Șefa Comisiei Europene ar fi trebuit să facă publice mesajele schimbate cu directorul Pfizer în afacerea vaccinurilor COVID, spune Tribunalul UE

Scandalul mesajelor UE-Pfizer, decizie juridică. Grupurile Verzilor și Stângii din Parlamentul European au salutat miercuri decizia Tribunalului General al Uniunii Europene care anulează refuzul Comisiei Europene de a oferi ziarului The New York Times acces la mesajele dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, referitoare la negocierile privind achiziția vaccinurilor anti-COVID pentru țările UE.
Scandalul mesajelor UE-Pfizer, decizie juridică
Verdictul vine în urma unei plângeri depuse de europarlamentara Tilly Metz (Grupul Verzilor), care a acuzat Comisia Europeană de lipsă de transparență.
Metz a subliniat: „Transparența și controlul democratic nu trebuie să fie o afacere de culise în UE.
Dacă deciziile se iau cu ușile închise, interesul public riscă să fie sacrificat în favoarea intereselor comerciale”.
O victorie pentru transparență: reacția Stângii europene
La rândul său, co-președinta grupului Stânga, Manon Aubry, a declarat că această hotărâre reprezintă „o victorie a transparenței în instituțiile europene” și a atras atenția că liderii UE nu ar trebui să legifereze în opacitate totală.
Împotriva Ursulei von der Leyen au fost formulate plângeri penale legate de contractele pentru vaccinurile anti-COVID, dar acestea au fost respinse de justiția belgiană.
Suspiciunile vizează schimbul de mesaje pe WhatsApp cu Albert Bourla în timpul negocierilor.
New York Times cere accesul la mesaje, Comisia refuză
The New York Times a cerut accesul la aceste mesaje, în virtutea normelor europene privind transparența, însă Comisia Europeană a refuzat, invocând că nu este obligată să păstreze astfel de conversații și că nu mai deține SMS-urile.
Tribunalul General al UE a stabilit că executivul european ar fi trebuit să furnizeze mesajele solicitate și a criticat faptul că CE nu a oferit nicio explicație clară privind ștergerea acestora.
Instanța a concluzionat că „nu este suficient să pretinzi că nu mai deții documentele”, mai ales în cazul unor negocieri de interes public major.
Decizia nu garantează transparența completă
Hotărârea nu obligă Comisia Europeană să publice mesajele și nici nu garantează că acestea vor fi vreodată dezvăluite. În plus, decizia poate fi atacată la Curtea de Justiție a UE.
Comisia a transmis că va adopta o nouă decizie cu o justificare detaliată, ceea ce sugerează că va menține refuzul de a publica mesajele, schimbând doar motivația oficială.