sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 01 noiembrie 2024

Percheziții la șpăgarii electorali cu bani rusești din Moldova, zeci de descinderi în cinci raioane înainte de turul doi al prezidențialelor

Republica Moldova, cazuri de corupție electorală (sursa: Facebook/Centrul Naţional Anticorupţie)
Republica Moldova, cazuri de corupție electorală (sursa: Facebook/Centrul Naţional Anticorupţie)

Republica Moldova, cazuri de corupție electorală. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii Procuraturii Anticorupție a municipiului Chișinău au efectuat vineri, percheziții în mai multe localități din raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi, Chișinău, Rezina și Orhei. Scopul acțiunilor este legat de investigarea unor cazuri de corupție electorală, conform unui comunicat de presă al CNA.

Republica Moldova, cazuri de corupție electorală

Potrivit informațiilor oferite de autorități, persoanele vizate de aceste percheziții sunt membri ai unui partid politic.

Citește și: EXCLUSIV Dosarul Nordis (Ciorbă/Vicol), ținut la sertar de DIICOT pentru a nu-i afecta imaginea lui Ciolacu în campania electorală. Primele audieri trebuia să aibă loc acum două săptămâni

Aceștia sunt cercetați pentru "oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase" în scopul influențării drepturilor electorale ale alegătorilor, fie pentru a-i determina să își exercite votul într-un anumit fel, fie pentru a-i descuraja să participe la vot în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale sau referendumurilor.

12 persoane suspecte de mită electorală

Materialele probatorii arată că 12 reprezentanți ai partidului respectiv sunt bănuiți că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a-i convinge să voteze în favoarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale.

Toți cei implicați vor fi duși la sediul CNA pentru audieri.

20 de percheziții pentru finanțare ilegală

Tot vineri, Poliția Republicii Moldova a informat că alte 20 de percheziții au avut loc în municipiul Chișinău și în raioanele Ocnița, Strășeni, Ialoveni, Florești, Sîngerei și Ștefan Vodă.

Acestea se desfășoară în cadrul unor dosare penale ce vizează finanțarea ilegală și coruperea electorală.

Sancțiuni pentru corupția electorală

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, oferirea de bani pentru influențarea rezultatelor unui scrutin se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani și o amendă de peste 50.000 de lei.

În plus, finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise poate aduce pedepse de până la șase ani de închisoare și o amendă de peste 67.000 de lei.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră