sâmbătă 21 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: suspendare

58 articole
Eveniment

Sentință blândă în cazul copiilor abuzați din Scopoșeni: doar o condamnare cu suspendare

Copii abuzați de părinți, sentință blândă. Justiția română a dat prima sentință în cazul șocant al celor patru copii abuzați ani la rând de asistenții maternali din Scopoșeni. Copii abuzați de părinți, sentință blândă Deși dosarul documentează bătăi repetate și pedepse inumane, judecătorii de la Răducăneni au pronunțat o condamnare cu suspendare și o amendă penală, stârnind indignare. Citește și: Teorie suveranistă: salina Praid urma să devină bază NATO, dar Dumnezeu s-a opus Cazul scoate la iveală cât de fragil este sistemul de protecție a copiilor, mai ales atunci când abuzatorii sunt chiar cei desemnați să aibă grijă de victime. Sentințele blânde ridică semne de întrebare cu privire la fermitatea justiției în fața violenței împotriva copiilor. Continuarea, în Ziarul de Iași

Copii abuzați de părinți, sentință blândă (sursa: Pexels/Pixabay)
Atac brutal al unei judecătoare, Madalina Afrasinie, la adresa lui Nicușor Dan Foto: DCNews.ro
Politică

Atac brutal al unei judecătoare la adresa lui Nicușor Dan: ea cere suspendarea noului președinte

Atac brutal al unei judecătoare la adresa lui Nicușor Dan: ea cere suspendarea noului președinte pentru că i-a convocat la Cotroceni pe șefii parchetelor. Mădălina Afrăsinie, judecătoare la Tribunalul București, a scris pe Facebook că „Nicu e pentru noi... Petrov-Boc, numero 2”. Citește și: Scandal în PSD, după ce partidul s-a umplut de traseiști suveraniști: „S-a depășit linia roșie!” Ea a precizat că postarea ei este un pamflet.  Atac brutal al unei judecătoare la adresa lui Nicușor Dan „Nicu e pentru noi... Petrov-Boc, numero 2. PS: acesta este un pamflet și trebuie citit și înțeles ca atare. Potrivit art.145 alin.1 din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor: «În vederea formulării propunerilor de numire în funcțiile prevăzute la art.144 alin.1 (procuror general al parchetului de pe lângă ICCJ, adjuncții acestuia, procurii șef DNA și DIICOT, adjuncții acestora. etc)...» Tovarășul Nicu, puțină atenție acum, da?! Sunteți atent, da?! «...MINISTRUL JUSTIȚIEI organizează procedura de selecție, conform prevederilor prezentei legi». Deci dumneavoastră, tovarășe Nicu, prin chemarea la Cotroceni a candidaților, încălcați Legea! Pentru așa ceva, că tot ne place legalitatea și onestitatea, ar trebui să fie declanșată procedura de suspendare a dumneavoastră! De asemenea, tot potrivit aceleiași legi, dumneavoastră nu aveți dreptul să chemați la ordine (=discuții???) niciun procuror, niciun judecător! Dar, plecând de la faptul că dumneavoastră ați încălcat deja Legea prin faptul că ați refuzat punerea în executare a unei hotărâri judecătorești, mă aștept ca și de data aceasta să procedați la fel! Adică să încălcați Legea! #jos_mâinile_de_pe_justiție #pamflet_amar_din_Securistanul_lor”, a scris judecătoarea, citată de site-ul luju.ro.  Nicușor Dan: „Pe partea de corupție, statul are restanțe foarte mari” „Nu sunt deloc mulțumit de procesul anticorupție, sunt zone întregi de corupție care sunt neglijate de statul român, și imediat ce o să terminăm cu chestiunea asta a deficitului și a formării guvernului, partea de justiție o să fie principala mea preocupare, inclusiv discuții cu șefii parchetelor, inclusiv discuții despre planurile de management ale noilor șefi ai parchetelor care vor avea un mandat începând cu 2026. Pe partea de corupție evident că statul român are restanțe foarte, foarte mari”, a spus Nicușor Dan la 4 iunie. 

Nelu Tătaru vrea înapoi în spital (sursa: Facebook/Dr. Nelu Tataru)
Eveniment

Fostul ministru Nelu Tătaru își vrea postul de chirurg înapoi. A fost suspendat după dosarul DNA

Nelu Tătaru vrea înapoi în spital, la Huși, unde profesa ca chirurg până să-l acuze DNA că ar fi luat șpăgi de la pacienți. Nelu Tătaru vrea înapoi în spital Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru solicită reinstalarea în funcția de medic chirurg la Spitalul Municipal din Huși. Citește și: Boloș anunță suma astronomică plătită de stat pentru sporuri, bonusuri şi prime către bugetari Acesta consideră că ancheta penală și acuzațiile de luare de mită nu sunt incompatibile cu exercitarea profesiei medicale și, prin urmare, nu justifică suspendarea sa. Tătaru susține că dosarul penal deschis împotriva sa ar fi fost folosit ca pretext într-un conflict personal cu actualul manager al spitalului, pe care îl acuză de abuz și persecuție profesională. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Hijabul obligatoriu, suspendat de autorități iraniene (sursa: Pexels/mh cheraghi)
Internațional

Legea strictă care prevede purtarea hijabului de către femei, suspendată în Iran

Hijabul obligatoriu, suspendat de autorități iraniene. Consiliul de Securitate Națională al Iranului a decis oprirea punerii în aplicare a legii controversate privind obligativitatea purtării hijabului de către femei. Hijabul obligatoriu, suspendat de autorități iraniene Mohammed Bagher Ghalibaf, președintele parlamentului iranian, a declarat că instituția a primit dispoziție clară de la Consiliul de Securitate de a nu implementa legea hijabului, deși aceasta a fost deja adoptată de legislativ. Citește și: Cu cât vor crește facturile la energie, dacă subvenția se elimină de la 1 iulie - analiză Ziarul Financiar Potrivit site-ului de știri Entekhab, deciziile Consiliului Național au întâietate față de cele ale parlamentului sau ale guvernului, conform Constituției iraniene. Lege cu sancțiuni dure, suspendată înainte de aplicare Legea adoptată anul trecut de parlamentarii islamiști conservatori prevedea sancțiuni severe pentru femeile care refuză să își acopere părul în public: amenzi mari, interdicții în serviciul public și, în caz de recidivă, chiar pedepse cu închisoarea. Actul normativ urma să intre în vigoare în decembrie 2024, însă protestele masive din Iran și din diaspora au determinat amânarea aplicării sale. Guvernul și președintele Iranului se opun aplicării legii Guvernul iranian a emis un veto asupra legii și a promis revizuirea ei în urma reacțiilor negative. Printre criticii actului legislativ se numără și președintele Massoud Peseshkian, un conservator moderat, care se teme de reaprinderea protestelor violente în cazul implementării legii hijabului obligatoriu. Cu toate acestea, parlamentarii ultraconservatori continuă să facă presiuni pentru aplicarea legii, susținând că aceasta este necesară pentru protejarea valorilor islamice și prevenirea unei „invazii culturale occidentale”.

Donald Trump provoacă haos la Harvard (sursa: harvard.edu)
Internațional

Haos la Harvard, Trump interzice înscrierea studenților străini, un judecător suspendă ordinul

Donald Trump provoacă haos la Harvard. Un judecător federal din Massachusetts a suspendat temporar, vineri, decizia administrației Trump de a interzice înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard. Instituția de învățământ a depus în aceeași dimineață o plângere în instanță, contestând decizia Departamentului pentru Securitate Internă, iar instanța i-a dat câștig de cauză. Donald Trump provoacă haos la Harvard Secretarul pentru securitate internă, Kristi Noem, anunțase joi revocarea imediată a certificării programului pentru studenți internaționali și vizitatori (SEVP) al Universității Harvard. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Tîlvăr pregătește ultimul mare "tun": un contract de 2,2 miliarde de euro pentru un sistem de apărare antiaeriană cu probleme Decizia a fost justificată prin acuzații grave: lipsa de colaborare cu autoritățile, perpetuarea unui „mediu ostil studenților evrei”, promovarea simpatiilor pro-Hamas și aplicarea unor politici rasiste sub umbrela diversității și incluziunii. Ministerul Educației urmărește cu atenție cazul Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat vineri că monitorizează îndeaproape situația studenților români de la Harvard. Instituția colaborează cu Ambasada României la Washington pentru a evalua impactul acestor decizii asupra tinerilor români care studiază în SUA și a familiilor acestora. Studenții români, îndemnați să rămână în contact cu autoritățile MEC încurajează comunitatea românească de la Harvard să mențină legătura cu Ambasada României pentru a primi informații actualizate. Totodată, ministerul promite că va continua să coopereze cu instituțiile relevante pentru a sprijini interesele legitime ale studenților români aflați în această situație incertă.

Judecătorul din Ploiești, om de sistem (sursa: Facebook/Alexandru Vasile)
Eveniment

DOCUMENT Judecătorul de la Ploiești ce a suspendat Hotărârea CCR, cerut în MJ de Cazanciuc & Predoiu

Judecătorul din Ploiești, om de sistem: Alexandru Vasile, judecătorul de la Curtea de Apel care a suspendat Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, a fost detașat de două ori în Ministerul Justiției, la Direcția de avizare acte normative. Judecătorul din Ploiești, om de sistem Prima dată, a fost detașat în Ministerul Justiției la data 1 august 2013, la cerea ministrului Justiției de atunci Robert Cazanciuc, actual senator PSD. Cea de-a doua cerere de detașare a fost semnată de liberalul Cătălin Predoiu, actual ministru de Interne și președinte interimar al PNL, chiar în ultima sa zi de ministru al Justiției. Citește și: Cine e udemeristul care îl dă pe Nicușor Dan pe mâna procurorilor: jurist la stat, cu facultate absolvită la 28 de ani, la o universitate privată Dintr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii reiese că ministrul Cătălin Predoiu a invocat în cerere „experiența și pregătirea profesională” ale judecătorulu Alexandru Vasile. Aprobarea cererii de detașare a fost semnată de către judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, actualul secretar general al ministerului Justiției. Predoiu l-a vrut cu o zi înainte de ajunul Crăciunului Liberalul Cătălin Predoiu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii detașarea judecătorului Alexandru Vasile de la Tribunalul Prahova la Direcția de avizare acte normative din Ministerul Justiției pentru o perioadă de trei ani. Se întâmpla în data de 23 decembrie 2020, chiar în ultima sa zi de ministru al Justiției. „În motivarea solicitării se menționează că experiența și pregătirea profesionala a domnului judecător Alexandru Vasile, complexitatea activității și creșterea constantă a volumului de activitate la nivelul Ministerului Justiției, faptul că domnul judecător ar ocupa funcția de personal de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor și procurorilor, în cadrul Direcției de avizare acte normative și se precizează atribuțiile postului, în esență constând în analizarea și avizarea, din punct de vedere al legalității, a proiectelor de acte normative din sfera dreptului public”, se menționează în hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii.   Șefii nu au vrut să-l lase pe judecător să plece Judecătorul Alexandru Vasile și-a dat acordul scris pentru a putea fi detașat în Ministerul Justiției, așa cum a cerut ministrul Cătălin Predoiu. Dar președintele Tribunalului Prahova, respectiv cel al Curții de Apel din Ploiești nu au avizat favorabil cererea de detașare, motivând că schema de judecători de la cele două instanțe este incompletă. Cu toate acestea, detașarea a fost aprobată de CSM, sub semnătura judecătorului Mihai Bogdan Mateescu, actualul secretar general al Ministerului Justiției.  CSM a admis detașarea judecătorului Alexandru Vasile la Ministerul Justiției (sursa: CSM) Cazanciuc a deschis drumul detașărilor în MJ Dar judecătorul Alexandru Vasile nu era la prima detașare în Ministerul Justiției. Anterior, în perioada 01.08.2013 – 15.07.2017, a fost detașat tot la Direcția de avizare acte normative din cadrul Ministerului Justiției. Cererea de detașarea a fost semnată atunci de ministrul Justiției Robert Cazanciuc, actual senator PSD. Alina Gorghiu îl face praf pe judecător Liberala Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției, nu are aceeași părere ca șeful ei de partid, ministrul Cătălin Predoiu, despre judecătorul Alexandru Vasile. „Povestea de azi este despre cum un judecător neprofesionist decredibilizează întregul sistem de justiție. Din punct de vedere juridic e imposibil de explicat o asemenea minune. E pur și simplu, o soluție aberantă care decredibilizeaza justiția profesionistă. Nu poate avea nicio consecința. Dar, sigur toată propaganda izolaționiștilor va spune: uite, vom avea turul 2 înapoi!”, a scris într-un comentariu pe Facebook Alina Gorghiu după ce judecătorul Alexandru Vasile a decis suspendarea hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Magistratul Oțel neagă că i-ar fi naș Presa a relatat că judecătorul Alexandru Vasile ar fi finul magistratului Cătălin Oțel, unul dintre oamenii de bază ai Alinei Gorghiu, cel care a însoțit-o în mai multe deplasări externe, inclusiv în Japonia și Brazilia. Contactat de către DeFapt.ro, magistratul Cătălin Oțel a declarat că judecătorul Alexandru Vasile nu are nici o legătură de rudenie cu el:  „Nu e finul meu. E preluare eronată în presă, din păcate. Am fost colegi în MJ, ca și alte 220 de persoane. (…) Când am intrat în MJ dânsul era deja acolo”. 

"Inginerie judiciară" la suspendarea Hotărării CCR (sursa: Facebook/Cristi Danileț)
Eveniment

"Inginerie judiciară" la suspendarea Hotărârii CCR de anulare a alegerilor, acuză Danileț

"Inginerie judiciară" la suspendarea Hotărârii CCR de anulare alegerilor prezidențiale printr-un mecanism ca dosarul să ajungă la un judecător favorabil, acuză fostul judecător Cristi Danileț. "Inginerie judiciară" la suspendarea Hotărării CCR Într-o postare pe Facebook, Danileț a explicat cum a fost ocolit sistemul de repartizare aleatorie a dosarului. Citește și: BREAKING Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, suspendată și anulată de CA Ploiești. Juriștii susțin că e o aberație "In cauza de la Curtea de Apel Ploiești iată dovada "ingineriei judiciare" de care am vorbit postarea anterioară: intuiția imi spune că s-a direcționat dosarul către un anumit judecător. Astfel, pentru a se eluda sistemul de repartizare aleatorie computerizată, mai multe persoane care nu au legătură cu dreptul au introdus aceeași cerere la aceeași instanță, Curtea de Apel Ploiești in aceeași zi. Dosarele s-au inregistrat unul după altul, de la nr 292 la 304. În felul acesta, este de ajuns ca unul singur să ajungă judecătorul "preferat". De ce Ploiești si nu București? De ce nu s-au reunit toate aceste dosare care vizează același obiect? De ce in aceeași zi pe aceeași problemă de drept un complet spune că e albă și unul că e neagră, in timp ce celelalte complete amână cauza sau nu publică soluția? Ei, sunt multe întrebări la care cineva din interior ar trebui să răspundă dacă Inspecția se va ocupa. Deocamdata, cei care ne pricepem, înțelegem.", a scris Danileț.

Haos după suspendarea Hotărârii CCR (alegeri) (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Suveraniștii exultă după suspendarea Hotărârii CCR de anulare a alegerilor, Parchetul atacă

Haos după suspendarea Hotărârii CCR (alegeri): statul atacă decizia Curții de Apel Ploiești, prin intermediul Parchetului, BEC anunță că-și continuă activitatea. Haos după suspendarea Hotărârii CCR (alegeri) "Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei pronunţate în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploieşti - Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul numărul 301/42/2025", a anunţat Parchetul General. Citește și: BREAKING Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, suspendată și anulată de CA Ploiești. Juriștii susțin că e o aberație În același timp, BEC a comunicat că, în ciuda deciziei de la Ploiești, "activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României." Suveraniștii, în delir Fără excepție, suveraniștii au salutat hotărârea Curții de Apel Ploiești. "Eu susţin revenirea la democraţie, la ordinea constituţională şi domnia legii: acestea toate înseamnă <Turul doi înapoi>", a scris George Simion (AUR), pe Facebook. "M-am exprimat deja foarte clar din punct de vedere politic: nu trebuiau anulate alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie. (...) Nu pot comenta decizia de astăzi a Curţii de Apel Prahova fără să citim măcar motivarea. Dacă însă, în final, Justiţia decide reluarea turului al doilea, consider că ar fi o soluţie politică pozitivă", a afirmat Victor Ponta, tot pe Facebook. Pe aceeași rețea socială, Diana Șoșoșacă a afirmat că "OUG 1/2025 pentru actualele alegeri este în vigoare. Nu a fost anulată, deci alegerile se pot ţine, dar, după alegeri, acestea pot fi anulate pe baza Hotărârii de azi a Curţii de Apel Ploieşti." "Astăzi un judecător a avut curajul de a decide pentru adevăr. Astăzi un judecător a salvat faţa justiţiei din România", a spus și Anamaria Gavrilă, de asemenea pe Facebook. Miniștri de Justiție, la unison: E aberant De cealaltă parte, opiniile au fost diametral opuse. Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat la B1 TV că "nu există căi de atac în legislaţia din România prin care decizii sau hotărâri ale Curţii Constituţionale, care nu sunt acte administrative conform legislaţiei, să fie atacate în contenciosul administrativ. Legea, în momentul de faţă, nu permite adoptarea unor soluţii specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanţele judecătoreşti ale unor decizii sau hotărâri ale Curţii Constituţionale." "Povestea de azi este despre cum un judecător neprofesionist decredibilizează întregul sistem de justiţie. Din punct de vedere juridic, e imposibil de explicat o asemenea minune. E pur şi simplu o soluţie aberantă care decredibilizează justiţia profesionistă. Nu poate avea nicio consecinţă", a scris Alina Gorghiu, ex-ministru al Justiției, joi, pe Facebook. "Deciziile CCR sunt definitive, generează efecte de la publicarea în Monitorul Oficial, şi nu pot fi supuse niciunei căi de atac. Judecătorul fondului, cum este şi cel în cauză, nu are nicio competenţă asupra jurisdicţiei constituţionale, care este în afara sistemului judecătoresc", a declarat fostul ministru Tudorel Toader, pentru Agerpres.

Anularea alegerilor (CCR), suspendată în instanță (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

BREAKING Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, suspendată și anulată de CA Ploiești

Anularea alegerilor (CCR), suspendată în instanță. Joi, 24 aprilie a.c., Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a invalidat alegerile prezidențiale din anul precedent. Anularea alegerilor (CCR), suspendată în instanță Conform portalului instanțelor de judecată, hotărârea poate fi atacată în termen de cinci zile, iar apelul va fi soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Citește și: Finanțele recunosc că nu au plătit facturi de 9,1 miliarde de lei ca să raporteze deficit mai mic pentru 2024 Însă, potrivit mai multor juriști consultați de DeFapt.ro, decizia Curții de Apel este profund eronată din punct de vedere legal. Aceștia subliniază că nu poate fi suspendată o hotărâre constituțională care deja și-a produs efectele. În plus, hotărârile CCR nu reprezintă acte administrative, astfel că nu pot fi contestate în instanțele de contencios administrativ. Pe 17 ianuarie a.c., Înalta Curte a respins definitiv cererea depusă de Călin Georgescu pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Minuta hotărârii Curții de Apel Ploiești "Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025.", se arată pe portalul instanțelor.

Curtea Supremă a SUA suspendă deportările (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Curtea Supremă a SUA blochează planurile lui Trump și suspendă deportarea migranților venezueleni

Curtea Supremă a SUA suspendă deportările. Curtea Supremă a Statelor Unite a suspendat sâmbătă, 18 aprilie, deportarea migranților venezueleni acuzați că ar aparține unei organizații infracționale. Curtea Supremă a SUA suspendă deportările Decizia Curții Supreme vine ca răspuns la un recurs de urgență formulat de avocați specializați în drepturile omului, care încearcă să împiedice expulzarea migranților aflați într-un centru de detenție din Texas. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Administrația condusă de Donald Trump a invocat luna trecută Alien Enemies Act, o lege veche de peste 200 de ani, pentru a justifica arestarea și deportarea migranților acuzați de apartenență la Tren de Aragua, o bandă latino-americană cunoscută pentru activități infracționale violente. Persoanele vizate urmau să fie transferate într-o închisoare de maximă securitate din El Salvador. Ordinul Curții: nicio deportare până la o nouă decizie Potrivit ordinului emis de Curtea Supremă, „Guvernul este obligat să nu expulzeze niciun membru din această categorie de deținuți în Statele Unite până la o nouă decizie din partea acestei Curți”. Măsura blochează temporar planurile administrației Trump de a relua deportările în baza acestei legi istorice. Tatuajele, motiv de deportare Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a susținut că migranții au fost notificați vineri seara că deportarea lor este iminentă. În plus, avocații mai multor venezueleni deja expulzați afirmă că aceștia nu au comis infracțiuni și nu sunt membri ai bandei Tren de Aragua, fiind reținuți și trimiși în exil doar pe baza tatuajelor lor. Promisiunile lui Trump privind imigrația Donald Trump, aflat în plină campanie electorală, a reiterat promisiunea de a deporta milioane de migranți fără documente legale. În acest context, el a acuzat Venezuela că „invadează” Statele Unite prin trimiterea unor presupuşi membri ai grupării criminale. O lege controversată Alien Enemies Act din 1798 a fost folosit de-a lungul istoriei americane doar în contexte de război, în special împotriva cetățenilor japonezi și germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aplicarea sa în prezent pentru deportarea migranților sud-americani ridică serioase semne de întrebare privind respectarea drepturilor omului și proporționalitatea măsurilor adoptate.

Compania Jaguar suspendă livrările în SUA (sursa: X/JLR)
Internațional

Jaguar Land Rover suspendă livrările în SUA din aprilie, din cauza noilor taxe impuse de Trump

Compania Jaguar suspendă livrările în SUA. Producătorul auto britanic Jaguar Land Rover (JLR) a anunțat sâmbătă că va suspenda temporar livrările de vehicule în Statele Unite începând din luna aprilie. Decizia vine ca reacție la noile taxe vamale impuse de administrația Trump sectorului auto, începând cu 3 aprilie. Compania Jaguar suspendă livrările în SUA Într-un comunicat compania a precizat: Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc „Statele Unite sunt o piață importantă pentru mărcile noastre de lux. În timp ce lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a ne adapta noilor condiții comerciale, implementăm măsuri pe termen scurt, inclusiv suspendarea livrărilor în aprilie.” Această pauză temporară vizează adaptarea logistică și contractuală la noile tarife vamale, care afectează semnificativ costurile de export. Taxe vamale majorate pentru produse auto Președintele Donald Trump a anunțat miercuri un nou set de taxe vamale aplicabile tuturor importurilor, cu impact major asupra industriei auto. Noua schemă prevede taxă de bază de 10% aplicabilă tuturor produselor importate. Taxe suplimentare, calculate pe principiul reciprocității: 20% pentru produse din Uniunea Europeană, 34% pentru produse din China, 25% pentru vehicule și componente auto Noile tarife sunt prezentate de administrația americană ca o strategie de protejare a industriei interne, dar stârnesc îngrijorări majore în rândul producătorilor auto internaționali. Impact global asupra industriei auto Măsurile anunțate de Casa Albă vin într-un context de tensiuni comerciale crescânde și au potențialul de a afecta lanțurile globale de aprovizionare. Pentru companii precum Jaguar Land Rover, care se bazează pe exporturi de vehicule premium, noile taxe reprezintă o povară semnificativă și pot afecta competitivitatea pe piața americană.

Verdict controversat privind un accident mortal (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Avea 140 km/h când a lovit mortal un pieton. Judecătorii dau trei ani de închisoare, cu suspendare

Verdict controversat privind un accident mortal. Verdictul în cazul accidentului mortal din Iași a stârnit controverse aprinse, ridicând întrebarea dacă șoferul Rareș Berihoi este un ucigaș din imprudență sau un criminal cu intenție. Verdict controversat privind un accident mortal Deși procurorii au cerut condamnarea pentru omor calificat, invocând gravitatea faptei și viteza excesivă, judecătorii au decis încadrarea juridică drept ucidere din culpă, ceea ce i-a permis inculpatului să rămână în libertate. Citește și: Boloș recunoaște că România a îndeplinit doar 14% din PNRR și este pe locul patru de la coada UE Iașiul a fost printre primele județe unde șoferi care au provocat accidente grave au fost trimiși în judecată pentru omor, dar această practică nu a fost generalizată. Apelul împotriva hotărârii Tribunalului va readuce în discuție dilema juridică esențială: unde se termină imprudența și unde începe crima? Continuarea, în Ziarul de Iași

O judecătoare refuză să se prezinte la controlul psihiatric Foto: CSM
Justiție

O judecătoare refuză să se prezinte la controlul psihiatric, așa că a fost suspendată

O judecătoare refuză să se prezinte la controlul psihiatric, așa că a fost suspendată din funcție de secția pentru judecători a CSM. Suspendarea este pentru un a. Hotărârea CSM, care a fost publicată azi, anonimizează numele judecătoarei, precum și motivele pentru care a fost trimisă la psihiatrie.  Citește și: EXCLUSIV Grupuri de Facebook ale PSD și-au schimbat numele în "George Simion Președinte" și promovează candidatul AUR la prezidențiale O judecătoare refuză să se prezinte la controlul psihiatric Legea 303/2022 prevede că „în situația în care există indicii ca un judecător sau procuror suferă de o boală psihică, la sesizarea președintelui instanței sau a conducătorului parchetului, a colegiului de conducere al instanței sau parchetului ori din oficiu, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecătorului sau procurorului la expertiza medicală”. Aceeași lege prevede că, în caz de refuz sau de neprezentare, CSM dispune suspendarea pe termen de un an a respectivului magistrat. În decembrie 2024, CSM a transmis judecătoarei că trebuie să fie controlată psihiatric la data de 17 ianuarie. Aceasta a refuzat, pe motiv că fusese convocată oficial abia pe 14 ianuarie. În consecință, CSM i-a dat un nou termen, la 28 februarie 2025. Nici la acesta nu s-a prezentat, pe motiv că atacase în instanță decizia CSM de a fi controlată psihiatric. Însă CSM a decis că este vina ei pentru că nu s-a prezentat la psihiatru și a decis suspendarea judecătoarei, așa cum prevede legea. Pe durata suspendării, magistratul nu este salariat. 

SUA suspendă ajutorul militar către Ucraina (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump a sistat orice ajutor militar pentru Ucraina după disputa cu Zelenski

SUA suspendă ajutorul militar către Ucraina. Președintele american Donald Trump a suspendat ajutorul militar destinat Ucrainei, la trei zile după altercația cu Volodimir Zelenski în Biroul Oval. Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, citat de Bloomberg, „nu este vorba despre o oprire definitivă, ci despre o pauză”. SUA suspendă ajutorul militar către Ucraina Suspendarea vizează întregul echipament militar care nu a ajuns încă în Ucraina, inclusiv armele aflate în tranzit sau cele pregătite pentru expediere din Polonia. Citește și: Jurnaliștii acreditați la Parlament au refuzat să mai consemneze, în semn de protest, declarațiile lui Șoșoacă Ajutorul va rămâne blocat până când Volodimir Zelenski va demonstra un angajament autentic pentru pace. Decizia a atras critici vehemente din partea democraților. Potrivit Reuters, aceștia l-au acuzat pe Trump că astfel a deschis porțile pentru Rusia. Trump promite detalii suplimentare în fața Congresului Donald Trump a anunțat că va oferi mai multe explicații în discursul său din fața Congresului, programat pentru marți seara, ora 21.00. Cu această ocazie, liderul de la Casa Albă ar putea clarifica și situația acordului privind mineralele rare, un parteneriat strategic între Washington și Kiev care trebuia semnat săptămâna trecută. Critici dure la adresa lui Zelensky Donald Trump nu a ezitat să-l critice public pe Zelensky, după ce președintele ucrainean a declarat pentru agenția AP că pacea cu Rusia este „foarte, foarte îndepărtată”. Pe platforma Truth Social, Trump a reacționat prompt: „Este cea mai proastă declarație posibilă din partea lui Zelensky, iar America nu va tolera asta prea mult timp. Acest om nu vrea pace atâta vreme cât are sprijinul nostru, iar Europa a spus clar că nu poate continua fără Statele Unite.” Ulterior, în fața presei, Trump a sugerat voalat că, dacă cineva nu își dorește încheierea unui acord de pace, s-ar putea să nu mai rămână mult timp în poziția actuală. Acordul privind mineralele rare, în așteptare Soarta acordului strategic pentru mineralele rare, esențiale în industria cipurilor și a semiconductorilor, rămâne incertă. Trump a evitat să ofere un răspuns clar, promițând că va reveni cu detalii în discursul din fața Congresului. „Nu cred că este un acord mort. Este un parteneriat excelent pentru noi, pentru tehnologiile de vârf avem nevoie de aceste resurse”, a afirmat liderul american. Parlamentul ucrainean, mesaje de reconciliere În fața presiunilor tot mai mari de la Washington, Parlamentul ucrainean a transmis luni seară un mesaj de calm, redactat în limba engleză: „Poporul ucrainean își dorește pacea mai mult decât oricine și consideră că rolul personal al președintelui Donald Trump și eforturile sale pentru menținerea păcii vor fi decisive.”   Optism reținut la Washington privind reluarea negocierilor La Washington, mai mulți lideri republicani, printre care Mike Johnson și John Thune, și-au exprimat speranța într-o reluare a negocierilor. De asemenea, congresmanul Brian Fitzpatrick a anunțat că a purtat discuții cu șeful de cabinet al lui Zelensky, Andriy Yermak. Fitzpatrick a transmis un mesaj optimist pe platforma X (fostul Twitter): „Vom repune lucrurile pe drumul cel bun. Acordul pentru mineralele rare va fi semnat în curând și va consolida parteneriatul economic de lungă durată dintre Statele Unite și Ucraina, facilitând și sprijinul în materie de securitate.”

Trump vrea suspendarea ajutorului pentru Ucraina (sursa: CNBC)
Internațional

Răzbunarea lui Trump: suspendarea transporturilor militare către Ucraina după cearta cu Zelenski

Trump vrea suspendarea ajutorului pentru Ucraina. Administrația președintelui Donald Trump ia în considerare suspendarea livrărilor de echipamente militare către Ucraina, în urma confruntării tensionate dintre Trump și Volodimir Zelenski la Casa Albă. Potrivit The Washington Post, această măsură ar putea afecta semnificativ capacitatea de apărare a Ucrainei. Trump vrea suspendarea ajutorului pentru Ucraina Un oficial american citat de The Washington Post a declarat că administrația Trump ia în calcul „suspendarea tuturor transporturilor în curs” către Ucraina, din cauza „intransigenței” președintelui ucrainean față de negocierile pentru pace. Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan Dacă decizia va fi pusă în aplicare, Ucraina ar putea pierde accesul la echipamente esențiale, inclusiv: radare, vehicule, muniție și rachete. Cel mai rău moment în relațiile bilaterale Întâlnirea dintre cei doi lideri s-a transformat într-o confruntare publică în Biroul Oval, ceea ce a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA și Ucraina. Incidentul a dus la anularea prânzului oficial și a conferinței de presă programate. Zelenski a fost informat ulterior că trebuie să părăsească Casa Albă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră