duminică 27 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 15 aprilie 2025

ANALIZĂ Marile semne de întrebare legate de, aparent, unicul contact al lui Crin Antonescu cu Securitatea

Marile semne de întrebare legate de, aparent, unicul contact al lui Antonescu cu Securitatea Foto: Inquam/George Calin
Marile semne de întrebare legate de, aparent, unicul contact al lui Antonescu cu Securitatea Foto: Inquam/George Calin

Marile semne de întrebare legate de, aparent, unicul contact al lui Crin Antonescu cu Securitatea: prima chestiune neclară ar fi de ce candidatul PSD-PNL-UDMR la președinția României a ținut sub tăcere acest episod. Dacă el ar fi fost „urmărit” de Securitate și și-a protejat prietenul, de ce în toți anii în care s-a mai discutat despre posibila sa colaborare cu poliția politică nu a vorbit despre incidentul din 1988.

Citește și: Un director în CNSAS susține că este fără precedent secretizarea notei de constatare referitoare la Crin Antonescu

Marile semne de întrebare legate de, aparent, unicul contact al lui Antonescu cu Securitatea

La ce întrebări ar trebui să răspundă candidatul Antonescu:

1) Chemarea la Securitate era un eveniment excepțional în viața oricărui cetățean obișnuit. De ce nu l-a menționat până acum? (Ba chiar a spus că nu-și mai amintea...). În context, trebuie spus că fuga unui cetățean român peste graniță era un eveniment grav, iar securiștii care aprobaseră pașaportul fugarului au fost probabil sancționați de superiori. Este puțin probabil să fi fost prea prietenoși cu cei suspectați că l-au ajutat pe fugar. 

2) Când a plecat documentul din arhiva SRI și a ajuns la CNSAS și când l-a descoperit CNSAS? CNSAS ar fi trebuit să-l verifice pe Crin Antonescu în 2012, când a candidat la Senat. Dacă documentul era așa de puțin important, de ce a apărut abia acum?

3) Cine a fost ofițerul de securitate care l-a interogat pe Antonescu și ce carieră a avut el după 1989? O fi primit adeverință că a făcut poliție politică?

4) De ce CNSAS a decis că este secretă nota de constatare, fapt fără precedent, potrivit unui director din această instituție?

5) Crin Antonescu a mai fost acuzat că a fost colaborator al Securității, iar Traian Băsescu l-a numit ironic „Porumbacu”, sugerând că acesta era numele său de informator. Deci, Antonescu avea tot interesul să lămurească acest subiect. În 2012, a fost președinte interimar. De ce nu a cerut serviciilor secrete - șef al SRI fiind, la acel moment, George Maior, prietnul aliatului său Victor Ponta - să scoată din arhive toate documentele care-l priveau, ca să le facă publice

6) CNSAS a emis adeverința lui Antonescu pe 10 aprilie (joi) și a publicat-o luni, 14 aprilie. De ce Antonescu n-a menționat acest eveniment? De ce nu a cerut copii după documentele nepublicate de CNSAS? de ce a reacționat abia după ce presa a scris? 

CNSAS a descoperit o declarație dată Securității de Crin Antonescu, despre un coleg profesor, însă a tras concluzia că acesta „nu a fost colaborator sau lucrător al fostei Securități”. Totuși, adeverința CNSAS nu citează din declarația dată de Antonescu către Securitate, cum se procedează adesea. 

 

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră