sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 17 decembrie 2024

SUA au cedat către NATO coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, dar există temeri că Trump va reduce semnificativ contribuția Washingtonului

NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)

NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina. NATO a preluat oficial, conform planului, coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, o responsabilitate deținută anterior de Statele Unite. Această măsură are ca scop securizarea mecanismului de sprijin pentru Kiev în eventualitatea unor schimbări majore sub viitoarea președinție a lui Donald Trump, cunoscut pentru scepticismul său față de Alianța Nord-Atlantică.

NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina

Prin această decizie, NATO își asumă un rol mai direct în sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei ruse, fără a implica însă forțe proprii în conflict.

Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță

Totuși, diplomații recunosc că măsura ar putea avea un impact limitat, având în vedere că SUA rămân principalul furnizor de armament pentru Kiev, iar politica viitoare a administrației Trump ar putea reduce acest sprijin.

Misiunea NSATU: sediul și structura

Noua misiune a NATO, denumită Asistență de Securitate și Instruire NATO pentru Ucraina (NSATU), are sediul la Clay Barracks din Wiesbaden, Germania, într-o bază americană.

Potrivit surselor, misiunea este acum deplin operațională.

Structura misiunii NSATU include personal de aproximativ 700 de membri; trupe și experți staționați la cartierul general NATO SHAPE din Belgia; huburi logistice în Polonia și România.

Grupul de la Ramstein, coordonarea anterioară

Până acum, livrările militare occidentale au fost coordonate de grupul de la Ramstein, o coaliție ad-hoc formată din 50 de țări și condusă de SUA.

Prima reuniune a acestui grup a avut loc la baza aeriană americană Ramstein, din Germania.

În prezent, administrația americană aflată la final de mandat accelerează livrările de armament către Kiev, pe fondul îngrijorărilor că președinția Trump ar putea duce la reduceri semnificative ale sprijinului militar.

Reacția Rusiei

Rusia a criticat dur intensificarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, avertizând asupra riscului extinderii conflictului în regiune.

Kremlinul consideră că astfel de decizii ale NATO și SUA agravează tensiunile și prelungesc războiul.

Importanța preluării coordonării de către NATO

Preluarea coordonării de către NATO reprezintă o măsură strategică, având în vedere stabilizarea sprijinului pentru Ucraina, indiferent de schimbările politice din SUA, crearea unui cadru formal și mai structurat de sprijin militar în Europa și integrarea capacităților logistice din Polonia, România și Germania pentru eficiență sporită.

În contextul președinției Trump, această decizie subliniază angajamentul NATO față de sprijinul Ucrainei și consolidează independența strategică a Europei în gestionarea conflictului din regiune.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră