În plină criză energetică, Guvernul vrea să dea OUG ca să-l mai țină pe electricianul Chiriță șase luni în fruntea ANRE. Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de mâine se află o ordonanță de urgență denumită „privind prelungirea mandatelor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”.
Ea este inițiată de șeful SGG, penalul Marian Neacșu (PSD), și de ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL). Însă semnăturile lor nu apar pe documentul publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Guvernul vrea să-l mai țină pe Chiriță șase luni în fruntea ANRE
Urgența ordonanței este motivată, în nota de fundamentare, de „imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei”.
La 23 octombrie expiră mandatele a patru dintre cei șapte membri care alcătuiesc Comitetul de reglementare al ANRE, respectiv a lui Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a doi membri, Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe. Conducerea ANRE trebuie numită de Parlament, dar Legislativul condus de Marcel Ciolacu (PSD) și Alina Gorghiu (PNL) nu a demarat procedurile.
DeFapt a scris în august că PSD vrea să-l pună pe penalul Marian Neacșu, acum secretar general al Guvernului, în fruntea ANRE. Actualul președinte al ANRE, Dumitru Chiriță, trimis în acest post tot de PSD, a câștigat în 2021 peste 12.000 de euro pe lună.
Însă, acum, G4Media scrie că Neacșu urmează să părăsească funcția de la guvern în luna mai 2023, odată cu rocada PSD-PNL de la guvern. La acel moment, postul de secretar general va reveni PNL, iar el ar urma să își depună candidatura pentru postul de președinte al ANRE.
Dumitru Chiriţă a fost numit la şefia ANRE în 2017, fiind susţinut la acea vreme de Liviu Dragnea şi Iulian Iancu. La începutul carierei, Chiriţă a fost electrician, apoi sindicalist, iar din 2000 până în 2017 a fost parlamentar PSD.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] […]