Comandantul trupelor americane în Europa îl contrează iar pe Trump: SUA nu ar trebui să-și retragă nici un om de pe continent

Cavoli susține menținerea trupelor în Europa. Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a declarat marți că Statele Unite ar trebui să mențină actualul nivel al prezenței militare în Europa, în contextul în care Pentagonul reevaluează desfășurările militare în străinătate.
Cavoli susține menținerea trupelor în Europa
Declarația vine pe fondul unor informații apărute în presa americană, potrivit cărora Washingtonul ar lua în calcul retragerea a aproximativ 10.000 de soldați din Europa de Est, inclusiv din România și Polonia.
În prezent, Armata americană are peste 100.000 de militari desfășurați pe teritoriul european.
După invazia rusă în Ucraina, Statele Unite au suplimentat cu aproximativ 20.000 de soldați forțele deja existente în regiune.
Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a transmis recent aliaților europeni că prezența militară americană în Europa nu va fi permanentă.
Cavoli: "Sfatul meu este să menținem postura actuală"
În cadrul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, generalul Cavoli a afirmat că nu susține retragerea trupelor suplimentare dislocate în Europa după 2022.
El a precizat că a recomandat constant menținerea forțelor suplimentare și că își va păstra această poziție dacă va fi consultat.
Întrebat despre o eventuală relocare a trupelor de pe flancul estic al NATO, Cavoli a fost ferm: „Forțele sunt acolo unde trebuie și acolo doresc să le păstrez”.
Posibilă retragere a 10.000 de militari din estul Europei
Conform postului NBC News, aproximativ 10.000 de militari americani din Europa de Est ar putea fi retrași, potrivit unor surse europene și americane.
Aceștia fac parte din efectivele desfășurate de administrația Biden în 2022, ca reacție la agresiunea rusă asupra Ucrainei.
Congresul SUA: o retragere ar fi o greșeală
Pe parcursul audierii, mai mulți congresmeni, atât republicani cât și democrați, au susținut că o eventuală decizie a președintelui Donald Trump privind retragerea trupelor ar fi „o greșeală strategică”.
Totuși, o astfel de decizie va reflecta prioritățile stabilite de Trump, a explicat Katherine Thompson, asistentă a secretarului apărării.
Prioritățile SUA: granița sudică și China
În prima sa vizită oficială ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a afirmat la Bruxelles că Statele Unite trebuie să-și reorienteze atenția strategică.
El a subliniat că securizarea frontierei sudice a SUA și contracararea influenței Chinei devin priorități mai urgente decât prezența extinsă în Europa.