/

Nou incident umilitor pentru Biden în relația cu Emiratele Arabe: cetățean american, fost avocat al lui Jamal Khashoggi, deținut la Abu Dhabi

Nou incident umilitor Biden versus Emirate
Nou incident umilitor: Biden versus Emirate (sursa: dawnmena.org)

Nou incident umilitor: Biden versus Emirate. Departamentul de Stat american a anunţat luni că nu are „niciun indiciu până în acest moment” că detenţia unui american în Emiratele Arabe Unite (EAU) ar avea legătură cu relaţiile sale cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, care a fost asasinat în 2018 la Istanbul, transmite Reuters.

Nou incident umilitor: Biden versus Emirate

„Dar noi încă strângem informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Săptămâna trecută, autorităţile din EAU l-au arestat pe Asim Ghafoor, cetăţean american şi avocat pentru drepturi civile care anterior lucrase ca avocat pentru jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ce a fost asasinat la 2 octombrie 2018 în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Serviciile de informaţii americane afirmă că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat operaţiunea care l-a vizat pe Khashoggi. Prinţul saudit neagă orice implicare. Arestarea lui Ghafoor a coincis cu o vizită a preşedintelui american Joe Biden în Arabia Saudită.

Acuzații de spălare de bani şi evaziune fiscală

Un reprezentant al guvernului de la Abu Dhabi a afirmat luni că Statele Unite îl anchetau pe Ghafoor pentru spălare de bani şi evaziune fiscală şi în 2020 solicitaseră asistenţă şi informaţii din partea EAU.

Ulterior, EAU au început propria investigaţie, care „a furnizat dovezi suficiente ale încălcării legilor EAU cu privire la spălarea de bani şi taxe”.

În 25 mai acest an, Asim Ghafoor a fost condamnat de tribunalul penal din Abu Dhabi la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, la plata unei amenzi de 816.000 dolari şi la deportare.

„Dl. Ghafoor are dreptul de a face apel la condamnarea şi sentinţa sale”, a adăugat reprezentantul EAU.

Khashoggi, asasinat în 2018

Pe 2 octombrie 2018, jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat în consulatul saudit de la Istanbul de către un grup de persoane venite special de la Riad.

Critic al puterii saudite după ce fusese apropiat de aceasta, Khashoggi, care locuia în SUA, era angajat al publicaţiei americane The Washington Post.

Citește și: Ca să elimine petrolul rusesc de pe piață, Biden acceptă „albirea” prințului saudit Mohamad bin Salman. Externele de la Riad au criticat arogant SUA chiar după vizita președintelui american

El venise la consulatul ţării sale pentru a solicita documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan