sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 14 ianuarie 2025

Donald Trump pare inspirat de Donald Duck. Recentele sale ambiții expansioniste se regăsesc într-o bandă desenată, creată în 1952

Donald Trump, Donald Duck și Groenlanda (sursa: youtube/Donald Duck - The Golden Helmet)
Donald Trump, Donald Duck și Groenlanda (sursa: youtube/Donald Duck - The Golden Helmet)

Donald Trump, Donald Duck și Groenlanda. Dorința președintelui american care revendică Groenlanda și Canada este reflectată în povestea lui Carl Barks, unul dintre cei mai mari creatori de benzi desenate cu Donald Duck, „The Golden Helmet”, din 1952. O capodoperă satirică despre drepturi teritoriale.

Donald Trump, Donald Duck și Groenlanda

Un editorial din WELT amintește de banda desenată „The Golden Helmet”, o poveste despre cuceriri și drepturi teritoriale, care pare să-l fi inspirat pe președintele ales al SUA.

Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție

În 1952, când a fost scrisă povestea, granițele de pe semicontinentul nord-american păreau stabilite o dată pentru totdeauna.

Ultima schimbare a avusese loc în 1872, când Canada a cedat Statelor Unite, Insulele San Juan, după „Conflictul porcilor”, prin mijlocirea împăratului german Wilhelm I.

Astăzi, la 72 de ani după apariția poveștii, pare o satiră contemporană cu pretențiile lui Trump asupra Canadei și Groenlandei.

The Golden Helmet

În povestea lui Carl Barks, Donald Duck lucrează ca paznic la un muzeu din oraș.

Aici află, dintr-o hartă veche, despre existența unui coif viking aurit, „The Golden Helmet”.

Casca a fost pierdută de un explorator viking, Olaf the Blue, cu sute de ani în urmă, și reprezintă dovada legală pentru descendții lui Olaf de a revendica teritoriile americane.

Unul dintre aceștia este Berengar Bläulich.

Dacă Berengar găsește coiful legendar, poate dovedi că îi revine titlul de „Împărat al Americii.”

De parte sa este și avocatul Sylvester J. Sharky, care prin expresii pseudo-latine precum „Flicus, flacus, dumdideldacus”, manipulează oamenii în citirea legilor.

Donald Duck însuși intră în cursa pentru a deveni „Împăratul Americii”, iar povestea ia o turnură satirică, criticând obsesia pentru putere și lăcomia.

Pe parcurs, Donald se confruntă cu tentația lăcomiei, însă în final, rățoiul decide să distrugă casca, realizând că nici o persoană nu ar trebui să aibă o putere atât de mare asupra altora.

Actul de altruism restabilește echilibrul și aduce o concluzie morală: importanța responsabilității și a valorilor personale în fața ispitelor.

Vikingii în America

Pe lângă nota de umor, există și un adevăr arheologic.

În 1960, la L’Anse aux Meadows (Newfoundland), s-au descoperit ruine ale unui așezământ viking, confirmând că vikingii au fost în America de Nord, înaintea lui Columb.

Fapt ce ne amintește că granițele de astăzi ar fi diferite dacă vikingii veniți din Groenlanda ar fi rămas în America.

Sau dacă personajul Berengar Blülich ar fi câștigat cursa pentru „casca de aur”.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră