Hurezeanu, afacere cu Michael Schmidt „uitată”. Actualul ministru al Afacerilor Externe a fost asociat într-o firmă de consultanță cu Michael Schmidt.
Documentele consultate de către DeFapt.ro arată că Hurezeanu a preluat integral firma în vara anului 2015, însă pe funcția de administrator l-a numit pe unul din oamenii de încredere ai lui Michael Schmidt.
Apoi, la trei luni după ce a preluat funcția de ambasador al României în Germania, a trecut firma pe numele unor interpuși, dar fără să menționeze în declarațiile de avere și interese că a fost asociat.
Cinci ani mai târziu, adică în 2020, firma a fost preluată integral de Rucsandra Hurezeanu, fosta soție a lui Emil Hurezeanu.
Bursă la Viena în 1982
Emilian Horațiu Hurezeanu a avut o carieră carieră accelerată în timpul regimului comunist. În anul 1979 a obținut diploma de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj. Și-a continuat cariera ca jurist la UJCAP Alba Iulia, apoi ca avocat în Baroul Mediaș.
A lucrat ca avocat doar un an, până în 1982, când a ajuns la Universitatea din Viena cu o bursă Herder pentru a studia la Facultatea de Relații Internaționale.
Era, desigur, perioada în care doar cei aleși de regimul comunist puteau să părăsească țara. În anul 1983, a plecat de la Viena la München. Acolo a fost angajat ca redactor la Radio Europa Liberă, secția română.
În 1985, a plecat din Germania în SUA pentru o nouă specializare în Relații Internaționale, la Universitatea Charlottesville.
În 1991, a renunțat la cetățenia română
A continuat să lucreze la Radio Europa Liberă până în 1991, an în care a ajuns din nou în SUA, la un master în Relații Internaționale și Strategii la Universitatea Boston.
Tot în anul 1991, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Hotărârea 788/1991 privind aprobarea renunțării la cetățenia română de către unele persoane. În acest document este menționat și Emil Hurezeanu, deși numele său complet e Emilian Horațiu Hurezeanu, ca beneficiar al renunțării la cetățenia română pentru a o obține pe cea germană.
Șapte ani mai tâziu, în timp ce era șeful secției române la Radio Deutsche Welle din Germania, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Sibiu de către primarul Dan Condurat de la PRM, partidul lui Corneliu Vadim Tudor.
Firmă cu Michael Schmidt în 2002
În noiembrie 2002, Emil Hurezeanu și Michael Schmidt au înființat firma Emi Consulting SRL, o societate specializată în consultanță pentru afaceri și management, dar care oferea și servicii juridice și contabile.
De administrarea firmei se ocupa Emil Hurezeanu. Care în 2003 a devenit consilier pe politică externă și comunicare al premierului Adrian Năstase, dar și-a văzut în continuare de afacerea începută cu Michael Schmidt.
În mai 2008, cei doi asociați au cumpărat pe firmă un apartament situat într-un bloc de pe Aleea Modrogan. Apoi au mutat sediul firmei în apartamentul cumpărat.
Pe 12 iunie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea lui Emil Hurezeanu în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Germania.
În 2015, trimis ambasador în Germania
După două săptămâni, Michael Schmidt și-a cedat părțile sociale lui Emilian Hurezeanu și s-a retras complet din societate. Se întâmpla la data de 1 iulie 2015. Atunci, Hurezeanu a decis să-l numească administrator pe Ion Doru Neață, unul din oamenii de încredere ai lui Michael Schmidt.
Pe 15 septembrie 2015, Emilian Hurezeanu a cedat integral firma lui Cornel Constantin Șipos și Mioarei Șipos. Ultima a preluat și funcția de administrator de la Ion Doru Neață.
În urma decesului lui Cornel Constantin Șipos, în firmă a intrat Răzvan Cornel Șipos. Se întâmpla pe 12 iunie 2020.
Câteva zile mai târziu, cei doi asociați au decis să o coopteze în firmă pe Rucsandra Hurezeanu, fosta soție a lui Emil Hurezeanu, care a primit 16,67% din părțile sociale. Apoi, pe 24 iunie 2020, Rucsandra Hurezeanu a preluat integral firma.
Hurezeanu, afacere cu Michael Schmidt „uitată”
Legea 176/2010 privind declararea averilor și intereselor îl obliga pe ambasadorul Emil Hurezeanu să își depună declarațiile de avere și interese în termen de 30 de zile de la data numirii.
Ambasadorul, însă, și-a depus declarația de avere, respectiv pe cea de interese, la data de 23 septembrie 2015, adică la peste 100 zile după ce fusese numit.
În document nu se făcea nici o referire la firma la care fusese unic asociat, Emi Consulting, și nici la banii pe care i-ar fi încasat pe părțile sociale. De altfel, Hurezeanu nu a declarat nici o sursă de venit, ci doar o datorie de 188.200 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la Mioara Șipos, pe numele căreia trecuse firma.
Proaspătul ambasador a ținut, însă, să facă public salariul soției sale de atunci, Rucsandra Hurezeanu: 10.536 lei pentru funcția de director general la firma Ivatherm SRL. Dar și 8.435.423 lei din „producția și vânzarea produselor cosmetice”. Cel mai probabil, era vorba de dividende.
DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Emil Hurezeanu, dar fără succes.
Cumnatul lui Renato Usatîi
Michael Horst Schmidt, fostul partenerul de afaceri al lui Emilian Hurezeanu, este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014, Iohannis a locuit într-un apartament pus la dispoziție de Schmidt.
Președintele Klaus Iohannis a participat la mai multe ediții ale festivalului transilvănean „Săptămâna Haferland”, eveniment organizat de Michael și Veronica Schmidt. Soția lui Michael Schmidt, Veronica, este sora lui Renato Usatîi, unul dintre cei mai controversați politicieni din Republica Moldova, acuzat de fraudă și complicitate la tentativă de asasinat. Usatîi s-a dezis doar recent de Vladimir Putin, despre care spunea în 2013 că este „eroul” său.
Michael Horst Schmidt are priză la contractele publice din România. O analiză realizată de europalibera.ro arată că firmele lui Schmidt au obținut contracte de peste 283 milioane de euro de la instituțiile statului român.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.