sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sondaje

18 articole
Eveniment

Sondajele arată că Georgescu intră în turul II

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat la președinția României, spune că sondajele arată că Georgescu intră în turul II, dacă va candida: „Se va lupta fie cu Crin Antonescu, fie cu mine. Lasconi - 7-8%”. Citește și: Primarul Capitalei face glume cu polițiștii. Ministerul de Interne: „Astăzi, nu te întâlni cu ea dacă nu ai…”. Nicușor Dan: „Dacă nu te-ai tuns” El a făcut aceste afirmații la emisiunea Insider Politic. Sondajele arată că Georgescu intră în turul II „În acest moment, conform tuturor sondajelor care sunt pe piaţă şi în ipoteza, evident, în care Călin Georgescu candidează, Călin Georgescu va intra în turul doi, se va lupta fie cu Crin Antonescu, fie cu mine. (...) Sondajele pe care le-am văzut şi sondajul pe care l-am făcut eu în decembrie, dar decembrie e demult, dar cele care au apărut pe piaţă, au fost făcute publice zilele astea, ne dau pe Crin Antonescu şi pe mine în jur de 20% şi pe Elena Lasconi la 7-8%. Asta este o realitate sociologică”, a afirmat primarul general al Capitalei. El a spus că nu s-a supărat pe Lasconi după ce aceasta l-a comparat cu Călin Georgescu și nu a rupt relațiile cu ea. „În opinia mea când eşti în politică reprezinţi interesele oamenilor care ţi-au dat votul şi încrederea şi nu ai voie să te superi pe ce crezi tu”, a explicat Nicușor Dan. Mai mult, el a fost de acord cu sugestia lui Lasconi că politica trebuie să fie făcută în partide. „Am discutat cu mai multă lume din USR de atunci până acum şi ei mi-au spus că ea a încercat să spună că politica se face în partide, că asta este ceea ce....că independentul este cumva un fenomen excepţional dar că politica trebuie să fie făcută în partide (...) E o necesitate pentru România ca cât mai mulţi dintre români să intre în partidele politice astfel încât să mai schimbăm din modul în care se fac lucrurile acum”, a apreciat Nicușor Dan.

Sondajele arată că Georgescu intră în turul II, spune Nicușor Dan Foto: Inquam/Octav Ganea
Partidul populist Reform UK câștigă teren (sursa: Facebook/Nigel Farage)
Internațional

Partidul populist Reform UK câștigă teren

Partidul populist Reform UK câștigă teren. Un sondaj publicat luni arată că partidul Reform UK, condus de Nigel Farage, este pentru prima oară cel mai popular partid din Marea Britanie, potrivit unui studiu realizat de YouGov pentru Sky News. Partidul populist Reform UK câștigă teren Dintre cei 2.465 de respondenți, 25% au declarat că ar vota pentru Reform UK dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine. Citește și: Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Partidul Laburist, aflat la guvernare, a obținut 24%, în timp ce Partidul Conservator a înregistrat doar 21% din intențiile de vot. Schimbare semnificativă Deși avansul de 1% al Reform UK față de laburiști se încadrează în marja de eroare a sondajului, acest rezultat marchează o schimbare remarcabilă în peisajul politic britanic. Nigel Farage a reușit în sfârșit să obțină un loc în Camera Comunelor la alegerile de anul trecut, după opt încercări eșuate de-a lungul deceniilor. Dominanța partidelor tradiționale În prezent, Reform UK are doar cinci parlamentari, în ciuda faptului că a obținut peste 4 milioane de voturi. În contrast, Partidul Conservator a câștigat 121 de locuri cu 6,8 milioane de voturi, iar Partidul Laburist a obținut 412 locuri cu 9,7 milioane de voturi. Această disproporționalitate este rezultatul sistemului electoral majoritar, care favorizează partidele consacrate. Cu toate acestea, creșterea Reform UK în sondaje sugerează o potențială reconfigurare a scenei politice înaintea alegerilor generale din 2029.

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble Foto: Captură video
Politică

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble

Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de firmele lui Pieleanu și Buble, care s-au îmbogățit făcând „sondaje” pe bani publici: erorile acestor sondaje au fost mult dincolo de marja de eroare. Nici una din aceste firme nu și-a explicat eșecul. Citește și: Gabriela Firea se întoarce în forță: „Dacă duminică nu ar fi fost alegeri, am fi putut să discutăm mai abrupt”. Ciolacu, pe locul trei în sectoarele 4 și 5 Avangarde era celebru din 2018-2019 pentru sondajele complet eronate, în favoarea PSD. În plus, Marius Pieleanu a intrat în concediu fără plată la SNSPA, unde era prodecan, după ce foste studente l-au acuzat de hărțuire. Surse politice susțin că el a început să renunța la Avangarde și folosește CIRA, condusă oficial de apropiatul său, sociologul Vladimir Ionaș. Eșec catastrofal al exit-poll-urilor făcute de Pieleanu și Buble De exemplu, la ora 21.00, CURS - deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa - anunța că Marcel Ciolacu va obține 25% din voturi. Și Avangarde-Cira-Insomar îl creditau cu același rezultat. Datele finale de la AEP arată că liderul PSD a fost votat de doar 19,15% dintre alegători. Eroarea este de aproape 6%. Datele prezentate de televiziuni la ora 21.00 - rectificate ulterior, dar pentru o audiență mult mai mică - îl cotau pe Călin Georgescu cu 16% din voturi. A luat 22,94%. Este adevărat, în acest caz au contat mult voturile din Diaspora, iar exit-poll-urile nu culeg date din străinătate. În cazul lui Nicolae Ciucă, exit-poll-urile anunțau că va strânge 13-14% din voturi. A primit doar 8,78%. În cazul Elenei Lasconi, eroarea a fost de doar un procent, în marja de eroare: era cotată cu 18% din voturi, a luat 19,18%. Declarația de interese a soției lui Iosif Buble arată că acesta a beneficiat de nenumărate contracte pe bani publici, fie de la PSD, PUSL și PNL, fie de la instituții precum ministerul Familiei, spitalul de obstretică Buftea sau CFR Călători. CURS i-a adus lui Buble dividende de 2,57 milioane de lei pentru 2022 (parțial) și 2023. Declarația de interese a lui Marius Pieleanu nu oferă informații despre contractele publice, deși ar fi obligat. Însă CURS și CIRA i-au adus dividende de aproape un milion de lei. În SEAP se regăsesc contracte încheiate de Avangarde cu primăria Slatina, cu cea din Alexandria sau Consiliul Județean Olt.

Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion Foto; captură video
Politică

Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion

Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion, dar nu foarte mari, arată o estimare făcută pe baza sondajelor existente de studenții de la sociologie de la SNSPA, sub coordonarea profesorului Cătălin Stoica, care are un doctorat la Universitatea Stanford. „Monitorizăm sondajele privind primul tur al alegerilor prezidențiale de la noi. Studenții și studentele introduc datele publicate ale acestor sondaje, iar eu încerc să pun la punct o metodă de a recalcula scorurile candidaților ținând cont de (a) experiența institutelor de sondare; (b) metoda de intervievare (față-în-față, telefonic sau online); (c) perioada de timp rămasă până la alegeri”, a explicat Stoica. Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion „ESTIMĂRI SCORURI PENTRU CANDIDAȚII AFLAȚI ÎN SONDAJE PE PRIMELE 5 LOCURI (18 sondaje realizate de institutele CURS, INSCOP, Avangarde-INSOMAR, BCS, AtlasIntel, Verifield, CIRA in perioada 10 octombrie -13 noiembrie, 2024): Marcel Ciolacu=27,20% George Simion=17,95% Nicolae Ciucă=14,36% Elena Lasconi=13,65% Mircea Geoană=11,21%”, a arătat sociologul. „Atenție la votul din Diaspora” El a prezentat și un grafic al estimărilor în limitele inferioare și maxime al scorurilor candidaților: „Astea, grosso modo, sunt valori TEORETICE minime și maxime, calculate pentru un nivel de încredere de 95%. Marja de eroare EMPIRICĂ (ori reală) a sondajelor de opinie este adeseori mai mare decât cea teoretică, aproape dublul acesteia, fiind influențată de factori precum spirala tăcerii, dezirabilitate socială, rate diferite de răspuns pe sub-grupuri de votanți, metodologie de eșantionare etc. Marja empirică de eroare se calculează adecvat după alegeri, comparând rezultatele oficiale cu estimările din sondaje pre-electorale. Aveți în vedere că, deși cifrele atestă diferențe între candidați în cazul votului din ȚARĂ, în cazul unor candidați aceste diferențe NU sunt neapărat statistic semnificative. Ochiometric, vedeți în graficul de mai jos în ce măsură limitele intervalelor se suprapun, mai ales în cazul celor aflați pe locurile 2, 3, 4 și 5. Din nou, ATENȚIE LA VOTUL DIN DIASPORA (vedeți comentariul de mai sus), care poate duce la răsturnări de situație mai ales pentru locurile 2, 3, dar și 4 și 5”, a explicat Cătălin Stoica. Situația de acum 13 zile Acum 13 zile, estimarea sa era: „În acest moment importantă este ierarhia. Și ea însă, evident, se poate schimba. SCORURI RECALCULATE Ciolacu=16,74% Simion=11,98% Lasconi=9,86% Ciucă=9,25% Geoană=8,73%”. Citește și: Sociologul Cătălin Stoica: Ciucă are cele mai mari șanse să intre în turul II, ajutat de „mașinăria de vot din teritoriu”

Ciucă are cele mai mari șanse să intre în turul II Foto: Facebook
Politică

Ciucă are cele mai mari șanse să intre în turul II

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, are cele mai mari șanse să intre în turul II, ajutat și de „mașinăria de vot din teritoriu”, scrie, pe Facebook, sociologul Cătălin Stoica. El are un doctorat la Universitatea Stanford și predă la SNSPA. Cătălin Stoica arată că, împreună cu studenții săi, pune la punct o metodă de agregare din sondajele cunoscute până acum. Citește și: Nepotul căruia Ciolacu îi plângea de milă cumpără apartamente de lux în București, cu un discount uriaș, de la un dezvoltator dubios „Monitorizăm sondajele privind primul tur al alegerilor prezidențiale de la noi. Studenții și studentele introduc datele publicate ale acestor sondaje într-un fișier, iar eu încerc să pun la punct o metodă de a recalcula scorurile candidaților țînînd cont de 1) experiență institutelor de sondare; 2) metodă de intervievare (față-în-față, telefonic sau online); 3) perioada de timp rămasă pînă la alegeri”, a explicat Stoica. El arată că „locul doi este acum extrem de disputat; practic, diferențele dintre Simion, Lăsconi, Ciucă și Geoană sunt în marja de eroare”. Însă Stoica spune că a calculat probabilitatea ca unul dintre aceștia să intre în turul II, iar Ciucă pare a avea cele mai mari șanse. Ciucă are cele mai mari șanse să intre în turul II „În acest moment importantă este ierarhia. Și ea însă, evident, se poate schimba. SCORURI RECALCULATE Ciolacu=16,74% Simion=11,98% Lasconi=9,86% Ciucă=9,25% Geoană=8,73% CONCLUZII 1) Locul doi este acum extrem de disputat; practic, diferențele dintre Simion, Lasconi, Ciucă și Geoană sunt în marja de eroare, nesemnificative statistic. Am putea spune că sunt la egalitate. 2) Am calculat și probabilitățile ca unul dintre cei de mai sus să între în turul 2. Ele arată așa: probabilitatea ca Simion să ajungă în turul 2 este de 9,5%, întrucît competiția este foarte strînsă. Probabilitatea că Geoană să intre în turul 2 este de 16,8%; în cazul lui Lasconi, această probabilitate este de 19,1%, un pic mai mare decît cea înregistrată în cazul lui Geoană. În cazul lui Ciucă, se înregistrează cea mai mare probabilitate ca să între în turul 2 (20,4%). Părerea mea este că, avînd în vedere că și în aceste alegeri contează mașinăria de vot din teritoriu, Ciucă poate fi avantajat întrucît are în spate un partid cu rețea în teritoriu. Dezavantajați la acest capitol sunt Lasconi și Geoană, și mai putin Simion întrucît și AUR are rețea in teritoriu. Repet, acestea sunt modelări statistice exploratorii. Procentele se vor schimba, fără îndoială. Cu plăcere!”, a scris Stoica pe Facebook.

Kamala Harris îl devansează pe Trump (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Internațional

Kamala Harris îl devansează pe Trump

Kamala Harris îl devansează pe Trump. Vicepreşedinta şi candidata democrată Kamala Harris îl devansează pe republicanul Donald Trump cu o diferenţă de la 47% la 40% în cursa pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, părând să recupereze din avantajul lui Trump în materie de economie şi locuri de muncă, a constatat un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi. Kamala Harris îl devansează pe Trump Harris a înregistrat un avans de şase puncte procentuale pe baza cifrelor nerotunjite, cu sprijinul a 46,61% dintre alegătorii înregistraţi, în timp ce Trump a fost susţinut de 40,48%, potrivit sondajului efectuat pe durata a trei zile şi încheiat luni. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Avantajul candidatei democrate faţă de Trump a fost cu puţin mai mare decât cel cinci puncte indicat de un sondaj Reuters/Ipsos din 11-12 septembrie. Cel mai recent sondaj a avut o marjă de eroare de circa patru puncte procentuale. Dacă sondajele naţionale, inclusiv cele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele fiecărui stat din Colegiul Electoral sunt cele care determină câştigătorul, iar şapte state vor fi probabil decisive. Sondajele au arătat că Harris şi Trump se află cot la cot în respectivele "battleground states", unde bătălia este foarte strânsă, mare parte din rezultate încadrându-se în marja de eroare a sondajelor. Un sondaj recent New York Times/Siena College a indicat că Trump are avantaje minore în trei dintre aceste state - Arizona, Georgia şi Carolina de Nord. La întrebarea care candidat are o abordare mai bună a "economiei, şomajului şi locurilor de muncă", aproximativ 43% dintre alegătorii care au răspuns la cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos l-au ales pe Trump, iar 41% au ales-o pe Harris. Avantajul de două puncte al lui Trump pe acest subiect trebuie comparat cu avansul său de trei puncte într-un sondaj Reuters/Ipsos din august şi cu un avans de 11 puncte faţă de Harris la sfârşitul lunii iulie, la scurt timp după ce aceasta şi-a lansat campania. Harris, mai bine cotată decât Biden Harris a intrat în cursă după ce preşedintele Joe Biden s-a retras din campania pentru realegere, în urma prestaţiei slabe din dezbaterea cu Trump, în iunie. La acea vreme, Trump era văzut în general ca favorit al scrutinului, în parte pentru că era perceput ca fiind mai puternic în ce priveşte gestionarea economiei, după câţiva ani de inflaţie ridicată sub administraţia Biden. Sondajele Reuters/Ipsos realizate între aprilie şi iunie a.c. au arătat, de asemenea, că alegătorii l-au preferat pe Trump în locul lui Biden în privinţa economiei, şomajului şi locurilor de muncă, cu diferenţe între cinci şi opt puncte. Trump are încă avantaje importante în ce priveşte încrederea în capacitatea sa de gestionare a economiei. Un sondaj Reuters/Ipsos din august i-a întrebat pe alegători care candidat a avut o abordare mai bună a "economiei SUA" - fără referire specifică la locuri de muncă sau şomaj -, iar Trump a devansat-o pe Harris cu 11 puncte, de la 45% la 36%. Amândoi candidaţii îşi concentrează promisiunile de campanie pe economie, despre care cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a arătat că reprezintă problema nr. 1 pentru alegători. Promisiunile candidaților Trump a afirmat marţi că va crea zone speciale de producţie pe terenuri federale şi a promis că va creşte tarifele la bunuri de import. Harris a promis reduceri fiscale pentru familiile cu copii, precum şi taxe mai mari pentru corporaţii şi este de aşteptat ca ea să dezvăluie săptămâna aceasta noi propuneri în plan economic, deşi unii consilieri recunosc că timpul este limitat. O medie a rezultatelor sondajelor realizată de FiveThirtyEight.com arată o cursă strânsă la nivel naţional, Harris conducându-l pe Trump cu 48,3% la 45,8%. Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a chestionat online 1.029 de adulţi din SUA, la nivel naţional, inclusiv 871 de alegători înregistraţi. Dintre aceştia, 785 vor participa cel mai probabil la scrutin, iar în rândul acestor alegători probabili Harris conduce cu 50% până la 44%.

„Ai zice că există un cartel CURS-CIRA-Sociopol (PSD-PNL-AUR)”, scrie Barbu Mateescu Foto: Facebook
Politică

„Ai zice că există un cartel CURS-CIRA-Sociopol (PSD-PNL-AUR)”

Sociologul Barbu Mateescu interpretează, într-o postare pe Facebook sondajele: „Ai zice că există un cartel CURS-CIRA-Sociopol (PSD-PNL-AUR) menit să impună o narațiune unitară. De fapt, lucrurile sunt mai haotice”, a scris el. Citește și: Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă Potrivit lui Mateescu, candidatura lui Cristian Diaconescu îl trage în jos pe Nicolae Ciucă, așa că trebuie urmărit „dacă C. Diaconescu e oprit de la a mai candida”. „Ai zice că există un cartel CURS-CIRA-Sociopol (PSD-PNL-AUR)” „Deja apuc să se adune sondăjelele. Nu toate cele care ajung la mine sunt publice. Iar deseori sondajul A, realizat înainte de sondajul B, ajunge în spațiul public după B (și pare "mai nou", pentru că nimeni nu se uită la datele de efectuare). Lucrul ăsta se întâmplă uneori din cauze obiective. Ce observ: - Cine îl măsoară pe Cristian Diaconescu îl are la 5-7%. Cifre valabile pentru toate firmele. - Ciucă stă mai bine în sondajele în care nu e măsurat Cristian Diaconescu decât în cele în care e măsurat Cristian Diaconescu. - Scorul lui Geoană depinde de comanditarul sondajului. Prietenii PSD, PNL și AUR îl dau la 14-15%. Ceilalți la semnificativ mai mult. - Invers la Ciolacu. CURS, CIRA și Sociopol îl văd la 25%+. Pe restul pieței sondajelor este, mai ales în urma anunțării candidaturii, la 20-22%, semnificativ peste iunie-iulie când se afla în spațiul 17-18%. - Sociopol (a.k.a. Palada) e singurul loc unde-l vezi pe Simion la mai mult de 15%. Ca să fiu mai clar, Sociopol îl vede în primii doi dar în niciun alt sondaj nu este în primii TREI. - Ciucă are scoruri de 16-19% și se află pe locul doi în sondajele CURS (al cărui patron e căsătorit cu o parlamentară PSD) și CIRA (PNL). Dar, înainte să sărim la concluzii, niciunul din aceste sondaje nu îl măsoară pe Cristian Diaconescu. Va fi interesant să vedem scorul lui Ciucă în sondajele CURS și CIRA când vor începe să-l măsoare pe Diaconescu. În sondajele care-l măsoară și pe C. Diaconescu, Ciucă este în spațiul 6-10% și, în clasament, al șaselea (la Sociopol al 5-lea). - CURS a subestimat în sondaje scorurile obținute la vot de USR și candidații USR încă de prin 2019. Scoatem CURS din peisaj și scorurile Elenei Lasconi sunt în spațiul 13-17%. - Șoșoacă are scor cu o singură cifră doar în sondajul CURS (un 5% care este mult-mult sub ce văd toate celelalte institute) și la Sociopol/Palada (9%) care, scriam mai sus, îl cotează pe Simion cu un scor mai mare decât celelalte firme. Cu aceste două excepții vorbim de un 10-14%. - Din descrierile de mai sus ai zice că există un cartel CURS-CIRA-Sociopol (PSD-PNL-AUR) menit să impună o narațiune unitară. De fapt lucrurile sunt mai haotice. CURS îl dă pe Ciolacu la 7% peste absolut orice alt sondaj, inclusiv cele ale PNL și AUR. Sociopol îl strecoară pe Simion printre primii doi, în timp ce CURS și CIRA țin steagul sus pentru ideea că Ciucă intră în turul doi (sau trebuie să intre în turul doi). CIRA în sondaj față-în-față o vede foarte bine pe Șoșoacă în timp ce CURS - tot față-în-față - îi vede un scor foarte slab. (Aproape că m-aș gândi vizavi de CURS că au nimerit peste o "spirală a tăcerii" de votanți PSD-dar-Șoșoacă și de aceea Ciolacu e așa sus, iar Șoșoacă așa jos). Deci nu e ordine și disciplină În confuzie: Ciolacu 25-32% dacă ții cu coaliția de guvernare sau AUR, altfel 20-22% Geoană 14-15% dacă ții cu coaliția sau AUR, altfel 17-21% Lasconi 13-17% Șoșoacă 10-14% ; idem Simion Ciucă 6-10% C.Diaconescu 5-7% Ipoteze și lucruri de urmărit: - dacă Geoană este (lăsând la o parte sondajele comandate de coaliția de guvernare ) într-un trend descendent din iunie încoace. După europarlamentare era la 26%, de atunci n-a mai apărut nicicând la 22%+. Verifield (USR) îl dă chiar pe locul 2 acum, după Ciolacu. - dacă vedem efectele anunțării candidaturii lui Ciolacu. Semnalele sunt ambigue. - dacă Ciucă mai crește un pic, fiind într-o ofensivă comunicațională majoră și nemaiavând de fapt unde să scadă. - dacă C. Diaconescu e oprit de la a mai candida. Profil de diplomat, ok, dar nu ia % de la Geoană, ba chiar trage în jos PNL-ul la parlamentare cu scorul lui Ciucă cu tot, deci dacă totul a fost o operațiune «bine gândită» de fapt a fost prost gândită. Sau bine gândită pentru a preschimba coaliția PSD+PNL de acum într-una PSD+AUR. Știu că acest paragraf e amețitor, dar suntem într-un moment când se decid ridicol de multe lucruri în ridicol de puțin timp”, a scris sociologul.

Trump vs Harris, egalitate în sondaje (sursa: nbcnews.com)
Internațional

Trump vs Harris, egalitate în sondaje

Trump vs Harris, egalitate în sondaje. Un nou sondaj de opinie, publicat cu mai puţin de 48 de ore înaintea primei dezbateri televizate între Kamala Harris şi Donald Trump, candidaţii democrat şi republican la preşedinţia SUA, arată că cei doi se află la egalitate în intenţiile de vot ale alegătorilor americani. Trump vs Harris, egalitate în sondaje Astfel, 48% din alegătorii probabili ar vota cu Trump, iar 47% cu Harris. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Dacă sunt luaţi în calcul toţi alegătorii înregistraţi, candidatul republican este cotat cu 48%, iar candidata democrată cu 46%, marja de eroare fiind de 3%. Sondajul, realizat de cotidianul The New York Times şi Colegiul Sienna şi publicat duminică, include unele semnale de avertizare pentru Harris, printre care faptul că doar 71% din americani declară că ştiu ceea ce trebuie să cunoască despre actuala vicepreşedintă a SUA, spre deosebire de 90% în cazul lui Trump. Dezbaterea de la ABC Cei doi candidaţi se vor confrunta într-o dezbatere găzduită de postul de televiziune ABC marţi, la ora locală 21:00 (miercuri, ora 01:00 GMT). The New York Times notează că, deşi Donald Trump (78 de ani) a avut o lună dificilă după anunţul retragerii preşedintelui Joe Biden din funcţia de candidat al Partidului Democrat, sprijinul electoratului pentru el este stabil. Faptul că rezultatele sondajului arată că susţinerea pentru miliardarul republican nu s-a redus ar trebui să fie un avertisment pentru Kamala Harris (59 de ani), adaugă publicaţia americană. O analiză realizată de postul de televiziune american CNN pe baza mai multor sondaje realizate după Convenţia Democrată din august indică, de asemenea, o cursă strânsă între Trump şi Harris. Potrivit sondajelor respective, Kamala Harris ar avea o susţinere de 49%, iar Donald Trump de 47% din electoratul american. În complicatul sistem electoral din SUA, sondajele naţionale sunt doar un barometru al opiniei publice. Majoritatea observatorilor se concentrează pe aşa-numitele ''swing states'' sau ''purple states'', printre care Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania. Un ''swing state'' poate ''oscila'' către candidatul republican sau cel democrat, de unde şi denumirea alternativă de 'stat violet' - între culorile roşu (republicani) şi albastru (democraţi). În general, în aceste state diferenţa de voturi între candidaţi este foarte mică.

De ce îl protejează Ciolacu pe Pieleanu Foto: Captură video
Eveniment

De ce îl protejează Ciolacu pe Pieleanu

De ce îl protejează președintele PSD Marcel Ciolacu și apropiatul său, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, pe Marius Pieleanu, acuzat public de hărțuire sexuală a studentelor: insituțiile pesedizate au pompat sute de mii de euro în firmele acestuia. Citește și: Sociologul favorit al PSD și al Antenei 3, Pieleanu, acuzat că era un prădător sexual, la fel ca Bulai: „Aveți grijă cu ăștia” Pieleanu este prodecan la SNSPA, de unde a luat, în anul fiscal 2023, peste 123.000 de lei, net, anual. Azi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a apărat pe sociologul Marius Pieleanu, suspectat că hărțuia studentele: „N-ați vrea, totuși, înainte de a judeca pe cineva – și cred că nu e rolul meu să judec pe cineva – haideți să aflăm întreg adevărul”. De ce îl protejează Ciolacu pe Pieleanu „«Aș vrea să te vizualizez epidermic», «vreau să te fac vedetă», «ești prea frumoasă ca să fim amici». Când eu eram hărțuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu în 2008, unde erau marii bărbați de stat să mă apere?”, a scris Ana Birchall pe Facebook. Datele publice de pe site-ul sicap.ai, care centralizează licitațiile publice, arată că două firme controlate de Pieleanu - Avangarde și Psyho Global Consult - au beneficiat din 2012 în 2024 de contracte cu instituții ale statului de aproape un milion de euro. În Sicap nu figurează însă contractele PSD cu Avangarde, presa relatând că formațiunea condusă acum de Ciolacu a plătit pentru efectuarea unor sondaje. De pe urma firmelor sale, Pieleanu a declarat, în declarația de avere din 2024, profituri uriașe: 807.830 de lei dividende de la Avangarde 100.000 de lei dividende de la Psyho Global 151.000 de lei de la CIRA SRL, o companie care are același obiect de activitate ca Avangarde, înființată în 2021 și care, cu un singur angajat, avea un profit de 1,25 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei, în 2023. Date despre această firmă nu apar în SICAP. În afară de contractele cu PSD, care nu apar în Sicap, Avangarde a încheiat nenumărate contracte cu primării, consilii județene și companii contorlate de formațiunea lui Ciolacu. Pieleanu le spunea primarilor ce probleme are orașul lor De exemplu, în campania de alegeri locale din 2024, Avangarde a avut contracte pentru executarea unor sondaje cu municipiul Galați, Consiliul Județean Olt sau municipiul Alexandria. Două administrații locale conduse de liberali au avut contracte cu firma lui Pieleanu: municipiul Cluj Napoca și Consiliul Județean Maramureș. Aceste administrații locale au plătit, în mai multe tranșe, sume cuprinse între 16.000 și 27.000 de euro pentru efectuarea de sondaje. Psyho Global Consult a primit contracte de la CNAIR - „Servicii privind efectuarea unui sondaj de opinie a infrastructurii administrate de CNAIR”, în valoare de 75.000 de lei, în decembrie 2023 - primăria Slatina sau primăria Onești.

Voiculescu își bate joc de sondajele din campanie
Politică

Voiculescu își bate joc de sondajele din campanie

Patronul de facto al Antenei 3, Dan Voiculescu, își bate joc de sondajele din campanie: „Eroarea maximă versus marja a fost la Palada de 430% și la Pieleanu de 850%”, a scris acesta pe blog. Citește și: De ce refuză premierul Ciolacu să-și prezinte diploma de bacalaureat, deși susține că o are. Cum a absolvit studii post-universitare fără să aibă diplomă de licență Voiculescu își bate joc de sondajele din campanie „După alegerile din 9 iunie un prieten mi-a arătat rezultatele comparate, comunicate de mai multe societăți și persoane, așa zis abilitate. Printre ele Avangarde, Pieleanu și Sociopol, Palada, toți cu pretenții de mari jucători pe piață. Eroarea maximă versus marja a fost la Palada de 430% și la Pieleanu de 850%. Cea mai mică eroare a avut-o Atlasintel, respectiv 33%. Să vedem cine va face exitpoll-urile la alegerile prezidențiale și parlamentare”, a scris Dan Voiculescu. Înainte de alegeri, mai multe sondaje arătau că PUSL va trece pragul de 5% și va intra în Parlamentul European, dar partidul - înființat de Dan Voiculescu - a fost votat de mai puțin de 2% din electorat. DeFapt.ro a scris înainte de alegeri, la 31 mai, că aproape toate institutele mari care efectuează sondaje în campania 2024 sunt controlate de clienții PSD, ceea ce face ca publicul să fie neîncrezător în datele prezentate. Contribuie la această neîncredere și faptul că, la alegerile precedente, aceste institute au prezentat sondaje care s-au dovedit a fi cu mult diferite de rezultatele finale.

Cel mai bogat deputat PSD, soția patronului CURS Foto: Facebook
Eveniment

Cel mai bogat deputat PSD, soția patronului CURS

Prețul bun al dezinformării: cel mai bogat deputat PSD este, probabil, Diana Tușa, soția patronului CURS, Iosif Buble. Institutul de sondaje a fost alimenta cu sume uriașe de la buget, prin PSD și PNL, dar și alte instituții publice, precum ministerul Familiei. Citește și: România continuă să aibă cea mai mare inflație din UE: 5,1%. Medicamentele s-au scumpit cu 25%. Construcțiile de locuințe s-au prăbușit Cel mai bogat deputat PSD, soția patronului CURS Pe de altă parte, sondajele prezentate de CURS chiar în luna mai, înainte de alegeri, au fost departe de rezultate. De exemplu, un sondaj strict în București, la final de aprilie, anunța că intenția de vot pentru Nicușor Dan este de 29%, cu doar trei procente peste Gabriela Firea. Un alt sondaj, în mai 2024, anunța că PSD-PNL vor obține 55% din voturile pentru Parlamentul European, dar a luat 48,57%. Averea soților Tușa-Buble este uriașă: au cinci apartamente în București și o casă de vacanță în Prahova, au vândut două apartamente în 2023 și 2024, și au active și plasamente de circa 22 de milioane de lei. Doar din dobânzi și dividende au obținut, în 2023, circa 4,6 milioane de lei. Însă șocant de mari sunt contractele cu statul, respectiv cu partide, parlamentari, europarlamentari și instituții de stat: circa 350.000 de euro de la PNL, prin diferite structuri peste 400.000 de euro de la PSD Spitalul de obstetrică Buftea, controlat de Consiliul Județean Ilfov: 37.000 de lei Ministerul Muncii: 139.000 de lei CFR Călători: 195.000 de lei ALPAB Ploiești: 89.000 lei AUR are un contract cu CURS, dar el figurează cu suma de zero lei. Citește și: Averea astronomică a comisarului de poliție Cosmin Popovici: apartament în Spania, nenumărate proprietăți în țară. Nu poate justifica 1,3 milioane lei

Institutele care efectuează sondaje, controlate de clienții PSD Foto: captură video
Politică

Institutele care efectuează sondaje, controlate de clienții PSD

Aproape toate institutele mari care efectuează sondaje în campania 2024 sunt controlate de clienții PSD, ceea ce face ca publicul să fie neîncrezător în datele prezentate. Contribuie la această neîncredere și faptul că, la alegerile precedente, aceste institute au prezentat sondaje care s-au dovedit a fi cu mult diferite de rezultatele finale. Citește și: Sumele uriașe plătite de contribuabili pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern: cheltuielile au crescut cu aproape 900% în doi ani Institutele care efectuează sondaje, controlate de clienții PSD Care sunt principalele institute care efectuează sondaje în anul electoral 2024 și care sunt legăturile lor cu PSD: CURS: este controlat de Iosif Bubble, soțul deputatei PSD Diana Tușa. Potrivit declarației de interese depusă de aceasta în 2023, CURS a avut contracte uriașe, de sute de mii de euro, cu PSD și PNL, în 2022 și 2023, dar și un contract mai mic, de 34.000 de euro, cu PMP. Compania a avut multiple contracte cu companii de stat, nefiind clar de ce acestea aveau nevoie de studii de piață: Transgaz a încheiat, prin achiziție directă, un contract de 75.000 de lei, deși această companie deține monopolul transportului de gaze. Dividendele încasate de Iosif Bubble de la Curs, pentru 2020, 2021 și 2022, au fost de circa șapte milioane de lei. Avangarde: institut controlat de sociologul Marius Pieleanu, a cărui soție a fost plasată de PSD la Curtea de Conturi. DeFapt.ro a arătat că firmele lui Pieleanu sunt abonate la contracte cu statul, deși acesta nu le trece în declarația de interese. De exemplu, în martie 2024 primăria Alexandria – condusă de pesedistul Victor Drăgușin – a plătit 80.000 de lei pentru un sondaj. Contractul a fost atribuit prin încredințare directă. Doar în 2023, firma lui Pieleanu a beneficiat de contracte cu statul (dar cele cu partidele nu apar în datele SICAP) de peste 600.000 de lei, dintre care două, în valoare de peste 50.000 de euro, cu Consiliul Județean Olt – fieful baronului Paul Stănescu. Firmele sociologului au adus dividende de circa 840.000 de lei, în anul fiscal 2022. Metro Media Transilvania: controlată de soția lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. Firma este foarte lucrativă: în 2022, a obținut un profit net de aproape 1,3 milioane de lei. În 2023, profitul net a scăzut la puțin peste un sfert din cel al anului anterior: aproape 383.000 de lei. În declarația de interese a lui Dîncu nu apar contracte cu statul. Sociopol: controlat de Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al guvernului Ponta. În mai 2024, a primit o sentință de 1 a și 8 luni cu suspendare. Palada mai are o condamnare din 2021. INSCOP: controlat de Remus Ștefureac, un apropiat al fostului director SRI George Maior. De altfel, Ștefureac l-a însoțit pe Maior la Washington DC, când acesta era ambasador în SUA. Maior a fost secretar de stat în guvernarea Adrian Năstase și senator PSD. „Remus Ioan Ștefureac este unul dintre cei șase administratori ai Niro Investment Group. Patronul NIRO, Dumitru Nicolae, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni în dosarul Microsoft pentru trafic de influență”, scria Europa Liberă România, în 2023. INSOMAR: are acum ca acționar principal compania petrolieră PSV Company S.A., dar potrivit Europei Libere institutul ar fi controlat, printr-un offshore, de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Acesta din urmă a stat la pușcărie, pentru corupție. Nicușor Dan a apelat, în această campanie, la sondajele efectuate de firma Verifield.

Dîncu face sondaje prin intermediul nevestei (sursa: Facebook/Vasile Dîncu)
Investigații

Dîncu face sondaje prin intermediul nevestei

Dîncu face sondaje prin intermediul nevestei: fostul ministru al Apărării și senatorul PSD controlează, de fapt, Metro Media Transilvania. Dîncu face sondaje prin intermediul nevestei Numele complet al firmei este Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL. Citește și: Primarul pesedist care-l adula pe Ceaușescu a comis un accident și a fugit de la fața locului În februarie 2021, imediat ce a fost ales senator PSD (în decembrie 2020), Vasile Dîncu, care era asociat unic la Metro Media Transilvania, și-a transferat părțile sociale soției sale, Maria Dîncu. Firma este foarte lucrativă: în 2022, a obținut un profit net de aproape 1,3 milioane de lei. În 2023, profitul net a scăzut la puțin peste un sfert din cel al anului anterior: aproape 383.000 de lei. Potrivit declarației de avere depuse recent de Vasile Dîncu în calitate de candidat pentru un loc în Parlamentul European, soția sa a încasat anul trecut dividende de la Metro Media Transilvania de aproape 954.000 de lei. Soția lui Vasile Dîncu, profituri grase din firma controlată de soț prin intermediul ei (sursa: integritate.eu)

Rectorul SNSPA acuză sondajele de manipulare Foto: Facebook
Politică

Rectorul SNSPA acuză sondajele de manipulare

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, acuză sondajele de manipulare a opiniei publice, care „încalcă legislația”: AUR și SOS vor obține mult mai puține voturi decât se estimează acum, a apreciat el. Postarea sa de pe Facebook vine la o zi după ce INSCOP, institut condus de Remus Ștefureac, a publicat un sondaj în care se arată că intebția de vot pentru AUR, al europarlamentare, este de 20,6%, iar pentru SOS România, formațiunea condusă de Diana Șoșoacă, de 6,4%. Citește și: Parchetul European anchetează Curtea de Conturi, după ce a tocat milioane de euro pentru „transparență” – Context.ro. Instituția, condusă de un subofițer de poliție, client PSD Însă aceste partide ar obține rezultate mult mai slabe la alegerile pentru consiliile locale, potrivit INSCOP: 17,4% pentru AUR și doar 4,3% pentru SOS România. Pricopie apreciază că Alianța Dreptei Unite - USR, PMP și Forța Dreptei - ar putea atinge un scor electoral de 20-22% dacă ar avea o „locomotivă”, dar, neavând, vor colecta doar 15% din voturi. Rectorul SNSPA acuză sondajele de manipulare Ce a scris Pricopie despre sondajele din ultima perioadă: „Din păcate, uneori, sondajele de opinie sunt folosite ṣi ca parte componentă a unui proces de manipulare a opiniei publice. În acest caz, institutele de cercetare care se pretează la astfel de acţiuni încalcă nu numai etica profesională, dar ṣi legislația” „PSD, PNL, UDMR și ADU (USR, PMP, FD) au capacitatea să obțină mai multe voturi decât cele estimate în sondaje. În schimb, AUR, SOS și toate celelalte formațiuni care ar putea participa la alegeri vor obține mai puține voturi față de estimările pre-electorale. Lipsa de filiale în teritoriu ṣi asocierea lor cu oameni nereprezentativi, la nivel local, le va costa electoral foarte mult” „În cazul particular al AUR, estimarea mea este că procentul electoral va fi cu mult sub ceea ce indică acum sondajele de opinie. Președintele partidului este conștient de acest lucru. De aici vine și disperarea lui, pe care înregistrările apărute în presă o arată, de a stimula traseismul politic și de a racola în partid pe oricine, indiferent de „ce escroci sunt”. În plus, toate legăturile lui George Simion cu Putin, cu serviciile secrete (foste KGB) din Rusia, precum și mesajele sale de tip legionar vor îndepărta oamenii de bună-credință de acest pseudo-partid. Românii îl resping pe Putin, prin urmare nu vor vota cu AUR, partidul lui Putin în România” Pricopie crede că alegerile locale și prezidențiale vor duce la un eșec AUR și la parlamentare Potrivit lui Pricopie, faptul că PSD-PNL dețin peste 90% dintre primari va face ca alianța să obțină un scor de peste 50%. Ultimul sondaj INSCOP susținea că intenția de vot ar fi de 43,7%: „PSD ṣi PNL au ṣanse reale să obṭină peste 50-55% din mandate. Argumentele sunt simple: a) actualele cifre din sondaje, b) faptul că deṭin împreună peste 90% dintre primarii din România, adică o infrastructură politică în teritoriu greu de egalat, c) experienṭă politică, cu bune ṣi cu rele, de 34 de ani” „ADU (USR, PMP, FD) are nevoie de o «locomotivă» electorală, cineva care atunci când vorbeṣte, indiferent că este agreat sau nu, atrage atenṭia tuturor, «face ṣtiri», pentru că «are argumente». În acest moment, nu (mai) există un astfel de actor politic în ADU. L-au pierdut ṣi pe Traian Băsescu... Fără «locomotivă», rezultatul va fi sub 15%. Cu «locomotivă», se pot duce spre 20-22%” Pricopie mai crede că „pentru AUR, alegerile locale ṣi prezidenṭiale vor fi un eṣec major, care va conduce la o demobilizare totală a electoratului, cu efect devastator pentru alegerile parlamentare din decembrie. De altfel, cu cât iese George Simion mai des public, cu stilul său huliganic, cu atât AUR va scădea mai mult în preferinṭele românilor”.

Kovesi nu sta rău in sondaje, spune Kelemen Hunor Foto: Inquam/ Ilona Andrei
Eveniment

Kovesi nu stă rău

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat, la Prima TV, dacă o vede pe Kovesi candidat la prezidenţiale și a spus că „sunt foarte mulţi care o măsoară în sondajele de opinie şi nu stă rău”. În ceea ce privește candidatura liderului PNL Nicolae Ciucă, președintele UDMR a părut mai degrabă sceptic: „Cu ce şanse asta este o altă discuţie”. Citește și: Judecătorii de la Cluj, deciși să nu-l lase pe Cherecheș să scape cu fuga: primarul din Baia Mare, pus sub control judiciar. Magistrații accelerează procesul, ca să evite prescrierea Kovesi nu stă rău „Da. Anul acesta poate să spună «Nu!», anul viitor în mai-iunie poate să spună «Da!». O cred pe Kovesi când spune «Nu!». În acel moment cred că a fost sinceră. Dar haideţi să vedem ce se va întâmpla anul viitor în mai-iunie, imediat după alegerile europarlamentare. În acest moment, eu nu văd în România nicio personalitate care să reziste un an de zile în funcţia de candidat. Nu suntem în America. Sunt foarte mulţi care o măsoară pe doamna Kovesi în sondajele de opinie şi nu stă rău”, a spus Kelemen Hunor, la Prima TV, citat de news.ro. Liderul UDMR susţine că USR poate ajunge în finala prezidenţială din 2024, cu două condiţii. „Da, dacă au un candidat foarte bun şi dacă scot un rezultat bun la europarlamentare şi la locale”, a spus Hunor. Întrebat dacă Elena Lasconi ar putea fi un candidat bun pentru USR la prezidenţiale, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu o cunosc pe doamna Lasconi. Am înţeles că este o persoană foarte performantă într-un municipiu, dar mai mult nu ştiu. Ar fi extrem de superficial să-mi dau cu părerea”. Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor” Ciolacu „trebuie să fie candidatul PSD” Preşedintele UDMR a susţinut că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu prea are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate şi nu crede că PSD l-ar putea susţine pe acesta. "De ce să-l susţină (n.r. PSD)? (...) Normal, el (n.r. Marcel Ciolacu) trebuie să fie candidatul PSD pentru că este preşedintele partidului. Nu ştiu dacă-şi doreşte. Nu sunt foarte convins că Marcel Ciolacu îşi doreşte să fie candidat la prezidenţiale", a afirmat preşedintele UDMR. Kelemen Hunor a spus şi că Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, poate să fie candidat la prezidenţiale. "Cu ce şanse asta este o altă discuţie. (...) E greu să vezi în acest moment pe pesedişti că se mobilizează pentru domnul Ciucă. Nimic nu exclud în politică, dar ei nu nu s-au mobilizat nici pentru Ponta, nici pentru Geoană", a adăugat el. Liderul UDMR a afirmat că matematic PSD va fi în turul doi al alegerilor prezidenţiale. "Este foarte devreme să spunem cine va intra (n.r. în finala alegerilor prezidenţiale). Nu ştim cine vor fi candidaţii. Până acum ştim de Simion (n.r George), în rest nu ştim. Nu a fost anunţat niciun candidat care ar avea într-adevăr şansa să intre în turul doi. Dacă mergem pe matematică PSD va fi în turul doi. Dacă merg cu un singur candidat cu PNL vor fi în turul doi. Cu cine? Asta este o întrebare bună", a spus spus Kelemen Hunor. Ce șanse ar avea USR El a susţinut şi că USR ar putea ajunge în finala prezidenţială din 2024 cu două condiţii. "Dacă au un candidat foarte bun şi dacă scot un rezultat bun la europarlamentare şi la locale", a spus Kelemen Hunor. Preşedintele UDMR se aşteaptă la candidaţi-surpriză care să intre pe ultima sută de metri în cursa pentru alegerile prezidenţiale. El a reiterat că nu mai are ambiţia de a fi candidat la prezidenţiale. Despre posibilitatea candidaturii pe liste comune a PSD şi PNL la alegerile de anul viitor, liderul UDMR consideră că "lista comună va da un rezultat mai slab decât liste separate şi adunate apoi într-o coaliţie".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră