România este amenințată de facturile la energie, o spune chiar Ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a susţinut o declaraţie după şedinţa de autoevaluare a activităţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pe anul 2021.El a fost întrebat care este cea mai mare ameninţare pentru români – pandemia, războiul sau facturile la energie.
„Nu este simplu să evaluezi, nu avem metode cantitative prin care am putea să evaluăm aceste lucruri. Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populaţie, însă în acest moment, cea mai mare ameninţare, cred eu, sunt facturile la energie, pentru că mi se pare că energia pandemiei s-a mai diminuat în ultima vreme”, a spus Dîncu.
Citește și: EXCLUSIV Mama ministrului Vîlceanu de la Proiecte Europene continuă afacerile cu companiile falite de stat
El a detaliat, adăugând că „populaţia este afectată mai mult de facturi decât de situaţia internaţională”.
„Am vorbit despre ameninţarea pentru populaţie, despre asta am vorbit, nu am vorbit despre ameninţările la adresa României, despre ameninţările externe. M-aţi întrebat şi am înţeles că aceasta este logica întrebării. Populaţia este afectată şi asta pot să o spun foarte clar în acest moment, mai mult de facturi decât de situaţia internaţională. Am răspuns exact la ceea ce m-aţi întrebat”, a subliniat ministrul Apărării.
El a fost întrebat despre discuţiile din şedinţa CSAT, începute la ora 13,00.
România este amenințată de facturile la energie, potrivit lui Dîncu
„Discuţia se va axa pe problema impactului unui posibil conflict asupra României, atât impactul economic, impactul cu privire la rezilienţa generală a societăţii noastre, impactul asupra opiniei publice şi vom propune un set de măsuri pentru că în această situaţie, chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de ceea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi cred chiar şi asupra întregii Europe, pentru că este vorba de lanţul de aprovizionare cu energie, este vorba de sistemul bancar şi alte lucruri”, a spus Dîncu.
Citește și: EXCLUSIV Boloș confirmă că e dispus să preia portofoliul Digitalizării: „Găsesc argumente pentru un răspuns pozitiv”
El a adăugat că „nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina”.
„Dacă vă uitaţi şi în regulile NATO, nici NATO nu poate să facă acest lucru, pentru că dislocarea oricăror trupe se poate face numai în cazul în care este ameninţată o ţară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu este vorba de asta”, a detaliat ministrul.
Totuși, NATO a intervenit cu forțe de menținerea păcii în Bosnia Herțegovina, în Irak, Libia, Afganistan sau Macedonia de Nord, pe vremea când acest stat era partener al Alianței, toate misiunile fiind sub mandat ONU. De asemenea, NATO a intervenit ca forță militară împotriva Iugoslaviei lui Slobodan Miloșevici în timpul războiului din Kosovo, din 1998-1999, când a efectuat o serie de bombardamente, la Belgrad și alte orașe ale Serbiei.
Întrebat de o eventuală activare a rezerviştilor din armată, Vasile Dîncu a spus că „nu suntem într-o asemenea situaţie”.
„În fiecare an există câteva mii de rezervişti care primesc ordin şi este forma de a face un fel de inventar al rezerviştilor, a stării lor. În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviştilor. Nu suntem într-o asemenea situaţie”, a arătat ministrul.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Ministrul Apărării e îngrijorat de războiul cu facturile la energie […]