Germina Nagâț arată cum l-a protejat CNSAS pe Crin Antonescu, blocând accesul publicului la „nota de constatare”: „Încă de la prima adeverință emisă de Consiliu după schimbarea legii de funcționare, în martie 2008, Colegiul - sau, mai bine zis, TOATE Colegiile! - au permis consultarea notelor de constatare care au stat la baza acestor acte administrative”.
Citește și: Băsescu: Candidează ambii lideri USL care în 2012, sub comanda Varanului, au destructurat în două zile Statul Român
Nagâț, care a fost cercetătoare la CNSAS, iar acum face parte din colegiul care conduce instituția, se referă la faptul fără precedent că, în adeverința prin care CNSAS afirmă că Crin Antonescu nu a colaborat cu Securitatea, se precizează că „nota de constatare” poate fi consultată doar de candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție.
Nagâț arată cum l-a protejat CNSAS pe Antonescu
„Singurele precizări care cred că se impun din partea mea (deocamdată) privind adeverința publicată ieri de CNSAS sunt următoarele:
1. Încă de la prima adeverință emisă de Consiliu după schimbarea legii de funcționare, în martie 2008, Colegiul - sau, mai bine zis, TOATE Colegiile! - au permis consultarea notelor de constatare care au stat la baza acestor acte administrative. Puteți verifica asta pe site-ul instituției, dar pun mai jos, ca ilustrare, adeverința nr. 1, emisă în mai 2008, la mai puțin de două luni după schimbarea legii și a procedurilor interne. În acel moment, secretarul Colegiului era prof. Corneliu Turianu, fost judecător, fost președinte de tribunal, iar vicepreședintele, prof. Virgiliu Țârău, era absolvent de Drept (la Babeș Bolyai, nu la Bioterra). Nicio clipă nu s-a ridicat problema "absenței cadrului legal" (scuzați gips-cartonul, nu-mi aparține) care să permită consultarea documentelor pe care se bazează o adeverință, indiferent pe numele cui s-ar fi emis ea.
2. Nici acest Colegiu din care fac parte (spre exasperarea unora) NU a votat vreo modificare de procedură sau de mod de lucru, în privința dreptului de consultare a notelor de constatare care stau în spatele adeverințelor. E drept că la ultima ședință de săptămâna trecută unii colegi au avut subit o epifanie, dar nu s-a decis nimic. Personal, am pus "revelația" pe seama atmosferei pascale, nu mi-am imaginat ce va urma.
3. Deși ce a urmat ne face de râs pe toți, în mod paușal, legea spune că răspunderea este individuală. Prin urmare, vă spun că eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi de acord cu restricționarea accesului la notele de constatare votate ca adeverințe, acces care a fost permis timp de 17 ani. Și nu o să-mi schimb opinia, indiferent cum îl cheamă pe titularul adeverinței cu pricina”, a scris Nagâț pe Facebook.