/

EXCLUSIV MApN cumpără drone de spionaj de un milion de euro bucata, o afacere intermediată de germanul care a adus în România blindatele Piranha V

MApN, drone de spionaj din Germania
MApN, drone de spionaj din Germania (sursa: Facebook/Quantum-Systems)

MApN, drone de spionaj din Germania. 18,5 milioane de euro a plătit Ministerul Apărării Naționale pentru achiziția directă a 22 de sisteme de drone cu aripă fixă companiei germane Quantum Systems.

Citește și: Armata obligatorie: MApN spune că legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu a avut „impact asupra structurii sistemului național de apărare” și cere reglementări noi

Afacerea a fost intermediată de consultantul Christian Goettfert, fostul director de afaceri internaționale al General Dynamics European Land Systems, companie de la care MApN a cumpărat transportoarele blindate Piranha V în valoare de 1,54 miliarde de euro.

Piranha V de 1,5 miliarde de euro

Christian Goettfert era în anul 2018 directorul de afaceri internaționale al companiei General Dynamics European Land Systems (GDELS). La începutul acelui an, sărbătorea semnarea celui mai important și bănos contract atribuit de Ministerul Apărării Naționale din România: 868 de milioane de euro pentru furnizarea a 227 de blindate Piranha V.

Apoi, s-a mai semnat un contract, de 674 milioane de euro. Aceasta a fost una din marile afaceri cu armament intermediate de Călin Constantin, un afacerist discret din București, de pe urma căreia acesta a încasat un comision de câteva milioane de euro.

Christian Goettfert a participat ulterior la conferința Armoured Vehicles Eastern Europe, acolo unde a ținut un scurt discurs despre afacerile cu armament din Europa de Est.

Audieri la DNA după achiziție

„Suntem mândri că la începutul acestui an ne-a fost acordat, probabil, cel mai mare contract care a fost acordat vreodată în această ţară unei companii private de după revoluţie (…) În mod clar, o problemă este că în Europa de Est, nu aș zice că lipsesc, însă încă nu sunt complet dezvoltate cele mai bune standarde privind achizițiile, în unele țări nu există uneori transparența pe care o dorim”, spunea atunci Christian Goettfert, conform mediafax.ro.

Într-adevăr, avea dreptate cu privire la standardele de achiziții aplicate de Ministerul Apărării Naționale: mai mulți ofițeri de la Departamentul pentru Armamente au fost audiați de procurorii DNA – Secția Militară în legătură cu achiziția celor 227 de transportoare.

În plus, Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) ar fi transmis decidenților mai multe rapoarte legate de costurile supraevaluate ale unor componente cu care urmează să fie echipate transportoarele. Dar ancheta procurorilor militari a fost închisă subit fără a găsi vreun vinovat.

Goettfert, intermediarul

De atunci au trecut aproape cinci ani, timp în care Christian Goettfert a dezvoltat compania germană IBCG Engineering, care oferă oficial consultanță la nivel internațional pentru industriile de apărare și aerospațiale. Adică vinde arme și tehnică militară în schimbul unui comision.

De pe site-ul companiei aflăm că firma condusă de Christian Goettfert se bazează „pe o rețea internațională de primă clasă de factori de decizie politici și economici relevanți”. Parte din această rețea, Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale, condus de generalul – maior Teodor Incicaș.

Căruia Goettfert i-a făcut o ofertă privind vânzarea unor sisteme de drone produse de compania germană Quantum Systems.

Generalul – maior Teodor Incicaș a decis, în urma unei analize profunde, că Armata are nevoie de drone și a cerut companiei Romtehnica, deținută de Ministerul Apărării Naționale, să se ocupe de achiziție. 

MApN, drone de spionaj din Germania

Romtehnica a demarat apoi procedura privind achiziția de sisteme Mini UAS Clasa I – aripă fixă. Conform datelor făcute publice în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Romtehnica a estimat valoarea contractului la peste 101 milioane lei, adică în jur de 20,5 milioane euro.

Singura ofertă depusă pentru câștigarea contractului a fost cea a companiei Quantum Systems, care l-a avut consultant pe Christian Goettfert.

Contractul a fost adjudecat într-un final la valoarea de 91,7 milioane lei, echivalentul a 18,5 milioane euro. Quantum Systems s-a obligat să livreze 22 de sisteme de drone cu aripă fixă într-o perioadă de 36 de luni.

Confidențialitate totală

DeFapt.ro l-a contactat pe Christian Goettfert pentru a obține un punct de vedere legat de această achiziție, dar și cum se va achita Quantum Systems de obligațiile de offset. Adică cele prin care ar trebui să investească în economia românească în jur de 4-5 milioane de euro.

„Din motive de confidențialitate, nu vă putem oferi informații cu privire la solicitarea dumneavoastră.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să consultați portalurile generale de licitații sau autoritățile responsabile”, a transmis Christian Goettfert.

„Lordul german al dronelor”

Firma germană Quantum Systems este condusă de directorul executiv Florian Siebel, un fost pilot german, care consideră că războaiele viitorului vor fi purtate de roboți autonomi, capabili să acționeze și să ucidă fără control uman. Publicația Politico îl consideră pe Florian Siebel „lordul german al dronelor”, după ce acesta a fondat compania Stark Defense, specializată pe construirea de drone de atac care pot opera fără control uman.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Ucraina a primit deja 400 de drone de la Quantum Systems, care va livra încă 800 de drone în august, conform contractului încheiat în timpul unei misiuni organizate în aprilie de vicecancelarul german Robert Habeck. Compania Quantum Systems și-a asumat că va deschide o fabrică de drone în Ucraina.

Datorită inteligenței artificiale și a cipurilor Nvidia, dronele Quantum System pot interpreta situația de pe câmpul de luptă și pot identifica ținte fără a depinde de GPS sau de un ghidaj uman. Acestea pot zbura apoi într-un loc fără bruiaj pentru a trimite date despre ținte militare ruse pentru a fi lovite de artilerie, potrivit unui articol publicat de Politico.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

  1. Un articol scris pe genunchi, fără o minimă documentare. În 2023, pentru dronele de același tip livrate Ucrainei, s-a plătit suma de circa 180 000 euro bucata. România cumpără , estimativ, circa 22 de sisteme, un sistem având 4-5 drone cu aparatura aferentă. Deci milionul la care se referă e mai degrabă prețul unui sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

10:35Deși până și extremiștii germani au refuzat-o, Ciolacu a invitat-o pe Șoșoacă la consultări pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale
10:14Una din cele mai moderne fabrici de produse profesionale de curățenie din Europa, investiție de la zero în România
10:02În estul țării, sunt mai mulți români care pleacă definitiv în străinătate decât cei care se întorc în România
02:43EXCLUSIV Când și de ce PSD a încălcat pactul cu PNL privitor la alegerile prezidențiale, potrivit căruia candidatul unic al celor două partide pentru Cotroceni era propus de liberali
20:57Decizie-șoc: voturile la europarlamentare să fie renumărate în toate secțiile din 13 județe, a decis Curtea de Apel București, susține avocatul REPER, partid care a semnalat nereguli în masă
20:55“Mascații“ Poliției Române au rupt în bătaie un tânăr de 27 de ani. La final, au aflat că bătuseră fratele greșit
17:40BREAKING Vor fi renumărate voturile date la europarlamentare în mai multe secții, a decis Curtea de Apel București, care a întors decizii ale BEC
17:22Mircea Geoană ar mai sta doar două săptămâni în funcția de la NATO, apoi ar putea demisiona pentru a se ocupa de candidatura la prezidențiale
11:40Nici măcar extremiștii germani de la AfD nu-i vor pe Șoșoacă și Lazarus: nu vor fi primiți în grupul “Suveraniștilor“ – presă
07:58Piscină cu manele în mijlocul unei zone naturale protejate. Autorizațiile se dau ușor dacă ești prieten bun cu primarul
07:50Tupeu de guvernanți: ordonanța „austerității”, prin care trebuia desființate posturi, crește salariile funcționarilor, de fapt
07:32Prima dezbatere televizată dintre Biden și Trump a avut loc la Atlanta. Trump nu va accepta rezultatul alegerilor dacă le va considera incorecte. Cei doi s-au insultat fără rezerve
22:58Ciolacu, trimis să-și ia bacu’: val de ironii după ce Guvernul României a postat, pe Instagram, imagini cu premierul la meciul România-Slovacia
18:42EXCLUSIV Organizatorii SAGA Festival au „tras țeapă” și companiei municipale Energetica: nu au plătit serviciile pentru amenajarea locurilor VIP de la ediția din 2022 de pe Arena Națională
18:26Medicul care a dezvăluit posibila ucidere a 17 pacienți de la spitalul Sf. Pantelimon a fost concediat – presă