duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 23 februarie 2025

Ostaticii israelieni din Gaza, obligați să participe la ceremonii publice umilitoare înainte de eliberare, reclamă Israelul

Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)

Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică că eliberarea deținuților palestinieni, prevăzută în cadrul acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, va fi amânată. Decizia vine ca răspuns la „ceremoniile umilitoare” organizate de Hamas pentru ostatici, activități ce au fost percepute ca o încălcare repetată a acordului.

Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării

Într-un comunicat, premierul Netanyahu a precizat:

Citește și: Trump a fost recrutat de KGB în 1987 sub numele de cod "Krasnov", susțin doi foști ofițeri URSS de informații

"Din cauza încălcărilor repetate comise de Hamas, inclusiv organizarea ceremoniilor umilitoare care ne dezonorează ostaticii și folosirea cinică a acestora în scopuri propagandistice, am decis amânarea eliberării teroriștilor (deținuți palestinieni) programate inițial pentru sâmbătă, până când următoarea rundă de eliberare va fi realizată fără astfel de ceremonii."

Acordul de încetare a focului

După intrarea în vigoare a armistițiului la 19 ianuarie, care a marcat sfârșitul a 15 luni de conflict, au avut loc schimburi săptămânale de ostatici și deținuți. Prima eliberare de ostatici a fost singura ocazie în care Hamas nu a organizat evenimente cu caracter ostil, însă de la a doua schimbare încolo, gruparea a recurs constant la scenarii menite să denigreze imaginea ostaticilor.

Ceremoniile de predare a ostaticilor

În majoritatea schimburilor, Hamas a impus desfășurarea unor ceremonii în care ostaticii erau expuși pe scenă, escortați de bărbați înarmați și forțați să vorbească la microfon, declarând că sunt bine tratați de către răpitorii lor. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a făcut apel repetat ca aceste eliberări să se desfășoare „cu demnitate și discreție”, însă cererile au fost respinse de către Hamas.

Reacții internaționale și critici

Evenimentele controversate au atras critici ample. Joi, Hamas a organizat o ceremonie de predare a cadavrelor ostaticilor în sicrie.

Această manifestare a fost catalogată drept „odioasă și crudă” de Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care a subliniat că astfel de practici încalcă dreptul internațional.

Schimbul de ostatici și deținuți

În cadrul celui de-al șaptelea schimb al primei faze a armistițiului – care urmează să se încheie la 1 martie – Hamas a eliberat șase ostatici israelieni.

În schimb, Israelul urma să elibereze peste 600 de deținuți palestinieni.

Cu toate acestea, după această eliberare, surse israeliene au indicat că Netanyahu a decis suspendarea procedurii pentru consultări suplimentare de securitate, iar decizia finală a fost de a amâna eliberarea până la oprirea definitivă a ceremoniilor de predare a ostaticilor.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră