sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 12 ianuarie 2025

Petrolier din "flota fantomă" a Rusiei, remorcat într-un port german după ce a motoarele i s-au defectat. Nava poate fi confiscată, potrivit ultimelor sancțiuni

Flota fantomă a Rusiei, nou incident (sursa: havariekommando.de)
Flota fantomă a Rusiei, nou incident (sursa: havariekommando.de)

Flota fantomă a Rusiei, nou incident. Un incident maritim semnificativ a avut loc în Marea Baltică, unde un petrolier încărcat și-a pierdut capacitatea de manevră în apropierea insulei germane Rügen. Petrolierul Eventin, cu 99.000 de tone de petrol la bord, este inclus pe lista Greenpeace a „flotei fantomă”, care transportă petrol rusesc, în pofida sancțiunilor. În prezent petrolierul a fost remorcat în siguranță în portul Sassnitz.

Flota fantomă a Rusiei, nou incident

Petrolierul, construit în 2006 și navigând sub pavilion panamez, se îndrepta din portul rusesc Ust-Luga spre portul egiptean Port Said.

Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20%

Eventin este inclus pe lista Greenpeace a așa-numitei „flote fantomă”, un grup de nave învechite și în stare precară de operare, utilizate pentru a exporta petrol rusesc în pofida sancțiunilor internaționale.

Aceste sancțiuni, impuse de Uniunea Europeană, SUA și Regatul Unit, au ca scop reducerea finanțării războiului declanșat de Moscova împotriva Ucrainei în 2022.

Situația actuală a navei

În urma unei defecțiuni la motor survenite vineri, vasul a rămas în derivă în Marea Baltică. Duminică, acesta era ținut la circa 5 km de țărm de către două remorchere, conform Comandamentului Central German pentru Urgențe Maritime (CCME).

Potrivit CCME, petrolierul este etanș și nu reprezintă niciun pericol pentru mediu.

Acesta va rămâne în portul Sassnitz până când autoritățile vor decide pașii următori. Deocamdată, cauza defecțiunii motorului nu este cunoscută.

Acuzații împotriva Rusiei

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat aspru Rusia, acuzând-o de punerea în pericol a securității europene prin utilizarea „neglijentă” a acestor petroliere ruginite pentru a evita sancțiunile.

Deși Moscova nu a comentat încă incidentul, situația subliniază riscurile pe care „flota fantomă” le prezintă pentru navigația din regiune.

Importanța strategică a Mării Baltice

Marea Baltică este una dintre cele mai circulate rute maritime din lume, cu peste 2.000 de nave care o traversează zilnic, conform Institutului Leibniz pentru Cercetare în Marea Baltică.

Incidentul pune în lumină atât vulnerabilitatea regiunii, cât și importanța monitorizării stricte a traficului maritim pentru a preveni accidentele ecologice sau riscurile de securitate.

Implicații geopolitice și ecologice

Cazul petrolierului Eventin evidențiază implicațiile geopolitice și ecologice ale transportului de petrol în contextul sancțiunilor internaționale.

Deși nava a fost salvată fără a provoca daune, situația aduce în atenție necesitatea unor măsuri suplimentare de siguranță în regiunile maritime intens traficate.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră