vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: danemarca

13 articole
Internațional

Danemarca pune la bătaie rapid 6,8 miliarde de euro pentru înarmare în fața pericolului rusesc

Danemarca, reînarmare masivă, de teama Rusiei. Danemarca va anunța miercuri un plan amplu de reînarmare militară, în contextul amenințării tot mai mari reprezentate de Rusia. Declarația, citată de Swendeherald, a fost făcută marți de premierul Mette Frederiksen, fără a dezvălui încă valoarea exactă a acestui program. Danemarca, reînarmare masivă, de teama Rusiei „Trebuie să ne consolidăm masiv pentru a proteja Danemarca. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan Și trebuie să ne reînarmăm masiv pentru a evita războiul”, a declarat premierul danez în parlament. Deși nu au fost oferite detalii oficiale, postul public danez DR a raportat că guvernul intenționează să creeze un fond special de 50 de miliarde de coroane daneze (aproximativ 6,8 miliarde de euro), destinat cheltuielilor de apărare pentru perioada 2025-2026. Inițial, guvernul danez avea în plan dublarea acestui buget, dar lipsa echipamentelor disponibile pe piața internațională a limitat extinderea programului. Printre prioritățile armatei daneze se numără achiziția de sisteme de apărare antiaeriană. „Această reînarmare trebuie să se facă rapid, având în vedere situația dificilă în care se află țara noastră și întreaga Europă”, a subliniat Mette Frederiksen. Danemarca, în cea mai periculoasă situație din istoria sa Premierul danez a avertizat că țara traversează cea mai periculoasă situație din existența sa, iar războiul din Ucraina arată clar ambițiile imperiale ale Rusiei. După o reuniune de urgență la Paris cu mai mulți lideri europeni, Frederiksen a declarat că „din păcate, Rusia amenință întreaga Europă”. „Nu cred că rușii se vor opri în Ucraina. De aceea, mă îngrijorează orice încetare rapidă a focului, pentru că aceasta i-ar putea oferi președintelui Putin timp să-și refacă forțele și să atace din nou Ucraina sau chiar o altă țară europeană”, a avertizat premierul. Cheltuielile pentru apărare ale Danemarcei, 3% din PIB Dacă noul fond de 50 de miliarde de coroane va fi aprobat, Danemarca va ajunge să aloce 3% din PIB pentru apărare, devenind unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei. De la începutul invaziei ruse din februarie 2022, Danemarca a oferit ajutor militar în valoare de 7,2 miliarde de euro Ucrainei, conform Ministerului de Externe danez.

Danemarca, reînarmare masivă, de teama Rusiei (sursa: Facebook/Mette Frederiksen)
Danezii semnează petiția pentru cumpărarea Californiei (sursa: denmarkification)
Eveniment

Danezii semnează petiția pentru cumpărarea Californiei

Danezii semnează petiția pentru cumpărarea Californiei. O petiție daneză își propune să aducă "mai mult soare, palmieri și role" în regat printr-o ofertă inedită: achiziționarea statului California de la Donald Trump. Oferta? 1.000 de miliarde de dolari și câteva produse de patiserie daneză. Danezii semnează petiția pentru cumpărarea Californiei Inițiativa a venit ca replică la dorința președintelui american de a cumpăra Groenlanda. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) "Vi s-a întâmplat vreodată să vă uitați pe o hartă și să vă gândiți: Știți de ce are nevoie Danemarca? Mai mult soare, palmieri și patinatori pe role", invocă petiția, într-un ton umoristic. "Ei bine, avem acum o oportunitate unică de a transforma acest vis în realitate." Petiția propune, printre altele ca Los Angeles să fie rebotezat Løs Ångeles, iar Disneyland să devină Hans Christian Andersenland, în onoarea faimosului scriitor de basme. O glumă devenită virală Petiția a stârnit un mare interes, iar până pe 16 februarie s-au strâns peste 258.000 din cele 500.000 de semnături propuse ca obiectiv. Inițiatorii s-au gândit deja și la buget: suma necesară ar fi de 1.000 de miliarde de dolari. Ei propun un sistem de finanțare participativă, în care fiecare cetățean danez să contribuie cu 200.000 de coroane (aproximativ 26.800 de euro). Echipa de negociatori: directorii Lego „Este în interesul național să promovăm moștenirea extraordinară a națiunii noastre, astfel încât California să devină Noul Danemarca”, se arată în textul petiției. Iar în fața președintelui american, cei mai buni negociatori danezi vor fi... directorii Lego! În plus, inițiatorii sunt convinși că Trump, care „nu este cel mai mare fan al Californiei”, ar putea accepta oferta destul de ușor. „Suntem aproape siguri că ar fi dispus să o vândă pentru un preț corect. Și, ca bonus, îi vom oferi chiar și produse de patiserie daneză pe viață pentru a îndulci afacerea”, se precizează în petiție. Beneficii pentru donatori Petiția are în vedere și beneficii pentru donatori. Astfel, pentru 10 coroane, aceștia vor primi un bilețel cu mulțumiri. Pentru 100 de coroane, un tur virtual la „Danishwoods Studios”. O mie de coroane asigură aprovizionarea cu avocado pe viață, iar zece mii de coroane, numele donatorului pe o stradă în „Noua Danemarcă”.

Danezii consideră SUA o amenințare majoră (sursa: Facebook/Denmark.dk)
Internațional

Danezii consideră SUA o amenințare majoră

Danezii consideră SUA o amenințare majoră. Un nou sondaj de opinie relevă că 46% dintre danezi consideră Statele Unite o amenințare semnificativă pentru țara lor. Aceste date, furnizate de YouGov și publicate exclusiv de The Guardian, vin în contextul unor tensiuni tot mai mari între Danemarca, Groenlanda și SUA, generate de afirmațiile repetate ale lui Donald Trump privind dorința sa de a prelua controlul asupra teritoriului autonom al Groenlandei. Danezii consideră SUA o amenințare majoră Sondajul, realizat pe un eșantion de peste 1.000 de danezi între 15 și 22 ianuarie, arată că percepția asupra SUA ca amenințare este mai mare decât în cazul Coreei de Nord (44%) și Iranului (40%). Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Totuși, Rusia rămâne percepută ca cea mai mare amenințare, cu 86% dintre respondenți considerând Moscova un pericol pentru Danemarca. În ceea ce privește posibilitatea ca Groenlanda să devină parte a SUA, 78% dintre danezi sunt împotrivă. În același timp, 72% dintre respondenți consideră că decizia finală ar trebui să aparțină Groenlandei, nu Danemarcei. Europa, îngrijorată de relațiile cu SUA Aceste rezultate vin în contextul în care prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a efectuat un turneu diplomatic la Berlin, Paris și Bruxelles pentru a obține sprijin în fața presiunilor venite din partea lui Trump privind Groenlanda. După o convorbire telefonică tensionată cu președintele SUA, Frederiksen a subliniat importanța solidarității europene: „Vreau să mă asigur că întreaga Europă rămâne unită, nu doar în ceea ce privește regatul Danemarcei, ci și într-un sens mai larg.” Groenlanda, țintă strategică și economică Trump a afirmat că SUA au nevoie de control asupra Groenlandei și a canalului Panama pentru „securitate economică”. El a descris achiziționarea Groenlandei ca pe o „necesitate absolută” și a confirmat că încă din 2019 a cerut echipei sale să exploreze posibilitatea unei achiziții, considerând-o „un mare acord imobiliar”. Groenlanda nu este atractivă doar pentru rezervele sale de petrol și gaze, ci și pentru resursele esențiale necesare tehnologiilor verzi, ceea ce a atras atenția și altor puteri globale, inclusiv China. Groenlandezii resping apartenența la SUA Un alt sondaj recent, realizat de Verian pentru ziarul danez Berlingske, indică faptul că 85% dintre groenlandezi nu doresc ca insula să devină parte a SUA. Doar 6% dintre respondenți sunt favorabili acestei idei, în timp ce 9% sunt indeciși.

Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei

Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei. Președintele american Donald Trump i-a transmis premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, că este serios în privința preluării Groenlandei, într-un apel telefonic "aprins", care a durat 45 de minute, conform unui articol al Financial Times. Discuția a avut loc după ce Trump și-a exprimat dorința ca SUA să preia insula, în ciuda faptului că oficialii danezi au declarat în repetate rânduri că aceasta nu este de vânzare. Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei Conform Financial Times, apelul telefonic a fost tensionat, un oficial familiarizat cu discuția descriindu-l drept „oribil”. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” O altă sursă anonimă a menționat: „El (Trump) a fost foarte ferm. A fost un duș rece. Înainte era greu să-l luăm în serios, dar acum cred că e serios și potențial foarte periculos.” Oficialii au mai declarat că Trump a adoptat o atitudine agresivă și confruntațională, în ciuda încercărilor premierului Frederiksen de a oferi o alternativă, propunând o cooperare mai strânsă între Groenlanda și SUA pe teme precum baze militare și exploatarea resurselor naturale. Danemarca în „modul de criză” Discuția telefonică a stârnit panică în rândul oficialilor danezi. „Apelul i-a speriat complet pe danezi”, a declarat un oficial danez pentru Financial Times. Altă sursă a adăugat: „Intenția era foarte clară. Ei (SUA) chiar vor asta. Danezii sunt acum în modul de criză.” Groenlanda, miză strategică pentru SUA Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, a declarat pentru Fox News că Donald Trump consideră siguranța și securitatea Groenlandei drept priorități importante pentru Statele Unite, mai ales în contextul investițiilor semnificative făcute de China și Rusia în regiunea Arctică. „Președintele este hotărât să protejeze nu doar interesele SUA în Arctica, ci și să colaboreze cu Groenlanda pentru a asigura prosperitatea reciprocă a ambelor națiuni”, a adăugat Hughes. Groenlanda nu este de vânzare, spun liderii locali Premierul danez, Mette Frederiksen, a reiterat că Groenlanda nu este de vânzare, subliniind că prim-ministrul Groenlandei, Mute Edege, a fost „foarte, foarte clar” pe această temă. De asemenea, ea a menționat că există un sprijin considerabil în rândul populației Groenlandei pentru ca insula să rămână independentă. Un locuitor al capitalei Nuuk, Bilo Chemnitz, a declarat pentru The Washington Post: „Nu am încredere în acest om (Trump).”

Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump (sursa: Facebook/Mette Frederiksen)
Internațional

Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump

Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump. Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a avut o conversație telefonică cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pe tema Groenlandei. Subiectul a inclus posibilitatea declarării independenței insulei arctice și interesul exprimat de Trump pentru achiziționarea acesteia. Premierul Danemarcei, conversație cu Donald Trump Subiectul discuției a inclus posibilitatea declarării independenței insulei arctice și interesul exprimat de Trump pentru achiziționarea acesteia. Citește și: Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară” Premierul Groenlandei, Mute B. Egede, a reafirmat deja că "Groenlanda nu este de vânzare". Mette Frederiksen a reiterat această poziție în discuția cu Donald Trump, subliniind că orice decizie privind independența insulei revine în totalitate autorităților groenlandeze. "Prim-ministrul a subliniat că revine Groenlandei să ia singură o decizie asupra independenței", a declarat biroul șefei guvernului danez. Statutul Groenlandei și dependența economică Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani și a obținut un statut de teritoriu semi-suveran în 2009. De atunci, insula are dreptul să-și declare independența, însă acest pas nu a fost încă făcut. Economia Groenlandei depinde în mare parte de pescuit și de sprijinul financiar al guvernului danez, care contribuie anual cu aproximativ un miliard de dolari, reprezentând jumătate din bugetul insulei. Deși dispune de resurse naturale importante, precum petrol și gaze, insula are doar aproximativ 56.000 de locuitori, ceea ce face viabilitatea economică a independenței un subiect de dezbatere. Interesul strategic al SUA pentru Groenlanda Groenlanda este o zonă de interes strategic pentru Statele Unite. Cu baza aeriană Pituffik, insula joacă un rol crucial în sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice, fiind poziționată pe ruta cea mai scurtă dintre Europa și America de Nord. Washingtonul a exprimat intenția de a-și extinde prezența militară în Groenlanda, inclusiv prin instalarea unor radare pentru monitorizarea activităților navale și submarine rusești din Atlantic. Tentativele SUA de a achiziționa Groenlanda Ideea de a cumpăra Groenlanda nu este nouă. În 2019, în timpul primului său mandat, Donald Trump a propus achiziția insulei, însă această inițiativă a fost respinsă de guvernul danez. După al Doilea Război Mondial, președintele american Harry Truman a încercat și el să cumpere Groenlanda cu 100 de milioane de dolari în aur, considerând-o esențială din punct de vedere strategic în contextul Războiului Rece. Danemarca a refuzat și această ofertă. Perspectivele locuitorilor Groenlandei Majoritatea locuitorilor Groenlandei sprijină ideea independenței, dar puțini consideră această opțiune viabilă din cauza dependenței economice de Danemarca. O alternativă ar putea fi un pact de "liberă asociere" cu SUA, similar statutului Insulelor Marshall, Micronezia sau Palau în Oceanul Pacific.

Austria recunoaște imigranți prin Serbia, Ungaria (sursa: Facebook/Karl Nehammer)
Internațional

Austria recunoaște: imigranți prin Serbia, Ungaria

Austria recunoaște: imigranți prin Serbia, Ungaria. Sfârșitul pandemiei de COVID și războiul din Ucraina au provocat noi valuri de migrație în țările Uniunii Europene. Drept urmare, în luna iunie a.c., Uniunea Europeană a ajuns la un prim acord pentru demararea reformei acordării azilului pentru imigranți, tendința fiind una mai restrictivă. Problema migrației, care a dus deja la căderea guvernelor în unele state membre, a provoacat decizii politice îndoielnice și noi alianțe controversate, începe să transforme politica europeană. Pe de o parte, extrema dreaptă are din ce în ce mai mult succes electoral, pe de alta, partidele de stânga încep să-și schimbe ideologia. Suedia nu mai e "superputere umanitară" În septembrie, 2022, problema migrației a influențat alegerile parlamentare din Suedia, provocând o schimbare radicală. Dreapta și conservatorii au reușit să câștige în fața guvernul social-democrat, cu o campanie agresivă îndreptată contra migrației. Prim-ministrul, Magdalena Andersson, a demisionat, recunoscând victoria coaliției conduse de Jimmi Akkeson. Citește și: Ciolacu s-a separat de soția sa, femeia cu care a făcut celebru un chioșc din Piața Centrală din Buzău: i-a cedat părțile sociale în martie a.c. Suedia, care a avut multă vreme cea mai liberală politică de imigrație din Europa, fiind denumită la nivel internațional o "superputere umanitară", a fost foarte deschisă în anii '60 migranților și refugiaților, cărora le-a acordat drept nelimitat de ședere. Sute de mii au venit atunci din Balcani, Africa de Vest și Orientul Mijlociu. Chiar dacă, în timpul crizei refugiaților din 2015, Suedia și-a mai înăsprit politica de azil, nu a fost îndeajuns, după cum au susținut conservatorii și în special democrații de dreapta suedezi. De la început, Jimmie Akesson, liderul dreptei, și-a construit succesul partidului pornind de la premisa că "imigranții subminează statul și bunăstarea Suediei". În plus, presa de dreapta publică frecvent articole despre criminalitatea crescută în cartierele unde predomină emigranții, subliniind incapacitatea acestora de a se integra în societate. Partidul democrat, deși tratat pe vremuri ca un soi de paria, a câștigat simpatia electoratului cu sloganul "Vom face Suedia din nou o țară sigură" și cu promisiunea introducerii unor pedepse mai lungi cu închisoarea și restricționarea imigrației. Austria recunoaște: imigranți prin Serbia, Ungaria După doar câteva luni, în decembrie 2022, guvernul austriac a blocat aderarea României la Schengen, argumentând că prea mulți solicitanți de azil vin în Austria, din România. Cu toate acestea, după cum s-a arătat ulterior, ruta preferată a migranților era direct din Serbia către Ungaria. Motivul pentru care migranții preferă această rută este, în mod paradoxal, tocmai tratamentul dur al Ungariei față de migranți. Potrivit instanțelor europene, Ungaria nu garantează drepturile omului pentru refugiați, încălcând legile UE. Drept urmare, migranții nu trebuie să se teamă de deportare în Ungaria odată ce au ajuns în alte țări UE. Potrivit Regulamentului Dublin, prima țară UE în care au pătruns migranții este responsabilă pentru desfășurarea procedurilor de azil. Aceasta înseamnă că țări precum Austria și Germania pot deporta refugiați în România, dacă aceasta este prima țară din UE în care au intrat. Însă în 2022, Austria a deportat doar 94 de persoane în România, în timp ce, la nivel național, a înregistrat aproximativ 112.272 cereri de azil. În luna iunie a.c., cancelarul austriac, Karl Nehammer, a avut o întrevedere cu prim-ministrul Viktor Orbán și cu președintele sârb, Aleksandar Vučić, în dorința de a extinde cooperarea cu Ungaria și Serbia. "Trebuie să ne dăm seama că sistemul de azil al UE este stricat, nu funcționează", a declarat Nehammer, care speră să aducă alegătorii înapoi din tabăra de dreapta cu o politică de migrație apropiată de Orbán. Orbán și Vučić, băieții răi Împreună cu Ungaria și Serbia, Austria a înăsprit în mod semnificativ "frâna azilului", după cum a declarat Nehammer. În prezent, Nehammer vrea să extindă cooperarea polițienească și să intensifice acțiunile împotriva crimei organizate din spatele traficanților de persoane, investind resurse financiare, dar și umane (detașând forțe ale poliției austriece) în cele două țări. Cooperarea lui Nehammer cu Orbán și Vučić este controversată. În primul rând, din cauză că ultimii din cei doi politicieni sunt acuzați de atacuri la democrație, drepturile omului și statul de drept. Apoi, pentru că numărul ridicat de migranți ilegali din Austria arată că aceștia nu sunt deosebit de eficienți în lupta împotriva migrației ilegale. Citește și: „Ucraina câștigă războiul cu Rusia, dar nu va fi gata înainte de Crăciun” – The Times. „Ucraina face progrese tactice semnificative” – New York Times Organizațiile pentru drepturile omului Amnesty International și Coordonarea pentru Azil Austria au subliniat că Serbia a înregistrat 800 de cereri de azil în prima jumătate a anului, iar Ungaria, doar 22. În aceeași perioadă, în Austria, în jur de 24.000 de persoane solicitau azil, majoritatea venind prin Serbia și Ungaria. În ultimii zece ani, potrivit observatorilor, în Ungaria au fost acordate mai puține drepturi pentru azil, decât în Austria în ultimele două luni. Social-democrație daneză fără imigrație În Danemarca, unde vor avea loc alegeri în noiembrie, problema migrației nu va fi un impediment pentru actuala putere. Prim-ministrul Mette Frederiksen și-a schimbat deja viziunea social-democrată, de la un discurs principial despre integrare și migrație, la o politică a "Migrației Zero". Încă din 2019, o serie de măsuri controversate au fost introduse, pentru a descuraja potențialii migranți să aleagă Danemarca. Printre acestea, un proiect de relocare a solicitanților de azil în Rwanda în timp ce cererile lor erau încă procesate. De asemenea, țara a revocat permisele de ședere pentru sirienii care provin din regiunile pe care le consideră "sigure". În ciuda criticilor din partea ONU și UE, Frederiksen a rămas fermă, câștigând favoarea alegătorilor săi. Pentru a justifica această reorientare controversată, social-democrații, conduși de premierul Mette Frederiksen, susțin că "Politica prea generoasă de primire a migranților trădează clasa muncitoare". Deși oponenții săi denunță discriminarea etnică, măsurile guvernului danez, care erau considerate dure în urmă cu doar câțiva ani, azi au ajuns în mainstream-ul politic și sunt susținute de o mare parte a populației. Intoleranță față de azilanți în Olanda În luna iulie a.c., guvernul olandez s-a prăbușit din cauză că nu a reușit să ajungă la un acord privind restricționarea imigrației. Deși Olanda are una dintre cele mai dure politici în ceea ce privește imigrația, liderul partidului conservator VVD, prim-ministrul Mark Rutte, a mers prea departe. Cererile de azil din Olanda au crescut cu o treime anul trecut, la peste 46.000, iar guvernul a estimat că acestea ar putea crește la peste 70.000 în acest an, ceea ce ar duce din nou la o presiune enormă asupra facilităților de azil ale țării. Deja, anul trecut, grupul umanitar "Medecins sans Frontieres" a trimis pentru prima dată o echipă în Olanda, pentru a asista nevoile medicale ale migranților la centrul de procesare a cererilor de azil. Acolo, sute de refugiați erau forțați să doarmă în clădiri fără acces la apă potabilă și neavând asistență medicală. Anul trecut Rutte a declarat că se simte "rușinat" de aceste probleme. Anul acesta, sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de a limita intrarea în țară a copiilor refugiaților de război care se află deja în Olanda. Dacă propunerea era susținută, ar fi însemnat ca familiile să aștepte cel puțin doi ani înainte de a putea fi unite. În urma scandalului, Mark Rutte și-a înaintat demisia de onoare.

Estonia, Lituania și Danemarca, sprijin militar masiv pentru Ucraina Foto: Facebook Kaja Kallas
Internațional

Estonia, Lituania Danemarca, sprijin militar Ucraina

Estonia, Lituania și Danemarca au anunțat azi noi forme de sprijin militar masiv pentru Ucraina, raportat la resursele acestor state. În acest timp, Germania și SUA se împing reciproc să doneze tancuri Ucrainei și caută diferite motive ca să nu o facă. Estonia, Lituania și Danemarca, sprijin militar masiv pentru Ucraina Astfel, pachetul furnizat, azi de Estonia - zeci de obuziere, peste o sută de arme antitanc, echipamente de sprijin pentru artilerie, lansatoare de grenade și muniții - este în valoare de 113 milioane de euro. În total, ajutorul furnizat Ucrainei este de circa 370 de milioane de euro, adică peste 1% din PIB acestui stat baltic. „Toate țările trebuie să își analizeze stocurile și să se asigure că industriile sunt capabile să producă mai mult și mai repede. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un preț – un preț pe care noi îl plătim în euro, dar ucrainenii îl plătesc cu viețile lor”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas. BREAKING:Lithuania will donate dozens of L-70 anti-aircraft guns, ammunition and two Mi-8 helicopters.The value of Lithuania’s military aid package for Ukraine at Ramstein will be EUR 125 million.???? pic.twitter.com/u8eZIlW8ib— Visegrád 24 (@visegrad24) January 19, 2023 Estonia a cedat vechile sisteme de tunuri autopropulsate, dar este în curs să le înlocuiască cu echipamente produse în Coreea de Sud, K9 Thunder. Lituania a anunțat, tot azi, un ajutor militar de 120 de milioane de euro. Pachetul trimis Ucrainei include două elicoptere Mi-8. Denmark sends all of its 19 French CAESAR self-propelled howitzers to Ukraine?????https://t.co/3lYxU978Pe pic.twitter.com/X3ASN4juSf— Special Kherson Cat ??? (@bayraktar_1love) January 19, 2023 Danemarca va dona toate cele 19 sisteme de tunuri autopropulsate de tip Caesar. Ajutoarele militare trimise Kievului de această țară sunt în jur de 600 de milioane de euro, în total, până acum. Letonia a anunțat, tot azi, că va instrui 2.000 de soldați ucraineni, în diferite specialități. Citește și: Administrația Biden nu vrea să ofere Ucrainei tancuri Abrams, dar începe să accepte ideea că ar putea trimite rachete cu care Kievul să lovească Crimeea – presă

Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II Foto: Ministerul Apărării Taiwan
Eveniment

Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II

Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II, cu o rază de acțiune de 70 de mile marine, iar portul Odesa ar putea fi deblocat, apreciază analiștii militari. Danemarca va furniza un singur sistem de lansare, arată Maritime Executive. Acesta ar putea fi însă suficient pentru a ține navele rusești departe de portul Odesa. Rachete pentru un astfel de sistem dețin mai multe țări, deci Kievul ar avea de unde să fie aprovizionat. Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II „Harpoon Block II are suficientă rază de acțiune pentru a ajunge de la Odesa până la Herson (...) sau de la granița ucraineană-română până la Insula Șerpilor (...) Deși ar putea fi folosită pentru a apăra liniile maritime de comunicație către și dinspre Odesa, raza de acțiune a rachetei nu ar fi suficientă pentru a ajunge în Crimeea sau Kerci”, arată Maritime Executive. Pregătirea forțelor ucrainene pentru a folosi acest tip de rachete ar putea fi de doar 14 zile. „De la începutul războiului, flota rusă de la Marea Neagră a instituit o blocada navală în zona porturilor Ucrainei, în special Odesa. Această blocada a întrerupt accesul Ucrainei la Marea Neagră, oprind exporturile de cereale, sufocând principala industrie de export a țării și ducând prețurile la alimente la nivel mondial la niveluri record”, explică Naval News. Forțele ruse au atacat mai multe nave comerciale în primele săptămâni ale invaziei, iar marina ucraineană susține că ocupanții ruși continuă să emită amenințări la adresa navelor comerciale din zona Insulei Șerpilor. Area blocadei ruse din Marea Neagră Grafica: Naval News Totuși, sistemul oferit Ucrainei nu este din ultima generație de rachete anti-navale. Statele Unite ar încerca însă să obțină, pentru Ucraina, și un sistem norvegian, mult mai performant, care identifică ținta pe baza semnăturii infraroșii și are o rază mult mai mare. Citiți și: În Moldova se poate: fostul președinte Igor Dodon, reținut 72 de ore

Rachete Harpoon daneze pentru Ucraina (sursa: thinkdefence.co.uk)
Internațional

Rachete Harpoon daneze pentru Ucraina

Rachete Harpoon daneze pentru Ucraina. Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului, informează marţi AFP. Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că aproximativ 20 de ţări au anunţat noi tranşe de asistenţă în materie de securitate în cadrul celei de-a două întâlniri, virtuale, a "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei". Rachete Harpoon daneze pentru Ucraina Printre echipamentele ce urmează să fie livrate Ucrainei, Danemarca s-a angajat să trimită un sistem de lansator de rachete antinavă Harpoon, unul dintre cele mai sofisticate sisteme ce echipează marina ţărilor occidentale. Citește și: Republica Moldova poate deveni cel mai fierbinte punct din est, după Ucraina: în timp ce oficialii de la Moscova insistă pe neutralitatea Chișinăului, Vestul vorbește de înarmare NATO Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă, potrivit Agerpres. Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit producătorului său Boeing, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat pe o rază de acţiune ce merge de la 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune. Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.

Cetățenii străini, la luptă în Ucraina împotriva Rusiei. În imagine, civili ucraineni învâțând să lupte. Sursă: Twitter Associated Press
Internațional

Cetățenii străini la luptă în UcrainaCetățenii străini, la luptă în Ucraina împotriva Rusiei. Cetățenii din Slovenia, Danemarca și UK se pot înrola în legiunea internațională ucraineană

Cetățenii străini, la luptă în Ucraina împotriva Rusiei. Cetățenii din Slovenia, Danemarca și Marea Britanie pot merge să lupte în Ucraina, dacă doresc. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel către toți voluntarii care doresc „să se alăture rezistenței împotriva ocupanților ruși” să intre în „legiunea internațională” de luptători străini. In Ukraine, civilians are taking up arms to defend their country from Russia’s invasion. Some have even returned from abroad to join the resistance.See more @AP photos: https://t.co/X1X3DR20vX pic.twitter.com/2yEnfx0mC5— The Associated Press (@AP) February 27, 2022 Cetățenii străini, la luptă în Ucraina. Slovenia votează lege pentru cetățenii care vor să lupte împotriva rușilor Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, informează Reuters. „Cetăţenii noştri care vor să sprijine Ucraina şi voluntarii care ajută acolo pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poate face acest lucru" dacă doresc, a spus Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei. Citește și: Ucraina, a cincea zi de război. Kievul rezistă în fața atacurilor rusești. Discuții Ucraina-Rusia, la frontiera cu Belarus Undă verde și din Danemarca Șefa Guvernului din Danemarca, Mette Frederiksen, a anunțat că Danemarca le va permite voluntarilor să lupte în Ucraina. „Este o alegere pe care o poate face oricine. Acest lucru este valabil, desigur, pentru toţi ucrainenii care trăiesc aici, dar şi pentru alţii. Analiza noastră este că, la prima vedere, nu există nimic care să constituie un obstacol legal pentru ca cineva să meargă în Ucraina pentru a participa la conflict, bineînţeles de partea ucraineană”, a declarat Mette Frederiksen, citată de Agerpres. Și UK îi sprijină pe voluntarii care merg să lupte în Ucraina Secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că sprijină voluntarii din UK care vor să se alăture legiunii internaționale care va lupta împotriva Rusiei în Ucraina. Ea a declarat, la BBC News, că oamenii pot lua propriile decizii, dar că este o bătălie pentru democrație în Ucraina. Ucrainenii luptă pentru libertate, „nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă”, a declarat Liz Truss. Președintele Volodimir Zelenski că Ucraina formează o „legiune internaţională” de luptători străini pentru a ajuta la respingerea invaziei ruseşti. „Toţi străinii care doresc să se alăture rezistenţei împotriva ocupanţilor ruşi şi să protejeze securitatea globală sunt invitaţi de autorităţile ucrainene să se alăture forţelor de apărare”, a declarat Zelenski.

Ministrul Firea nu poate repatria copilul românilor din Danemarca (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
Investigații

Ministrul Firea nu poate repatria copilul

Ministrul Firea nu poate repatria copilul din Danemarca. Încă de duminică, 6 februarie a.c., Gabriela Firea a început să se laude cu ultima ei mare realizare. Și anume, repatrierea copilului unei familii de români din Danemarca. Luni dimineață, a continuat să țină populația la curent cu acțiunile ei. "Am transmis în această dimineață o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru.", a scris Firea pe Facebook. Ba chiar a postat și textul scrisorii trimise în Danemarca, în facsimil. Ministrul Firea nu poate repatria copilul din Danemarca Dar ce nu a spus ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse din România, Gabriela Firea, este că scrisoarea nu valorează nimic legal și oficial. De fapt, instituția care va cere statului danez repatrierea copilului familiei de români este Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). Până în urmă cu o lună, Autoritatea nici măcar nu se afla în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES). Ci în subordinea Ministerului Muncii. De altfel, site-ul Autorității spune în continuare că se subordonează Muncii, nici nu au apucat să schimbe identitatea de internet. Site-ul ANDPDCA la data de 7 februarie 2022 (sursa: andpdca.gov.ro) Printr-o Hotărâre de Guvern din 5 ianuarie a.c., însă, s-a decis "organizarea și funcționarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse". Prin această HG, ANDPDCA a trecut în subordinea ministerului condus de Gabriela Firea. Potrivit legii, însă, nu ministerul condus de Firea se va ocupa de repatrierea copilului din Danemarca, ci Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Repatrierea, cerută legal de ANDPDCA Potrivit unui funcționar din sistemul de protecție a copilului, Autoritatea face constant astfel de cereri. "Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, după ce se consultă cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul de unde este familia copilului aflat în altă țară, cere autorităților din acea țară repatrierea copilului în astfel de cazuri. Autoritatea face acest lucru indiferent cărui minister îi este subordonată. De altfel, nici nu are nevoie de încuviințare, solicitare din partea ministerului, oricare ar fi acesta. Doamna Firea a făcut doar un simplu exercițiu de imagine scriind pe Facebook despre acest demers, dar, legal, nu are nici o legătură cu acesta, procesul este în exclusivitate în sarcina Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cum a fost întotdeauna.", a spus sursa citată. Firea s-a dat singură de gol De altfel, chiar Gabriela Firea admite, în scrisoarea adresată ministerului danez al Afacerilor Sociale și Vârstnicilor, că de proces se ocupă Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Fragment din scrisoarea trimisă de Gabriela Firea în Danemerca (sursa: Facebook/Gabriela Firea) Mai mult, ca să-și acopere exercițiul de PR, Firea anonimizează în scrisoarea publicată pe Facebook adresa ANDPDCA. Firea a anonimizat adresa ANDPDCA (sursa: Facebook/Gabriela Firea)

Firea exploatează drama familiei din Danemarca (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
Eveniment

Firea exploatează drama familiei din Danemarca

Firea exploatează drama familiei din Danemarca. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a transmis că luni dimineață va solicita aducerea în țară a bebelușului spitalizat din Danemarca, atunci când starea de sănătate i-o va permite. Firea exploatează drama familiei din Danemarca "În calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse fac următoarele precizări referitor la cazul familiei din Danemarca al cărui copil se află în prezent spitalizat, părinților fiindu-le interzise legăturile cu acesta: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină. Citește și: EXCLUSIV De ce l-a iertat ANAF pe Marcel Ciolacu de o țeapă de 11.000 de euro dată statului Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului. De asemenea vom rămâne în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au fost în contact permanent, pentru a vedea în ce măsură îi vom putea asista și pe părinții minorului aflați într-o situație extrem de dificilă", arată mesajul Gabrielei Firea de pe Facebook. Bebelușul - în spital, părinții - arestați Părinții unui bebeluș de numai o lună, români, au fost arestați în Danemarca pentru patru săptămâni. Medicii de acolo au cerut ajutorul poliției după ce copilul a fost adus la spital, iar starea lui le-a trezit suspiciuni. Ambasada României la Copenhaga a obținut permisiunea de la centrul de arest unde se află mama copilului ca aceasta să fie vizitată de reprezentanții Ministerului român de Externe. Se fac demersuri similare și pentru o vizită la tatăl copilului, care este deținut într-un alt centru. Copilul se află în continuare în spital. Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că medicii suspectează că micul pacient ar suferi de "sindromul bebelușului scuturat". Corlățean, foarte activ pe subiect Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat că, luni, îl va invita pe ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti la o discuţie în comisie referitoare la "cazul extrem de grav" al familiei Rotundu, care se află în detenţie, fără "vreo verificare prealabilă", sub acuzaţia de tratamente abuzive împotriva bebeluşului lor de cinci săptămâni. "În acest caz dramatic din Danemarca, familia Rotundu cu copilaşul de 5 săptămâni - părinţii Sorana şi Ionuţ au exclusiv cetăţenia română şi au drept de rezidenţă în Danemarca, iar copilul (...) prin naştere dobândeşte cetăţenia română, chiar dacă nu are deocamdată certificat de naştere românesc. Din ce am discutat cu cei de la MAE, Secţia Consulară a Ambasadei României la Copenhaga va procesa rapid, în această situaţie excepţională, documentele pentru acordarea actelor de identitate româneşti şi pentru bebeluşul Mathias. Situaţia este foarte serioasă şi a generat deja reacţii publice în mediile din societatea românească şi mediile româneşti din străinătate. (...) Este firesc ca statul român să intervină foarte rapid. Personal, am constatat că, în străinătate, sunt situaţii în care autorităţile naţionale ale unor state vest europene intervin în viaţa de familie a cetăţenilor români care locuiesc acolo şi nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie. Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român", a declarat, pentru Agerpres, Corlăţean. Ambasadorul danez, invitat la Senat Senatorul PSD a explicat că este interesat de "o cooperare rapidă, corectă, transparentă, pentru că este foarte multă lipsă de transparenţă deja din partea autorităţilor daneze". "Acesta este motivul suplimentar pentru care am luat decizia să îl invit săptămâna viitoare pe domnul ambasador al Danemarcei la Bucureşti. Luni aş dori să adresez invitaţia pentru a avea o discuţie la nivelul Comisiei de politică externă din Senat. (...) Eu sper să aibă loc în săptămâna care începe această întâlnire cu ambasadorul Danemarcei. Va fi o discuţie purtată în termeni corecţi, diplomatici între state partenere în Uniunea Europeana şi NATO", a adăugat Corlăţean. "Poate că autorităţile daneze ar trebui să examineze un malpraxis" "Poate că autorităţile daneze ar trebui să examineze şi o posibilă culpă medicală, un malpraxis, la nivelul celor care au gestionat neinspirat momentul travaliului şi naşterii, de la bun început. Sunt lucruri de discutat, le vom discuta în spirit constructiv şi este necesară o cooperare corectă astfel încât adevărul să prevaleze şi nu eventual tentaţiile de a acoperi greşelile unui sistem, aşa cum am mai văzut şi în alte state, cum este cazul Norvegiei, Germaniei şamd", a mai spus Titus Corlăţean. Senatorul a menţionat că pentru această invitaţie nu are nevoie "de niciun fel de accept de la Biroul permanent al Senatului". "Am această competenţă ca preşedinte al Comisiei de politică externă şi este obligaţia şi altor structuri parlamentare şi guvernamentale să reacţioneze foarte rapid, fiind vorba de protecţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate", a conchis Corlăţean.

Doi români au fost arestați în Danemarca (sursă: Facebook/Voluntari în Europa)
Eveniment

Doi români au fost arestați în Danemarca

Doi români au fost arestați în Danemarca. Cei doi, soț și soție, rezidenți în Danemarca au fost arestați preventiv după ce bebelușul lor de nici 2 luni a ajuns la spital cu hemoragie cerebrală. Ionuț și Sorana Rotundu vor rămâne după gratii până când autoritățile stabilesc dacă bebelușul s-a născut cu probleme, a fost victima neglijenței sau a fost lovit. În prezent, statul danez ar fi preluat tutela micuțului. Informații despre acest caz au fost date publicității sub forma unui apel umanitar postat în numele celor doi români pe pagina de Facebook „Voluntari în Europa”, scrie ziare.com. Citește și: EXCLUSIV Ioan Mircea Ciocotișan, sursa „Dinu” a Securității, păstrat ilegal în conducerea Ministerului Sportului „(…) După multe apeluri telefonice ale mămicii disperate, datorate plânsetelor copilului și ignorării din partea moașei care susținea că: `așa plâng bebelușii` Mathias a ajuns la Spitalul din Odense, iar medicii după ce au pus diagnosticul de hemoragie craniană, au anunțat poliția pentru a stabili dacă copilul s-a născut cu ceva probleme sau s-a întâmplat ceva pe parcurs. Cei doi soți au fost arestați și continuă în închisoare până la terminarea anchetei”, se arată în mesajul „Voluntari în Europa”. Doi români au fost arestați în Danemarca după ce copilul lor a fost internat Potrivit fratelui Soranei, mama micuţului Mathias, Sorana a avut o naştere dificilă, transmite EpochTimes.ro. Citește și: Institutul Diplomatic Român, unde s-au specializat pesediștii Vicol și Simonis, are în conducere un electrician-depanator „Povestea a început acum o lună de zile când Sorana trebuia să nască. Ea a fost la toate controalele, căci a pierdut înainte o sarcină din motive medicale. (...) S-a dus cu dureri la spital vineri, vineri noaptea i-a făcut o injecţie de durere şi apoi au trimis-o acasă că nu avea dilataţia suficientă, cu durerile alea, a revenit înapoi sâmbătă noaptea că nu mai putea de durere... S-a dus cu maşina, că ambulanţa n-a vrut s-o ia, a ajuns la spital, a fost un travaliu de două zile, s-a chinuit foarte mult să nască copilul, la sfârşit le-a zis asistentelor că nu mai poate, şi i-au dat un cearceaf de el să tragă până iese bebeluşul”, a povestit unchiul Soranei, pentru sursa citată La două zile după ce a născut, Sorana a fost trimisă cu copilul acasă, deşi bebeluşul nu se simţea bine, nu mânca, vomita. Medicii i-ar fi spus însă că e normal, că bebeluşul are colici, a mai povestit Beniamin, fratele Soranei. Bebelușul a avut probleme de sănătate o săptămână întreagă, însă solicitările familiei de a fi preluat cu o ambulanță ar fi fost refuzate. Micuțul a ajuns la spital abia pe 31 ianuarie, în urma unei crize. Acesta a ajuns la spitalul Esbjerg, unde ar fi fost diagnosticat cu hemoragie craniană. ______________________________

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră