzut la datorie aici, Robert Wittmann. Odihnească-se în pace!

Avem frați de etnie română cu cetățenie ucraineană care au căzut la datorie, dar Robert a fost singurul român din România căzut aici. Ne rugăm la Dumnezeu ca situația să rămână la fel și să nu mai asistăm la astfel de evenimente.

Cercetare, tehnologie și informații militare

Ce arme acoperă românii care luptă în Ucraina?

Getica este un grup de luptă specializat în cercetare, tehnologie și informații militare.

Există probleme cu dotarea cu armament în ultima vreme, dat fiind ritmul încetinit de furnizare a ajutoarelor occidentale?

Lipsa muniției și a armamentului se resimt la nivelul armatei și o simțim și noi. Cu toate acestea, nu considerăm ca asta reprezintă neapărat o înfrângere, ci o nevoie de schimbare a tacticilor, a specificului operațiunilor și de reorientare spre armament mai ușor de produs de către Ucraina, a soluțiilor militare disruptive și ușor de procurat.

Dronele FPV sunt doar un exemplu al acestor noi tactici. Din cunoștințele noastre, există multe alte proiecte de soluții și sisteme militare inovatoare care sunt în desfășurare în acest moment și care, credem noi, ne vor asigura supraviețuirea și continuarea luptei. Suntem totuși de părere că lumea liberă ar trebui să continue să sprijine Ucraina în acest aspect și, mai mult decât atât, să își sporească propriile capacități de apărare pe viitor.

Vedem semnale pozitive în acest sens și nu putem decât să salutăm aceste decizii ale guvernelor europene și ale Statelor Unite de a-și spori capacitățile de apărare și descurajare a agresorului reprezentat de către Federația „Dusă”.

Rusia, tactici învechite ale războiului de uzură

Cum caracterizați capacitatea de luptă a rușilor? Dar echiparea acestora? Dar starea lor de spirit?

Rusia a început puternic acest război, dar mult prea puțin pregătită în anumite aspecte, cum a fost cel al războiului electronic și al tacticilor inteligente aplicate pe câmpul de luptă. Am asistat apoi la un an de tactici îmbunătățite, la o armată rusă care părea că învață din greșeli, la o sporire a capabilităților de război electronic, o latură vitală a acestui război, la o sporire a efectivelor armatei agresoare.

Noi credem că Bahmutul a reprezentat un punct de cotitură în acest sens. Am asistat la sacrificarea unui număr enorm de soldați ruși, la mobilizarea infractorilor de drept comun, la eșecul total și cvasi-dispariția grupării Wagner, la crearea detașamentelor Storm-Z.

În opinia noastră, Federația „Dusă” nu are capacitatea de a dota corespunzător masele de mobilizați pe care intenționează să le angajeze în acest război și asta explică oarecum și întoarcerea la tactici învechite din perioadele tragice ale secolului al XX-lea, un război de atriție (uzură – n.r.) dominat de artilerie, asalturi în valuri, lupte de tranșee etc. Așa se explică sacrificiile enorme pe care continuă să le facă, cel mai elocvent și recent exemplu fiind Avdiivka.

Nu credem că Rusia are capacitatea de a obține un rezultat rapid și favorabil în acest război, contrar afirmațiilor de mărire a producției de armament și a mobilizărilor masive care au loc chiar în această perioadă. Noi continuăm să credem că Rusia pierde oameni și tehnică într-un ritm total nesustenabil. Dar războiul nu s-a încheiat și rămâne să vedem dacă am intuit corect prin aceasta afirmație.

„Soldații ucraineni au moralul ridicat”

Care este starea de spirit a forțelor ucrainene?

Soldații ucraineni au moralul ridicat, în ciuda faptului că în curând vom intra în al treilea an de război. Există mici fracturi în rândul armatei, anumite nemulțumiri pentru decizii care s-au luat de către structura de comandă în trecut, dar părerea noastră este că armata ucraineană are încă o capacitate bună de a continua respingerea agresiunii și eliberarea teritoriilor ocupate.

Cum arată o zi din viața unui luptător român în Ucraina? Când și cum se doarme? Când și cum se mănâncă? Ce se mănâncă?

Viața noastră de zi cu zi depinde mult de stadiul în care ne aflăm. În timpul misiunilor sau în perioada anterioară lor, de pregătiri intensive, programul este destul de încărcat. În timpul misiunilor nu există un program definit, după cum cred că se poate înțelege, totul depinde de intensitatea ostilităților, de acțiunile întreprinse de inamic și de ordinele pe care le primim.

În perioadele de pauză operațională, avem o viață organizată și un program relaxat, un program care se apropie mult de programul unei persoane civile. Mâncarea este asigurată de către forțele armate ale Ucrainei și, din când în când, mai avem și timp de un restaurant sau de o bere în oraș.

Un conflict mondial, posibil

Ați capturat luptători ruși? Dacă da, povestiți întâmplarea: s-au predat, au fost prinși? Cum au reacționat?

Getica, de la înființarea ei în luna septembrie, nu a avut ocazia să ia prizonieri. Anumiți membri ai echipei, în experiențele lor anterioare, au avut contact cu prizonieri de război. De asemenea, am discutat cu mulți alți străini care luptă în Ucraina și au avut ocazia să ia prizonieri.

Majoritatea prizonierilor de război ruși se predau, sunt mult mai rare situațiile când sunt prinși pe picior greșit și nu apucă să riposteze. Orice soldat capturat de inamic reacționează probabil prin frică, nu doar rușii. Nu ai nici o certitudine despre ce se va întâmpla cu tine.

Mulți dintre ei sunt îndoctrinați de către structurile lor de comandă despre faptul că vor fi tratați rău, că ucrainenii sunt sălbatici și criminali și e mai bine să nu se predea ca să evite torturi, o moarte lentă etc. Asta în sine este o tactică pentru a-i face să lupte până la moarte, chiar și în condiții de luptă sau misiuni imposibile.

Când și cum credeți că se va termina acest război?

Am mai spus-o: perspectivele noastre sunt, din păcate, sumbre. Majoritatea celor din Getica credem că acest conflict va degenera într-un conflict major și, din păcate, există șanse să asistăm la o deflagrație mondială în anii următori. Nu vedem multe opțiuni de dezescaladare, în schimb asistăm aproape zilnic la o retorică agresivă și la deschiderea de noi scenarii de escaladare.

Suntem adepții dictonului latin „Si vis pacem, para bellum”, dar nu există zi în care să nu dorim ca acest conflict să se încheie și să ne putem întoarce la casele noastre, neavând grija că tancurile ruse vor putea vreodată mărșălui în orașele Moldovei sau României. Până atunci… luptăm!

(semnat: Getotac, comandant operațional al Romanian BattleGroup „Getica”, 09.01.2024, Ucraina, linia frontului)

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

17 Comments

  1. Niste idioti care nu inteleg nimic din ce se intampla, plini de adrenalina si daca lupta pe degeaba sunt si mai prosti. Ce nume si-au luat, Getica. Cine v-a permis mai nespalatilor sa intinati acest nume cu organizatia voastra semiterorista?

  2. Gigică mamă ești un dobitoc. Îți doresc să primești ceea ce meriți în viață.
    Citește măcar textul înainte, poate mai ai vre-o șansă să se lipească ceva și de tine

    • Mama lui,’ mama lu’ Gigi
      Dacă rămâneai la cratiță erai filozof. Roagă -te la orice Dumnezeu în care crezi să nu iasă Trump președinte. Adio NATO, adio Europa. E, și să vă văd atunci pe unde scoateți cămașa. Da’ parcă vă văd cum întoarceți discursul la 180•, și începeți să înjurați pe americani. Care ne-au vândut rușilor și la Yalta, și la Malta. Numai capetele seci nu pricep de ce mi se întâmplă asta, și ling, ling …

  3. Niste cretini idioti. Cica Federatia „Dusa” auzi la ei nu se cor opri doar la Ucraina…ti ai draq de scarbe ordinare…v a palit brusc dragostea de zdrelensky…sper sa dea Dumnezeu sa va gasiti mormantul in ucraina acolo sa va putreseasca oasele daca v a mancat in cur sa mergeti acolo. Amin!!

  4. O propaganda ieftina pentru recrutare de noi soldati.
    De ce nu lupta ca Bucovina de nord furata Romaniei de catre URSS si facuta cadou ucrainei sa fie redata Romaniei.
    Nu inteleg de ce faceti reclama pentru mercenariat, pentru ca ei aceasta sunt :MERCENARI

  5. Băieți va admir pentru curajul vostru,din păcate sunt putini bărbați ca voi care ar lupta pentru un ideal,și nu este necesar sa cititi ce scriu acești parveniți, bărbați doar ca au sex masculin în pantaloni.foarte multa lume va urmărește activitatea și sunt alături de voi. Va doresc tot binele din lume și sa va întoarceți sănătoși acasă, oameni ca voi avem nevoie în fruntea țării.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și mașinile de protocol ale angajaților Executivului
10:28Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere
10:08Eternul primar din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA pentru fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie
10:00Nici măcar un botez pe an în unele sate din România, se plâng preoții. Explicația: depopularea masivă
09:54Trump anunță o investiție uriașă în tehnologie AI, de 500 de miliarde de dolari din fonduri private, sub numele „Stargate”
09:47Inginer la Apele Române, dealer de cannabis de anvergură mică, dar penală
09:40Unde se duc foștii parlamentari când se duc din Legislativ? Unii dispar ca norii
09:33Fără discursuri ale politicienilor pe 24 ianuarie la Iași, la manifestările dedicate Unirii Principatelor. Dar vor avea loc două proteste
21:42Președintele Trump vrea pace în Ucraina, este un obiectiv oficial al Casei Albe, a spus noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio
21:26Premierul britanic susține crearea unui stat palestinian, idee pe care i-a transmis-o și premierului israelian Netanyahu
21:18Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi
21:11Tudorache „Diamant”, fostul primar de la Sectorul 1, a scăpat de închisoare: Înalta Curte i-a redus pedeapsa și l-a condamnat cu suspendare
20:42EXCLUSIV Cum a „omis” Emil Hurezeanu să-și declare asocierea în afaceri cu Michael Schmidt, omul care a încasat 283 de milioane de euro de la statul român
19:08Protest al angajaților Senatului față de reorganizarea propusă de Bolojan: nu este benefică pentru funcționari și „familiile lor”