/

EXCLUSIV Frank Timiș, sforarul din spatele tunului de la Roșia Montană, mereu surprinzător: afaceri cu lucernă senegaleză pe NASDAQ

Frank Timiș, o nouă afacere africană
Frank Timiș, o nouă afacere africană (sursa: BBC)

Frank Timiș, o nouă afacere africană. Controversatul businessman, cel care a fost la un pas să exploateze aurul de la Roșia Montana, vrea acum să listeze la bursa NASDAQ o companie care vinde lucernă din Senegal în țările arabe și Europa.

De o parte din afacerile lui Frank Timiș se ocupă Florin Lazăr Vlădică, fost secretar de stat la Ministerul Apărării și consultant pentru afacerile cu armament ale companiei americane Raytheon.

De la Vlădică, la opincă de lux

Florin Lazăr Vlădică a fost responsabil de afacerile din Africa ale controversatului afacerist Ovidiu Tender, eliberat condiționat din închisoare în toamna anului 2019. Ovidiu Tender a fost condamnat în anul 2015 la la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom.

În timp ce Tender își executa pedeapsa, în anul 2017, Florin Lazăr Vlădică a fost recuperat din Africa de Sorin Grindeanu, premierul atunci al României, și pus pe funcția de șef al Departamentului pentru Armamente, cu rang de secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale.

După ce a fost schimbat din funcție, Vlădică a fost antamat drept consultant de compania Raytheon pentru a-i reprezenta interesele în afacerile cu armament în România.   

Tender îl admiră pe Timiș

În paralel, Vlădică a început să lucreze și pentru firma elvețiană Gulf Energy Services AG care, conform datelor publice, este controlată de afaceristul Frank Timiș. Ovidiu Tender declara într-un interviu, la PRO TV, că Frank Timiș „este nașul familiei mele, îmi este un prieten foarte drag, pe care îl apreciez, îl admir pentru ce a făcut”.

Citește și: EXCLUSIV Florin Lazăr Vlădică, ex-Departamentul pentru Armamente cu girul lui Grindeanu, gestionează afacerile lui Frank Timiș din Africa

În timp ce pendulează între SUA, Elveția și România, Florin Lazăr Vlădică se ocupă și de afacerile lui Frank Timiș din Africa. Una dintre societățile controlate de Frank Timiș, African Agriculture Inc., înregistrată în paradisul fiscal Delaware, are un sediu în New York și este condusă de Alan Kessler.

La 27 decembrie 2021, compania lui Timiș a cerut să fie listată pe bursa NASDAQ sub simbolul „AAGR”. Dar nu a primise nici un răspuns în legătură cu această solicitare până la finalul lunii aprilie a acestui an.

Concesiune soldată cu doi morți

Pe 22 aprilie 2022, African Agriculture Inc. a depus documentația la Comisia de Burse pentru Valori Mobiliare a SUA pentru a lansa o ofertă publică de acțiuni. Defapt.ro a analizat documentele depuse din care rezultă că African Agriculture Inc. deține Agro-Industries Corp, înregistrată în Insulele Cayman la data de 15 ianuarie 2018.

Firma din Insulele Cayman controlează controlează la rândul ei societatea Les Fermes de la Teranga SA din Senegal, o companie cu istorie tenebroasă.

Compania Les Fermes de la Teranga SA s-a numit inițial Senhuile. În anul 2012, firma Senhuile a obținut un drept de a folosi un teren agricol de 20.000 de hectare printr-un decret prezidențial emis de președintele Senegalului. Concesiunea a generat proteste violente din partea comunității locale pentru că nu a fost consultată și nici nu și-a dat acordul pentru această afacere. În urma acestor proteste, doi săteni și-au pierdut viața iar alte zeci de persoane au fost rănite. Apoi, proiectul a fost suspendat.

Frank Timiș, o nouă afacere africană

O dată cu venirea la putere a președintelui Macky Sall, proiectul a fost preluat de grupul italian Tamperi, care a primit cele 20.000 de hectare într-o altă regiune. Italienii au promis că vor cultiva orez și porumb pentru a asigura o parte din hrana senegalezilor.

Citește și: Frank Timiș, scheme riscante pe coastele africane

Chiar s-au lăudat că vor construi școli și centre medicale, dar au ajuns să se certe între ei. În urma lor a rămas terenul împrejmuit cu sârmă ghimpată.

Întreaga afacere a fost preluată la 28 februarie 2018 de Agro Industries, firma din Insulele Cayman a lui Frank Timiș. Ulterior, firma lui Timiș a mai închiriat 5.000 de hectare de la municipalitatea Fass Ngom pe o perioadă de 15 ani.

Investiții de 70 de milioane de dolari în lucernă

Din datele făcute publice de Comisia de Burse pentru Valori Mobiliare a SUA, rezultă că s-au investit peste 70 de milioane de dolari în firma din Senegal.

„Investitorii nu trebuie să se bazeze pe decizia de investiție a domnului Timiș, deoarece acesta poate avea toleranțe la risc diferite față de alți investitori, iar condițiile de investiție și prețurile oferite domnului Timiș pot diferi semnificativ față de termenii și prețul avut în vedere de această ofertă”, se menționează în raportul depus la Comisia de Burse.

Din datele oficiale rezultă că la ferma LFT se va cultiva în mod special lucerna, care ar urma să fie vândută crescătorilor africani de vite, inclusiv celor din Senegal și Mauritania. Dar și în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, plus Europa.

Pești și absorbție ridicată de carbon

Pe lângă lucernă, oamenii lui Timiș susțin că au în vedere dezvoltarea unui program de acvacultură prin care vor gestiona achiziția angro de pește de pescarii locali, dar și de ce la cei din Africa de Est. Peștele procesat și refrigerat ar urma să ajungă pe piețele din Europa și Orientul Mijlociu.   

Potrivit documentelor citate, firma lui Timiș vrea să demareze și un proiect de reîmpădurire a zonelor din apropierea fermei LFT cu arbori care au o absorție ridicată a carbonului pentru a obține certificate de carbon. Acestea se tranzacționează la nivel internațional.

Cu toate aceste planuri mărețe de viitor, compania lui Frank Timiș a generat pierderi nete cumultate de aproximativ 7,1 milioane de dolari la finalul anilor 2020 și 2021. Deficitul acumulat a fost de peste 12,5 milioane de dolari la finalul anului 2020, respectiv de 18,541 milioane de dolari la finalul anului 2021.  

Certificate de carbon

Oficialii companiei susțin în documentele depuse la Comisia de Burse pentru Valori Mobiliare a SUA că a încheiat acorduri cu primarul și guvernele locale din Ingall și Aderbissinatt pe o perioadă de 49 de ani pentru dezvoltarea proiectelor agricole și cele pentru carbon.

Unul dintre proiecte prevede plantarea a 1.000.000 de hectare de arbori în fiecare zonă. Adică, vor fi plantați arbori pe o suprafață cumulată de 2.000.000 de hectare pentru obținerea certificatelor de carbon.

„Conform prevederilor acordului, fiecare municipalitate va aloca, de asemenea, o sută de mii (100.000) de hectare de teren suplimentar pentru producția comercială pentru consumul local și industrial de lucernă (sau alte produse din biomasă) pe scară largă în urma studiilor hidrologice și de sol”, se menționează în raport.

Ca de obicei la Timiș, numere grandioase

În urma demarării acestor afaceri, firma lui Timiș va plăti câte 75 de milioane de franci vest africani penru fiecare din cele două acorduri, echivalentul a 120.000 de dolari americani, ca sprijin bugetar pentru Regiunea Agadez. Banii vor fi plătiți din primul an în care vor fi vândute certificatele de carbon.

Primăriile din Ingall și Aderbissinatt vor primi fiecare câte 50 de milioane de franci vest africani pe an ca contribuție pentru programul de formare pe perioada construcției serelor și a plantației de arbori. Cele două primării vor mai primi anual 650 de milioane de franci, echivalentul a 1,029 milioane USD, bani care vor fi plătiți din primul an de vânzare a certificatelor de carbon.

Frank Timiș a pus ochii și pe râul Niger. În zona barajului Kandaji, Banca Mondială a realizat un studiu de fezabilitate din care rezultă că pământul are caracteristici de fertilitate foarte asemănătoare cu cele de la Ferma LFT, din Senegal.

BBC: Șpăgi în Senegal

O investigație a BBC a dezvăluit că în anul 2012, guvernul de atunci al Senegalului a acordat firmei Petro -Tim drepturi de explorare pentru două zăcăminte de petrol și gaze offshore. Firma făcea parte din Timis Corporation, controlată de Frank Timiș. Noul președinte de atunci al Senegalului, Macky Sall, a cerut o investigație asupra acestei afaceri în urma căreia a concluzionat că Petro – Tim trebuie să își piardă dreptul de concesiune. Cu toate acestea acordul de concesiune nu a fost anulat, ceea ce a generat proteste de amploare în Senegal.

Potrivit investigației BBC, fratele președintelui din Senegal, Aliou Sall, a fost angajat de Timis Corporation și plătit cu 1,18 milioane lire sterline pe o perioadă de cinci ani. Totodată, lui Aliou Sall i s-a promis acțiuni în valoare de trei milioane de dolari la unele dintre companiile lui Timiș. Documentele citate de BBC mai arată că un offshore al lui Frank Timiș a plătit în secret 250.000 de dolari unei companii deținute de Aliou Sall, bani despre care se spunea că sunt pentru „taxele datorate guvernului Senegal”.

Președintele Macky Sall a spus că aceste acuzații sunt o încercare de a destabiliza țara, în timp ce fratele său și-a dat demisia în 2016 de la Timis Corporation. Frank Timiș a negat toate neregulile.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului
20:29Lideri ai PNL strâng semnături pentru Crin Antonescu pentru a evita o susținere a lui Ilie Bolojan pentru candidatura lui Nicușor Dan la președinție – presă
19:47Autostrada A7, deschisă circulației pe 21 de kilometri între Dumbrava și Mizil. Investiția, finanțată prin PNRR
19:38Șeful CIA din mandatul lui Biden tocmai și-a încheiat ultima vizită la Kiev. Nu e clar care va fi atitudinea noului șef al CIA
19:32Germania putea să scape de autorul atacului de la Magdeburg încă de acum un an, dar a refuzat să răspundă unei cereri de extrădare a Arabiei Saudite
19:23Atacul letal de la Magdeburg a trimis o undă de șoc în Europa, multe țări au crescut nivelul de securitate la evenimentele de sărbători