sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 28 decembrie 2024

Gazprom nu va mai furniza gaz Republicii Moldova de pe 1 ianuarie, invocând o datorie neplătită

Gazprom suspendă livrările către Republica Moldova (sursa: youtube/Gazprom)
Gazprom suspendă livrările către Republica Moldova (sursa: youtube/Gazprom)

Gazprom suspendă livrările către Republica Moldova. Gazprom, compania energetică rusă, a declarat sâmbătă că va opri exporturile de gaz către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie, ora 05:00 GMT.

Gazprom suspendă livrările către Republica Moldova

Motivul invocat este o datorie restantă a autorităților moldovene.

Citește și: EXCLUSIV Noul ministru al Justiției, Radu Marinescu (PSD), avocatul mafiei imobiliare din Craiova, colaborator apropiat al lui Doru „Măgaru’”, omul care punea interlopii la masă cu statul

În acest context, Gazprom și-a rezervat dreptul de a lua orice măsură necesară, inclusiv încetarea contractului de furnizare.

Rusia furnizează Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz anual, prin Ucraina.

O mare parte din acest gaz ajunge în regiunea separatistă Transnistria, unde este utilizat pentru a produce energie electrică ieftină.

Aceasta este ulterior vândută către restul Republicii Moldova, evidențiind o relație complexă și fragilă între regiuni.

Posibile pene de curent

Cetățenii Republicii Moldova se pregătesc pentru o iarnă dificilă, marcată de posibile pene prelungite de curent electric.

Situația s-a agravat după ce Ucraina a anunțat că nu va prelungi contractul de tranzit cu Gazprom, care expiră la 31 decembrie.

Acest contract era esențial pentru transportul gazului rusesc către Slovacia, Austria, Ungaria și Italia.

Reacția premierului

Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului de a sista livrarea de gaze în regiunea transnistreană, calificând-o drept un act de șantaj politic.

Potrivit acestuia, Kremlinul transformă locuitorii din stânga Nistrului în ostatici ai politicii energetice rusești.

„Gazprom a notificat astăzi compania fiică Moldovagaz că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei), invocând pretextul că Moldovagaz „nu-și onorează constant obligațiile de plată”,” a anunțat premierul Recean pe Facebook.

Această decizie, considerată un act deliberat de presiune, riscă să lase regiunea transnistreană fără lumină și căldură în plină iarnă.

„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici,” a subliniat Dorin Recean.

Guvernul Moldovei respinge datoriile invocate de Gazprom

Chișinăul respinge categoric orice datorie pretinsă de Gazprom, considerând-o invalidată de un audit internațional.

Premierul Recean a reafirmat angajamentul Guvernului de a proteja interesele țării și de a asigura securitatea energetică:

„Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie. Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept.

Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului,” a declarat prim-ministrul.

Guvernul de la Chișinău a investit în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, având ca prioritate protejarea consumatorilor vulnerabili.

De asemenea, autoritățile analizează opțiunile legale, inclusiv posibilitatea recurgerii la arbitraj internațional:

„Vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili.

Totodată, Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului,” a adăugat Recean.

Alternative energetice

În ciuda presiunilor Kremlinului, Republica Moldova își reafirmă independența energetică și angajamentul de a proteja cetățenii de consecințele deciziilor politice rusești.

Prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin pregătirea unor măsuri legale, Guvernul de la Chișinău își consolidează poziția în fața tacticilor opresive ale Gazprom.

Incertitudinea energetică

Cu o populație de 2,5 milioane de oameni și o economie vulnerabilă, Republica Moldova se confruntă cu un risc major în ceea ce privește securitatea energetică.

Decizia Gazprom și schimbările în tranzitul prin Ucraina pun presiune pe autorități pentru a găsi soluții rapide și alternative viabile.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră