sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 18 decembrie 2024

Viktor Orban reduce numărul numărul de parlamentari din Budapesta, oraș care tradițional votează cu opoziția, pentru a încerca să rămână la putere

Parlamentul ungar adoptă schimbarea regulilor electorale (sursa: Facebook/Orbán Viktor)
Parlamentul ungar adoptă schimbarea regulilor electorale (sursa: Facebook/Orbán Viktor)

Parlamentul ungar adoptă schimbarea regulilor electorale. Parlamentul ungar a aprobat un amendament controversat care reduce numărul circumscripțiilor din Budapesta, capitala țării, afectând peisajul electoral într-un moment de criză politică pentru premierul Viktor Orban. Modificarea este justificată de guvern prin necesitatea de a reflecta schimbările demografice, însă opoziția o consideră o manevră menită să favorizeze partidul de guvernare FIDESZ.

Parlamentul ungar adoptă schimbarea regulilor electorale

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a fost acuzat că a remodelat sistemul electoral pentru a-și asigura avantajul.

Citește și: BREAKING Fitch retrogradează perspectiva României la „BBB-”, ceea ce va duce la o creștere a dobânzilor la care Guvernul se împrumută

Printre măsurile luate anterior se numără revizuirea circumscripțiilor și acordarea dreptului de vot maghiarilor din țările vecine.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a criticat noile schimbări, catalogându-le drept un act de „răzbunare” asupra capitalei, considerată un bastion al opoziției.

Capitala va pierde doi deputați, iar alte două circumscripții vor avea granițele redesenate, în favoarea provinciilor.

Potrivit Electoral Geography, aceste modificări ar putea permite partidului FIDESZ să-și mențină majoritatea parlamentară alături de aliații creștin-democrați din KDNP.

Schimbările vin în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din 2026, unde Orban se confruntă cu rivalul său Peter Magyar, care câștigă teren în sondaje.

Controverse suplimentare

În cadrul aceleiași sesiuni parlamentare, guvernul ungar a adoptat peste douăzeci de legi, inclusiv una care permite numirea unui procuror general din afara parchetului.

Actualul procuror general, Peter Polt, este un aliat al lui Viktor Orban, dar mandatul său expiră în 2028.

Opoziția și mass-media speculează că premierul dorește să instaleze un procuror loial pentru următorii nouă ani, asigurându-și astfel protecția în cazul unei eventuale înfrângeri la alegerile din 2026, acuzație pe care guvernul o neagă.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră