duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: gaza

29 articole
Internațional

Palestinienii care vor să părăsească voluntar Gaza vor fi ajutați de un departament special

Departament pentru plecarea palestinienilor din Gaza. Israel a anunțat înființarea unei administrații speciale care să faciliteze plecarea „voluntară” a palestinienilor din Gaza către țări terțe. Departament pentru plecarea palestinienilor din Gaza Această inițiativă, aprobată de cabinetul de securitate, va funcționa sub coordonarea Ministerului Apărării și ar putea colabora cu organizații internaționale pentru a asigura un transfer securizat. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu ONG-ul israelian Pace Acum a criticat inițiativa, susținând că aceasta reprezintă o tentativă de expulzare a palestinienilor și o „pată de neșters asupra statului israelian”. Organizația acuză Israelul de „crime de război” prin implementarea unui astfel de plan. Implicații internaționale Ministrul Apărării Israel Katz a legat această inițiativă de declarațiile președintelui american Donald Trump, care a susținut plecarea palestinienilor din Gaza. Ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich a subliniat anterior că acest plan este dezvoltat în coordonare cu administrația americană, fiind necesară identificarea unor țări de primire. Escaladarea conflictului în Gaza În paralel, armata israeliană și-a reluat marți operațiunile de amploare în Fâșia Gaza, după ce a pus capăt unui armistițiu care a durat din 19 ianuarie. Conflictul a izbucnit în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Departament pentru plecarea palestinienilor din Gaza (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Israelul suspendă ajutorul umanitar pentru Gaza (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Netanyahu amenință să înfometeze Gaza dacă Israel nu primește toți ostaticii

Israelul suspendă ajutorul umanitar pentru Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat suspendarea ajutoarelor umanitare pentru Fâșia Gaza, acuzând Hamas că profită de acestea pentru a-și finanța acțiunile. Israelul suspendă ajutorul umanitar pentru Gaza Decizia vine în contextul în care negocierile pentru a doua fază a armistițiului au eșuat, iar eliberarea ostaticilor întârzie. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american „Dacă Hamas crede că poate continua încetarea focului fără să ne elibereze ostaticii, se înșală amarnic”, a declarat Netanyahu, precizând că organizația controlează ajutoarele și le transformă într-o sursă de venituri. Premierul israelian a reafirmat sprijinul pentru planul propus de Statele Unite, care prevede eliberarea tuturor ostaticilor – vii sau morți – în două etape. „Israelul este pregătit pentru această soluție, însă dacă negocierile devin ineficiente, avem dreptul să reluăm luptele”, a explicat Netanyahu. Negocierile depind de eliberarea ostaticilor Ministrul de externe israelian, Gideon Saar, a subliniat că orice acord de încetare a focului trebuie să fie condiționat de eliberarea ostaticilor. „Suntem pregătiți să negociem a doua fază, dar nu vom accepta o încetare a focului gratuită”, a spus Saar, adăugând că Hamas deține cantități uriașe de ajutoare, transformate în venituri proprii. Israel mulțumește SUA pentru sprijinul militar Ministrul apărării, Israel Katz, a mulțumit administrației Trump pentru aprobarea vânzării urgente de armament în valoare de 4 miliarde de dolari. „Pe măsură ce apărăm națiunea în acest război lung și drept, sprijinul dumneavoastră întărește legătura profundă dintre națiunile noastre”, a transmis Katz. Hamas acuză Israelul de încălcarea armistițiului La finalul primei faze a armistițiului, Hamas a acuzat Israelul de 962 de încălcări, inclusiv atacuri, victime civile și limitarea ajutoarelor. Potrivit unui raport realizat de gruparea islamistă, în cele 42 de zile de armistițiu au fost uciși 98 de oameni, iar ajutoarele promise nu au fost livrate integral. Organizația Jihadul Islamic a declarat că Israelul poartă responsabilitatea pentru blocarea procesului de pace și că suspendarea ajutoarelor este o lovitură la adresa acordurilor mediate internațional.

Israelul e pregătit pentru reluarea luptelor (sursa: IDF)
Internațional

Forțele israeliene, foarte aproape să revină în Fâșia Gaza. În Cisiordania au fost trimise tancuri

Israelul e pregătit pentru reluarea luptelor. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, citat de Times of Israel, că armata este pregătită să reia „în orice moment” luptele intense în Fâșia Gaza, unde armistițiul fragil din 19 ianuarie încă se menține. Israelul e pregătit pentru reluarea luptelor Într-un discurs adresat noii promoții de ofițeri de la Holon, Netanyahu a evidențiat faptul că planurile operaționale sunt complet pregătite pentru orice evoluție pe front. Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania Netanyahu a subliniat că, în Gaza, Israelul a reușit să elimine cea mai mare parte a forțelor organizate ale Hamas. El a adăugat că obiectivele războiului vor fi îndeplinite integral, fie prin negocieri, fie prin alte mijloace, indicând hotărârea fermă a Israelului de a-și continua operațiunile militare. Tancuri în Cisiordania Într-o decizie istorică, Israelul a trimis, pentru prima dată în peste 20 de ani, tancuri în Cisiordania ocupată. Ministrul apărării, Israel Katz, a declarat că această deplasare simbolizează angajamentul de a combate terorismul „cu toate mijloacele și peste tot”. Ordinea a venit într-un context în care forțele armate sunt pregătite să rămână în zonă pentru o perioadă prelungită, vizând grupurile de militanți palestinieni din taberele de refugiați. Strămutarea a zeci de mii de palestinieni Raidurile efectuate de armata israeliană în taberele de refugiați din orașe precum Jenin și Tulkarem, care au vizat grupuri militante precum Hamas și Jihadul Islamic, au condus la strămutarea a zeci de mii de palestinieni. Conform declarațiilor oficiale, aproximativ 40.000 de persoane au fost mutați din taberele care au găzduit de decenii descendenții palestinienilor alungați după războiul din 1948. Cerința de demilitarizare a sudului Siriei În același discurs, Netanyahu a subliniat că Israelul cere demilitarizarea totală a sudului Siriei, inclusiv provinciile Quneitra, Deraa și Suwayda. Premierul a insistat că nu va tolera desfășurarea forțelor noii puteri siriene sau a grupării islamiste sunnite Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în zona de la sud de Damasc. Această poziție fermă vine după ce, pe 8 decembrie, Damascul a căzut în mâinile rebelilor conduși de HTS, eveniment ce a generat sute de lovituri aeriene asupra instalațiilor militare siriene pentru a preveni accesul la arsenalul fostei puteri. Prezența în zona Înălțimilor Golan Armata israeliană a fost desfășurată și în zona tampon demilitarizată a Înălțimilor Golan, în sud-estul Siriei, consolidând prezența Israelului la liziera părților ocupate din 1967 și ulterior anexate în 1981. Această mișcare strategică subliniază determinarea de a asigura securitatea națională împotriva amenințărilor regionale.      

Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Ostaticii israelieni din Gaza, obligați să participe la ceremonii umilitoare înaintea eliberării

Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică că eliberarea deținuților palestinieni, prevăzută în cadrul acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza, va fi amânată. Decizia vine ca răspuns la „ceremoniile umilitoare” organizate de Hamas pentru ostatici, activități ce au fost percepute ca o încălcare repetată a acordului. Ostaticii israelieni (Gaza), umiliți înaintea eliberării Într-un comunicat, premierul Netanyahu a precizat: Citește și: Trump a fost recrutat de KGB în 1987 sub numele de cod "Krasnov", susțin doi foști ofițeri URSS de informații "Din cauza încălcărilor repetate comise de Hamas, inclusiv organizarea ceremoniilor umilitoare care ne dezonorează ostaticii și folosirea cinică a acestora în scopuri propagandistice, am decis amânarea eliberării teroriștilor (deținuți palestinieni) programate inițial pentru sâmbătă, până când următoarea rundă de eliberare va fi realizată fără astfel de ceremonii." Acordul de încetare a focului După intrarea în vigoare a armistițiului la 19 ianuarie, care a marcat sfârșitul a 15 luni de conflict, au avut loc schimburi săptămânale de ostatici și deținuți. Prima eliberare de ostatici a fost singura ocazie în care Hamas nu a organizat evenimente cu caracter ostil, însă de la a doua schimbare încolo, gruparea a recurs constant la scenarii menite să denigreze imaginea ostaticilor. Ceremoniile de predare a ostaticilor În majoritatea schimburilor, Hamas a impus desfășurarea unor ceremonii în care ostaticii erau expuși pe scenă, escortați de bărbați înarmați și forțați să vorbească la microfon, declarând că sunt bine tratați de către răpitorii lor. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a făcut apel repetat ca aceste eliberări să se desfășoare „cu demnitate și discreție”, însă cererile au fost respinse de către Hamas. Reacții internaționale și critici Evenimentele controversate au atras critici ample. Joi, Hamas a organizat o ceremonie de predare a cadavrelor ostaticilor în sicrie. Această manifestare a fost catalogată drept „odioasă și crudă” de Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care a subliniat că astfel de practici încalcă dreptul internațional. Schimbul de ostatici și deținuți În cadrul celui de-al șaptelea schimb al primei faze a armistițiului – care urmează să se încheie la 1 martie – Hamas a eliberat șase ostatici israelieni. În schimb, Israelul urma să elibereze peste 600 de deținuți palestinieni. Cu toate acestea, după această eliberare, surse israeliene au indicat că Netanyahu a decis suspendarea procedurii pentru consultări suplimentare de securitate, iar decizia finală a fost de a amâna eliberarea până la oprirea definitivă a ceremoniilor de predare a ostaticilor.

Albania nu accepta refugiați din Gaza (sursa: Facebook/Edi Rama)
Internațional

Albania nu accepta refugiați din Gaza

Albania nu accepta refugiați din Gaza. Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că țara sa nu va accepta palestinieni expulzați din Fâșia Gaza, așa cum a propus fostul președinte american Donald Trump. Albania nu accepta refugiați din Gaza Rama a subliniat că guvernul său nu a primit nicio solicitare oficială în acest sens și a asigurat că o astfel de propunere nu va fi luată în considerare. Citește și: VIDEO & FOTO Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți "Nimeni din administraţia Trump nu ne-a întrebat. Dar asta nu se va întâmpla, cel puţin nu în timpul guvernului meu." – a declarat Edi Rama la Conferința de Securitate de la Munchen. Planul lui Trump Donald Trump a afirmat că Albania se numără printre țările vizate pentru relocarea populației palestiniene din Gaza. Conform planului său, SUA ar urma să preia controlul asupra teritoriului și să dezvolte un proiect imobiliar ambițios, denumit „Riviera Orientului Mijlociu”. Propunerea fostului lider american a fost discutată public pe 11 februarie, în timpul unei întâlniri cu regele iordanian Abdullah al II-lea la Casa Albă. Trump a sugerat ca palestinienii să fie transferați în mai multe state, inclusiv Albania, Indonezia, Egipt și Iordania. Cooperarea Albaniei cu SUA, în privința refugiaților De-a lungul anilor, Albania a colaborat de mai multe ori cu SUA în ceea ce privește primirea refugiaților. În 2013, țara a acceptat peste 2.500 de membri ai grupării de opoziție iraniene Mujahedin-e Khalq (MEK). În 2021, după preluarea Afganistanului de către talibani, Albania a oferit adăpost temporar pentru peste 2.000 de refugiați afgani. Recent, premierul Rama a semnat un acord cu Italia pentru găzduirea migranților interceptați pe mare, însă planul a fost blocat de instanțele italiene. Cu toate acestea, în cazul palestinienilor expulzați din Gaza, Albania refuză categoric să devină o destinație de relocare.

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu

Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nimeni nu poate forța locuitorii din Fâșia Gaza să își părăsească teritoriul devastat de război, criticând propunerea președintelui Trump. Pe de altă parte, inițiativa președintelui Trump a fost susținută de Netanyahu. Planul controversat privind Gaza Propunerea lui Donald Trump de a expulza peste două milioane de palestinieni și de a transforma Fâșia Gaza într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu” a generat reacții vehemente la nivel global. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Liderii lumii arabe și musulmane au condamnat ideea, considerând-o inacceptabilă. Relocarea palestinienilor (Gaza): Erdoğan vs Netanyahu Liderul turc a respins ferm propunerea președintelui american Donald Trump, care presupune expulzarea palestinienilor și preluarea controlului asupra enclavei de către Statele Unite. „Nimeni nu are puterea de a deplasa locuitorii din Gaza afară din patria lor veșnică”, a afirmat Erdogan într-o conferință de presă pe aeroportul din Istanbul. Pentru Erdogan, această propunere nu are nicio valoare și este rezultatul presiunii exercitate de conducerea sionistă asupra administrației americane. „Propunerile privind Gaza prezentate de noua administrație americană nu merită discutate”, a declarat el. Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, a reiterat poziția Ankarei, excluzând orice posibilitate de relocare forțată a palestinienilor. În contrast, premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat planul lui Trump drept „revoluționar” și a subliniat că acesta aduce o viziune complet diferită și benefică pentru Israel. Relocare "voluntară" După întâlnirea cu președintele american la Casa Albă, Netanyahu a declarat că Donald Trump este „foarte hotărât” să implementeze această strategie. De asemenea, liderul de la Washington a sugerat un plan de relocare „voluntară” a palestinienilor în țările vecine, precum Egipt și Iordania, prezentându-l drept o măsură umanitară.

Franța și Germania, opoziție la Trump (sursa: X/Außenministerin Annalena Baerbock)
Internațional

Franța și Germania, opoziție la Trump

Franța și Germania, opoziție la Trump. Declarațiile fostului președinte american Donald Trump privind preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza și relocarea palestinienilor au stârnit reacții dure din partea Germaniei și Franței. Oficialii europeni au avertizat că un astfel de plan încalcă dreptul internațional și ar destabiliza întreaga regiune. Franța și Germania, opoziție la Trump Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, citată de WELT, a condamnat ferm ideea unei expulzări forțate a palestinienilor din Gaza, susținând că acest lucru ar fi inacceptabil și contrar dreptului internațional. Citește și: Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu: „Dacă Georgescu violează o găină, va zice toată lumea că găina trebuia violată” „Aceasta ar duce la o nouă suferință și o nouă ură. Nu trebuie să existe o soluție impusă peste capetele palestinienilor”, a declarat Baerbock. Declarațiile sale vin ca reacție la propunerea lui Trump, care a sugerat mutarea palestinienilor în afara teritoriului Gaza, după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu la Casa Albă. Și președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și-a exprimat scepticismul față de planurile lui Trump, subliniind necesitatea unei soluții sustenabile pentru întreaga regiune. „Aud doar îngrijorări aici, în regiune. Avem nevoie de o abordare complet nouă”, a declarat Steinmeier în timpul unei întrevederi cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, la Amman. Franța: „Planul lui Trump este periculos” Franța a reacționat, de asemenea, critic la ideea strămutării palestinienilor, prin vocea purtătoarei de cuvânt a guvernului, Sophie Primas. „Declarațiile lui Donald Trump privind ocuparea Fâșiei Gaza și relocarea palestinienilor sunt periculoase pentru stabilitate și pentru procesul de pace”, a transmis oficialul francez, citată de Le Figaro. Ea a reiterat poziția oficială a Franței: fără strămutări forțate de populații, un armistițiu temporar care să conducă la un proces de pace și o soluție bazată pe coexistența a două state – Israel și Palestina „Viitorul Gaza trebuie să fie parte dintr-un stat palestinian” Ministerul Afacerilor Externe al Franței a respins ideea ca o țară terță să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, subliniind că soluția trebuie să se încadreze în formarea unui viitor stat palestinian, sub egida Autorității Palestiniene. „Orice deplasare forțată a populației palestiniene din Gaza ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional și un obstacol major în calea soluției cu două state”, a precizat Ministerul francez de Externe. De asemenea, Parisul a avertizat că o astfel de măsură ar fi un factor de destabilizare pentru partenerii regionali Egipt și Iordania, unde Trump a sugerat că ar putea fi relocată populația din Gaza.

Extremiștii israelieni propun colonizarea Fâșiei Gaza (sursa: Facebook/ Itamar Ben Gvir)
Internațional

Extremiștii israelieni propun colonizarea Fâșiei Gaza

Extremiștii israelieni propun colonizarea Fâșiei Gaza. Ministrul Securității Naționale al Israelului, Itamar Ben Gvir, și alte figuri politice din extrema dreaptă au propus măsuri controversate pentru Fâșia Gaza, inclusiv încurajarea emigrării palestinienilor și recolonizarea teritoriului. Declarațiile au stârnit reacții puternice pe plan internațional. Extremiștii israelieni propun colonizarea Fâșiei Gaza Ministrul Itamar Ben Gvir a declarat că premierul Benjamin Netanyahu este „deschis” ideii de a încuraja emigrarea palestinienilor din Gaza, considerând războiul actual o „oportunitate istorică” pentru a pune capăt Hamas și pentru a recoloniza teritoriul. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe Lasconi Propunerea sa se bazează pe promovarea unei „emigrări voluntare” pentru a aduce, în opinia sa, pacea. Presiuni pentru recucerirea Gazei Bezalel Smotrich, ministrul finanțelor, a solicitat recucerirea Fâșiei Gaza, estimând că populația palestiniană ar putea fi redusă la jumătate în doi ani prin strămutare. El a susținut că noua administrație a lui Donald Trump ar putea sprijini astfel de inițiative. Reacții internaționale și condamnări Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) a condamnat ferm propunerile extreme, denunțând apelurile ca fiind „rasiste” și avertizând asupra transformării Gazei într-un „pământ ars” de către armata israeliană. ANP a cerut intervenția comunității internaționale pentru a opri implementarea acestor măsuri. Strategii pentru recolonizare Ministrul Locuințelor, Yitzhak Goldknopf, a promovat relocarea evreilor în Gaza ca răspuns la atacurile Hamas, din octombrie 2023. Vizitele sale în zonele de frontieră subliniază dorința de reînființare a coloniilor evreiești, văzută de extrema dreaptă ca o soluție strategică. Îngrijorări privind drepturile omului Propunerile de „migrație voluntară” sunt criticate ca fiind o formă mascată de strămutare forțată, incompatibilă cu drepturile omului și legislația internațională. Comunitatea internațională continuă să monitorizeze situația și să avertizeze asupra consecințelor umanitare.

Armata nu mai primește Watchkeeper X (sursa: elbitsystems.com)
Investigații

Armata nu mai primește Watchkeeper X

Armata nu mai primește Watchkeeper X. 300 de milioane de lei a încasat în avans firma israeliană Elbit Systems Ltd. de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru a furniza primele trei sisteme de drone Watchkeeper X. Aceste urmau să fie recepționate etapizat până în vara anului 2025. DeFapt.ro a aflat în exclusivitate că israelienii de la Elbit Systems Ltd nu mai pot onora contractul în termen, chiar dacă au încasat bani în avans. Citește și: EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X de la Elbit pentru Ministerul Apărării nu au autorizație de export de la statul Israel. România a plătit deja un avans de 300 de milioane de lei În acest sens, au solicitat MApN să recunoască un "Eveniment de Forță Majoră": "războiul din Fâșia Gaza a afectat modul de îndeplinire de către Elbit a obligațiilor asumate prin contract". Avans de 300 de milioane de lei Ministerul Apărării Naționale, prin compania Romtehnica, a semnat la finalul anului 2022 un acord-cadru în valoare de 1,891 miliarde lei (380 de milioane de euro) pentru achiziția a șapte sisteme de drone Watchkeeper X de la compania israeliană Elbit Systems Ltd. Ulterior, la data de 19 iunie 2023, a fost semnat un prim contract subsecvent în baza căruia au fost comandate trei sisteme de drone Watchkeeper X. Valoarea contractului a fost de aproximativ 825 milioane lei. Conform contractului, MApN a plătit un avans de aproape 300 de milioane de lei, echivalentul a 60 de milioane de euro, companiei israeliene. În schimbul banilor, Elbit Systems Ltd. s-a obligat să onoreze complet comanda până la data de 19 iunie 2025. Testele, prevăzute pentru primăvara 2025 Înainte ca sistemele de drone să fie recepționate de partea română, Elbit Systems Ltd. era obligată să le testeze pentru a putea fi omologate. "Omologarea produselor este o etapă care urmează efectuării testării și evaluării de acceptanță a acestora și precedă recepția lor. Aceste activități sunt planificate să înceapă cu trei luni înainte de termenul de livrare prevăzut în contract", a potrivit unui răspuns transmis de către Biroul de Presă al MApN. Armata nu mai primește Watchkeeper X Israelienii de la Elbit Systems Ltd. nu mai pot respecta termenele de livrare a celor trei sisteme de drone Watchkeeper X care urmau să intre în dotarea Armatei române în vara anului viitor. Motiv pentru care au cerut clemență din partea MApN invocând războiul din Fâșia Gaza. "Compania Elbit Systems Ltd a transmis autorității contractante o solicitare de recunoaștere a unui Eveniment de Forță Majoră, precizând că războiul din Fâșia Gaza a afectat modul de îndeplinire de către Elbit a obligațiilor asumate prin contract. Elbit: No comment Această solicitare se află în prezent în proces de analiză", potrivit Biroului de Presă al MApN. Până în prezent, MApN nu a impus penalități de întârziere. DeFapt.ro a cerut un punct de vedere companiei Elbit Systems Ltd. în legătură cu această decizie, mai ales că statul român a plătit un avans de aproape 300 de milioane lei. Reprezentanții Elbit au transmis prin intermediul firmei de consultanță Șerban & Musneci Associates, cea care îi reprezintă în România, că nu vor să facă nici un comentariu în legătură cu acest subiect. Pe scurt, acum nu se știe nici dacă vor mai livra sistemele de drone, nici când vor restitui banii, în caz contrar.

Israelul ar putea pierde sprijinul SUA (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Internațional

Israelul ar putea pierde sprijinul SUA

Israelul ar putea pierde sprijinul SUA. SUA îndeamnă Israelul să îmbunătățească situația umanitară din Gaza, altfel ar putea exista consecințe care ar implica sprijinul militar pentru Israel. Israelul ar putea pierde sprijinul SUA Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au transmis recent un mesaj urgent către Israel, cerând măsuri rapide pentru îmbunătățirea situației umanitare din Gaza. Citește și: Piesa-cheie în puciul lui Băluță de la Unirii: o obscură directoare de la cadastru, cu Mercedes și vilă, susținută de rețeaua PSD Sector 4 Această solicitare este parte a eforturilor de a evita complicațiile legale legate de ajutorul militar american furnizat Israelului. Apelul SUA pentru acțiuni urgente Într-o scrisoare din 13 octombrie, cei doi oficiali americani și-au exprimat profunda îngrijorare față de deteriorarea condițiilor umanitare din Gaza. Aceștia au cerut guvernului israelian să ia măsuri urgente în luna curentă pentru a inversa această situație critică. Scrisoarea, postată pe rețeaua socială X de un reporter Axios, subliniază nevoia de acțiuni susținute pentru a remedia situația din Gaza. Reacțiile oficiale Până în prezent, Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul nu au oferit comentarii cu privire la această scrisoare, iar guvernul israelian nu a fost disponibil pentru a răspunde solicitărilor de comentarii. Totuși, scrisoarea a fost făcută publică pe fondul extinderii operațiunilor militare israeliene în nordul Fâșiei Gaza și al îngrijorărilor crescânde privind accesul umanitar în regiune. Posibile încălcări ale dreptului internațional umanitar Statele Unite au exprimat anterior îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Israelul să fi încălcat dreptul internațional umanitar prin utilizarea armelor furnizate de SUA în timpul operațiunilor sale militare în Gaza. Acest aspect a fost discutat în contextul Secțiunii 620i din Legea privind asistența externă, care interzice ajutorul militar pentru țările care obstrucționează livrarea asistenței umanitare. Memorandumul emis de președintele Biden În scrisoare este menționat și un Memorandum de securitate națională emis de președintele Joe Biden în februarie, care cere Departamentului de Stat să raporteze Congresului dacă Israelul respectă asigurările că utilizarea armelor americane nu încalcă legislația SUA sau internațională. Acest memorandum subliniază angajamentul SUA de a monitoriza îndeaproape utilizarea asistenței militare și impactul acesteia asupra crizei umanitare din Gaza. Apelul SUA către Israel pentru îmbunătățirea situației umanitare din Gaza reflectă preocupările internaționale legate de impactul operațiunilor militare asupra civililor din regiune. Prin această solicitare, SUA încearcă să se asigure că sprijinul militar furnizat respectă normele internaționale și că accesul la asistență umanitară nu este obstrucționat.

Ostaticii din Gaza, jumătate au murit (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Ostaticii din Gaza, jumătate au murit

Ostaticii din Gaza, jumătate au murit. Doar jumătate din cei 101 ostatici deţinuţi de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza mai sunt în viaţă, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Comisiei de Afaceri Externe şi Apărare din Knesset (parlamentul). Ostaticii din Gaza, jumătate au murit Cel mai recent bilanţ al armatei israeliene era de 35 de ostatici morţi, după mai mult de 11 luni de lupte şi bombardamente intense ale armatei israeliene în Fâşia Gaza, unde - potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas - au fost ucişi peste 41.400 de palestinieni. Citește și: Fabrica de arme din Cugir, pe cale să fabrice propriul pistol-mitralieră, un Kalashnikov pe standarde NATO Patru dintre cei 101 ostatici sunt ţinuţi captivi în Fâşia Gaza de ani de zile, în timp ce ceilalţi 97 au fost răpiţi în timpul atacurilor din 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au luat ostatice 251 de persoane şi au ucis alte 1.200 în comunităţi din sudul Israelului. În plus, potrivit unor scurgeri de informaţii de la aceeaşi reuniune, Netanyahu ar fi negat obstrucţionarea unui acord cu privire la eliberarea ostaticilor, lucru de care este acuzat de o mare parte a societăţii israeliene după adăugarea de noi clauze - cum ar fi o prezenţă israeliană la frontiera între Egipt şi Fâşia Gaza - în negocierile care au ajuns într-un impas total din cauza escaladării tensiunilor în Liban.

Arestarea lui Netanyahu, judecată de Motoc (sursa: Facebook/Iulia Motoc)
Internațional

Arestarea lui Netanyahu, judecată de Motoc

Arestarea lui Netanyahu, judecată de Motoc. Un complet de trei judecători ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) urmează să se pronunţe asupra cererii formulate luni de procurorul-şef al acestei instanţe de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant şi a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza. Arestarea lui Netanyahu, judecată de Motoc Cererea procurorului va fi înaintată unei camere preliminare, din care fac parte trei magistraţi, respectiv preşedinta completului, Iulia Motoc din România, Maria del Socorro Flores Liera din Mexic şi Reine Alapini-Gansou din Benin. Citește și: EXCLUSIV Tupeu incredibil: șeful Romarm a plecat în Serbia cu avionul, dar și-a trimis dinainte șoferul cu mașina de serviciu 600 km să-l aștepte la aeroportul din Belgrad Această cameră nu are un termen limită pentru a se pronunţa asupra cererii procurorului CPI. În cazuri anterioare, hotărârile au fost emise în intervale de puţin mai mult de o lună, până la trei luni. Dacă judecătorii apreciază că există "motive rezonabile" pentru a considera că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanităţii în războiul din Fâşia Gaza, atunci vor emite mandatele de arestare cerute de procuror, care vor preciza delictele. Judecătorii au de asemenea puterea de a revizui cererea procurorului şi de a admite numai în parte infracţiunile din motivarea acestuia. Acuzaţiile pot fi de asemenea revizuite şi actualizate ulterior. Acuzații și împotriva unor lideri Hamas Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene ai cărei combatanţi s-au infiltrat pe 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, atac soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili. Din cele 252 de persoane luate atunci ostatice de Hamas, 124 sunt încă deţinute în Fâşia Gaza, dar 37 au murit între timp, conform armatei israeliene. Israelul a jurat după acel atac să distrugă mişcarea Hamas şi a pornit o operaţiune militară în care până în prezent peste 35.450 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în enclava palestiniană devastată de bombardamentele şi de ofensiva la sol a armatei israeliene, potrivit datelor actualizate luni de Ministerul Sănătăţii condus de Hamas. Procurorul Karim Khan de la Curtea Penală Internaţională (CPI) a declarat luni că a cerut emiterea unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a ministrului apărării israelian, Yoav Gallant, pentru crime de război şi împotriva umanităţii, precum "înfometarea deliberată a civililor" ca "metodă de război", "omucidere intenţionată" şi "exterminare şi/sau asasinat". Acuzaţiile formulate de acelaşi procuror de asemenea contra liderilor Hamas, respectiv şeful grupării, Yahya Sinwar, comandantul Brigăzilor al-Qassam, aripa militară a Hamas, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, şi şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, includ "exterminare", "viol şi alte forme de violenţă sexuală" şi "luarea de ostatici ca crimă de război". Cine ar putea practic să facă arestările Atât Israelul, cât şi Hamas au reacţionat vehement după anunţul procurorului CPI, fiecare considerând că mandatele de arestare ar trebui emise împotriva responsabililor din cealaltă tabără. Astfel, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a calificat drept o "decizie scandaloasă" şi o "ruşine istorică" cererea procurorului CPI care-i priveşte pe premierul Benjamin Netanyahu şi pe ministrul apărării Yoav Gallant. De partea sa, mişcarea Hamas l-a acuzat pe acelaşi procuror că "pune semn de egalitate între victimă şi călău". Dacă în cele din urmă judecătorii CPI decid emiterea mandatelor de arestare contra lui Netanyahu şi a celorlalţi responsabili vizaţi de cererea procurorului, aceasta înseamnă că, teoretic, oricare din cele 124 de state membre ale CPI va fi obligat să-i aresteze în cazul prezenţei pe teritoriul lor. Israelul nu este membru al CPI şi poate invoca aşadar că nu are nicio obligaţie. În schimb, toate ţările UE au ratificat Statutul de la Roma, prin urmare ele ar fi obligate din punct de vedere tehnic să-i aresteze pe cei care le trec graniţa şi pe numele cărora CPI a emis mandate de arestare. Blinken, despre acțiunea CPI: "O rușine" Cât despre SUA, secretarul american de stat Antony Blinken a calificat drept "o ruşine" cererea procurorului CPI referitoare la responsabilii israelieni. "Respingem echivalenţa stabilită de procuror între Israel şi Hamas. Este o ruşine", a spus Blinken. Anterior, unii congresmeni americani au ameninţat CPI cu represalii dacă emite mandate de arestare împotriva unor politicieni israelieni. Deşi un astfel de mandat ar putea complica unele deplasări ale lui Netanyahu, CPI nu dispune de nicio forţă care să poată impune pe teren aplicarea deciziilor sale, ce se sprijină doar pe voinţa de colaborare a statelor membre. Această instanţă investighează cazurile de încălcare a dreptului umanitar internaţional. Într-un astfel de caz, preşedintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat internaţional de arestare emis în martie anul trecut de CPI după ce mii de copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă au fost duşi în Rusia, fără a fi strămutaţi de război.

Tunel Hamas, sub sediul principal UNRWA (sursa: X/Israel Defense Forces)
Internațional

Tunel Hamas, sub sediul principal UNRWA

Tunel Hamas, sub sediul principal UNRWA. Armata şi agenţia de securitate internă din Israel au declarat sâmbătă că au descoperit un tunel al mişcării islamiste Hamas care trece pe sub sediul principal al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din oraşul Gaza. Tunel Hamas, sub sediul principal UNRWA La rândul său, UNRWA, agenţie pe care Israelul o acuză că este "total infiltrată de Hamas", a subliniat că nu şi-a mai ocupat sediul din 12 octombrie. These findings were found within @UNRWA facilities:Acting on ISA intelligence, the forces discovered a tunnel shaft near an UNRWA school, leading to an underground terrorist tunnel beneath UNRWA's main headquarters. The forces found electrical infrastructure inside the tunnel… pic.twitter.com/n5EWJpyI4o— Israel Defense Forces (@IDF) February 10, 2024 Citește și: România plătește cele mai mici pensii din UE, sub nivelul Bulgariei. Numai Letonia plătește mai puțin pentru pensia minimă, dar mai mult la cea medie. Unele state plătesc 13 pensii pe an Adică la cinci zile după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care a început războiul în Gaza, şi a cerut deschiderea unei anchete independente. "Coloana vertebrală" a ajutorului în Fâşia Gaza, potrivit ONU, UNRWA este acuzată de Israel că este "total infiltrată de Hamas" şi că 12 dintre cei 13.000 de angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în atacul de la 7 octombrie 2023 comis pe teritoriul Israelului de mişcarea islamistă palestiniană. În urma acestor acuzaţii, agenţia ONU a concediat cele mai multe persoane vizate de acuzaţii şi a promis o anchetă aprofundată, precum şi urmărirea judiciară a celor vinovaţi. Drept reacţie, mai multe ţări, dintre care donatori importanţi precum SUA, Germania, Regatul Unit şi Suedia, şi-au anunţat suspendarea finanţării către agenţie.

Stat palestinian în Gaza, refuz israelian (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Stat palestinian în Gaza, refuz israelian

Stat palestinian în Gaza, refuz israelian. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis sâmbătă că i-a reiterat preşedintelui american Joe Biden poziţia sa cu privire la "suveranitatea palestiniană", insistând asupra "pretenţiei" de securitate. Stat palestinian în Gaza, refuz israelian Cei doi lideri au vorbit la telefon vineri pentru prima dată în aproape o lună. Biden a declarat după conversaţie că este încă posibil ca Netanyahu să accepte o formă de statalitate palestiniană. Citește și: Un latifundiar din Dolj, care a făcut profit de zeci de milioane de lei, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii” În timpul discuţiei, "prim-ministrul Netanyahu şi-a reiterat politica potrivit căreia, odată ce Hamas este distrusă, Israelul trebuie să păstreze controlul asupra securităţii în Gaza pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel, o pretenţie care contrazice cererea de suveranitate palestiniană", a precizat sâmbătă biroul premierului israelian. Statele Unite, principalul aliat şi susţinător, au cerut Israelului să limiteze numărul victimelor civile, în contextul în care războiul dintre Israel şi Hamas face ravagii din 7 octombrie în Fâşia Gaza. Washingtonul şi-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru crearea unui stat palestinian. Vineri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că Biden "încă mai crede în perspectiva şi posibilitatea" unui stat palestinian, dar "recunoaşte că va fi nevoie de multă muncă pentru a se ajunge acolo". Atacul Hamas de pe 7 octombrie, atroce Cu o zi înainte, Benjamin Netanyahu spusese deja că "Israelul trebuie să aibă controlul securităţii pe întregul teritoriu de la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiţie necesară, care este în contradicţie cu ideea suveranităţii (palestiniene)". Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe 7 octombrie pe teritoriul israelian, soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ bazat pe datele oficiale israeliene. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza. Ca represalii pentru atac, Israelul a promis să "anihileze" Hamas, bombardând Fâşia Gaza şi desfăşurând operaţiuni militare intensive acolo. Conform unui nou bilanţ publicat sâmbătă de Ministerul Sănătăţii al Hamas, 24.927 de persoane, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise şi 62.108 rănite în operaţiunile israeliene.

Nu există civili inocenți în Gaza, spune Mia Schem Foto: Instagram Mia Schem
Internațional

Nu există civili inocenți în Gaza

Fosta ostatică franco-israeliană Mia Schem își relatează experiența în captivitate: „Nu există civili inocenți în Gaza”, a spus ea, arătând ura cu care a fost tratată de familia care o ținea captivă. Schem, în vârstă de 21 de ani, a fost împușcată în braț și capturată de teroriștii Hamas în timp ce participa la festivalul de muzică rave din sudul Israelului. Citește și: VIDEO Ucrainencele sunt cei mai buni lunetiști: povestea „Cucului” care vânează soldați ruși pe frontul din Avdiivka Prietenul ei a fost capturat și el de Hamas, cadavrul său fiind descoperit ulterior. Schem a fost eliberată la 30 noiembrie. În perioada captivității, teroriștii Hamas au obligat-o pe Schem să transmită un mesaj video în care să afirme că este bine tratată. Familia ei arată că ea a făcut epilepsie, din cauza traumei și a lipsei de somn din perioada celor opt săptămâni în care a fost ostatică în Gaza. Mia Schem and her mom in a short massage to the world ?? pic.twitter.com/AeVJM6FJCL— Iris (@streetwize) January 3, 2024 Nu există civili inocenți în Gaza Schem a vorbit pentru prima dată despre această experiență la două televiziuni din Israel, povestind momentele în care a fost luată ostatică, suferința și tortura mentală pe care le-a îndurat în captivitate și experiența întoarcerii acasă. Pls consider watching all 30 minutes of Mia Schem’s interview at some point. She’s the first hostage who really fully publicly details everything she went through in Hamas captivity. Not an easy watch, but very necessary. pic.twitter.com/jQLqcIAwjM— AG (@AGHamilton29) January 2, 2024 „Am trăit iadul. Toți cei de acolo sunt teroriști… Nu există civili nevinovați, niciunul", a spus ea. Schem arată care a fost experiența la familia care o ținea captivă: uneori deschideau ușa și se uitau la ea ca la un animal la Zoo. Ea a descris un moment în care unul dintre cei mai mici copii ai familiei a intrat în camera ei, „a deschis o pungă de dulciuri, a închis-o, a venit lângă mine, a deschis punga, a închis-o și apoi a plecat". Ea a spus că a simțit doar „ură pură". „Nu există cetățeni nevinovați acolo. Sunt familii controlate de Hamas. Sunt copii pe care, din momentul în care se nasc, îi învață că Israelul este Palestina și că trebuie doar să-i urască pe evrei", a arătat Schem, citată de Times of Israel. Schem a spus că crede că singurul motiv pentru care răpitorul ei nu a violat-o este că „soția și copiii lui erau în camera alăturată”. Drept răzbunare, aceasta aducea hrană soțului ei, dar pe ea nu o hrănea câte 2-3 zile. „Erau zile în care nu primeam mâncare; se uitau la mine ca la un animal”, a relatat fostul ostatic. Înainte de a fi eliberată, Schem a fost transferată în tunelurile controlate de Hamas, ea fiind deplasată cu ambulanțe. Mia Schem la un festival din deșertul israelian, înainte de a fi răpită Foto:Instagram Citește și: VIDEO George Simion, beat clampă de Revelion: liderul AUR, filmat mergând împleticit și cu cămașa pe jumătate ieșită din pantaloni „A fost greu pentru mine să deschid rănile în fața camerelor de filmat, dar am simțit că aceasta este datoria mea pentru cei 129 de ostatici care sunt încă acolo, pentru ca toată lumea să știe cu ce ne confruntăm. Nu trebuie să-i uităm. Nu trebuie să renunțăm la ei. Trebuie să îi aducem pe toți acasă”, a explicat Schem decizia de a vorbi în fața presei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră