sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 08 octombrie 2023

Revoluție în trafic: Internele propun ca filmările făcute de simplii cetățeni să poată fi folosite pentru a pedepsi șoferii care conduc agresiv, trec pe roșu sau nu dau prioritate pietonilor

Filmările făcute de simplii cetățeni, folosite pentru a pedepsi șoferii Foto: Facebook
Filmările făcute de simplii cetățeni, folosite pentru a pedepsi șoferii Foto: Facebook

Revoluție în trafic: Internele propun ca filmările făcute de simplii cetățeni să poată fi folosite pentru a pedepsi șoferii care conduc agresiv, trec pe roșu sau nu dau prioritate pietonilor. Modificările legislative propuse de ministerul de Interne, puse vineri în dezbatere publică, sunt justificate de numărul uriaș de încălcări ale legii din primele nouă luni ale anului, precum și de numărul celor uciși în accidente rutiere, deși acesta este într-o ușoară scădere față de primele nouă luni din 2022.

Citește și: VIDEO Propaganda Hamas distribuie scene oribile cu cadavrul gol al unei femei din armata israeliană, iar mulțimea strigă „Allahu Akbar”. Altă femeie, bătut și plină de sânge, ostatic

De exemplu, în primele nouă luni ale anului, au fost constatate peste 1,1 milioane depășiri ale limitei de viteză. Au murit, în accidente rutiere, în primele nouă luni, 1.076 de persoane, față de 1.172 de decese în perioada similară din 2022.

Filmările făcute de simplii cetățeni, folosite pentru a pedepsi șoferii

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, modelul pe care vrea și Poliția Română să-l implementeze, respectiv „implicarea societății civile”, este folosit și în Marea Britanie.

„Polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, prevede proiectul de lege.

Însă, pentru a descuraja șicanările, cei care fac sesizări trebuie să-și asume cele declarate, pe un formular care poate fi completat electronic. Filmarea poate fi descărcată pe un site al poliției. În plus, pe lângă proba video oferită de societatea civilă, poliția ar trebui să audieze și alți martori oculari și să verifice situația la fața locului.

O altă modificare legislativă va permite poliției să foloseacă filmările realizate de camerele administratorilor drumurilor pentru a-i sancționa pe șoferii care încalcă regulile.

Citește și: ANALIZĂ Prestigioasele servicii israeliene de informații, luate prin surprindere de atacul masiv al Hamas. Gruparea teroristă, finanțată și înarmată de Iran

Nota de fundamentare arată că, în primele opt luni din 2023, s-au aplicat 11.736 sancțiuni pentru conducere sub influența alcoolului și 24.153 pentru trecerea pe roșu.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră