duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Investigații 28 august 2022

EXCLUSIV Trupa Phoenix a fost plătită din donațiile pentru construcția unui spital mobil promis de George Simion. Covaci, despre foștii colegi care l-au criticat: "Niște nesimțiți!"

Phoenix, plătită din donații pentru spital (sursa: Facebook/George Simion)
Phoenix, plătită din donații pentru spital (sursa: Facebook/George Simion)

Phoenix, plătită din donații pentru spital. Confirmarea că trupa Phoenix a lui Nicu Covaci urma să cânte la nunta lui George Simion de la Măciuca a stârnit un scandal național: mulți fani ai legendarei trupe și membri din anii '70 ai grupului s-au declarat șocați de alegerea lui Covaci.

Fundația indicată de George Simion

Acesta din urmă, însă, s-a apărat cu următoarela argumente: "Eu am încheiat un contract cu o fundație pentru un concert în fața a 10.000 de oameni. Nu cânt la nicio nuntă sau înmormântare, eu cânt în fața a 10.000 de oameni pe o scenă, undeva, la un festival. Nu știu ce nuntă e, eu am încheiat un contract și cânt, din asta îmi câștig banii".

Tot o fundație a fost indicată chiar de George Simion pentru a primi darul de nuntă:

"Cei care vor să ofere o sumă de bani, am prefera să o facă la petrecere sau prin cont bancar către Fundația aleasă de noi, iar banii vor merge pentru oamenii necăjiți care nu au posibilitatea de a beneficia de asistență medicală.
Contul este:

Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni
RO83RNCB0082044160080005
Banca Comercială Română"

Phoenix, plătită din donații pentru spital

Mai multe surse ne-au indicat că aceasta este una și aceeași fundație despre care vorbește Nicu Covaci, cea cu care Phoenix a încheiat un contract pentru a presta la Măciuca. Potrivit unui articol de investigații din anii 2000, "In anul 1999, acesta (Eugen Popescu - n.r.) a infiintat Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP), iar in 2001 a fost angajat la Guvern, ca sef a ceea ce se numea atunci Departamentul pentru Relatia cu Romanii de peste Hotare. Doi ani mai tirziu, in mod straniu, departamentul isi schimba numele si devine Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni – identic cu cel al fundatiei lui Eugen Popescu.

FNRP a beneficiat de-a lungul timpului de un consistent sprijin financiar din partea, unor institutii sau firme de stat, cum ar fi SNP Petrom, CEC, Banca Comerciala Romana, Ministerul Informatiilor Publice, Ministerul Tineretului si Sportului etc. Toate aceste sponsorizari pentru FNRP au curs una dupa alta in ultimii patru ani in care Eugen Popescu a lucrat in aparatul guvernamental."

Talentatul funcționar public Eugen Popescu

Eugen Popescu este, în prezent, președinte executiv al Fundației. Potrivit site-ului acesteia, "Fundatia Nationala pentru Românii de Pretutindeni are drept scop coordonarea si realizarea de programe subordonate interesului national, a statului national unitar român, in relatiile cu românii de pretutindeni, precum si initierea, promovarea isi coordonarea de politici prin care românii de pretutindeni sa beneficieze de legislatia europeana si internationala in ceea ce priveste drepturile omului si drepturile minoritatilor nationale.

Citește și: Pe cât a cântat Nicu Covaci și a vândut imaginea Phoenix la nunta lui George Simion de la Măciuca. Membri ai trupei din anii’ 70, furioși

Evolutia democratica a societatii romanesti si intelegerea principiilor europene este de asemenea un deziderat la care FNRP este angajata si participa activ. Informarea corecta si completa in ceea ce priveste comunitatile romanesti din afara frontierelor dar si pe cele din tara, aflate in pericol de deznationalizare, constituie o prioritate a FNRP.
Implicarea in programe destinate tinerilor, sau grupurilor dezavantajate, prevenirea, prin informarea, a traficul de fiinte umane si coruptiei, precum si a traficului si consumului de droguri este un alt obiectiv al FNRP.

Fundatia s-a constituit ca persoana juridica, de drept privat, la 20 aprilie 1999, non-guvernamentala, apolitica si fara scop lucrativ."

Venituri oficiale mici

Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni are venituri modeste. Potrivit Ministerului de Finanțe, în 2021 a avut venituri de 75.745 de lei și cheltuieli de 104.102 lei, ceea ce a generat un deficit de 28.357 lei. În anii anteriori lui 2021, încasările au foat chiar mai mici.

Nicu Covaci a confirmat pentru Defapt.ro că a încheiat contract cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni pentru concertul de la Măciuca. Despre Kappl și Ujică, Covaci a avut cuvinte de ocară: "Foștii colegi sunt niște trădători. M-au trădat și au fugit. Nu știu, nu am vorbit cu ei să văd despre ce e vorba. Sunt nesimțiți, nesimțiți".

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Investigații

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră