sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: proteste

68 articole
Eveniment

Protest al silvicultorilor la Ministerul Mediului

Protest al silvicultorilor la Ministerul Mediului. Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, miercuri, un protest masiv în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Sindicaliștii susțin că ministrul Mediului a inițiat o campanie de presă menită să discrediteze Regia Națională a Pădurilor și să compromită imaginea angajaților Romsilva. Protest al silvicultorilor la Ministerul Mediului Potrivit comunicatului Federației Sindicatelor de Silvicultură Silva, protestatarii cer depolitizarea structurilor de administrare a pădurilor și profesionalizarea acestora. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor Alte solicitări vizează exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative, consultarea sindicatelor în elaborarea actelor normative și plata compensațiilor restante prevăzute de Codul silvic. Greva de avertisment în întreaga țară Miercuri, 12 februarie, între orele 10:00 - 13:00, sindicatele din silvicultură vor organiza o grevă de avertisment la locurile de muncă. Activitatea nu va fi întreruptă, însă potrivit sindicaliștilor, protestul va sublinia nemulțumirile angajaților din domeniul silvic.

Protest al silvicultorilor la Ministerul Mediului (sursa: Facebook/Silviu Geana)
Germania, val de proteste împotriva AfD (sursa: X/Joyce Karam)
Internațional

Germania, val de proteste împotriva AfD

Germania, val de proteste împotriva AfD. Mii de persoane au ieșit în stradă duminică în mai multe orașe din Germania, continuând seria de proteste împotriva influenței tot mai mari a extremei drepte. Manifestațiile vin după ce, sâmbătă, aproximativ 250.000 de oameni au participat la proteste în Munchen, alături de zeci de mii de demonstranți din alte orașe. Germania, val de proteste împotriva AfD În Bremerhaven, pe coasta Mării Nordului, aproximativ 4.500 de persoane s-au adunat sub sloganul „Pentru democrație, diversitate și un viitor demn de trăit în libertate”, potrivit Euronews. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” În Hannoversch Münden, peste 1.200 de persoane s-au mobilizat în piața bisericii locale, iar în Zetel, un oraș aflat în apropiere de Bremerhaven, 500 de persoane au protestat sub deviza „Zetel rezistă!” împotriva formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD). Un alt miting important a avut loc în Sarstedt, unde 400 de persoane s-au adunat în fața primăriei pentru a protesta sub mesajul „Apărați democrația!”. AfD, în creștere în sondaje înaintea alegerilor Formațiunea de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), cunoscută pentru pozițiile antiimigrație și anti-UE, se află pe locuri fruntașe în sondaje, înaintea alegerilor generale din 23 februarie. Partidul devansează formațiuni politice tradiționale, cu excepția principalului bloc conservator CDU/CSU. Proteste după votul CDU/CSU cu sprijinul AfD Seria de proteste a fost declanșată de o controversată moțiune adoptată luna trecută în parlament. CDU/CSU a votat alături de AfD pentru reforme dure în domeniul imigrației, încălcând astfel tabu-ul privind colaborarea cu formațiuni extremiste. Decizia a stârnit indignare și a devenit subiectul central al campaniei electorale. Manifestații masive în marile orașe germane Sâmbătă, Munchen a fost scena unui protest masiv, unde 250.000 de persoane au ieșit în stradă. Alte orașe au înregistrat participări semnificative: 35.000 de protestatari la Bremen, 24.000 de persoane la Hanovra, 20.000 de manifestanți la Nurnberg

Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe (sursa: bbc.com)
Internațional

Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe

Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe. Duminică, sute de studenți sârbi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva corupției, marcând 100 de zile de la accidentul tragic din gara Novi Sad. Protestele studenților sârbi paralizează marile orașe Potrivit BBC, în Belgrad, manifestanții au blocat cel mai important nod rutier al orașului, inclusiv podul Gazela, unde au rămas timp de șapte ore. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” În semn de omagiu pentru cele 15 victime ale prăbușirii acoperișului gării Novi Sad, protestatarii au păstrat 15 minute de tăcere și au aruncat 15 trandafiri albi de pe podul de peste râul Sava. Blocaje și proteste simultane în Novi Sad și Nis În paralel, studenți și alți manifestanți au blocat intrările principale ale orașului Novi Sad, unde au aruncat trandafiri în Dunăre pentru a comemora victimele tragediei. Blocajele din Novi Sad au fost menținute timp de trei ore. La Nis, colegii lor au anunțat că vor bloca timp de șapte ore postul de taxare rutieră de pe autostrada A1, cea mai importantă ieșire din oraș. Corupția, în centrul nemulțumirilor Accidentul din gara Novi Sad s-a produs la doar câteva luni după finalizarea lucrărilor de renovare, amplificând suspiciunile privind corupția și nepotismul din Serbia. Protestatarii scandează constant mesajul „Corupția ucide!”, considerând această tragedie o consecință directă a corupției sistemice din țară. Studenții, liderii mișcării de protest De la sfârșitul lunii noiembrie, studenții au blocat facultățile din întreaga țară și au preluat conducerea manifestațiilor. La 1 februarie, zeci de mii de tineri s-au adunat la Novi Sad pentru a bloca timp de 24 de ore cele trei poduri peste Dunăre, inclusiv cel principal. În continuare, protestatarii cer dreptate și asumarea responsabilității din partea autorităților. Următoarea mare acțiune este planificată pentru 15 februarie, când studenții intenționează să blocheze centrul orașului Kragujevac. Reacția autorităților: demisii și acuzații Premierul Milos Vucevic și-a prezentat demisia la sfârșitul lunii ianuarie, însă acest gest nu a reușit să calmeze protestele. În același timp, președintele Aleksandar Vucic oscilează între apeluri la dialog și acuzații privind ingerințe externe, arătând cu degetul către țările occidentale și vecina Croația. Sâmbătă, Vucic a declarat în fața susținătorilor săi din Kikinda: „Nu pe mine vor ei să mă distrugă. Ei vor să distrugă Serbia.” Totodată, el a exclus posibilitatea unei schimbări de regim în urma acestor proteste: „Nu va exista o revoluție în Serbia. Poporul este cel care decide în Serbia și doar prin alegeri.”

Berlinezii protestează contra coaliției cu AfD (sursa: X/Zentrum für Politische Schönheit)
Internațional

Berlinezii protestează contra coaliției cu AfD

Berlinezii protestează contra coaliției cu AfD. Zeci de mii de persoane au demonstrat la Berlin împotriva oricărei colaborări cu partidul de extremă dreapta AfD. Potrivit poliției, în după-amiaza târzie numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 160.000 de persoane, în timp ce organizatorii au estimat participarea la 250.000 de oameni. Berlinezii protestează contra coaliției cu AfD Demonstrația s-a întins de la Coloana Victoriei până la sediul partidului CDU, potrivit Welt. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect De asemenea, strada 17 Iunie, din fața Porții Brandenburg, a fost complet ocupată de manifestanți. O purtătoare de cuvânt a poliției a declarat că zona dintre sediul CDU și Coloana Victoriei era complet ocupată: „Nu se mai poate merge deloc”, a afirmat aceasta. „Revolta oamenilor decenți” Protestul s-a desfășurat sub sloganul „Revolta oamenilor decenți – Noi suntem bariera!”, fiind organizat de alianța civică Campact. Participanții și-au exprimat nemulțumirea în special față de partidul Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care a acceptat sprijinul AfD pentru un proiect legislativ referitor la respingerea migranților la granițele Germaniei. Demonstrații masive în întreaga Germanie În ultimele zile, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din Germania pentru a protesta împotriva partidului AfD. De asemenea, protestatarii denunță colaborarea partidelor tradiționale cu extrema dreaptă.

Apel al sindicaliștilor către Călin Georgescu (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Apel al sindicaliștilor către Călin Georgescu

Apel al sindicaliștilor către Călin Georgescu. Trei organizații sindicale – SCMD, FSTFR și ROMIL – i-au adresat o solicitare publică fostului candidat la Președinție, Călin Georgescu, să nu intervină în protestul pe care acestea l-au organizat în Piața Victoriei, programat pentru vineri, 24 ianuarie 2025. Georgescu și-a invitat susținătorii la un miting în aceeași locație și zi, fapt ce a generat îngrijorare printre organizatorii sindicali. Apel al sindicaliștilor către Călin Georgescu Sindicatele SCMD, FSTFR și ROMIL au planificat un miting între orele 10:00 și 16:00, solicitând prezența premierului și a altor oficiali pentru a discuta despre problemele sociale și economice. Citește și: Apel DeFapt.ro către Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”: Nu ne mai trimiteți bani, îi vom refuza de fiecare dată În paralel, Călin Georgescu a anunțat că, în aceeași zi, la ora 13:00, va organiza un eveniment în Piața Victoriei, în care intenționează să „se prindă în Hora Unirii” alături de susținătorii săi. Întru-un comunicat oficial, organizațiile sindicale consideră că prezența lui Călin Georgescu ar putea transforma protestul lor într-un eveniment politic, ceea ce contravine scopului inițial al manifestației. Aceștia i-au cerut fostului candidat să renunțe la inițiativa sa: „Vă transmitem rugămintea de a vă retrage afirmația făcută public pe 19 ianuarie 2025, că vă veți prinde în Hora Unirii vineri, 24 ianuarie 2025, la orele 13.00, în Piața Victoriei. Organizatorii acestui miting de protest nu doresc transformarea acestuia într-o acțiune politică sau aniversară.” Obiectivele protestului sindical Sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea față de guvernanți, parlamentari și magistrați, considerând că aceștia nu își respectă obligațiile constituționale de a asigura un trai decent cetățenilor României. Printre principalele revendicări se numără abrogarea „Ordonanței Trenuleț”; revizuirea legislației privind salarizarea, pensiile și indemnizațiile sociale și clarificarea unor ordine care afectează drepturile cetățenilor, inclusiv legea nr. 559/2024. Solicitări către oficiali Organizatorii mitingului au solicitat prezența premierului și a mai multor miniștri pentru a discuta aceste probleme. Ei au subliniat că astfel de întâlniri au avut loc și anterior, în date precum 25 octombrie 2024 și 29 noiembrie 2024, și au cerut ca această practică să continue. „Lupta noastră este împotriva unei legislații aberante [...] ce aruncă consecințele unei crize exclusiv asupra tuturor românilor, indiferent de vârstă și pregătire, sub numele de austeritate!”, se precizează în comunicat. Poziția liderilor sindicali Mesajul a fost semnat de liderii celor trei organizații: colonelul (r) dr. Mircea Dogaru (SCMD), Maxim Rodrigo Gabriel (FSTFR) și colonelul (r) Marian Tudor (ROMIL). Aceștia au reiterat că manifestația lor este dedicată exclusiv dreptății sociale și unității de acțiune între diversele categorii socio-profesionale. „Interzicem ferm, la acțiunile de acest gen, orice prezență și orice manifestare cu caracter politic”, au transmis liderii.

Djokovic, solidar cu studenții din Serbia (sursa: ausopen.com)
Internațional

Djokovic, solidar cu studenții din Serbia

Djokovic, solidar cu studenții din Serbia. Novak Djokovic, calificat pentru a 15-a oară în sferturile de finală ale turneului Australian Open, a transmis un mesaj puternic de susținere pentru studenții care protestează împotriva guvernului din Serbia. Într-o conferință de presă la Melbourne, tenismenul a deplâns actele de violență asupra tinerilor, subliniind importanța sprijinirii generației viitoare. Djokovic, solidar cu studenții din Serbia „Nu mă pot face că nu se întâmplă nimic în Serbia. Este o mare provocare pentru societatea noastră”, a declarat Djokovic, criticând situațiile de violență la adresa studenților. Citește și: Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie În conferința de presă de la Australian Open (după minutul 13), sportivul a adăugat că și-ar dori ca tinerii care au părăsit țara să revină pentru a construi un viitor mai bun în Serbia. Protestele masive din Serbia Mii de persoane au protestat recent în fața Televiziunii naționale sârbe (RTS) din Belgrad, cerând imparțialitate media și omagiind cele 15 victime ale prăbușirii acoperișului unei gări din Novi Sad. Incidentul din noiembrie, survenit la scurt timp după renovarea clădirii, a declanșat un val de nemulțumiri în țară. Guvernul acuză opoziția, studenții cer dreptate Protestele, conduse în mare parte de studenți, au dus la blocarea majorității facultăților din Serbia, unde cursurile au fost suspendate. În timp ce președintele Aleksandar Vucic acuză opoziția că se află în spatele manifestațiilor, studenții neagă aceste afirmații și continuă să ceară dreptate pentru victime și schimbări în societate.

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump (sursa: freedomnews.tv)
Internațional

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump. Sâmbătă, mii de protestatari, în mare parte femei, s-au adunat la Washington pentru a-și exprima nemulțumirea față de învestirea președintelui ales Donald Trump. Evenimentul, organizat sub numele de "People's March", a atras participanți care au militat pentru egalitatea de gen, autonomia corporală și alte cauze sociale. Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump Potrivit Fox News, în Franklin Park, unul dintre cele trei puncte de adunare, protestatarii s-au adunat în ciuda vremii ploioase, scandând mesaje pentru drepturile femeilor. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia Alte grupuri s-au întâlnit în parcurile din apropierea Casei Albe, concentrându-se pe teme precum democrația, imigrația și problemele locale. Marșul a culminat la Lincoln Memorial, simbol al luptei pentru drepturi egale. Pălării roz și mesaje puternice Într-un gest simbolic, multe participante au purtat pălării roz, la fel ca în protestul similar din 2017, când Donald Trump a fost investit pentru prima dată. Mesajele afișate includeau sloganuri precum „Feministele împotriva fasciștilor” și „Oamenii mai presus de politică”. Vânzătorii au oferit insigne cu #MeToo și steaguri personalizate, adăugând un element vizual distinct evenimentului. Participare mai redusă față de 2017 Numărul participanților a fost semnificativ mai mic decât la marșul din 2017, care a atras zeci de mii de persoane. Reducerea numărului de participanți a fost pusă pe seama diviziunilor din mișcarea feministă după alegerile prezidențiale în care Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris. Mobilizare pentru drepturi fundamentale Protestatarii s-au organizat în jurul unor teme diverse, incluzând egalitatea de gen, drepturile imigranților și democrația. Prezența mașinilor de poliție cu sirenele pornite a fost constantă, asigurând monitorizarea evenimentului și menținerea ordinii publice.

Protestele AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale (sursa: Facebook/George Simion)
Eveniment

Protestele AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale

Protestele AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Membrii și susținătorii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au organizat sâmbătă proteste în mai multe județe din țară. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de decizia Curții Constituționale de a anula turul doi al alegerilor prezidențiale, dar și față de Guvern, președinte și alte instituții publice. Protestele AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale Potrivit televiziunilor de știri, în Târgoviște, protestatarii s-au adunat în fața Prefecturii, scandând lozinci precum „Jos Guvernul!” și „Respectați votul poporului!”. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia Pancartele afișate includeau mesaje ca „Nu majorării taxei de salubrizare!” și „Doar vocea poporului contează!”. Senatorul Ciprian Iacob a declarat că protestul reprezintă vocea societății civile, nu a unui partid politic. Prahova, Marș pentru democrație Aproximativ 400 de susținători AUR au participat la un marș din fața Prefecturii Prahova. Aceștia au scandat „CCR, ciuma roșie!” și „Turul II înapoi!” în timp ce purtau bannere cu mesajul „Democrație”. Botoșani, "Dreptate și libertate" În Botoșani, 500 de persoane au protestat în Piața Revoluției, cerând „alegeri libere” și scandând împotriva CCR și a președintelui Klaus Iohannis. Senatorul Cătălin Silegeanu a descris protestul drept „singura cale de a opri abuzurile”. Sibiu, protest pentru anularea deciziei CCR Peste 300 de persoane au protestat în fața Prefecturii Sibiu. Principala cerere a manifestanților a fost reluarea turului doi al alegerilor. Mesajele principale scandate au fost „Libertate” și „CCR o mizerie”. Buzău, împotriva coaliției PSD-PNL-UDMR La Buzău, peste 500 de protestatari au cerut demisia Guvernului și reluarea alegerilor. „Turul 2 urgent!” și „Jos Iohannis!” au fost câteva dintre mesajele repetate în timpul manifestației. Proteste cu cruci și steaguri Proteste similare au avut loc și în alte județe, inclusiv în Mureș, unde 500 de persoane au scandat „Justiție, nu corupție” și „Vrem alegeri libere”. În Satu Mare, protestatarii au afișat cruci și steaguri tricolore. La Iași, sute de persoane au cerut „dreptate și libertate” în Piața Unirii. La Hunedoara, aproape 700 de participanți au protestat împotriva deciziilor judiciare considerate abuzive. În Timiș, protestatarii au scandat „Nu vrem să fim conduși de hoți!”.

Polițiștii vor refuza orele suplimentare neplătite (sursa: Facebook/Sindicatul Politistilor- Sidepol Buzău)
Eveniment

Polițiștii vor refuza orele suplimentare neplătite

Polițiștii vor refuza orele suplimentare neplătite. Polițiștii din Buzău au depus aproximativ 70 de rapoarte prin care refuză efectuarea orelor suplimentare, pe fondul noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern, care elimină plata orelor lucrate în zilele de weekend și de sărbători legale. Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Buzău analizează situația pentru a asigura funcționarea eficientă a activităților de ordine publică. Polițiștii vor refuza orele suplimentare neplătite Potrivit preşedintelui Filialei Buzău, prim-vicepreşedintele la nivel naţional al Sindicatului Poliţiştilor Sidepol, Georgian Hudiţă, măsura luată de polițiști este o reacție la eliminarea sporurilor prin așa-numita "ordonanță trenuleț". Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% Acesta a declarat pentru Agerpres: „Programul normal de lucru îl executăm în totalitate, însă după aceste ore de program nu ne mai exprimăm dorința, conform Codului muncii, să mai mergem la serviciu. Sporurile pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, care erau de 75%, au fost tăiate. Este ilogic să mergi la 2 noaptea la serviciu și să fii recompensat doar cu timp liber în altă zi”. Care vor fi consecințele? Refuzul orelor suplimentare afectează activitatea poliției în zonele rurale, unde personalul este deja insuficient. Programul de lucru se va limita la intervalul 8:00-16:00, iar activitățile desfășurate în afara acestor ore vor întârzia. „Cercetările se vor desfășura doar în timpul programului 8:00-16:00. Nu poți să finalizezi lucrările ca atunci când veneai suplimentar sâmbăta sau duminica,” a explicat Hudiță. Ce măsuri ia IPJ Buzău? IPJ Buzău a transmis că toate cererile depuse vor fi analizate și se vor identifica soluții pentru menținerea activităților polițienești la un nivel eficient. „Se vor dispune măsuri pentru identificarea soluțiilor, astfel încât serviciul polițienesc să nu fie afectat. Polițiștii vor fi în continuare la datorie pentru siguranța cetățenilor.” Posibile proteste pe viitor Sindicatul Sidepol a avertizat că nemulțumirile generate de măsurile fiscal-bugetare ar putea escalada, fiind posibilă organizarea unor proteste. Refuzul polițiștilor de a efectua ore suplimentare subliniază tensiunile generate de măsurile fiscale recente. În timp ce IPJ Buzău caută soluții pentru menținerea siguranței publice, situația rămâne delicată, iar impactul asupra activităților polițienești se resimte deja.

Mii de sârbi protestează contra corupției (sursa: X/Jakub Bielamowicz)
Internațional

Mii de sârbi protestează contra corupției

Mii de sârbi protestează contra corupției. La peste două luni de la prăbușirea unei părți din acoperișul gării din Novi Sad, care a dus la moartea a 15 persoane, mii de sârbi au ieșit în stradă în Belgrad pentru a protesta împotriva corupției. Incidentul tragic, soldat cu pierderi de vieți omenești și acuzații grave, a declanșat o mișcare amplă de contestare în Serbia. Mii de sârbi protestează contra corupției Potrivit Novosti.rs, protestele au fost inițiate de studenți, care au blocat majoritatea universităților din Serbia timp de săptămâni. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% Mișcarea lor nu dă semne de slăbire, deși țara, cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, este guvernată de mai bine de un deceniu de partidul de dreapta naționalistă SNS. De la ora 16:00, mii de oameni s-au adunat în centrul Belgradului purtând fluiere și insigne cu o mână însângerată, simbol al tragediei de la gara din Novi Sad. Protestatarii au cerut dreptate pentru victime și transparență în investigarea cauzelor prăbușirii acoperișului. 15 vieți pierdute În urma prăbușirii tonelor de beton de pe acoperișul aflat în restaurare, 14 persoane au murit pe loc, inclusiv copii. A 15-a victimă a decedat câteva săptămâni mai târziu în spital. Corupția, principalul vinovat Potrivit unui sondaj, peste 60% dintre sârbi sprijină protestele. Manifestanții consideră că tragedia este rezultatul corupției din sistemul public și cer transparență cu privire la contractele pentru renovarea gării, semnate cu companii din China, Ungaria și Franța. Ancheta în curs, care a dus la inculparea a peste 10 persoane, inclusiv fostul ministru al transporturilor, Goran Vesic. Ce solicită protestatarii Protestatarii cer o investigare rapidă și transparentă a tragediei și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați. De asemenea, aceștia denunță corupția generalizată din Serbia și lipsa de responsabilitate a autorităților în gestionarea proiectelor publice.

Protestele pro-Georgescu, dosar penal și amenzi (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Protestele pro-Georgescu, dosar penal și amenzi

Protestele pro-Georgescu, dosar penal și amenzi. Jandarmeria Capitalei a informat, vineri, că în urma manifestației desfășurate în București, organizată pentru a cere revizuirea deciziei de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, a fost întocmit un dosar penal pentru distrugere. De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 32.000 de lei. Protestele pro-Georgescu, dosar penal și amenzi Conform unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, a fost întocmit un act de sesizare pentru distrugere, conform art. 253 din Codul Penal. Citește și: ANALIZĂ Starea dezastruoasă a economiei la final de 2024, după Ciolacu I: deficit bugetar astronomic, exporturile scad, importurile cresc, iar PIB-ul începe să cadă Pe lângă acesta, autoritățile au aplicat șapte sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, trei sancțiuni, în valoare totală de 30.000 de lei, au fost acordate pentru utilizarea ilegală de drone deasupra municipiului București. Potrivit art. 11, lit. j) din Hotărârea de Guvern nr. 859/2021, astfel de zboruri necesită autorizații specifice. Jandarmeria continuă investigațiile pentru identificarea și sancționarea altor persoane care ar fi încălcat legea în timpul protestelor. „Marea unire juridică” Protestul, desfășurat în fața Parlamentului, unde activează și Curtea Constituțională a României, a atras câteva mii de persoane. Manifestanții au cerut revizuirea deciziei CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Protestul a fost organizat în urma unui apel lansat pe rețelele de socializare de către Călin Georgescu, sub denumirea „Marea Unire Juridică”. Avocații candidatului la alegerile prezidențiale au depus la Curtea Constituțională o cerere de revizuire a deciziei care a invalidat primul tur de scrutin.

Georgia, proteste masive pro-europene de Revelion (sursa: Facebook/Georgia Today)
Internațional

Georgia, proteste masive pro-europene de Revelion

Georgia, proteste masive pro-europene de Revelion. Zeci de mii de manifestanți pro-europeni s-au adunat în fața Parlamentului georgian din Tbilisi, în noaptea de Anul Nou, transformând cea de-a 34-a zi consecutivă de proteste împotriva deciziei guvernului de a suspenda procesul de aderare la UE într-o celebrare a unității naționale. Suspendarea negocierilor de aderare la UE Protestele au început după decizia guvernului din 28 noiembrie de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii Guvernul partidului Visul Georgian este acuzat de derivă autoritară și pro-rusă, o direcție care contravine obiectivului constituțional al Georgiei de integrare europeană. Decizia a stârnit manifestații zilnice, susținute de opoziția pro-occidentală și de o populație în mare parte pro-europeană. Georgia, proteste masive pro-europene de Revelion Pe bulevardul principal din Tbilisi, în seara de Revelion, manifestanții au creat o atmosferă festivă. Drapelele UE și ale Georgiei au fost fluturate cu mândrie. O masă de sărbătoare lungă a fost amenajată sub luminile de Crăciun, simbolizând unitatea poporului. Ilia Darsavelidze, unul dintre protestatari, a declarat: „Poporul georgian nu va permite unui guvern pro-rus să transforme țara noastră într-un despotism.” Președinta Zurabișvili: „2025 va fi anul victoriei noastre” Președinta în funcție, Salome Zurabișvili, aflată în conflict cu partidul de guvernământ, s-a alăturat manifestanților. Ea a declarat că mandatul său rămâne legitim până la reorganizarea alegerilor din octombrie. „2024 a fost anul unității noastre, iar 2025 va fi anul victoriei noastre,” a spus aceasta mulțimii. Alegeri controversate și acuzații de autoritarism Mandatul lui Zurabișvili s-a încheiat pe 29 decembrie 2024, când Mihail Kavelașvili, membru al partidului Visul Georgian, a preluat funcția de președinte. Opoziția și președinta contestă legitimitatea acestuia, denunțând fraudele electorale. Guvernul este acuzat că a folosit violențe și tactici represive împotriva protestatarilor. Violențele poliției și condamnarea internațională Protestele inițiale au fost reprimate cu brutalitate. Poliția a utilizat gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Peste 400 de persoane au fost arestate, iar Amnesty International a acuzat autoritățile de tortură. Washingtonul și mai multe state europene au impus sancțiuni împotriva responsabililor guvernamentali. Soluția internațională: Noi alegeri pentru ieșirea din criză Miniștrii de externe ai Germaniei, Franței și Poloniei au solicitat autorităților georgiene să organizeze noi alegeri, ca soluție pentru criza politică. Susținerea integrării europene este în continuare larg răspândită, cu peste 80% din populație favorabilă aderării la UE. Între Europa și influența Rusiei Criza din Georgia evidențiază divizarea politică profundă a țării, aflată între aspirațiile europene ale populației și presiunile politice interne de orientare pro-rusă. Viitorul său european depinde acum de soluționarea conflictelor interne și de sprijinul comunității internaționale.

Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui (sursa: X/Jakub Bielamowicz)
Internațional

Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui

Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui. Sute de studenți s-au adunat miercuri în Belgrad pentru a protesta împotriva politicilor președintelui Aleksandar Vucic și ale Partidului Progresist Sârb (SNS). Aceștia acuză autoritățile de corupție și responsabilitate indirectă pentru prăbușirea acoperișului de beton al gării din Novi Sad, eveniment tragic care a cauzat 15 decese. Ce s-a întâmplat la gara din Novi Sad? Pe 1 noiembrie, acoperișul recent renovat al gării din Novi Sad s-a prăbușit. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Inițial au fost anunțate 14 persoane decedate și 3 persoane rănite, dintre care una a murit ulterior. Tragedia a stârnit indignare națională, iar studenții cer publicarea documentației privind renovarea și tragerea la răspundere a celor vinovați. Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui Protestatarii au început cu 15 minute de reculegere în memoria victimelor, după care au mers către sediul Procurorului de Stat din Belgrad pentru a înmâna 1.000 de scrisori identice. În scrisori, aceștia cer: aplicarea legii fără influențe politice sau corupție și accelerarea anchetei privind dezastrul. Procurorul șef, Zagorka Dolovac, și colegii săi sunt acuzați de întârzierea anchetei, acuzații pe care aceștia le neagă. Declarații ale protestatarilor Studenții au purtat pancarte reprezentând o mână însângerată, simbolizând responsabilitatea guvernului pentru prăbușirea acoperișului. Zaklina, o studentă de 22 de ani, a declarat: „Aceste proteste sunt singura cale de a obține dreptate.” Corupție și nepotism Partidele de opoziție și grupurile civice susțin că accidentul de la Novi Sad a fost rezultatul construcției defectuoase, cauzate de corupție și nepotism. Coaliția de guvernământ respinge acuzațiile, iar președintele Vucic a declarat că cei responsabili trebuie să fie pedepsiți. Protestele continuă să crească în intensitate, cerând transparență și responsabilitate din partea autorităților. Tragedia de la Novi Sad rămâne un subiect sensibil, simbolizând frustrările publice față de corupția din Serbia.

Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama

Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama. Aproximativ o sută de persoane au protestat marți în fața Ambasadei Statelor Unite din Panama, ca reacție la declarațiile președintelui ales Donald Trump, care a amenințat că va cere restituirea Canalului Panama dacă tarifele pentru navele americane nu sunt reduse. Proteste anti-Trump la ambasada SUA, Panama Protestatarii au scandat lozinci precum „Trump, animal, nu te-atinge de canal” și au ars portrete ale lui Donald Trump și ale ambasadoarei americane în Panama, Mari Carmen Aponte. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Alte mesaje, precum „Cine vinde canalul, își vinde mama” și „Afară cu gringo invadatorul”, au subliniat nemulțumirea față de poziția exprimată de Trump. Unii manifestanți au purtat pancarte cu inscripții precum „Donald Trump, inamicul public al Panama”, în timp ce liderul sindical Saul Méndez a declarat: „Panama este un teritoriu suveran, iar Donald Trump și delirul lui imperial nu pot revendica niciun centimetru de pământ în Panama”. Canalul Panama și tratatele Torrijos-Carter Canalul Panama, construit de Statele Unite și inaugurat în 1914, a fost transferat către statul Panama pe 31 decembrie 1999, conform Tratatelor Torrijos-Carter, semnate în 1977. Aceste tratate au marcat un moment istoric pentru suveranitatea Panamei, recunoscând dreptul acestei țări de a administra calea navigabilă. Reacții oficiale Președintele Panama, José Raul Mulino, a răspuns ferm declarațiilor lui Trump, afirmând că „suveranitatea țării noastre și canalul nostru nu sunt negociabile”. Mesajul său a fost susținut de trei foști președinți panamezi, într-un comunicat comun. Trump, acuzații și amenințări Donald Trump a amenințat că va solicita returnarea Canalului Panama dacă acesta nu garantează „funcționarea sigură, eficientă și fiabilă” pentru navele americane. El a acuzat, de asemenea, China de influență asupra operațiunilor canalului, care este însă gestionat de Autoritatea Canalului Panama, un organism public autonom. Manifestația de marți a fost un mesaj puternic din partea poporului panamez, subliniind că suveranitatea asupra Canalului Panama nu este subiect de negociere, în ciuda declarațiilor președintelui ales american. Canalul rămâne un simbol al independenței și al mândriei naționale pentru Panama.

Criză politică se adâncește în Georgia
Internațional

Criză politică se adâncește în Georgia

Criză politică se adâncește în Georgia. Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut sâmbătă președintei pro-europene Salomé Zurabișvili să părăsească funcția, după ce Parlamentul a ales un nou președinte. Aceasta refuză să demisioneze. Criză politică se adâncește în Georgia Într-o declarație publică, premierul a spus: Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță "În două săptămâni va avea loc învestirea noului președinte. Zurabișvili va trebui să părăsească postul. De doi ani, Georgia nu mai are un președinte patriot și stabil psihologic." Președinta Zurabișvili a respins cererea premierului, reafirmând că rămâne în funcție, considerând Parlamentul ilegitim: "Eu nu plec nicăieri. Legitimitatea mea este confirmată deja în alegeri, nu?", a spus ea. De asemenea, a criticat alegerea noului președinte, Mihail Kavelașvili, numindu-l rezultat al unui proces nelegitim: "Un parlament ilegitim nu poate alege un nou președinte." Proteste de stradă Zurabișvili a încurajat continuarea protestelor antiguvernamentale, afirmând că autoritățile nu pot suprima vocea cetățenilor: "Autoritățile nu pot intimida sau aresta pe toată lumea." Manifestațiile antiguvernamentale continuă de trei săptămâni la Tbilisi, cu sute de oameni adunați în fiecare seară în fața Parlamentului. Președinta Zurabișvili s-a alăturat protestatarilor sâmbătă seară, consolidând sprijinul pentru opoziție. Premierul Kobahidze, considerat prorus de opoziție, a exclus posibilitatea unei revolte de tipul Maidanului ucrainean: "Patru partide de opoziție și ONG-urile bine finanțate nu reușesc să adune nici măcar 2.000 de persoane. Maidanul a eșuat în Georgia și nu va reuși niciodată." Alegeri contestate, legi controversate Alegerile legislative din octombrie 2024, câștigate de partidul de guvernământ Visul Georgian cu 54% din voturi, au fost contestate de opoziție. Aceasta, sprijinită de Salomé Zurabișvili, a acuzat fraude electorale și ingerințe rusești, cerând repetarea scrutinului. Parlamentul georgian a adoptat recent o lege a "agenților străini", care obligă ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate să-și declare sursele externe. Această lege a fost criticată dur de opoziție și Uniunea Europeană, care a înghețat procesul de aderare al Georgiei. Suspendarea procesului de aderare la UE Guvernul georgian a anunțat suspendarea procesului de aderare la Uniunea Europeană până în 2028, acuzând Bruxelles-ul de „șantaj”. Decizia a alimentat tensiunile politice, oferind opoziției un nou motiv de mobilizare. Situația politică din Georgia rămâne tensionată, cu o opoziție tot mai vocală și un guvern hotărât să își păstreze controlul. Viitorul țării, între orientarea pro-europeană dorită de protestatari și apropierea de Rusia susținută de guvern, este incert.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră