duminică 27 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 08 aprilie 2025

O criză globală în creștere: peste jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi până în 2050

Obezitatea, o criză globală în expansiune (sursa: Pexels/Towfiqu barbhuiya)
Obezitatea, o criză globală în expansiune (sursa: Pexels/Towfiqu barbhuiya)

Obezitatea, o criză globală în expansiune. Mai mult de jumătate dintre adulți și o treime dintre copii, adolescenți și tineri vor fi supraponderali sau obezi până în anul 2050, potrivit unui nou studiu publicat în prestigioasa revistă The Lancet. Studiul analizează date din peste 200 de țări și trage un semnal de alarmă cu privire la ritmul accelerat al acestei epidemii mondiale.

Obezitatea, o criză globală în expansiune

Cercetătorii avertizează că nivelurile de obezitate vor crește rapid în până în 2030, mai ales în regiunile cu venituri reduse.

Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR

Nigeria este un exemplu grăitor: numărul adulților supraponderali sau obezi ar putea crește de la 36,6 milioane în 2021 la 141 de milioane în 2050, situând țara pe locul patru în lume după numărul de persoane afectate.

Dublarea cazurilor în ultimele trei decenii

În 2021, aproape jumătate dintre adulții din întreaga lume – un miliard de bărbați și 1,11 miliarde de femei – erau supraponderali sau obezi.

Proporțiile s-au dublat față de anul 1990, iar dacă tendințele continuă, până în 2050, aproximativ 57,4% dintre bărbați și 60,3% dintre femei vor fi afectați.

Cele mai mari populații de adulți supraponderali sau obezi vor fi în China (627 milioane), India (450 milioane) și SUA (214 milioane).

Copiii și adolescenții, tot mai afectați

Creșterea alarmantă se observă și în rândul celor tineri.

Între 1990 și 2021, rata obezității la copiii și adolescenții tineri (sub 25 de ani) s-a dublat.

De la 8,8% la 18,1% în rândul copiilor și adolescenților;

De la 9,9% la 20,3% în rândul tinerilor adulți.

Potrivit specialiștilor, în lipsa unor măsuri rapide, până în 2050 unul din trei tineri va fi afectat de excesul ponderal.

Impactul obezității asupra sănătății

Potrivit studiilor, obezitatea crește semnificativ riscul apariției unor probleme grave de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer.

De asemenea, poate contribui la afecțiuni precum sindromul metabolic, boli hepatice, tulburări respiratorii, osteoartrită, gută și complicații în timpul sarcinii.

Sănătatea publică și costurile sociale

Autoarea principală a studiului, prof. Emmanuela Gakidou de la Institute for Health Metrics and Evaluation (Universitatea din Washington), avertizează că ne aflăm în fața unei „tragedii profunde și a unui eșec societal monumental”.

Totuși, există speranță: „Guvernele pot folosi estimările noastre specifice pe țări pentru a identifica populațiile prioritare – acele grupuri care au nevoie urgentă de intervenții și tratamente sau de strategii de prevenire”, afirmă aceasta.

Coautoarea raportului, dr. Jessica Kerr, de la Murdoch Children’s Research Institute din Australia, subliniază că „acționând acum, putem preveni o tranziție completă către obezitate la copii și adolescenți”.

Cercetătorii avertizează că, dacă nu se intervine urgent, sistemele de sănătate deja fragile vor fi copleșite.

În plus, riscul transmiterii intergeneraționale a obezității și al apariției unor boli grave (precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare) va aduce nu doar suferință, ci și costuri uriașe pentru societate.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră