duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Mediu 21 martie 2023

Creștere masivă a cantității de energie regenerabilă produsă pe glob, dar insuficient pentru a stopa încălzirea globală

Energia regenerabilă, creștere masivă pe glob (sursa: irena.org)
Energia regenerabilă, creștere masivă pe glob (sursa: irena.org)

Energia regenerabilă, creștere masivă pe glob. Producția "verde" a câştigat în lume cu 9,6% mai multă capacitate la nivel mondial în 2022, o creştere record, dar este încă departe de nivelurile necesare pentru a reduce încălzirea globală, a anunţat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (Irena).

Energia regenerabilă, creștere masivă pe glob

Anul trecut, 83% din noua capacitate de producere a energiei a provenit din surse regenerabile. Solarul (în principal fotovoltaic) şi eolianul deţin încă 90% din construcţiile noi.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Totuşi, Irena înregistrează totuşi o încetinire a energiei eoliene faţă de cei doi ani anteriori (+9% din capacitatea de producţie, +22% pentru solar).

În volum total, hidroelectricitatea rămâne - cu 1.250 gigawaţi (GW) şi 37% din total - prima dintre energiile regenerabile, se arată în acest raport denumit "Statistici de Capacitate Regenerabilă 2023". Solarul reprezintă 31% din total, iar eolianul 27%. Capacitatea totală de producţie, toate sursele regenerabile combinate, erau la 3.372 GW la sfârşitul anului 2022.

"Această creştere record şi continuă arată rezistenţa energiilor regenerabile" într-un context de încetinire economică şi de criză energetică, a comentat directorul general al Irena, Francesco La Camera.

Cărbunele, tentant economic

Dar "dacă vrem să limităm încălzirea globală la 1,5C faţă de epoca preindustrială, va trebui să triplăm, în fiecare an până în 2030, noile capacităţi regenerabile", a subliniat el.

"Ştiind că cererea de energie ar urma să crească în multe regiuni ale lumii, tranziţia energetică necesită o schimbare strategică radicală, care depăşeşte decarbonizarea din partea ofertei", argumentează directorul Irena.

Citește și: Probabilitatea unor lovituri nucleare din partea Rusiei a crescut enorm după ce adjunctul Apărării britanice a anunțat că Ucraina va primi obuze anti-tanc cu uraniu sărăcit

Asia este zona geografică care a cunoscut anul trecut cea mai mare creştere a instalaţiilor regenerabile. China a fost principalul contributor, cu 141 GW de capacitate nouă, aproape jumătate din totalul mondial (295 GW din instalaţii noi).

Europa şi America de Nord au câştigat 57,3 GW şi, respectiv, 29,1 GW. În Africa, creşterea este limitată la 2,7 GW. Orientul Mijlociu a cunoscut punerea în funcţiune a 3,2 GW, o creştere fără precedent (+12,8%).

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Mediu

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră