sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Internațional 14 decembrie 2024

Situația se complică și mai mult în Georgia: președinta în exercițiu refuză să părăsească postul, deși un alt președinte a fost ales. Puterea amenință cu reprimarea dură a protestelor

Criză politică se adâncește în Georgia
Criză politică se adâncește în Georgia

Criză politică se adâncește în Georgia. Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut sâmbătă președintei pro-europene Salomé Zurabișvili să părăsească funcția, după ce Parlamentul a ales un nou președinte. Aceasta refuză să demisioneze.

Criză politică se adâncește în Georgia

Într-o declarație publică, premierul a spus:

Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță

"În două săptămâni va avea loc învestirea noului președinte. Zurabișvili va trebui să părăsească postul. De doi ani, Georgia nu mai are un președinte patriot și stabil psihologic."

Președinta Zurabișvili a respins cererea premierului, reafirmând că rămâne în funcție, considerând Parlamentul ilegitim:

"Eu nu plec nicăieri. Legitimitatea mea este confirmată deja în alegeri, nu?", a spus ea.

De asemenea, a criticat alegerea noului președinte, Mihail Kavelașvili, numindu-l rezultat al unui proces nelegitim:

"Un parlament ilegitim nu poate alege un nou președinte."

Proteste de stradă

Zurabișvili a încurajat continuarea protestelor antiguvernamentale, afirmând că autoritățile nu pot suprima vocea cetățenilor:

"Autoritățile nu pot intimida sau aresta pe toată lumea."

Manifestațiile antiguvernamentale continuă de trei săptămâni la Tbilisi, cu sute de oameni adunați în fiecare seară în fața Parlamentului.

Președinta Zurabișvili s-a alăturat protestatarilor sâmbătă seară, consolidând sprijinul pentru opoziție.

Premierul Kobahidze, considerat prorus de opoziție, a exclus posibilitatea unei revolte de tipul Maidanului ucrainean:

"Patru partide de opoziție și ONG-urile bine finanțate nu reușesc să adune nici măcar 2.000 de persoane. Maidanul a eșuat în Georgia și nu va reuși niciodată."

Alegeri contestate, legi controversate

Alegerile legislative din octombrie 2024, câștigate de partidul de guvernământ Visul Georgian cu 54% din voturi, au fost contestate de opoziție.

Aceasta, sprijinită de Salomé Zurabișvili, a acuzat fraude electorale și ingerințe rusești, cerând repetarea scrutinului.

Parlamentul georgian a adoptat recent o lege a "agenților străini", care obligă ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate să-și declare sursele externe.

Această lege a fost criticată dur de opoziție și Uniunea Europeană, care a înghețat procesul de aderare al Georgiei.

Suspendarea procesului de aderare la UE

Guvernul georgian a anunțat suspendarea procesului de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, acuzând Bruxelles-ul de „șantaj”.

Decizia a alimentat tensiunile politice, oferind opoziției un nou motiv de mobilizare.

Situația politică din Georgia rămâne tensionată, cu o opoziție tot mai vocală și un guvern hotărât să își păstreze controlul.

Viitorul țării, între orientarea pro-europeană dorită de protestatari și apropierea de Rusia susținută de guvern, este incert.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Internațional

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră