sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 24 mai 2023

Surse: viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor! Pensiile funcționarilor parlamentari, ajustate - până acum beneficia și personalul administrativ

Viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor Foto: Facebook
Viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor Foto: Facebook

Surse politice susțin că viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor. În plus, în cazul pensiilor speciale de care beneficiază funcționarii Legislativului, se vor face doar o serie de ajustări: vechimea de la care aceștia pot beneficia de acest drept ar urma să fie calculată diferit și va fi eliminat personalul auxiliar și administrativ.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Noul proiect ar urma să fie scris de ministerul Muncii și apoi prezentat, sub formă de amendamente la vechiul proiect, comisiilor parlamentare din Camera Deputaților. Coaliția speră să dea un vot final pe acest proiect până la 31 mai.

Potrivit Adevărul, 843 de foști parlamentari primesc pensii speciale, numărul fiind în creștere față de anul trecut.

Viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor

În 2021, erau circa 750 de foști funcționari parlamentari care primeau pensie specială. Legea care reglementează acest privilegiu deschisă posibilitatea ca aceștia să aibă pensie mai mare decât ultimul salariu net și instituia mai multe derogări de la vechime. De exemplu, pensia se acorda după doar patru ani de vechime de muncă în aparatul Legislativului, însă era redusă. Legea permite ca la vechimea de 14 ani să fie luată în calcul și perioada în care beneficiarul a fost parlamentar, dacă este cazul.

Potrivit Fanatik, în 2021 erau 775 de pensionari speciali din rândul funcționarilor parlamentari, pensia lor medie fiind de 4.810 lei.

„Pensiile speciale aflate în plată nu vor scădea”, a anunțat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi.

El a mai spus că: „Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Și acest lucru se face și s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplu cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani, cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici, parlamentari de la acest aspect”.

Citește și: Economist: O creștere cu 10% a salariilor profesorilor înseamnă un efort bugetar anual de 1,3 miliarde lei. Anvelopa pensiilor speciale: 12 miliarde lei!

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră