/

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi, relatată de inginerul militar care coordonat atacul

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi Foto: Twitter

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi, relatată de inginerul militar care coordonat atacul: inginerul Maxim povestește, pe Twitter, cum a reușit armat ucraineană să distrugă zeci de blindate care încercau să treacă râul.

Potrivit relatărilor din presă, armata rusă a pierdut, încercând să treacă râul Siverskîi pe un pod de pontoane, circa 50 de blindate și aproximativ 1.000 de militari. Imaginile din dronă confirmă distrugerea podului și arată nenumărate blindate distruse, pe ambele maluri ale râului.

Relatări ulterioare arată că rușii au încercat să amplaseze circa patru poduri de pontoane, din care cel puțin două au fost distruse – arată CNN.

Povestea dezastrului rusesc la traversarea râului Siverskîi

Un inginer militar, Maxim, relatează, pe Twitter, cum a reușit să estimeze poziția podului de pontoane, a aflat la timp că podul era gata și apoi a chemat artileria și aviația pentru a-l distruge.

„Inițial, au existat informații de la unitățile din prima linie că sunt ruși de cealaltă parte a râului și adună diverse vehicule. Așadar, comandantul meu mi-a cerut, pe 6 mai, fiind unul dintre cei mai buni ingineri militari, să fac o misiune de recunoaștere (…) Am explorat zona și am sugerat o locație în care rușii ar putea încerca să monteze un pod pontone pentru a ajunge pe cealaltă parte. Telemetrul a arătat că râul are 80 m lățime, iar rușii ar avea nevoie de opt bucăți (10 m fiecare) de pod, conectate pentru a ajunge pe cealaltă parte.

Cu acel debit al râului, știam că vor avea nevoie de bărci cu motor pentru a amenaja un astfel de pod și le va lua cel puțin două ore de muncă.

Mi-a luat o zi să verific totul. Și a trebuit să o fac și pe 8 mai.

Deci, am raportat comandanților mei informațiile pe care le aveam.

De asemenea, i-am spus unității care observa acea parte a râului că trebuie să fie atenți la zgomotul bărcilor cu motor.

Rușii au incendiat pădurile pentru a nu fi văzuți

Vizibilitatea era proastă în zonă, pentru că rușii au incendiat câmpuri și păduri și aruncau o mulțime de grenade fumigene. Pe deasupra, era ceață.

Trebuiau să audă sunetul. Și l-au auzit pe 8 mai dimineața devreme. Chiar în locul în care am spus. Am fost acolo să verific și eu și am văzut cu drona mea cum fac rușii podul.

Raportat imediat comandanților.

Privind în urmă, cred că recunoașterea + sugestiile mele pentru unitatea fluvială au avut cel mai mare impact. Am întrecut inginerii militari ruși.

Rușii au încercat să pună un pod chiar în locul pe care l-am estimat.

Unitatea fluvială nu a văzut unitățile rusești, dar a putut să audă bărcile cu motor și să raporteze imediat”, a scris Maxim pe Twitter.

Mercenarii Wagner recunosc dezastrul

Bătălia a durat din 8 mai pe 10 mai, când podul a fost complet distrus. Partea ucraineană a estimat pierderile rusești la 50 de blindate.

Un site specializat în monitorizarea, din surse publice, a echipamentelor militare folosite în Ucraina, arară că, pe imaginile din dronă, se văd, printre altele, șase tancuri T-72 și o barcă cu motor, plus numeroase alte blindate.

Dezastrul a fost confirmat pe un canal de Telegram al grupului de mercenari Wagner, care recunosc că sunt circa „două duzini” de vehicule distruse.

Citește și: Piloții ruși folosesc GPS-uri „rudimentare” lipite de bordul avionului. Trupele terestre se orientează după hărți din anii 80

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:10Germania a trimis Ucrainei arme așteptate încă din 2023 (tancuri Leopard și Gepard, sisteme antiaeriene Iris-T și Patriot)
20:57Tupeu șmecheresc al lui Ciolacu: spune că Moș Crăciun îi va lăsa sub brad facturile pentru jet-urile private plătite de Nordis
20:49Vlad Pascu, încadrare juridică schimbată în dosarul „2 Mai”, pedeapsa va crește
20:45Guvernul Ciolacu II a trecut cu doar șapte voturi peste numărul necesar. „Atât s-a putut”, a concluzionat șeful PSD
17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri