sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 24 mai 2022

Schimbare a echilibrului de forțe în Marea Neagră: Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II, portul Odesa ar putea fi deblocat

Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II Foto: Ministerul Apărării Taiwan
Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II Foto: Ministerul Apărării Taiwan

Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II, cu o rază de acțiune de 70 de mile marine, iar portul Odesa ar putea fi deblocat, apreciază analiștii militari.

Danemarca va furniza un singur sistem de lansare, arată Maritime Executive. Acesta ar putea fi însă suficient pentru a ține navele rusești departe de portul Odesa. Rachete pentru un astfel de sistem dețin mai multe țări, deci Kievul ar avea de unde să fie aprovizionat.

Danemarca furnizează Ucrainei rachete Harpoon II

„Harpoon Block II are suficientă rază de acțiune pentru a ajunge de la Odesa până la Herson (...) sau de la granița ucraineană-română până la Insula Șerpilor (...) Deși ar putea fi folosită pentru a apăra liniile maritime de comunicație către și dinspre Odesa, raza de acțiune a rachetei nu ar fi suficientă pentru a ajunge în Crimeea sau Kerci”, arată Maritime Executive.

Pregătirea forțelor ucrainene pentru a folosi acest tip de rachete ar putea fi de doar 14 zile.

„De la începutul războiului, flota rusă de la Marea Neagră a instituit o blocada navală în zona porturilor Ucrainei, în special Odesa. Această blocada a întrerupt accesul Ucrainei la Marea Neagră, oprind exporturile de cereale, sufocând principala industrie de export a țării și ducând prețurile la alimente la nivel mondial la niveluri record”, explică Naval News.

Forțele ruse au atacat mai multe nave comerciale în primele săptămâni ale invaziei, iar marina ucraineană susține că ocupanții ruși continuă să emită amenințări la adresa navelor comerciale din zona Insulei Șerpilor.

Area blocadei ruse din Marea Neagră Grafica: Naval News

Totuși, sistemul oferit Ucrainei nu este din ultima generație de rachete anti-navale. Statele Unite ar încerca însă să obțină, pentru Ucraina, și un sistem norvegian, mult mai performant, care identifică ținta pe baza semnăturii infraroșii și are o rază mult mai mare.

Citiți și: În Moldova se poate: fostul președinte Igor Dodon, reținut 72 de ore

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră