/

Șefa guvernului danez i-a explicat lui Trump că e decizia Groenlandei dacă vrea obținerea independenței

Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump (sursa: Facebook/Mette Frederiksen)

Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump. Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a avut o conversație telefonică cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pe tema Groenlandei. Subiectul a inclus posibilitatea declarării independenței insulei arctice și interesul exprimat de Trump pentru achiziționarea acesteia.

Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump

Subiectul discuției a inclus posibilitatea declarării independenței insulei arctice și interesul exprimat de Trump pentru achiziționarea acesteia.

Citește și: Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară”

Premierul Groenlandei, Mute B. Egede, a reafirmat deja că „Groenlanda nu este de vânzare”.

Mette Frederiksen a reiterat această poziție în discuția cu Donald Trump, subliniind că orice decizie privind independența insulei revine în totalitate autorităților groenlandeze.

„Prim-ministrul a subliniat că revine Groenlandei să ia singură o decizie asupra independenței”, a declarat biroul șefei guvernului danez.

Statutul Groenlandei și dependența economică

Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani și a obținut un statut de teritoriu semi-suveran în 2009.

De atunci, insula are dreptul să-și declare independența, însă acest pas nu a fost încă făcut.

Economia Groenlandei depinde în mare parte de pescuit și de sprijinul financiar al guvernului danez, care contribuie anual cu aproximativ un miliard de dolari, reprezentând jumătate din bugetul insulei.

Deși dispune de resurse naturale importante, precum petrol și gaze, insula are doar aproximativ 56.000 de locuitori, ceea ce face viabilitatea economică a independenței un subiect de dezbatere.

Interesul strategic al SUA pentru Groenlanda

Groenlanda este o zonă de interes strategic pentru Statele Unite.

Cu baza aeriană Pituffik, insula joacă un rol crucial în sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice, fiind poziționată pe ruta cea mai scurtă dintre Europa și America de Nord.

Washingtonul a exprimat intenția de a-și extinde prezența militară în Groenlanda, inclusiv prin instalarea unor radare pentru monitorizarea activităților navale și submarine rusești din Atlantic.

Tentativele SUA de a achiziționa Groenlanda

Ideea de a cumpăra Groenlanda nu este nouă. În 2019, în timpul primului său mandat, Donald Trump a propus achiziția insulei, însă această inițiativă a fost respinsă de guvernul danez.

După al Doilea Război Mondial, președintele american Harry Truman a încercat și el să cumpere Groenlanda cu 100 de milioane de dolari în aur, considerând-o esențială din punct de vedere strategic în contextul Războiului Rece. Danemarca a refuzat și această ofertă.

Perspectivele locuitorilor Groenlandei

Majoritatea locuitorilor Groenlandei sprijină ideea independenței, dar puțini consideră această opțiune viabilă din cauza dependenței economice de Danemarca.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

O alternativă ar putea fi un pact de „liberă asociere” cu SUA, similar statutului Insulelor Marshall, Micronezia sau Palau în Oceanul Pacific.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:11Rusia este pregătită să arunce avioane de pasageri în aer în Europa și America de Nord, acuză premierul polonez
20:57În mod ciudat, Viktor Orban nu va participa la inaugurarea mandatului lui Donald Trump, pe care l-a susținut necondiționat în campania electorală
20:46Se strâng semnături în Parlament pentru suspendarea lui Iohannis, ar fi deja 125, anunță șefa POT
20:38Șefa guvernului danez i-a explicat lui Trump că e decizia Groenlandei dacă vrea obținerea independenței
20:26Nivelul de nicotină din țigări să fie redus pentru a nu mai crea dependență, propune Agenţia pentru alimente şi medicamente a SUA
20:19În ultimele zile de mandat ale lui Biden, SUA sancționează peste 150 de persoane și entități, multe din China, pentru ajutor dat Rusiei
17:38Partidele parlamentare și-au primit tainul de la buget, pe ianuarie 2025, puțin mai mult decât în ianuarie 2024. AUR, al doilea beneficiar al subvenției
14:27Plângere penală împotriva lui Ciolacu și Simonis, care au spus pe TikTok că PSD a direcționat voturi spre George Simion în turul întâi al prezidențialelor
14:11Probabil cel mai vulgar moderator al unei „televiziuni de știri”: Anca Alexandrescu nu se mai oprește din „marș, javrelor!”
14:07Lumea în 2025, vizată de amenințări precum conflictele între state, riscurile de mediu şi dezinformarea
13:57Și pe nemți i-a luat iarna prin surprindere: morți și răniți grav din cauza accidentelor cauzate de polei în Bavaria
13:45Ciolacu insistă că TVA-ul nu va crește: „Reprezint un partid social-democrat”
12:17Guvernarea Ciolacu I a reușit și o scădere dramatică a producției industriale. Producția de energie a căzut cu 5%
11:25Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară”
10:51Consilierul lui Putin, Patrușev: Ucraina și Moldova ar putea să nu mai existe ca state. Ucraina, chiar de anul acesta