Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump. Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a avut o conversație telefonică cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pe tema Groenlandei. Subiectul a inclus posibilitatea declarării independenței insulei arctice și interesul exprimat de Trump pentru achiziționarea acesteia.
Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump
Subiectul discuției a inclus posibilitatea declarării independenței insulei arctice și interesul exprimat de Trump pentru achiziționarea acesteia.
Premierul Groenlandei, Mute B. Egede, a reafirmat deja că „Groenlanda nu este de vânzare”.
Mette Frederiksen a reiterat această poziție în discuția cu Donald Trump, subliniind că orice decizie privind independența insulei revine în totalitate autorităților groenlandeze.
„Prim-ministrul a subliniat că revine Groenlandei să ia singură o decizie asupra independenței”, a declarat biroul șefei guvernului danez.
Statutul Groenlandei și dependența economică
Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani și a obținut un statut de teritoriu semi-suveran în 2009.
De atunci, insula are dreptul să-și declare independența, însă acest pas nu a fost încă făcut.
Economia Groenlandei depinde în mare parte de pescuit și de sprijinul financiar al guvernului danez, care contribuie anual cu aproximativ un miliard de dolari, reprezentând jumătate din bugetul insulei.
Deși dispune de resurse naturale importante, precum petrol și gaze, insula are doar aproximativ 56.000 de locuitori, ceea ce face viabilitatea economică a independenței un subiect de dezbatere.
Interesul strategic al SUA pentru Groenlanda
Groenlanda este o zonă de interes strategic pentru Statele Unite.
Cu baza aeriană Pituffik, insula joacă un rol crucial în sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice, fiind poziționată pe ruta cea mai scurtă dintre Europa și America de Nord.
Washingtonul a exprimat intenția de a-și extinde prezența militară în Groenlanda, inclusiv prin instalarea unor radare pentru monitorizarea activităților navale și submarine rusești din Atlantic.
Tentativele SUA de a achiziționa Groenlanda
Ideea de a cumpăra Groenlanda nu este nouă. În 2019, în timpul primului său mandat, Donald Trump a propus achiziția insulei, însă această inițiativă a fost respinsă de guvernul danez.
După al Doilea Război Mondial, președintele american Harry Truman a încercat și el să cumpere Groenlanda cu 100 de milioane de dolari în aur, considerând-o esențială din punct de vedere strategic în contextul Războiului Rece. Danemarca a refuzat și această ofertă.
Perspectivele locuitorilor Groenlandei
Majoritatea locuitorilor Groenlandei sprijină ideea independenței, dar puțini consideră această opțiune viabilă din cauza dependenței economice de Danemarca.
O alternativă ar putea fi un pact de „liberă asociere” cu SUA, similar statutului Insulelor Marshall, Micronezia sau Palau în Oceanul Pacific.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.