duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Politică 25 mai 2024

Cum și-a bătut joc Voiculescu de stat, după ce l-a jefuit: a stat doar trei ani în pușcărie, n-a plătit mai nimic din ce a furat, iar judecătoarea care l-a condamnat a fost alungată din magistratură

Cum și-a bătut joc Voiculescu de stat (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Cum și-a bătut joc Voiculescu de stat (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Cum și-a bătut joc Dan Voiculescu, patronul Antenei 3, de stat, după ce l-a jefuit în dosarul ICA de peste 60 de milioane de euro: a stat doar 3 ani în pușcărie, din cei zece la care a fost condamnat, n-a plătit mai nimic din ce a furat, iar judecătoarea care l-a condamnat a fost alungată din sistemul de justiție.

Citește și: Afacerile fabuloase ale pensionarilor speciali retrași din SRI: firma „Anacondei”, fostă șefă a „acoperiților”, rată a profitului de 90%

Mai mult, el a dat ANAF în judecată pentru că îi reține prea mult din pensie în contul recuperării prejudiciului. El a câștigat procesul și, temporar, a pus poprire pe conturile ANAF.

Academia Română l-a găzduit

În mai 2021, fostul pușcăriaș Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, și-a publicat cartea “Tratatul Umanismului Pragmatic“ la Editura Academiei Române. Lansarea a avut loc la Biblioteca Academiei.

La lansare au fost prezenți, printre alții, actorul George Mihăiță, Teodor Meleșcanu, Alessandra Stoicescu, Octavia Geamănu, Gabriela Firea, Daniel Zamfir, deputații umaniști Ana Loredana Predescu, Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu și Vlad Popescu, Cristian Popescu Piedone și Ramona Ioana Bruynseels, candidat umanist la alegerile prezidențiale din 2019.

Cum și-a bătut joc Voiculescu de stat

Cum a evoluat victoria/răzbunarea lui Dan Voiculescu pe statul român:

  • Dan Voiculescu a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. În iulie 2017, la nici trei ani de la condamnare, a fost eliberat. „Condamnatul nu a achitat prejudiciul şi nici măcar cheltuielile judiciare către stat”, a arătat procurorul la acel moment, acest opunându-se eliberării lui Voiculescu.
  • În februarie 2016, când ANAF a vrut să execute silit sediul Antenei 3, pentru a recupera prejudiciul în dosarul ICA, aproape întreaga clasă politică s-a solidarizat cu averea condamnatului Dan Voiculescu. Premierul Dacian Cioloș a fost chemat în Senat, de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, pentru a explica de ce ANAF și-a permis să încerce să execute silit acel imobil.
  • În 2018, Dan Voiculescu dă în judecată ANAF, invocând faptul că instiuția i-a impus o poprire pe contul în care își încasează pensia într-un procent mai mare decât cel legal. Tribunalul București a constatat că ANAF trebuie să-i restituie lui Dan Voiculescu suma de 63.065,57 lei, din care 55.869,33 lei debit-restituire, 1.000 de lei – cheltuieli de judecată și 6.195,24 de lei – cheltuieli de executare.
  • Aprilie 2022: judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură printr-o decizie a cinci judecători de la instanța supremă. Aceasta este judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de pușcărie. Ea era deja la a doua excludere din magistratură. Camelia Bogdan locuia, în 2023, în Statele Unite, ea fiind unul dintre experții internaționali care pun bazele, în SUA, a Curții Internaționale Anticorupție.
  • În august 2023, ANAF recuperase de la Dan Voiculescu și complicii săi doar 8,5 milioane de euro din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro. Dar în ultimii patru ani, din 2019, ANAF a recuperat în acest dosar 600.000 de lei, adică 120.000 de euro, respectiv o medie de 40.000 de euro pe an.
  • Dan Voiculescu nu va mai plăti nici un leu din zecile de milioane de euro furați în dosarul ICA, a decis justiția română în mai 2024: Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul acestuia, a anunțat azi G4Media.

Turnătorul Felix își pâra rudele la Securitate

Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitate comunistă, în februarie 1970, primind numele conspirativ „Mircea".

Acesta „a relatat verbal despre contactele și schimburile de pachete între sportivi români și cei străini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valută" și apoi, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoțit că translator echipele românești de hochei pe gheața.

De asemenea, în 1973 a fost recrutat în rețeaua Direcția a III-a unde i s-a dat numele de cod „Felix" și timp de doi ani a dat o serie de note informative despre colegi, rude plecate în străinătate și cetățeni străini cu care a avut contact.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Politică

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră