Starmer și Macron avertizează asupra unui posibil război comercial cu SUA: „Nu este în interesul nimănui, dar nimic nu trebuie exclus”

Europa, posibil război comercial cu SUA. Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au transmis un mesaj comun de prudență, sâmbătă, în urma impunerii de noi taxe vamale de către președintele american Donald Trump. Cei doi lideri au subliniat că „un război comercial nu este în interesul nimănui”, dar au convenit că „nimic nu trebuie exclus”, potrivit unui comunicat emis de Downing Street.
Europa, posibil război comercial cu SUA
În cadrul convorbirii telefonice, Emmanuel Macron a insistat asupra necesității unei coordonări strânse între Uniunea Europeană și Regatul Unit în relația cu Washingtonul.
Pe rețeaua X (fostul Twitter), Macron a afirmat:
„Ne-am reafirmat dorința de a ne coordona pozițiile în fața deciziilor președintelui Trump.
Trebuie să fim uniți și hotărâți pentru a ne proteja cetățenii și afacerile”.
Taxele vamale impuse de SUA zguduie economia globală
Președintele Donald Trump a anunțat miercuri un nou pachet de taxe vamale, afectând importurile din mai multe țări.
Schema lui Trump prevede taxă vamală de bază de 10% pentru toate țările.
Taxe suplimentare proporționale, aplicate pe principiul reciprocității: 20% pentru produsele din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 25% pentru vehicule și componente auto
Taxele au fost criticate ca fiind un nou șoc pentru economia globală, în special pentru partenerii comerciali tradiționali ai SUA.
Regatul Unit caută un acord separat
La peste patru ani de la Brexit, Regatul Unit nu este afectat integral de noile taxe impuse Uniunii Europene și speră să negocieze un acord comercial mai avantajos cu SUA.
Guvernul britanic consideră că menținerea unui dialog deschis cu administrația Trump este esențială pentru a proteja economia britanică.
Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj ferm, asigurând că „nu este prea târziu pentru negocieri”, dar că Uniunea Europeană este „pregătită să reacționeze” în cazul în care interesele statelor membre vor fi afectate.