sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 24 aprilie 2023

Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului 2022. Estimarea Finanțelor pentru 2023, doar 1,9 miliarde euro, sugerează că România va abandona numeroase jaloane din PNRR

Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului Foto: Inquam/ Octav Ganea
Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului Foto: Inquam/ Octav Ganea

Zero fonduri din PNRR au fost încasate la bugetul de stat în primele trei luni ale anului 2022, arată datele ministerului de Finanțe.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Acest minister publică, periodic, pe site-ul său așa numita raportare privind „Evoluţia fluxurilor financiare dintre România şi Uniunea Europeană (Balanța financiară netă)”.

Ultima raportare este din 31 martie.

Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului

Potrivit datelor de la Finanțe, în 2022, din granturile prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, la buget s-au încasat 3,62 miliarde de euro din suma totală de 14,238 miliarde de euro. Execuția la 31 martie 2023: zero. Estimări pentru 2023: 1,915 miliarde euro. Această estimare este mult sub ceea ce era planificat să primească România prin tranșa II, de 3,2 miliarde de euro! Dacă estimarea va fi confirmată, înseamnă că România pierde 1,3 miliarde de euro, probabil datorită neîndeplinirii mai multor jaloane.

În plus, estimarea Finanțelor sugerează că nu sunt șanse ca România să încaseze în acest an tranșa III din PNRR.

Citește și: Pensiile speciale, răspândite în toată UE. Unele din cele mai generoase state (Franța, Germania, Belgia, Portugalia) au zeci de tipuri de pensii plătite regește. Oficial, se vrea reformă și acolo

„Dacă nu validăm jaloanele, punem în dificultate contractele de finanțare”

De altfel, ministrul Investițiilor și Proiectelor, Marcel Boloș (PNL), a avertizat că România va pierde sume importante din PNRR dacă nu va face reformele convenite cu Comisia Europeană.

„Prima și cea mai importantă este Legea decarbonizării, este un pilon fundamental pentru PNRR. A doua este Legea avertizorilor de integritate. Dau un exemplu, în premieră, dacă cele două reforme nu le facem, ne costă 1,4 miliarde de euro. Plus se mai scade prefinanțarea. Dar nu se va întâmpla acest lucru, pentru că eu cred că Guvernul României, interesat fiind de accesarea integrală a banilor, va aproba deciziile necesare”, a declarat Marcel Boloș, într-un interviu acordat StartupCafe.ro.

„Dacă nu facem și nu validăm jaloanele, banii nu vin și atunci punem în dificultate contractele de finanțare pe care le avem, altele urmează să fie încheiate și va fi foarte greu de asigurat finanțarea și de continuat. În România este foarte important ca investițiile prevăzute să se și implementeze, pentru că așa am fi și cu rețea de autostrăzi cât de cât normală și apropiată de nevoile pe care le are România, infrastructura de sănătate și de educație, marile servicii publice sunt dependente 100% de fondurile pe care le avem prin PNRR și politica de coeziune”, a mai explicat Boloș.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră