/

Elevii critică ordonanța „trenuleț”: înghețarea burselor și alocațiilor, impact devastator asupra copiilor vulnerabili, susține Uniunea Elevilor Reprezentanți

Ordonanța „trenuleț” va afecta elevii vulnerabili (sursa: Facebook/Uniunea Elevilor Reprezentanți)

Ordonanța „trenuleț” va afecta elevii vulnerabili. Într-un comunicat de presă, Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) acuză autoritățile că sabotează reformele prevăzute de Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, ignoră nevoile reale ale elevilor și profesorilor. În plus, ordonanța „trenuleț” va avea un efect devastator asupra elevilor care provin din medii defavorizate. 

Ordonanța „trenuleț” va afecta elevii vulnerabili

Uniunea Elevilor Reprezentanți, organizație națională independentă care luptă pentru apărarea drepturilor elevilor din România, a reacționat la deciziile Guvernului care afectează educația.

Citește și: BREAKING Ciolacu II s-a predat în fața magistraților și lasă neatinse diurnele nesimțite, de zeci de mii de lei, de care aceștia se bucură

Printre măsurile criticate de UER se numără înghețarea alocațiilor și a burselor pentru elevi și studenți, o decizie care afectează direct accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate.

„Pentru mulți copii, alocațiile și bursele reprezintă un sprijin vital. 

Lipsa acestor fonduri riscă să ducă la abandon școlar și să accentueze inegalitățile,” avertizează UER.

Promisiuni nerespectate de guvernanți

Reformele cheie, precum sprijinirea școlilor defavorizate și reorganizarea Inspectoratelor Școlare Județene, au fost amânate până în 2026. 

Această tergiversare subliniază lipsa de interes a autorităților față de educație, conform UER.

„Aceste amânări arată că educația nu a fost și nu este o prioritate pentru actuala guvernare,” a declarat Ștefania Popa, președinte UER.

Profesorii, trădați din nou

Măsurile din Ordonanța „trenuleț” au înrăutățit situația profesorilor, care au fost deja dezamăgiți de promisiunile nerespectate din timpul grevei generale din 2023.

„Fără profesori motivați și respectați, viitorul educației din România este grav amenințat,” subliniază comunicatul UER.

Mobilitatea academică, restricționată

O altă măsură controversată este limitarea reducerii de 90% pentru transportul feroviar al studenților, care se aplică acum doar pe traseele dintre domiciliu și localitatea unde se desfășoară studiile. 

Această schimbare amplifică inegalitățile și pune o presiune financiară suplimentară pe studenți, în special pe cei din medii vulnerabile.

UER solicită revocarea măsurilor

Uniunea Elevilor Reprezentanți cere Guvernului să revoce prevederile Ordonanței „trenuleț” care au un impact negativ asupra elevilor și profesorilor. 

Totodată, organizația își exprimă solidaritatea cu cadrele didactice și încurajează reluarea protestelor pentru a apăra drepturile acestora.

„Trebuie să facem un front comun împotriva acestor măsuri inacceptabile,” a adăugat Ștefania Popa.

Adâncirea crizei din educație

Deciziile adoptate de Guvern prin Ordonanța „trenuleț” adâncesc criza din educație, afectând direct elevii, studenții și profesorii. 

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

UER avertizează asupra pericolelor acestor măsuri și face apel la solidaritate și acțiuni concrete pentru a proteja viitorul educației în România.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:36Guvernul continuă să facă sute de angajări, deși a promis că va îngheța cheltuielile de personal
11:37BREAKING În timp ce ANAF jupuia contribuabilii, Fiscul proteja afacerile familiei Vicol – DIICOT. Președintele ANAF s-a văzut cu un șef al Nordis
11:07Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu: „Dacă Georgescu violează o găină, va zice toată lumea că găina trebuia violată”
10:42Becali spune că l-a blocat pe whatsapp pe Călin Georgescu fiindcă i-a trimis o melodie antisemită
10:12Mesaj-șoc al lui Trump: SUA vor prelua Fâșia Gaza, palestinienii trebuie relocați, totul trebuie reconstruit sub control american
10:05Atacul armat de la școala din Suedia s-a soldat cu 11 morți. Printre ei, și ucigașul, care s-a sinucis cu propria armă
09:54Organizatorii grand slam-urilor, reacții emoționante la retragerea Simonei Halep. Roland Garros și Wimbledon au pomenit victoriile sportivei
09:46Trump crede că merită un Premiu Nobel pentru Pace, dar că nu-l va primi
09:39Un tribunal special al UE va judeca „delictul de agresiune” al Rusiei împotriva Ucrainei. Procesul, pas necesar pentru cercetarea crimelor de război
09:31Plata pensiei poate înceta în anumite condiții. Care sunt acestea, potrivit noii legi a pensiilor
09:25Eternele țepe românești cu mașini la mâna a doua: a cumpărat un Volvo care avea doar caroseria mărcii
09:19Creditorii Nordis solicită peste 910 milioane de lei de la companie. Cel mai probabil, nimeni nu va primi nimic
22:03Soții Ciorbă-Vicol, două apartamente închiriate la Monaco pe banii clienților Nordis. Deputata PSD plătea sute de mii de euro la Gucci, Chanel, Loro Piana, Rolex, Louis Vuitton
21:52Disperare în Santorini: peste 11.000 de persoane au părăsit insula din cauza cutremurelor
21:46Ucraina transferă 50.000 de soldați din alte structuri ale armatei către infanterie pe fondul deficitului de trupe