sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: exit poll

9 articole
Politică

Primele date ale exit-poll-urilor

Primele date ale exit-poll-urilor: PSD a luat cele mai multe voturi, iar AUR a ajuns al doilea partid al României. Dacă datele de la exit-poll-uri vor fi confirmate, alcătuirea unui viitor guvern va fi complexă. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe Lasconi UPDATE: Într-un sondaj INSCOP, PSD are doar 24%, AUR - 21%, PNL - 14%, USR -13%, iar SOS și POT au trecut de 5%. Primele date ale exit-poll-urilor Astfel, potrivit datelor prezentate de CURS, PSD a fost votat de circa 26% dintre alegători, AUR de 19%, USR - 15,5%, PNL - 15,5%, SOS România și POT (formațiunea care săuda că-l susține pe Călin Georgescu) - fiecare câte 5,5% . UDMR pare să fi trecut pragul electoral, fiind votat de din alegători 5%, dar formațiunea condusă de Kelemen Hunor va avea emoții până se termină numărătoarea. Alte partide nu se apropie de pragul electoral. Aceste date, prezentate la ora 21.00, se referă la datele culese până la 19.00 pe teritoriul României. Nu există exit-poll-uri la secțiile din străinătate. Însă, acum o săptămână, exit-poll-urile au eșuat în a prezenta corect rezultatele votului la alegerile prezidențiale. De exemplu, la ora 21.00, CURS – deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa – anunța că Marcel Ciolacu va obține 25% din voturi. Și Avangarde-Cira-Insomar îl creditau cu același rezultat. Datele finale de la AEP arată că liderul PSD a fost votat de doar 19,15% dintre alegători. Eroarea este de aproape 6%. Datele prezentate de televiziuni la ora 21.00 – rectificate ulterior, dar pentru o audiență mult mai mică – îl cotau pe Călin Georgescu cu 16% din voturi. A luat 22,94%. Este adevărat, în acest caz au contat mult voturile din Diaspora, iar exit-poll-urile nu culeg date din străinătate. În cazul lui Nicolae Ciucă, exit-poll-urile anunțau că va strânge 13-14% din voturi. A primit doar 8,78%. În cazul Elenei Lasconi, eroarea a fost de doar un procent, în marja de eroare: era cotată cu 18% din voturi, a luat 19,18%.

Primele date ale exit-poll-urilor Foto: Facebook
Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble Foto: Captură video
Politică

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de firmele lui Pieleanu și Buble, care s-au îmbogățit făcând „sondaje” pe bani publici: erorile acestor sondaje au fost mult dincolo de marja de eroare. Nici una din aceste firme nu și-a explicat eșecul. Citește și: Gabriela Firea se întoarce în forță: „Dacă duminică nu ar fi fost alegeri, am fi putut să discutăm mai abrupt”. Ciolacu, pe locul trei în sectoarele 4 și 5 Avangarde era celebru din 2018-2019 pentru sondajele complet eronate, în favoarea PSD. În plus, Marius Pieleanu a intrat în concediu fără plată la SNSPA, unde era prodecan, după ce foste studente l-au acuzat de hărțuire. Surse politice susțin că el a început să renunța la Avangarde și folosește CIRA, condusă oficial de apropiatul său, sociologul Vladimir Ionaș. Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble De exemplu, la ora 21.00, CURS - deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa - anunța că Marcel Ciolacu va obține 25% din voturi. Și Avangarde-Cira-Insomar îl creditau cu același rezultat. Datele finale de la AEP arată că liderul PSD a fost votat de doar 19,15% dintre alegători. Eroarea este de aproape 6%. Datele prezentate de televiziuni la ora 21.00 - rectificate ulterior, dar pentru o audiență mult mai mică - îl cotau pe Călin Georgescu cu 16% din voturi. A luat 22,94%. Este adevărat, în acest caz au contat mult voturile din Diaspora, iar exit-poll-urile nu culeg date din străinătate. În cazul lui Nicolae Ciucă, exit-poll-urile anunțau că va strânge 13-14% din voturi. A primit doar 8,78%. În cazul Elenei Lasconi, eroarea a fost de doar un procent, în marja de eroare: era cotată cu 18% din voturi, a luat 19,18%. Declarația de interese a soției lui Iosif Buble arată că acesta a beneficiat de nenumărate contracte pe bani publici, fie de la PSD, PUSL și PNL, fie de la instituții precum ministerul Familiei, spitalul de obstretică Buftea sau CFR Călători. CURS i-a adus lui Buble dividende de 2,57 milioane de lei pentru 2022 (parțial) și 2023. Declarația de interese a lui Marius Pieleanu nu oferă informații despre contractele publice, deși ar fi obligat. Însă CURS și CIRA i-au adus dividende de aproape un milion de lei. În SEAP se regăsesc contracte încheiate de Avangarde cu primăria Slatina, cu cea din Alexandria sau Consiliul Județean Olt.

Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri arată că Elena Lasconi este pe locul II Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri

Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri arată că Marcel Ciolacu este locul I, cu - 25%; dar se duce o bătălie dură, în marja de eroare, pentru locul II între Elena Lasconi (USR) - 18%, Călin Georgescu - 16%, George Simion (AUR) - 14% și Nicolae Ciucă (PNL) - 13%. Exit poll-urile nu acoperă datele votului din Diaspora, unde au votat circa 800.000 de persoane, adică aproximativ 8-9% dintre cei prezenți la urne. Surpriza acestor exit-poll-uri este Călin Georgescu, candidat independent. Acestea sunt datele exit-poll-ului CURS prezentat de Antena 3. Potrivit Avangarde-CIRA, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, a obţinut, la primul tur de scrutin de duminică, 25% din voturi, Elena Lasconi, candidatul USR, 18%, iar Călin Georgescu, candidat independent - 16%. Datele sunt valabile pentru ora 19,00 şi doar pentru secţiile de pe teritoriul României, fără a ţine cont de secţiile din străinătate. Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri Ciolacu a obținut un scor mai bun decât Viorica Dăncilă, în turul I din 2019 (22,26%), dar mult mai slab decât Ponta în 2014 (40,44%), Geoană în 2009 (31,15%) sau Adrian Năstase (40,97%). Sociologul Cătălin Stoica a explicat că „la ora 21:00 sunt prezentate la TV primele estimări din exit-poll-uri, folosind date culese în teren până la ora 19.30-20.00. Estimările finale, bazate pe datele comunicate din teren institutelor la închiderea urnelor (ora 21:00), vor fi difuzate pe la ora 22:30 sau după”. Citește și: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor Două din trei exit-poll-uri la alegerile prezidenţiale sunt controlate de prădătorul Pieleanu: ele vor fi realizate de Avangarde S.R.L şi The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA). Avangarde este vechea firmă a lui Pieleanu. A treia firmă care va realiza un exit poll după turul I al prezidențialelor va fi CURS, controlată de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa.

CNA sesizează publicarea ilegală a exit-poll-urilor (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

CNA sesizează publicarea ilegală a exit-poll-urilor

CNA sesizează publicarea ilegală a exit-poll-urilor. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis duminică să informeze Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) despre încălcarea legii de către anumite site-uri care au publicat date din exit-poll-uri înainte de închiderea procesului de vot, contrar prevederilor legii privind alegerea președintelui României. CNA sesizează publicarea ilegală a exit-poll-urilor Propunerea de a sesiza autoritățile a fost făcută de Mircea Toma, membru al CNA, și a fost adoptată în unanimitate de Consiliu. Citește și: BREAKING Primele rezultate oficiale de la exit-poll-uri: Ciolacu, locul I; Lasconi este pe locul II, dar diferența față de Georgescu și Simion, în marja de eroare „Am sesizat accidental această situație, iar acest lucru ne obligă să informăm autoritățile competente. Nu putem ignora o încălcare a legii,” a declarat Mircea Toma. Monitorizarea posturilor TV și radio CNA a precizat că monitorizarea posturilor de radio și televiziune efectuată duminică nu a relevat încălcări ale legislației audiovizuale. Această acțiune subliniază rolul CNA în menținerea legalității și transparenței în timpul proceselor electorale, sancționând abaterile de la normele stabilite.

Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri ar trebui ignorate Grafică: Facebook Catalin Stoica
Politică

Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri ar trebui ignorate

Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica. El arată că doar datele exit-poll-urilor de la 22.30 - deci nu primele date, de la 21.00 - vor fi relevante, mai ales în condițiile în care se anunță o competiție dură pentru locul II. Citește și: Prezență bună la referendumul organizat de Nicușor Dan: peste 8% la ora 11.00, cu circa 1,8% sub prezența, în Capitală, la alegerile prezidențiale Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri ar trebui ignorate „DE CE VOI IGNORA AZI PÂNĂ LA ORA 21:00 REZULTATELE PE SURSE Ca unul care a fost implicat la vârf în echipele de coordonare pentru un număr de 7 exit-poll-uri în perioada 2007-2014, eu voi ignora azi cifrele „pe surse” ale exit-poll-urilor până la ora 21:00, când primele estimări ale acestora vor fi difuzate oficial. Iată motivele pentru care fac asta (...): ADMIȚÂND CĂ ASTFEL DE REZULTATE INTERMEDIARE REALE S-AR SCĂPA PE SURSE, ELE NU SUNT RELEVANTE PÂNĂ ÎN JURUL OREI 19:00. De ce? Pentru că, la momente diferite ale zilei, ratele de participare la vot sunt diferite. Sunt diferențe nu doar în privința ratelor de participare (al căror calcul trebuie furnizat de BEC și nu estimate de institute) și a numărului de cazuri/interviuri, ci și din punctul de vedere al profilului socio-demografic și regional al celor care se prezintă la vot în diferite momente ale zilei. În anii anteriori, se spunea că în prima parte a zilei votează vârstnicii și persoanele din mediul rural; după-amiaza și mai ales seara, profilele dominante se schimbau (urban, mai tineri etc.). Chiar dacă aceste rezultate intermediare din prima parte a zilei ar fi reale, ele pot fi “răsturnate” (mai mult sau mai puțin) în a doua parte a zilei prin simpla ieșire preponderentă la vot a alegătorilor cu alte profile, din alte regiuni și medii rezidențiale. CIFRELE PE SURSE DIN EXIT-POLL-URI VOR CIRCULA ÎN BULE SPECIFICE PE SOCIAL MEDIA. (Originea unora dintre aceste cifre se va afla in diverse site-uri de stiri, care si ele au partizanatul lor politic.) Spre exemplu, o persoană tânără, absolventă de facultate, angajată la o multinațională, rezidentă în mediul urban, va vedea probabil pe newsfeed-ul ei de Facebook date care atestă că Lasconi aproape că îl spulberă pe Ciolacu. Un individ de vârstă mijlocie, absolvent de facultate, angajat în mediul privat, din urbanul mare și mediu, va citi probabil în feed-ul din bula lui de Facebook că Ciucă se pregătește să ajungă pe locul unu. O persoană vârstnică, un pensionar din rural, cu nivel mediu de școlaritate, va putea afla cu bucurie de pe Facebook că Marcel Ciolacu a depășit deja 100% din voturi, în bula sa. Emigranții români cu nivele medii și scăzute de școlaritate vor constata în bulele lor că pentru locul unu și doi se bat Simion cu Georgescu. Deci, atenție (și) la bula în care vă aflați. În plus, viața reală e adeseori mult diferită de lumea virtuală a rețelelor de socializare. Vorba aia: Life is elsewhere. Pe românește: viața e complexă și are multe aspecte. ROSTUL ACESTOR STIRI CU REZULTATE PE SURSE DIN EXIT POLL-URI ESTE DE A MOBILIZA ACTIVUL DE PARTID ȘI PE SUSȚINĂTORII UNOR PARTIDE SAU CANDIDAȚI ȘI DE A-I DEMOBILIZA PE SUSȚINĂTORII ADVERSARILOR POLITICI deși nu sunt dovezi empirice (studii stiintifice) că la noi așa ceva a avut efecte semnificative până în prezent”, a explicat Stoica, pe Facebook. Necunoscuta Diaspora El a arătat că chiar și datele de la 21.30 vor putea fi date peste cap de votul din Diaspora, unde nu se fac sondaje la ieșirea de la urne. „Așa cum am mai spus, e posibil ca locurile 2 și 3 să se afle la cvasi-egalitate (în marja de eroare) în exit-poll-uri, iar diferența să fie făcută de voturile ce vor veni din diaspora (...) La 22:30 sau pe acolo, sa aveti la indemina un Extraveral sau Xanax, ceva. Am inteles ca sunt bune si in caz de euforie (sa calmeze omul) si de depresie crunta”, a scris Stoica.

Dreapta Unită va avea majoritatea în Consiliul General Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Dreapta Unită va avea majoritatea în Consiliul General

Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) va avea majoritatea în Consiliul General al Municipiului București (CGMB), PSD este pe locul II, iar PNL pe III, arată datele unui exit-poll realizat de CURS și Avangarde. Citește și: Colecția de mașini și vila uriașă a lui Andrei Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, bugetar, candidat PSD și client al familiei Firea-Pandele Dreapta Unită va avea majoritatea în Consiliul General Potrivit acestui exit-poll, Dreapta Unită a fost votată de 30% dintre alegători, PSD de 28%, PNL - 12%, AUR - 10%, iar PUSL (formațiunea lui Dan Voiculescu și Piedone) - 7%. Nu este clar dacă alte formațiuni trec pragul electoral. Acest exit poll arată că Nicușor Dan ar fi cumulat 45% din intenția de vot, Gabriela Firea – 24%, Piedone – 16%, iar Sebastian Burduja – 12%. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care a candidat pentru un nou mandat, fiind prezentat drept câştigător de către rezultatele sondajelor realizate la ieşirea de la urne, a declarat, duminică seară, că probabil a făcut greşeli în ultimii ani, dar niciodată nu şi-a bătut joc de mandat. El a afirmat că alegerile sunt câştigate de comunităţi, iar cea din Bucureşti şi-a dorit onestitate. Primarul general a afirmat că va declanşa un referendum pentru a se stabili cum se vor împărţi banii din Bucureşti, între Primăria Generală şi cele de sector.

Alianța PSD-PNL, victorie la europarlamentare Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Alianța PSD-PNL, victorie la europarlamentare

Alianța PSD-PNL a câștigat o victorie detașată la europarlamentare, cu un scor de 54%, potrivit uni exit poll realizat de CURS-Avangarde. AUR se situează pe locul II, fiind votat de 14% dintre alegători. Citește și: Colecția de mașini și vila uriașă a lui Andrei Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, bugetar, candidat PSD și client al familiei Firea-Pandele Datele au fost culese până la ora 21.00. Alianța PSD-PNL, victorie la europarlamentare Alianța Dreapta Unită se află deocamdată pe locul III, colectând doar 11% din voturi. REPER, PUSL și SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă, nu ar fi trecut de 5%. UDMR se pare că a trecut pragul electoral, cu un scor de 5%. Liderul AUR, George Simion, a contestat rezultatele exit poll-urilor. „Noi vă salutăm, de la sediul AUR. E o zi istorcă. E începutul sfârșitului pentru sistemul corupt. O să vină niște rezultate cu noi pe la 15%. Suntem la peste 20 %, și la europarlamentare, și la scorul politic. Este o minciună și o manipulare ce se anunță acum. Rămâne să vedem zilele următoare”, a declarat Simion. România a organizat alegeri locale și europarlamentare, duminică, 9 iunie. 18.900.000 de români au fost așteptați la urne pentru a vota viitorii europarlamentari, primari, consilieri, preșdinți de Consiliu Județean. Urnele s-au închis la orele 22.00. Citește și: GALERIE FOTO Cum au ieșit din cabina de vot principalii candidați pentru București: Piedone – încruntat, Firea – încordată, Burduja – resemnat, Nicușor – zâmbitor În cazul în care mai sunt oameni la coadă, la secțiile respective este posibilă prelungirea programului, însă nu mai târziu de orele 24.00.

Nicușor Dan și-a umilit adversarii Foto: Facebook
Politică

Nicușor Dan și-a umilit adversarii

Nicușor Dan și-a umilit adversarii: este la circa 20% în fața lui Firea, arată ultimele date culese de operatorii de teren care execută exit poll-uri. Însă candidata PSD a spus că nu crede în exit poll-uri. Citește și: Colecția de mașini și vila uriașă a lui Andrei Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, bugetar, candidat PSD și client al familiei Firea-Pandele Nicușor Dan și-a umilit adversarii Potrivit ultimelor date, Nicușor Dan ar fi cumulat 44% din intenția de vot, Gabriela Firea - 24%, Piedone - 16%, iar Sebastian Burduja - 12%. La ora 22.00 vor fi anunțate oficial rezultatele exit poll-urilor. „Eu voi avea o declarație după ce vom avea cifrele oficiale. Știți părerea mea despre Exit Poll-uri. Data trecută mă dădeau la 10 procente în spate și, până la urmă, au fost doar 4 procente. Le cer colegilor mei să nu mai plece din secții, să plece fără a semna procesele verbale. Le cer colegilor mei să stea în secții și să apere voturile noastre. Citește și: GALERIE FOTO Cum au ieșit din cabina de vot principalii candidați pentru București: Piedone – încruntat, Firea – încordată, Burduja – resemnat, Nicușor – zâmbitor Știți părerea mea este exit-poll-uri, de ce să vorbim ca niște învinși? Eu vreau să așteptăm numărătoarea tuturor voturilor, până la ultimul vot de la ultima secție de votare”, a declarat Firea

Nicușor Dan spulberă în București Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Nicușor Dan spulberă în București

Rezultate neoficiale exit poll, ora 14.00: Nicușor Dan spulberă în București, Dreapta Unită este pe primul loc în Capitală, iar Clotilde Armand ar putea câștiga Sectorul 1. Citește și: Colecția de mașini și vila uriașă a lui Andrei Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, bugetar, candidat PSD și client al familiei Firea-Pandele Nicușor Dan spulberă în București Potrivit acestor date, la ora 14.00, din datele culese de operatorii de teren care adună date pentru exit poll-urile care vor fi prezentate după închiderea urnelor, actualul primar al Capitalei ar fi fost votat de 37% dintre alegătorii care veniseră la urne până la acea oră. El era urmat de Gabriela Firea - 26%, Piedone - 16% și Sebastian Burduja - 14%. În ceea ce privește votul pentru Consiliul General al Municipiului București, Dreapta Unită (USR-PMP-Forța dreptei) era pe primul loc, cu 31% din voturi, PSD - 28%, AUR - 13% și PNL - doar 12%. În Sectorul 1, datele culese de operatorii din teren arătau că Clotilde Armand (USR) are 41% din voturi, în timp ce George Tuță (PNL-PSD) ar fi strâns 37%. Citește și: GALERIE FOTO Cum au ieșit din cabina de vot principalii candidați pentru București: Piedone – încruntat, Firea – încordată, Burduja – resemnat, Nicușor – zâmbitor Prezenţa la vot la alegerile europarlamentare, la nivel naţional, a fost la ora 16.00 32.36 %, iar la alegerile locale 31,8 %, conform datelor oficiale anunţate de BEC. La alegerile europarlamentare din 2019, la aceeaşi oră, prezenţa era 31.29 %, iar la alegerile locale din 2020 a fost 30,94%.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră