sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 26 noiembrie 2024

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de firmele lui Pieleanu și Buble, care s-au îmbogățit făcând „sondaje” pe bani publici

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble Foto: Captură video
Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble Foto: Captură video

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de firmele lui Pieleanu și Buble, care s-au îmbogățit făcând „sondaje” pe bani publici: erorile acestor sondaje au fost mult dincolo de marja de eroare. Nici una din aceste firme nu și-a explicat eșecul.

Citește și: Gabriela Firea se întoarce în forță: „Dacă duminică nu ar fi fost alegeri, am fi putut să discutăm mai abrupt”. Ciolacu, pe locul trei în sectoarele 4 și 5

Avangarde era celebru din 2018-2019 pentru sondajele complet eronate, în favoarea PSD. În plus, Marius Pieleanu a intrat în concediu fără plată la SNSPA, unde era prodecan, după ce foste studente l-au acuzat de hărțuire. Surse politice susțin că el a început să renunța la Avangarde și folosește CIRA, condusă oficial de apropiatul său, sociologul Vladimir Ionaș.

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble

De exemplu, la ora 21.00, CURS - deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa - anunța că Marcel Ciolacu va obține 25% din voturi. Și Avangarde-Cira-Insomar îl creditau cu același rezultat. Datele finale de la AEP arată că liderul PSD a fost votat de doar 19,15% dintre alegători. Eroarea este de aproape 6%.

Datele prezentate de televiziuni la ora 21.00 - rectificate ulterior, dar pentru o audiență mult mai mică - îl cotau pe Călin Georgescu cu 16% din voturi. A luat 22,94%. Este adevărat, în acest caz au contat mult voturile din Diaspora, iar exit-poll-urile nu culeg date din străinătate.

În cazul lui Nicolae Ciucă, exit-poll-urile anunțau că va strânge 13-14% din voturi. A primit doar 8,78%.

În cazul Elenei Lasconi, eroarea a fost de doar un procent, în marja de eroare: era cotată cu 18% din voturi, a luat 19,18%.

Declarația de interese a soției lui Iosif Buble arată că acesta a beneficiat de nenumărate contracte pe bani publici, fie de la PSD, PUSL și PNL, fie de la instituții precum ministerul Familiei, spitalul de obstretică Buftea sau CFR Călători. CURS i-a adus lui Buble dividende de 2,57 milioane de lei pentru 2022 (parțial) și 2023.

Declarația de interese a lui Marius Pieleanu nu oferă informații despre contractele publice, deși ar fi obligat. Însă CURS și CIRA i-au adus dividende de aproape un milion de lei.

În SEAP se regăsesc contracte încheiate de Avangarde cu primăria Slatina, cu cea din Alexandria sau Consiliul Județean Olt.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră