sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 21 ianuarie 2025

Ursula von der Leyen scapă de justiția belgiană în dosarul vaccinurilor anti-COVID, dar nu și de dosarul EPPO deschis de Kovesi

Plângeri împotriva președintei CE, declarate inadmisibile (sursa: Facebook/European Commission)
Plângeri împotriva președintei CE, declarate inadmisibile (sursa: Facebook/European Commission)

Plângeri împotriva președintei CE, declarate inadmisibile. Justiția belgiană a respins o serie de plângeri penale îndreptate împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acestea vizau achizițiile de vaccinuri anti-COVID negociate cu compania Pfizer în numele statelor membre ale Uniunii Europene.

Plângeri împotriva președintei CE, declarate inadmisibile

Potrivit Ipost.be, plângerile au fost invalidate din cauza lipsei dovezilor de prejudiciu personal aduse de reclamant.

Citește și: Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției

Frederic Baldan, fost lobbyist al Parlamentului European și reclamant în acest caz, a susținut că Ursula von der Leyen a negociat „în secret, prin SMS” cu Albert Bourla, directorul general al companiei Pfizer.

Contractul vizat presupune furnizarea unui volum semnificativ de vaccinuri anti-COVID, fără un mandat clar din partea statelor membre UE.

Baldan a formulat acuzații privind „distrugerea de documente publice”, referindu-se la ștergerea mesajelor text dintre Von der Leyen și Bourla.

Deși reglementările UE impun transparență, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de SMS-uri, motivând că nu are obligația de a le păstra.

Reclamantul a susținut, de asemenea, că președinta Comisiei Europene a încălcat codul de conduită al membrilor executivului european, care impune respectarea unor criterii stricte de independență, onestitate și loialitate.

Acuzațiile nu au fost, însă, susținute cu dovezi suficiente pentru a fi admise în instanță.

Ungaria și Polonia, implicate în dosar

Două state membre UE, Ungaria și Polonia, care au fost acționate în judecată de Pfizer pentru neplata vaccinurilor, s-au constituit părți civile în acest dosar.

Cu toate acestea, justiția belgiană a considerat că plângerile formulate nu îndeplinesc criteriile legale de admisibilitate.

Parchetul European investighează cazul

În ciuda deciziei justiției belgiene, Parchetul European (EPPO) a deschis o investigație separată în octombrie 2022.

Aceasta urmărește să stabilească dacă au existat nereguli în procesul de negociere și achiziție a vaccinurilor anti-COVID.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră